Slovenija

'Le odstotek Slovencev nikoli ne ločuje odpadkov'

Ljubljana, 18. 11. 2011 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V eni uri človeštvo odvrže 45 milijonov plastičnih vrečk. Odrasel Slovenec porabi od 130 do 150 vrečk letno, te pa največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne sodijo. Recikliramo jih le štiri odstotke.

Polonca Štritof iz društva Ekologi brez meja je na novinarski konferenci uvodoma opozorila, da se je količina komunalnih odpadkov v zadnjih 40 letih podvojila in da potrošniška družba z njimi še vedno ne zna ravnati trajnostno, tako da jih večina konča na odlagališčih in v naravi.

V eni uri človeštvo po njenih besedah odvrže 20.000 mobitelov, 13 milijonov pločevink, 14 milijonov plastenk in 45 milijonov plastičnih vrečk.

Posebno problematiko pri tem predstavljajo morski odpadki. Kot je navedla predstavnica društva Eco Vitae Erika Jež, med odpadki v slovenskem morju z 90 odstotki kraljuje plastika, pri čemer 23 odstotkov plastičnih odpadkov predstavljajo plastenke, 16 odstotkov pa plastične vrečke.

V Eco Vitae opozarjajo, da plastika ogroža življenje živali, ki jo večkrat zamenjajo za hrano ali se vanjo zapletejo, negativne pa so tudi njene posledice za ekosistem. Plastika se v resnici nikoli ne razkroji, temveč le razpade na mikrodelce in tako najde tudi pot v človeško telo in ozračje.

Plastični odpadki v naravi ogrožajo živali in ljudi.
Plastični odpadki v naravi ogrožajo živali in ljudi. FOTO: Greenpeace

V Sloveniji recikliramo le štiri odstotke vrečk

Soorganizatorka projekta Vrečka na vrečko Nataša Zuljan je spomnila, da so plastične vrečke zaradi svoje lahkosti, cenovne dostopnosti, vodoodpornosti, trpežnosti in enostavne uporabe postale nepogrešljiv del vsakdanjika, po nekaterih podatkih pa naj bi jih odrasel Slovenec uporabil od 130 do 150 na leto. Vrečke po končani uporabi največkrat končajo med mešanimi odpadki, kamor ne sodijo, v Sloveniji pa jih recikliramo le štiri odstotke, je dodala.

V nadaljevanju je Zuljanova predstavila novembra izvedeno raziskavo o porabi plastičnih vrečk v Sloveniji, v kateri so sodelovali 1003 anketiranci. Anketa je pokazala, da ljudje večinoma doma hranijo do 30 plastičnih vrečk in da povečini z njimi ravnajo ekološko.

55 odstotkov vprašanih je zatrdilo, da vedno ločujejo odpadke, medtem ko je odgovor "nikoli" podal le odstotek anketirancev. 79 odstotkov sodelujočih ne moti ukinitev ponudbe brezplačnih plastičnih vrečk v trgovinah, 84 odstotkov pa jih verjame, da bi morala vlada ukrepati glede omejitve porabe plastičnih vrečk.

Odrasel Slovenec porabi od 130 do 150 plastičnih vrečk letno.
Odrasel Slovenec porabi od 130 do 150 plastičnih vrečk letno. FOTO: Reuters

Ustvarjalne rešitve za odpadke

"Sistemske spremembe na področju omejevanja porabe plastičnih vrečk v Sloveniji še vedno niso sprejete in tudi če bi bile, te navadno nimajo hitrih učinkov – zato so toliko bolj pomembne ozaveščevalne kampanje, ki kontinuirano opozarjajo na naraščajoče količine plastike, ki jo proizvaja in odvrže človeštvo v škodo okolju. Zato tudi nadaljujemo projekt Vrečka na vrečko. Ukrepati je treba zdaj in vsakdo z malimi spremembami svojih navad lahko prispeva svoj del," pa je povedala vodja projekta Urša Dolinšek.

Namen projekta Vrečka na vrečko, v okviru katerega bo v prestolnici že drugo leto potekala vrsta aktivnosti (med drugim informiranje o problematiki, zbiranje plastičnih vrečk, umetniška poraba vrečk, plesni spektakel in glasbeni nastopi), je sicer javnost prek združevanja umetnosti in varstva okolja opozoriti na problem prekomerne uporabe plastičnih vrečk in plastenk ter ljudem pri preprečevanju nastajanja odpadkov ponuditi ustvarjalne rešitve.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

caspera
18. 11. 2011 20.39
Se strinjam, plastika naredi naravi veliko škodo. Podpiram ločevanje. Ampak tudi na tem področju ni nič novega. Vse se vrti okoli denarja. Tipični primer so premožni Američani. Naokoli se vozijo v požrešnih avtomobilih, v svojih krogih se pa radi hvalijo, da so ekološko osveščeni, ker so varuškam nabavili avto na elektriko, da se vozijo po njihove otroke. Vse to je tržna niša. Predelovalci odpadkov morajo nekje kupiti surovine. Jaz bom kljub temu še naprej ločevala plastiko, papir, steklo, biološke odpadke. Se mi zdi to prav. Zahtevam pa tudi kanto za mešane odpadke in nič groženj z inšpekcijami, kaznimi... Ker to je pa že diktatura. Veliko je še "mešanih odpadkov". Npr.: kam naj vržemo umazane plenice?
Igor Hari 1
18. 11. 2011 20.06
Ločevanje je delo enega kozla zastonj več kozlov .....
vertex
18. 11. 2011 16.08
ni res,veliko več jih ne ločuje med njimi tudi moji sosedje slovenske narodnosti (ckkpj milko)
Ježek Moli Moli
18. 11. 2011 16.04
Ločevanje odpadkov je primerljivo z tem, da gledaš nogometno tekmo pred TV in navijaš za določeno ekipo. Takšen vpliv kot imaš ti z svojim navijanjem iz svojega kavča na to ekipo, takšen ima ločevanje odpadkov odpadkov na svet...
majorb
18. 11. 2011 15.45
Za ta problem naj poskrbi država,z izločevanjem iz trga dobavljivosti, pa naj raje ponujajo vodotopne vrečke ali pa iz kakšnih naravnih materialov.
tronkodak
18. 11. 2011 14.53
Ločevanje odpadkov - dokler se bo cena zviševala, jih naj ločuje tisti, ki to odvaža. Snaga lepo služi dvakrat z našimi odpadki. Prvič, ker nam zaračuna odvoz smeti. IN drugič ko na trgu proda papir, steklo in plastiko, ki jo ločujemo in mečemo v posebne zbiralnike. Dokler ne bodo tega dodatnega zaslužka prenesli v ceno odvoza odpadkov, naj ne stokajo koliko smo ljudje neosveščeni. Ko so ugotovili, da jim kradejo papir so najeli varnostnike, da so varovali zaojnike. Nihče od novinarjev pa še ni izračunal ali pa vprašal Snago, koliko dodatnega denarja iz tega naslova pade na njihov račun in si ga potem razdelijo. Niso majhni zneski - če tona papirja stane 100 €; zabojnik za papir pa verjetno tehta cca 500 kg x število zabojnikov samo v Ljubljani pa imamo hitro na mesec dodatnega denarja cca 200.000 € ali več. Kje pa je še tukaj plastika in steklo. Naj malo manj stokajo in jamrajo in naj pocenijo stroške odvoza s temi dodatnimi zaslužki. Verjetno pa še od države ali pa celo Evrope, dobivajo ta podjetja subvencije za svoje delo. Te extra zaslužki pa verjento niso nikjer zavedeni.
CKKPJ_Milko
18. 11. 2011 14.47
Kaj pa ostali državljani republike Slovenije ?
Maribor?an 1
18. 11. 2011 13.33
5 mesecev nazaj smo dobili komaj vprašalnik ali bomo imeli kanto za ločevanje odpadkov in še do danes nič.... V nemčiji ima vsaka hiša pet kant za ločevanje in to je to... IN KDO JE ZDAJ TU KRIV DA SE NE LOČUJE, NAŠA PRELEPA DRŽAVA , KI NE NAREDI NIČ ZATO IN KOGA MI POSNEMAMO .... NAŠE NADREJENE...... :)