Slovenija

'Lastnik mora psa obvladati, tudi na povodcu'

Ljubljana, 27. 02. 2013 11.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Miha Raičevič
Komentarji
299

Odgovornost za pasji spopad v Ljubljani, o katerem smo že poročali, nosita po mnenju strokovnjaka za vedenje psov lastnika obeh psov. Prvi je odgovoren, ker psa ni imel privezanega, drugi pa, ker psa, čeprav privezanega, ni obvladal, pravi Jure Pribičevič, strokovnjak za vedenje psov.

Včeraj smo že poročali o primeru spopada dveh psov na Viču v Ljubljani. Na spletu je bil celo nekaj časa objavljen posnetek dogodka, ki je bil pozneje umaknjen za javnost.

Zlati prinašalec, ki jo je skupil v spopadu z argentinsko dogo.
Zlati prinašalec, ki jo je skupil v spopadu z argentinsko dogo. FOTO: Kanal A
Na posnetku je bilo mogoče videti, da je imela sprehajalka na povodcu dva precej močna psa, najverjetneje je šlo za argentinski dogi, ki sta se spravila na sicer odvezanega zlatega prinašalca. Skupil jo je slednji, ki jo je glede na videno odnesel precej dobro, saj so ga veterinarji zakrpali z nekaj šivi.

Za komentar smo prosili strokovnjaka za vedenje psov Jureta Pribičeviča. Povedal je, da sam ne želi soditi, saj za to niti ni pristojen, lahko pa poda nekaj splošnih mnenj.

Lastnikom večjih psov oz. tistih, ki jih težje obvladajo, pravi, da bi jih morali na sprehode voditi posamezno. V tem konkretnem primeru pravi, da ne ve, ali sta bila psa že označena za nevarna ali se je zdaj izkazalo, da to sta. Pri takšnih psih je priporočeno, da se uporablja nagobčnik, hkrati pa bi se morali lastniki izogibati urbanim predelom, na katerih se lahko zgodi, da srečajo tudi kakšnega neprivezanega psa.

Odgovorna kar oba lastnika

Pribičevič je s svojim psom med drugim pomagal pri iskanju pogrešanih v Indoneziji.
Pribičevič je s svojim psom med drugim pomagal pri iskanju pogrešanih v Indoneziji. FOTO: Alfakan
"Psa je treba imeti pod kontrolo tako fizično kot tudi psihično," opozarja Pribičevič. Dodaja, da včerajšnjega primera ne pozna, dejstvo pa je, da je kriv vedno tisti lastnik, ki psa ni imel na povodcu. "Ne glede na to, kateri pes izzove napad. Pse na povodec v urbanem okolju je najboljše zdravilo," pojasnjuje. Sam osebno meni, da sta ob včerajšnjem dogodku neodgovorno ravnala oba lastnika psov. "Od gospe, da sprehaja dva takšna psa, ki ju že fizično ne obvlada, če se tega sploh zaveda. Sam mislim, da že enega težko zadrži. Prav tako pa je neodgovorno od lastnika drugega psa, da je bil neprivezan. Ne vem, kako si ljudje predstavljajo, da lahko pes skače kar po ulici. Če ne drugega, ga bo enkrat zbil avtomobil," meni Pribičevič.

Po njegovih besedah se pasji spopadi k sreči večinoma končajo brez hujših posledic. "Je veliko renčanja, cviljenja, skakanja, lajanja, grizenja in je videti precej bolj grozno, kot pa je v resnici," opisuje. "Ko se pes resno spravi na vrat drugega psa ali ko je na to že navajen in ve, na kakšen način to storiti, je pa to največkrat tudi usodno za drugega psa," še dodaja.

Včerajšnji napad je bil resen

V konkretnem primeru je po njegovih besedah šlo za resen napad. Pojavili so se namreč namigi, da argentinska doga, ki je z ugrizom držala drugega psa, ni imela namena žrtve pokončati. Pribičevič pravi, da gre verjetno še za precej mladega psa, ki še nima izkušenj s takšnimi napadi. "Zdaj si jih je pridobil in mislim, da če bi se drugič to zgodilo z istim psom, mislim, da bi se lahko vse skupaj bistveno bolj nevarno izteklo," ocenjuje strokovnjak.

Po njegovem mnenju lastnica obeh psov predstavlja nevarnost okolju, v katerem živi. Iz svojih izkušenj še doda, da je v Sloveniji takšnih lastnikov "cel kup", pa ne gre za lastnike argentinskih dog, ampak gre za kup neodgovornih lastnikov, ki imajo svoje pse spuščene in so popolnoma prepričani, da oni svoje pse obvladajo, ko se zgodi nesreča, "se pa čudno gledamo in iščemo krivce". "Kriv je tisti, ki psa spušča."

Argentinska doga je po njegovih besedah fizično močna pasma, sam se ne strinja, da je to napadalna pasma, kot to menijo nekateri spletni komentatorji. "Je pa dejstvo, večji, kot je pes, bolj je treba paziti, da ga imamo pod kontrolo in da ga lahko tudi obvladamo." Sam ne želi stigmatizirati nobene pasme.

Pribičevič, ki bo sovoditelj oddaje "Pozor, priden pes", pravi, da je že delal z lastniki argentinskih dog in ima z njimi odlične izkušnje. Pravi, da so se lastniki dobro potrudili. Napadi psov se lahko po njegovih besedah zgodijo pri kateri koli pasmi ali velikosti. Statistično je v Sloveniji največ ugrizov med mešančki in nemškimi ovčarji, saj je teh pri nas največ. Za argentinske doge ne želi reči, da so napadalne, pa se je v zadnjih desetih letih ukvarjal z veliko psi te pasme. "Znajo biti super psi, tudi umirjeni," opisuje svoje izkušnje.

Jure Pribičevič se bo kmalu javnosti predstavil tudi kot sovoditelj oddaje Pozor, priden pes, ki prihaja na POP TV in VOYO.
Jure Pribičevič se bo kmalu javnosti predstavil tudi kot sovoditelj oddaje Pozor, priden pes, ki prihaja na POP TV in VOYO. FOTO: osebni arhiv

Psa je treba šolati tudi doma

Ljudje bi morali biti po njegovih besedah bolje ozaveščeni glede tega, da je treba s psom v šolo, potem pa se je treba s šolanjem ukvarjati tudi doma. Še najboljša je vzgoja psa na domu, ki jo izvajajo v podjetju Alfakan, v katerem dela tudi Pribičevič. "Nekaj je, kako se pes obnaša doma in na poligonu, drugo pa, kako se vede med sprehodom in pri drugih psih," pojasnjuje. Obvezno šolanje vseh psov bi morda tudi sam podprl, ni pa fanatičen zagovornik takšnega ukrepa.

"Ljudje se pogosto premalo zavedajo, kaj sploh vse skupaj pomeni. Kot je videti, tudi v šolah ne dobijo vedno ravno vseh informacij, ki bi jih morali dobiti."

"Pse na povodec, za njih pa je treba primerno skrbeti. Omogočiti jim je treba dovolj gibanja, dovolj nadzora in navodil od lastnika. Prepričan sem, da bi tako bilo precej manj takšnih stvari," dodaja Pribičevič. Psa je smiselno spustiti le v ograjenih prostorih ali na odprtih travnikih ali poligonih, kjer ni veliko divjih živali, prvi pogoj pa je, da smo vsaj približno prepričani, da bo upošteval "lastnikov odpoklic in prišel ter da s tem ne ogrožamo drugih".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (299)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jasnovidec Cosmos
28. 02. 2013 19.48
+1
Se strinjam. Kriva sta enako oba kot eden in drugi in oba je potrebno kot najstrožje kaznovati.Lastnico psov še pa dodatno,ker ni nobeden pes imel nagobčnika.Prepovedati bi pa tudi bilo potrebno posedovanje več kot enega psa pri pasmah katere bi se naj tretirale kot bolj nevarne čeprav to ni res in pes je pes.Sam imam Rotwailerja ampak si ćesar takega kot si je ta lastnica ne bi upal privošćiti.Sicer mu nikoli ne dajam nagobćnika sem pa na sprehodu na nenehnem oprezu in se raje na daleč ognem,ko vidim,da kdo sprehaja psa pa tudi nevem kolikokrat sem sigurno močnejši od te gospe.Je pa tudi res,da je veliko kriv tudi ta drugi kateri ni imel psa zavezanega saj je odvezan pes verjetno priletel k tej dogi.Tudi meni se je že zgodilo slično vendar na srečo ni bilo hujšega.Saj ne drugo pes se mi smili in,če bi se to zgodilo meni bi tega lastnika odvezanega psa sigurno pretepel.Kazniti oba,da si bosta zapomnila za vedno in še obema odvzem psov ker jih nista sposobna vzgajati in obvladovati.
DzontraWolta
28. 02. 2013 19.20
+5
Za vse tiste ki imate nevarne pasme! Glede na napisano in logiko nekaterih, vam ne preostane druga, da si nabavite papamobil za pse!
Eos30
01. 03. 2013 08.05
MACOMANN
28. 02. 2013 18.28
-6
Dogos are unfailingly loyal. It is truly amazing how a dog as big and powerful as a Dogo can be so patient and loving of kids, and crave their masters attention to such a great degree. They are content to sit for hours with their heads literally resting at or even on your feet..... they want nothing more in life than a good hunt and their masters love and attention! If you were to visit with a grown male Dogo Argentino who was an experienced hunter, or to witness him interact with children, you would never believe that this dog, (temperament wise) is capable of tackling a full grown wild boar, or mountain lion. They are THAT gentle. But the Dogo can and will handle dangerous big game and will, in an instant show this other side. Like a gladiator, the Dogo thrills at the chance for combat either at his masters defense or during the hunt. Guardian Aspects of the Dogo Argentino The Dogo is a natural guardian, and will guard it's family and what it perceives as it's home fiercely against intruders. Care needs to be taken to introduce friends or visitors to your Dogo, and they should be warned not to approach your Dogo without you present. The temperament of a TRUE Dogo Argentino is very predictable: "Once we have greeted an unknown person, or the person sees him in our company....the Dogo should never show unfriendliness towards that person, unless of course, that person directly attacks us....however brave a guardian he may be, when he has understood that the visitor is welcome in the home, he will never try to bite this person." - Agustin Nores Martinez, translated from "The Argentine Dogo" Another quote from one of it's creators that gives insight into the guardian aspect of the Dogo: "There is a distinct difference between having a Dogo Argentino as a guardian and having a dog of another breed: If a thief enters your house at night and you have any other dog you know there is a thief because the dog barks; if you have a Dogo, you know there is an intruder because you hear him yell." - Agustin Nores Martinez, also translated from "The Argentine Dogo" As you can see the Dogo can be both a loving, gentle family companion or a valiant hunter/guardian, whichever the situation calls for. It is important to understand these different aspects of the Dogo, as both are an inseparable part of what makes a TRUE Dogo Argentino Please continue on to the History of the Dogo Argentino, or learn about our experiences Hunting with the Dogo Argentino. If you want to learn more about the Dogo Argentino's temperament then please click on the "Continue" button, below. This leads us to what we consider the most impressive aspect of the Dogo Argentino - it's "Dual Nature"....... Please continue on to the History of the Dogo Argentino, or learn about our experiences Hunting with the Dogo Argentino.
MACOMANN
28. 02. 2013 18.24
+0
Doga pred kratkim rešila 2 otroka pred napadom pume !!! puma končala ssmrtjo otroka pa živa !!!! tako da ne govorit da pes ki napade psa napade tudi otroka !!! razn v skrajnih primerih !!! dal bi link iz facebooka vendar ga nemorem sem kopirat ker ima 24 ur tako narejeno !
dasmika
28. 02. 2013 17.10
+9
nedavno vidla en članek da tisti fantje z velikimi psi ...imajo bolj mal v hlačah hihi, če mal pomislim jaaaa bo kr...
mata100
28. 02. 2013 17.56
+4
Trhan
01. 03. 2013 00.20
+1
Hopey
28. 02. 2013 16.44
+0
Na svoji poti večkrat srečam pse, spuščene in na povodcih. Večina spuščenih psov je prijaznih ali pa nevtralnih. Me pa večkrat stisne pri srcu, ko vidim psa na povodcu, na katerem se že iz oči vidi, da je napadalen. Saj nekateri imajo nagobčnike, to je v redu. Drugače pa me postane strah ob misli, kaj če tega psa premaga napadalnost in ga lastnik ne bo mogel obvladat. Zgodilo se je že, da je lastnik imel nemškega ovčarja na kratkem povodcu, mimo je prišel tip v obleki in zgleda, da je psu šel zato na živce in je nepričakovano šavsnil proti njemu, ko so prišli »vštric«. Dobro, da je lastnik hitro reagiral in ga potegnil na drugo stran. Bili pa sta tudi dve psici na povodcih in ob srečanju se je ena nepričakovano zapodila v drugo, zgleda, da je ni prenesla. Druga psica, sicer nenapadalna, se je le tako hitro umikala, da so sta se povodca zapletla in je zato lastnik napadene psice, moral le-to spustiti, da se je lahko rešila.
bmark_1
28. 02. 2013 19.24
-1
verjetno si ze slisal, da pes na povodcu deluje bolj agresivno kot spuščen, tako pravijo in mislim da je res tako...
nesramnez
28. 02. 2013 16.20
+1
situacija je zelo enostavna.če pes ne bi bil odvezan se to nebi zgodilo
jaka
28. 02. 2013 18.33
-1
Bravo, nesramnež!!!! Takšen je prometni režim v Iranu. Če si tujec, si kriv! Če te ne bi bilo, ne bi bilo nezgode.
bmark_1
28. 02. 2013 19.28
+2
jaka, napačen clanek komentiras, nesramnez ima pa nesramno prav...:)
Hopey
28. 02. 2013 16.15
+0
Še hujši pa so agresivni vozniki na cestah, ki smrtno ogrožajo ostale.
nesramnez
28. 02. 2013 16.18
+3
ali pa protislovensko usmerjeni slovenski politiki...
sonassonas732@yahoo.co.uk
28. 02. 2013 15.51
+7
prepovedati večje in agresivne pse v urabnih okoljih! pa tudi uvesti pasji davek iz katerega se bo financiral nadzor nad lastniki!
nesramnez
28. 02. 2013 16.19
-7
sonassonas732@yahoo.co.uk
28. 02. 2013 17.15
+12
nesramnez zakaj? ker nočem hodit po pasjih kakcih in scanju? pa naj vam spi ščijejo in kakajo v dnevni sobi pa bo vse ok!
jaka
28. 02. 2013 18.35
+2
prepovedati morajo NESPOSOBNE LASTNIKE PSOV!!! Psi so čisto vredu, problem so slabi lastniki, ki niso sposobni VZGOJITI urbanega psa.
Trhan
01. 03. 2013 00.09
Noces hodit po drekih in scanju. Pa ostani doma...clovek ni vse od cloveka. Tvoje razmisljanje privede do zega da se strelja medvede kr pridejo pre blizu cloveku.
Hopey
28. 02. 2013 14.35
+5
Tako kot so različni ljudje po karakterju, tako so tudi psi.
princip19_79
28. 02. 2013 14.17
+12
Ni nevzgojenih psov, so le nevzgojeni lastniki!
princip19_79
28. 02. 2013 14.17
+1
sonassonas732@yahoo.co.uk
28. 02. 2013 15.23
+11
posledica nevzgojenih lastnikov so nevzgojeni psi! tako, da so tudi nevzgojeni psi!
pufic
28. 02. 2013 13.52
+3
Zato imam jaz stalno solzilec zraven:-)
EvelinaHana
28. 02. 2013 13.46
+6
Si ne morem kaj, da ne komentiram še enkrat. Me kar groza zgrabi, ko berem nekatere komentarje. "Krivi psi, napadalne pasme, psi nimajo kaj iskati v urbanem okolju, ... in še in še. Nekateri bi najraje, da se živali zbriše, ker se jih bojijo, ker grizejo, so umazane, ... bog pomagaj. Psi in živali so del našega življenja, narave, ... Če je nekoga strah živali, je to njegov problem in njegov strah, ki ga mora premagati sam, ne pa da zato krivi pse in jih podi iz svojega okolja. PSI SO DEL NAŠE NARAVE - je pa res, da jih je udomačil človek, za svoje potrebe in zato je zanj odgovoren. Ne bi ponavljala včerajšnjega komentarja, toda niso vsi sposobni biti lastnik psa, ker pes potrebuje vzgojo, skrb, pozornost in predvsem ljubezen, ki pa je marsikdo ni sposoben dati. Še ljudem ne, kaj šele živalim. Žival ni problem, problem so ljudje (ki ne znajo z njimi ali pa jih napačno dresirajo) in ljudje, ki se čutijo ogrožene. Še vedno sem za pasjo policijo.
dejvid.serpent
28. 02. 2013 14.02
sonassonas732@yahoo.co.uk
28. 02. 2013 15.25
+6
potem pa še povej, da si za pasji davek iz katerega se bo financirala pasja policija in obirali ter odvažali kakci
Anony_mous 1
28. 02. 2013 17.58
+1
MucekMacek
01. 03. 2013 09.26
saj davek na pse že plačujemo. kaj pa misliš da je obvezno vsakoletno cepljenje psa?? cepivo drži tri leta, stane verjetno 5€, lastnik pa plača cepljenje 30-40€
Trhan
28. 02. 2013 13.19
+0
Ej ljudje dva psa sta se stepla halo... kaj razglabljate tle o glupostih kdo je kriv kdo ni kaj ce napade otroka kaj ce se zgodi baricevic in bla bla bla....poznam psico ki je prjela eno malo in jo tresla v gobcu....to je nardila enkrat...in nikoli vec nobenga ugriznila...in s tamalo psico zivijo skupaj ze leta....enkrat se zgodi to ne pomeni da bo zdej pes killer. Nehajte govorit neumnosti nehajte obsojat pasme in govorit o neumnih predlogih o nekih psiho testih...pa kaj je z vami narobe? Govorite kako so agresivni argentinske doge a se vidi na posnetku uno drugo dogo da ne slivi 2 posto dogajanje....aja mogoce je pa res agresivna saj ima gene od dalmatinca v sebi. Tocno. Pozabil sem.
rajko.pajnic
28. 02. 2013 15.31
24UBRISAN
28. 02. 2013 12.41
+6
Ve se, katere pasme pso so težje za vzgajanje; lastniki teh bi morali OBVEZNO imet izpit o tem, če so zmožni obvladovanja takega psa. Osnova pa bi bil psihološki test lastnika...
kolcamož
28. 02. 2013 12.30
+2
polovit ljudi,ki imajo take pse in jih zdreserat ,pa še dobr plačat,taki bi morali imeti izpit iz psihofizičnih sposobnosti,za orožje moraš tud met dovoljenje.......
bmoto
28. 02. 2013 12.29
+4
čeprav so majnši cucki veliko bolj napadalni in večkrat grizejo imaš resen problem če se velik pes odloči za napad sam imam mešanca med bernadincom in landsserjem je zelo prijazen,vendar če se počuti ogroženega se brani.Sam nisem drobižek pes pa tehta vsaj 70 kg in .če nimam dobre podlage ga z težavo zadržim (seveda imam način kako ga ustaviti ko je treba) ,da bi ga pa moja žena peljala ven?bi jo verjetno iskal preko radijskih oglasov.hočem reči ,da ne vem kaj je mislila ženska ko je peljala takšnega psa na sprehod, sam sem doživel ,da psi ko se spopadejo med sabo ne prepoznajo niti lastnika ne pa da bi ubogali na besedo in velikokrat lahko ugriznejo tudi lastnika če jih poskuša ločiti z rokami.--kdo pa je kriv?? ne bi rad bil sodnik to je kot pri otrocih ,ko se zravsajo, mogoče je cucek samo dal malo ušesa nazaj in to je dovolj - - aja še to, šola je za lastnike ne za pse seveda oba hodita tja in to sploh ni slabo
24UBRISAN
28. 02. 2013 12.43
+3
Če bi bil zaveden lastnik psa bi vedel, da mora pes VSE člane družine smatrat za vodjo tropa oz, jim mora bit podrejen. Žalostno, da se s tem še hvališ...
IronMayhen
28. 02. 2013 13.39
+1
To ni res. So pasme (šarplaninec), ki imajo enega alfo, ostali družinski člani pa so jim enaki. To ne pomeni, da jih ubogajo.
24UBRISAN
28. 02. 2013 15.00
-1
Kje si pa to pobral? Šarplaninci so najprej PSI in šele nato pasma. To pomeni, da imajo točno tako hiearhijo kot vsi ostali psi.
kolcamož
28. 02. 2013 12.27
+6
škoda,k ni un s kolom babnce po hrbtu nalomu,da bi mal bl močno potegnla psa nazaj ne pa da je k kšna revca držala povodec....pa se neki delala,pol nej bi pa še njen pesek revčk bil.......
24UBRISAN
28. 02. 2013 12.45
+4
Točno tako; krivec je lastnik, ne pa pes.
StaJeTuJe
28. 02. 2013 11.36
+4
Kok je luškan temu psu se že po pogledu vid da nobenmu nč noče..
NavadnaMisel
28. 02. 2013 11.42
+1
no,no tega komentarja mi pa ni blo treba zbrisat :P
NavadnaMisel
28. 02. 2013 11.43
+1
NavadnaMisel
28. 02. 2013 11.34
Princessa pogresaaaaaaaaaaaaaaaaaaam te :D