Slovenija

FOTO in VIDEO: Janša: Vemo, zakaj smo sprejeli ta izziv in za kaj delamo

Ljubljana, 10. 02. 2012 07.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Politična kriza se je končala in to, da Slovenija izide iz krize, je glavni izziv te vlade, je dejal Janša. "To je dejansko protikrizna vlada, protikrizna ekipa,'' je dodal. Janši sta uspešno delo zaželela tako Pahor kot Türk.

Vlada
Vlada FOTO: Damjan Žibert
Predsednik republike Danilo Türk z zadovoljstvom pozdravlja izvolitev nove vlade. V telefonskem pogovoru s predsednikom vlade Janšo je Türk poudaril, da so pred vlado zelo zahtevni izzivi, ki terjajo učinkovito delo in sodelovanje na vseh ravneh odločanja. V pogovoru z Janšo je vladi zaželel uspešno delo in dejal, da se bo dosledno zavzemal za sodelovanje v skupno dobro ter za krepitev zaupanja med političnimi organi in civilno družbo, saj lahko le odprt dialog prispeva k skupnemu napredku. Novo vlado je še povabil na svečani sprejem, ki bo v začetku prihodnjega tedna.

Deseto vlado pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše sestavljajo: minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, minister za finance Janez Šušteršič, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, minister za obrambo Aleš Hojs, minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič, minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav, minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk, minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač, ministrica brez resorja za področje odnosov s Slovenci v zamejstvu in po svetu, predsednica NSi Ljudmila Novak, minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič.

Ministrska ekipa je dobila 50 glasov podpore, 10 poslancev SD je bilo proti, PS se je glasovanja vzdržala. Od koalicijskih poslancev o novi vladi nista glasovala Gregor Virant (DLGV) in Iva Dimic (NSi). Kot je nato pojasnil Virant, v tem, da ni bilo njegovega glasu za, ni zgodbe. Njegov glas naj ne bil zabeležen zaradi tehničnih zadev, je še dejal in poudaril: ''Novo vlado podpiram.'' Poslanci SD so glasovali proti novi vladi, ker želijo jasno povedati, da so opozicijska stranka in da bodo od vlade zahtevali resno delo. Ključne projekte nove vlade bodo v SD podprli, če bodo usklajeni s socialnimi partnerji.

Ministrica in ministri so že prisegli. Sledila je primopredaja poslov med nekdanjim predsednikom vlade Borutom Pahorjem in novim Janšo. Nato pa so tudi že sedli na prvo redno sejo vlade. Med točkami dnevnega reda je bilo kadrovanje.

Pahor je že predal posle novemu predsedniku vlade Janši.
Pahor je že predal posle novemu predsedniku vlade Janši. FOTO: Damjan Žibert
Novemu premierju in vladi je čestital tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Ob tem se je zavzel za to, da se bodo pomembna razvojna vprašanja razreševala tudi v okviru okrepljenega socialnega dialoga in ob upoštevanju interesov vseh partnerjev.

Pahor je Janši zaželel uspešno delo. "Njegov uspeh je tudi naš skupen uspeh," je dejal in Janši predal tudi poročilo o opravljenem delu njegove vlade. Janša se je Pahorju zahvalil za opravljeno delo, čestitke in želje za uspešno delo nove vlade. "Mi se po eni strani zavedamo izzivov, ki so pred nami, tudi težkega časa in problemov, ki jih bo potrebno reševati, zavedam pa se, da tudi vam ni bilo lahko," je Pahorju dejal Janša. "Slovenija je vstopila v krizne čase ravno ob začetku vašega mandata. Marsikaj, kar je bilo v tem času narejeno, je tudi delilo naša mnenja. Nismo se pri mnogih stvareh strinjali, pri mnogih smo se," je dejal Janša. Pri tem se je strinjal s Pahorjem, "da je treba zaupati v slovenske ljudi". Predlagal je tudi sodelovanje med pozicijo in opozicijo v dobro vse Slovenije.

Prva seja vlade Janeza Janše
Prva seja vlade Janeza Janše FOTO: Damjan Žibert

Janša: Politična kriza se je danes končala

V izjavi za javnost je Janša povedal, da se ekipa zaveda, da je pred njimi težak mandat: ''Vemo, zakaj smo sprejeli ta izziv in za kaj delamo''. ''Politična kriza se je danes končala in to je protikrizna vlada in ekipa,'' je še poudaril Janša. Ponovil je, da je glavni izziv te vlade, da Slovenija izide iz krize. Po njegovih besedah se tudi zavedajo, da nekatere stvari, ki bi bile morda v drugih "bolj normalnih časih v ospredju, zdaj pač ne bodo", a se bodo trudili, da "tudi zdaj nič ne bo ostalo pozabljeno".

Najprej je treba konsolidirati nove finance, je dejal Janša in dodal, da je v koalicijski pogodbi jasno določeno, katere so prioritete. Najprej je treba poskrbeti, "da bomo kot država z bogatim javnim sektorjem preživeli letošnje leto," je dejal novi predsednik vlade. Šele potem je treba sprejeti ukrepe, ki bodo omogočili, da  "dolgoročno normalno funkcioniramo". ''Koalicijska pogodba je za nas zakon. Ni pa to beton, ki ga ne bi mogli spreminjati,'' je pojasnil Janša.

Pred novinarje je stopil tudi predsednik DZ Virant, ki je vladi še enkrat čestital. ''V državnem zboru na nove zakone in rebalans proračuna čakamo v nizkem štartu,'' je povedal Virant. Dejal je, da bodo poskrbeli, da bodo delali hitro in učinkovito in da bodo hitro procesirali zakone, ki jih bo poslancem poslala nova vlada. ''Poskrbeli bomo, da bo delo demokratično, da bodo tudi opozicijski poslanci dobili priložnost za razpravo,'' je dejal Virant.

Ker je med imenovanimi ministri tudi sedem poslancev, ti poslanske funkcije ne morejo več opravljati, zato bodo na njihova mesta prišli nadomestni poslanci. Predvidoma bo namesto Žerjava v poslanske klopi sedla Jasmina Opec, namesto Bogoviča pa Roman Žveglič. Erjavca bo nadomestila Marija Plevčak, Novakovo pa Janez Vasle. Černača bo zamenjal Vitoslav Türk, Gorenaka Gregor Pivec, Vizjaka pa Damjana Petavar Dobovšek. Državni zbor bo njihove mandate potrdil v torek.

Kako je potekala razprava?

Državni zbor
Državni zbor FOTO: Blaž Garbajs

Tik pred glasovanjem o novi vladi je pred poslance znova stopil Janša. Ne gre za isti program, kot ga je imela Pahorjeva vlada, je pojasnil Janša. Dodal je, da opozicija ni bila kriva za padec nekdanje vlade, ampak je bil ta posledica notranjih sporov. Janša je poslancem, ki so mu očitali neoliberalizem, dejal, da naj se poučijo o pomenu nekaterih pojmov. ''Menim, da ni nič narobe z zavzemanjem, da bi bila Slovenija država bogatih ljudi,'' je poudaril Janša.

Z ocenami dela prejšnje vlade se mi ne bomo veliko ukvarjali, ne bomo krivili prejšnje vlade za težave, v katerih smo, je dejal. Ampak za nekatere zadeve pa bo treba prevzeti odgovornost, je še dodal in ob tem omenil projekt univerzijade v Mariboru, ki ga je potrdil DZ v letu 2008. ''Nek minister bi moral priti povedat pred DZ, da tega nismo sposobni speljati, ne pa da smo v tujino pošiljali lažna sporočila. Za take zadeve pa mi ne bomo prevzemali odgovornosti,'' je povedal. Ampak to ni najpomembnejša stvar, je pojasnil. ''Stanje je resno, ni pa izredno,'' je ponovil Janša.

Janša se je poslancem zahvalil za konstruktivno razpravo, zahvalil se je tudi poslancem Pozitivne Slovenije, ki se je odpovedala razpravi in tako omogočila nekaj ur krajšo sejo DZ in tudi možnost, da se nova vlada sestane že danes. Poslancem opozicije je Janša ponudil roko sodelovanja.

Novo vlado čaka trdo delo

V uvodnem govoru je Janša še enkrat naslikal težke gospodarske razmere, v katerih se je znašla Slovenija, in pojasnil cilje in ukrepe nove vlade za izhod iz krize. "Gre za mandat, na začetku katerega ni mogoče napovedati nič spektakularnega, zgolj trdo delo," je začel predsednik SDS. Po njegovih besedah program vlade izhaja iz treh ključnih ciljev, ki so konsolidacija javnih financ, spodbuditev gospodarske rasti in ustvarjanje novih delovnih mest. Cilji naj bi bili postavljeni tako, da bo ves čas možna njihova preverljivost.

Pregovor, da je človek naše največje bogastvo, velja tudi za slovenske javne finance. Janez Janša

"Vedeti moramo, da tistega, česar nimamo, in tistega, česar si ne moremo sposoditi, ne moremo uporabljati," pravi Janša in dodaja, da bi bilo treba zmanjšati javno porabo za 10 odstotkov, če ne, bi bili lahko v roku enega leta prisiljeni v drastične reze. Po njegovem mnenju je Slovenija končala leto zadolžena v višini blizu 50 odstotkov BDP in ne le 44 odstotkov, kar pomeni dodatni dve milijardi evrov dolga.

Slovenija ne more preživeti kot zaprta ekonomska skupnost

Nova vlada pa naj bi začela racionalizacijo pri sebi. Prostovoljni rezi so ob tem "tisočkrat boljši" kot na primer grški scenarij prisilnega varčevanja, meni Janša, ki pomirja, da s takšnimi rezi vitalne dejavnosti države ne bodo prizadete.

Janša je poudaril, da samo racionalizacija in krčenje dolgov ne bosta dovolj in da lahko edino ustvarjanje novih delovnih mest Slovenijo popelje iz krize. Vlada si bo tako prizadevala za ustvarjanje ugodnega okolja za gospodarstvo. Med drugim naj bi si prizadevali za odpravo plačilne nediscipline in administrativnih bremen.

Nujna je sanacija bančnega sistema in lažji dostop do virov za gospodarstvo, predvsem mala in srednja podjetja. Janez Janša

Pri tem je opozoril, da izobraženi in sposobni ljudje v trenutnih razmerah odhajajo iz države, po drugi strani pa je Slovenija premalo zanimiva za tuje investitorje. Če tujih investicij ne bo, bo namreč toliko nižja gospodarska rast ali toliko večja recesija, toliko nižji standard in toliko več brezposelnih, je opozoril Janša, ki tudi meni, da je treba opraviti z iluzijo, da lahko Slovenija preživi kot zaprta ekonomska skupnost pod krinko določenih nacionalnih interesov.

"Če boste danes podprli predlagano ministrsko ekipo, boste podprli ekipo, ki bo delovala za izhod iz krize in bo pripravljena na dialog z opozicijo in socialnimi partnerji," je ob začetku seje, na kateri je bila nato potrjena nova vlada, dejal Janša in zaključil, da bo nova vlada  garancija za to, da Slovenija v prihodnjih letih znova stopi na pot normalnega razvoja.

Janković: "Nikoli ne bom predlagal referenduma"

Zoran Janković bo vodil konstruktivno opozicijo.
Zoran Janković bo vodil konstruktivno opozicijo. FOTO: Blaž Garbajs

Na govorniški oder DZ je stopil tudi prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki meni, da mora vlada delati že danes. PS se je sicer vzdržala pri glasovanju, saj se ne strinja z ukinitvijo ministrstva za kulturo in umestitvijo tožilstva pod okrilje notranjega ministrstva.

Predsednik Pozitivne Slovenije meni, da je "danes čas, ko je treba stopiti skupaj", zato je treba vladi pustiti 100 dni miru in jo nato ocenjevati po njeni uspešnosti. "Z naše strani pričakujte konstruktivno opozicijo," je bil pozitiven Janković, ki bo vladi gledala pod prste predvsem na področjih gospodarstva, sodstva, medijske svobode, zaščite človekovih pravic in morebitnega "kadrovskega cunamija". Sicer pa Janković trdi, da kot poslanec nikoli ne bo predlagal referenduma, saj je ta pravica namenjena državljanom.

Glede partnerstva za razvoj pa Janković pravi, da je treba najprej počakati, kaj bo Janša poslal. Hkrati napoveduje vztrajanje pri ustavni presoji zakona o vladi, sedaj pa je samo še vprašanje, kaj bodo naredili v SD, saj za zahtevo po presoji potrebujejo še dva glasova.

Poslanec SD Matjaž Han je ob vprašanju o ustavni presoji spomnil na stališče kandidata za pravosodnega ministra Pličaniča, da naj se tožilstvo vrne pod pristojnost ministrstva za pravosodje. Če bo Pličanič s tem uspel, potem ustavna presoja po njegovem mnenju ne bo potrebna.

V SD vlade sicer niso podprli. Je pa vodja poslanske skupine SD Janko Veber dejal, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija. Veber upa, da nova vladajoča garnitura že čuti razliko od obljub v predvolilnih nastopih in realnostjo, ki jih čaka v primeru izvolitve. V SD tudi nasprotujejo razprodaji državnega premoženja, saj je po njihovem to velikokrat le krinka za polnjenje žepov določenih posameznikov. Ne strinjajo se niti z uvajanjem novih šolnin, glede zagotovitve varne starosti pa spominjajo, da bi bilo pametno sprejeti predlog pokojninske reforme odhajajoče vlade.

Iz svoje kože pa ni mogel poslanec SDS Branko Grims, ki je mimogrede Pahorjevo vlado okaral zaradi podpisa  mednarodnega trgovinskega sporazuma o preprečevanju ponarejanja (Acta), s katerim se bo morala sedaj ukvarjati nova vlada.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2862)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
24. 02. 2012 11.05
JA KAJ DELATE SEDAJ BOSTE REŠEVALI KAO ODPOVEDAT JANŠEVO UNIVERZIJADO POL BODO DOPUSTI NATO SE BODO 2 MESECA POGOVARJALI KAKO JE BILO NA DOPUSTU TAKO BO KONEC LETA NEKAJ SE BO ŠE NAŠLO LETA BODO NA OKROG MORDA PREDČASNE VOLITVE ALI NE JANŠA BO ŽE NEKOMU PREDAL ŠTAFETNO PALICO
Roman Hren
19. 02. 2012 18.02
Politična kriza se bo končala, ko bodo politiko zapustili vsi,ki nam krojijo usodo zadnjih 20 let in upam, da bodo za zavoženo nesocialno in nepravno državo tudi odgovarjali!
Jože Zaplati?
14. 02. 2012 11.14
-1
JANŠA VEMO ZAKAJ STE SPREJELI DRUŽINA DOMA JE VEČJA ZATO JE TUDI STROŠEK VEČJI GOSPA TI JE VERJETNO DALA ULTIMAT, DA TUDI ONA HOČE POSNEMAT LEPOTICO KRESALOVO ZATO MORA V LONDON PO GARDEROBO OD PREJŠNJIH PATRIJ JE PA DENARJA ZMANJKALO
Jože Zaplati?
14. 02. 2012 11.08
+0
JANŠA SEDAJ VAS JE DOMA VEČ ČLANOV PATRIJE SE NE BODO VEČ KUPOVALE BO TREBA NAJT DRUGO LUKNO KJE TIČIJO KAKE REZERVE ZA NA STARA LETA IN TUDI ŽENKICA SI ŽELI POSNEMAT LEPOTICO KRESALOVO, DA BI ŠLA PO GARDEROBO V LONDON DENAR JE NAVIDEZNI GOSPODAR LJUBEZNI
Jože Zaplati?
13. 02. 2012 12.50
-2
KAj ste naredili do sedaj trikrat nič in tako bo ostalo dokler boste na vladi računajte na predčasne volitve ministerska mesta si podelil kakršnefga si je kdo zažwelel samo, da je stopil z glasovi
Jože Zaplati?
13. 02. 2012 12.44
+2
TURK NE HODI BLIZU JANŠE, KER BO PRIŠLO DO PADCA DRŽAVE IN BOI TEBE POTUNKAJ TO JE POL RDEČI POL PA PREPRODAJALEC OROŽJA
slo_gad
11. 02. 2012 22.35
+1
Politična kriza je z današnjim dnem končana. Pesnik pa tak. Rumeno sonce in modro nebo, naj spesni že enkrat boljši jutri tudi za nas in ne smo za svojo rito
Comster
11. 02. 2012 21.07
+5
Politična kriza se je danes končala in to je protikrizna vlada in ekipa, Halo, sedaj se je šele začela, padali bomo globoko, globoko, a Ivan bo pobegnil v Avstralijo! Upam, da ga bomo dobili v verigah nazaj.
muhabc
13. 02. 2012 07.04
-2
One man a še nisi nič prebral o kliniki, katere avtor ste isti kot Patria, to se samo sam sebe smešiš, ko že vrabci čivkajo kakšni lažnivci in avtoju izmišljotink ste. Nehi nakladat pa raje premišljuj, kako boš preživel, če ti bo Janša zaprl pipico za katero se bojiš kot hudič križa. Raje poskrbi zase in se ne brigaj za druge.
mamica55***
11. 02. 2012 20.34
-4
BRAVO JANŠA IN EKIPA ! ! !
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.40
+6
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.43
+5
cau-curaku
11. 02. 2012 20.58
+5
mamica55***
11. 02. 2012 21.09
-5
zgleda, da imata velik izkušen s tabletkami, kletkami . . .
Piranez
11. 02. 2012 20.25
+9
Tonček Balonček: \"Pa kakšen izziv so sprejeli, kot da jih je kdo prosil ali jim ga ponujal!! Pa zakaj s enorčujejo iz ljudi, saj nsimo*!\" Smo *, če smo dopustili na oblast Majerju... Bi se lahko že po vseh mogočih privatizacijah in projektih kot je EDS iz obdobja 04-08 naučili, kakšno politiko bo vodil, pa se očitno nismo naučili nič... Tako da, žal, smo *..
mamica55***
11. 02. 2012 20.32
-8
sej mu niste dopustil, izvolil ste si nesposobneža, ki ni znal povezati strank v koalicijo! si se kar pravilno poimenoval!
pika61
11. 02. 2012 20.25
+4
šeže odpuščajo lepo popotnico ste dali delodajalcem da samo pošljejo sms da nisi več v službi pa naj še kdo reće da je to pošteno svinje se menjajo korita pa ostanejo
muhabc
13. 02. 2012 07.10
+0
slo_gad
11. 02. 2012 20.15
+8
Izziv ste si kar sami izsilili, ker niste zmagovalci volitev, klapa s 4 do 8 % bo zdaj reševala slovenijo tako, da se že v prvi minuti oblasti osmeši z odstrelom enega Guliča, kot da je zdaj tu najpomembnejši ključ do obljubljenega blagostanja. Neokusno skrajno.
pika61
11. 02. 2012 20.19
+5
muhabc
13. 02. 2012 07.16
+0
Se še spominjate, kako kisel obraz je imel Gulič, ko ga je Pahor postavil na ta stolček. Menim, da je Gulič z veseljem sprejl odpoved, sa po vseh merilih ni spadal na tako delovno mesto. Takrat ni bilo nobenega, ki bi se repenčil za te menjave. Sedaj je pa taka "uzbuna" Nehite levičarji pluvati v lastno skledo in svoje napake dostojno sprejmite kot jih je Pahorjeva opozicija.
franceljtancelj
11. 02. 2012 20.13
+8
Teli nas bodo izvlekli!!????????? OPROSTITE, KDO NAS JE PA DO SEM SPRAVIL?
pika61
11. 02. 2012 20.20
+7
potopili zdaj samo razmišljajo kako bojo svoje ljudi zaposlili
muhabc
13. 02. 2012 07.22
To ste počeli vi Pika zato pa sedaj veš kako bo sedanja koalicija delovala. Če ste zavozili taisti ljudje se mora po vseh pravilih posadka zamenjati na vseh področjih. Koder sistem ne deluje, je odgovoren šef.Njegov resor pa prevetriti z boljši bolj odgovornimi.
muhabc
13. 02. 2012 07.24
franceljtancelj tebi pa malo več poguma, če si na listi za odstrel. Če še sedaj ne vidiš kam ste nas pripeljala ti ni pomoči.
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.13
+5
Mogoče pa ne bi bilo slabo v Njegovo čast izgraditi piramido. Tako ljudje ne bi potovali več v daljni Egipt temveč k nam.
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.14
+6
Samo Tomažeka ne bi dal (če bi me kdo že vprašal!) mumificirati. Po mojem bi bilo boljše če bi bil nagačen.
prašek
11. 02. 2012 20.16
+8
Samo , da ga ne pokopljejo v Jeruzalemu . Tam je baje že eden od mrtvih vstal.☺
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.09
+3
Edino škoda, ker ga je Ropov Tonček zaje* 1986 leta. Tomažek bi bil lohka takrat hudo visoko. Če se ne bi to zgodilo.... Pa če ga ne bi Ertl zaprl... ...potem nikdar zanj ne bi čuli... To bi bila pa zgodovinska škoda! :)
prašek
11. 02. 2012 20.12
+7
Ko bi takrat , ko smo na Roški protestirali, vedeli kaj nas čaka , bi vsi vpili »Nikoli ga ne spustite «
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.13
+5
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.06
+8
Smrt fašizmu - svoboda narodu!
Raspunin777
11. 02. 2012 20.06
-2
Zoki se pa kr smeji.On ze ve zakaj!pr njemu je vse transparentno!
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.06
+7
Ta naš komunizem je neuničljiv!
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.05
+8
Pa smo spet komunisti na oblasti!
kiss-my-ass.
11. 02. 2012 20.04
+4
Del življenjepisa, ki ga je sam Majer priložil prijavi za mesto odgovornega urednika lista Pavliha, 6. 2. 1985 (5 let pred osamosvojitvijo): \"Rojen sem 17. septembra 1958 (Ljubljana) v delavsko kmečki družini. Osnovno šolo in gimnazijo sem končal na Grosupljem oz. Stični. V šolskem letu 1977/78 sem se vpisal na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani, kjer sem (na smeri za SLO in DS) diplomiral junija 1982. Julija istega leta sem na Republiškem sekretariatu za pravosodje in upravo opravil tudi strokovni izpit. Delovno praksa: V šolskem letu 1980/81 sem poučeval na gimnaziji Ivana Cankarja v Ljubljani. Po opravljenem stažiranju v JLA sem se 1.1.1982 zaposlil na Republiškem sekretariatu za LO, oktobra istega leta pa sem bil na 11. kongresu ZSMS izvoljen v predsedstvo Republiške konference ZSMS. Funkcijo sem opravljal profesionalno do konca mandata. Po koncu mandata sem se vrnil nazaj v republiško upravo. Trenutno sem svetovalec v sekretariatu Izvršnega sveta skupščine RS. Družbena politična (novinarska) aktivnost: Opravljal sem vrsto funkcij v ZSMS, ZK, SZDL in delegatskih skupščinah; med drugimi sem bil predsednik osnovne organizacije in predsednik občinske konference ZSMS, član predsedstva OK ZSDL, njegovih komisij ter komisij pri občinskem komiteju ZKS, član različnih republiških in zveznih organov ZSM in ZSDL. Trenutno sem član nekaterih organov pri predsedstvu RK ZSMS ter predsedstvu RK SZDL ter član Republiške konference SZDL Slovenije.\"