Slovenija

FOTO: Ljudje z boljšim posluhom bodo lažje ugotovili, ali je led dovolj trden

Zgornji Duplek/Ljubljana, 17. 01. 2017 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Če se ledena ploskev udre, gasilci med prvimi priskočijo na pomoč. Svoje znanje so urili na zaledenelem jezeru. Pred odhodom na led se moramo prepričati o njegovi debelini in trdnosti in pri tem so ljudje z boljšim posluhom v prednosti. Človek, ki ga rešimo iz ledene vode, potrebuje pomoč, čeprav trdi drugače. Zaradi podhlajenosti je zelo verjetno zmeden.

Zaradi nizkih temperatur so jezera, ribniki in bajerji zamrznili in privabili zabave željne množice. A ta zabava je lahko tudi nevarna, saj se led hitro udre, mi pa pristanemo v ledeno mrzli vodi.

Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen. Uprava RS za zaščito in reševanje

Kaj narediti, če smo priča takšnemu dogodku? "Čim prej pokličite 112," svetuje Miha Drozg s PGD Dvorjane. Čeprav bi želeli ponesrečencu sami čim prej priskočiti na pomoč, to ni nujno dobra zamisel, saj se lahko tudi nam udre led, pravi. Naše možnosti pomagati so zato večje, če je ponesrečenec blizu brega. V tem primeru mu lahko ponudimo vejo, roko … Če ni blizu brega, pokliči 112, počakaj gasilce in jim pokaži, kje se nesrečnik nahaja, še dodaja Drozg, ki je v nedeljo vodil praktično vajo reševanja.

Gasilci so jo izvedli na zaledeneli gramozni jami v Zgornjem Dupleku, prikazali pa so več različnih načinov reševanja. "Tehnika je takšna, da poskušaš čim prej priti do ponesrečenca, pri čemer ne veš, kakšna je debelina ledu," je povedal.

Najprej so na led šli s čolnom, ki se ga reševalec lahko prime, če se začne površina pod njegovimi nogami udirati. Vedeti namreč moramo, da vsako reševanje pomeni tudi tveganje za tistega, ki ga izvaja, in to tveganje je treba čim bolj zmanjšati. V drugem primeru se je gasilec ulegel na lestev in se po ledu porival naprej do ponesrečenca. "Lestev ima večjo površino, zato je manj možnosti, da bi se led udrl," je fizikalne zakonitosti, ki narekujejo način reševanja, pojasnil Drozg. V obeh primerih so nato reševalca in ponesrečenca z vrvjo potegnili na breg.

Drozg sicer odsvetuje hojo po ledu, a se zaveda, da opozorila ponavadi naletijo na gluha ušesa. Zato dodaja: "Če že gredo na led, naj človek ni sam, naj bo z nekom, ki lahko opozori na nesrečo." Obstaja pa še eno pravilo, ki ga naš sogovornik prav tako poudarja: če ne veš, kakšna je debelina ledu, ne hodi gor.

Reševanje z zaledenelega jezera.
Reševanje z zaledenelega jezera. FOTO: PGD Dvorjane
Led je vabljiv. Kako zagotoviti, da bo zabava na njem tudi varna?

Nekaj nasvetov, kako poskrbeti za varnost na ledu, so pripravili tudi na Upravi RS za zaščito in reševanje, kjer svarijo: "Na ledu 100-odstotne varnosti ni!" In dodajajo: "V vsakem primeru velja, da smo za svojo varnost odgovorni predvsem sami. Če bomo upoštevali temeljna pravila varnega obnašanja na ledu, se bomo lahko razmeroma varno gibali po njem."

Nasveti: 
- Preden stopite na led, se prepričajte o debelini in nosilnosti ledu. Ocenite debelino in barvo, preglejte razpoke in poslušajte poke. Debelino ledu je treba izmeriti na več mestih.

- Če led okoli vas začne pokati v koncentričnih krogih, se čim prej umaknite.

- Če se led pod vami udre, razširite roke in pokličite na pomoč; če vam uspe zlesti na led, ne vstanite takoj, ampak se zakotalite vstran od odprtine, sicer se lahko ponovno udre.

- Na led nikoli ne hodite sami.

- Preden se odpravite na led, o tem obvestite svoje bližnje ter preverite vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine.

- Na led pojdite vedno dobro pripravljeni in opremljeni. Seznanite se z ukrepi v primeru nesreče in preizkusite osebno reševalno opremo.

 

Ponesrečenca - eden od gasilcev se je za potrebe vaje žrtvoval in se spustil v ledeno vodo - so takole potegnili na čoln.
Ponesrečenca - eden od gasilcev se je za potrebe vaje žrtvoval in se spustil v ledeno vodo - so takole potegnili na čoln. FOTO: PGD Dvorjane

Če led lepo zadoni, je varen: Tisti z boljšim posluhom so v prednosti

Skupna obremenitev

Pri varnosti ne smemo upoštevati le lastne teže, ampak skupno obremenitev ledu v naši okolici. Zato je treba skrbeti za primerno varnostno razdaljo med posameznimi (lokalnimi) obremenitvami!

Velja pravilo: Varnostna razdalja med dvema uporabnikoma mora biti večja, kot je 100-kratna potrebna minimalna debelina ledu za posameznega uporabnika!

Torej drsalci (led mora biti vsaj 5 cm debel!) naj drsajo na razdalji vsaj 5 m! (100x5cm =5 m). Teh 5 m je splošno pravilo za skupine ljudi, četudi je led debelejši! To pravilo je del drsalne kulture - torej če srečaš znanca, mu nikar ne skušaj podati roke! Tudi takrat ne, če je led zelo debel!

Takšno je splošno pravilo. "V Skandinaviji drsalci preizkusijo debelino kar s koničasto (pohodno ali smučarsko) palico, če ledu z močnim udarcem ne prebijejo, je dovolj varen! V Rusiji priporočajo, da z nogami nekajkrat močno udarite po tleh – če led ne reagira, ampak lepo zadoni, je varen! V nemško govornem prostoru je zelo pogost test s kladivom: če ob udarcu s kladivom led prijetno zadoni, je led zdrav in nosilen. Obstajajo seveda tudi druge metode merjenja; za tiste z dobrim posluhom je uporabna sledeča: če je zvok drsalca, ki drsa pred nami, nižji od »e2«, t. j. 660Hz, smo varni! Led lahko namreč smatramo kot neskončno membrano, kar pri glasbenih instrumentih ni dosegljivo, v naravi pa je! In še zveza za radovedne drsalce z absolutnim posluhom: D(cm) = 3430 : f (Hz)!" je Martin Budna zapisal v Študiji o izdelavi meril za zagotavljanje varnega gibanja po zaledenelih površinah, ki jo je pripravil za Upravo za zaščito in reševanje.

Tu je še nekaj napotkov uprave za zaščito in reševanje, kako ugotovimo, ali je led ustrezen:

- Nosilnost ledu je sorazmerna z njegovo debelino, trdnost pa je sorazmerna s kvadratom debeline, kar pomeni, da je pri polovični debelini trdnost kar štirikrat manjša.

- Pri kakovosti ledu so pomembni temperatura, vsebnost vlage in zračnih mehurčkov, vmesne plasti snega in drugi dejavniki. Največjo nosilnost ima homogeni led, ki je videti črne barve.

- Prelomi in suhe razpoke ledu niso nevarni, zelo pa moramo biti pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost.

- Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, moramo takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod nami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati.

- Na splošno velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če njegova debelina ni večja kot tri centimetre. Pri večji debelini dovoljene obremenitve naraščajo, vendar je treba upoštevati tudi varnostno razdaljo, ki mora biti vsaj toliko metrov, kot je minimalna potrebna debelina ledu, izražena v centimetrih.

Reševanje s pomočjo lestve.
Reševanje s pomočjo lestve. FOTO: PGD Dvorjane

Sprehod, ki ni navaden sprehod

Ob nesreči je zelo dobrodošla piščalka, morda tudi žepna svetilka in mobilni telefon. Uprava RS za zaščito in reševanje

Hoja po ledu ni enaka navadnemu sprehodu in to je nekaj, na kar ljudje, željni zabave in avantur, vse prepogosto pozabljajo. Na led lahko gremo le dobro pripravljeni. Nepogrešljiva je potovalna palica z ostro konico za testiranje ledu, obvezna pa sta vpikač ali šilo ter dolga vrv, ki nam lahko rešita življenje, opozarjajo naši reševalci. Svetujejo tudi uporabo lahke zaščitne čelade, rokavic in rešilnega jopiča, v primeru neželenega pristanka v ledeni vodi bodo prav prišli tudi rezervno perilo, topla pijača in manjša zaloga hrane, ki naj bodo v nepremočljivi vrečki v nahrbtniku.   

Ko pomagamo ali potrebujemo pomoč: Panika je naš najhujši sovražnik

V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več. Takoj pokličimo pomoč na številko 112. Uprava RS za zaščito in reševanje

Če se led pod nami udre, poskusimo ostati mirni in zbrani. Razširimo roke in pokličimo na pomoč. Obrnimo se v smer, od koder smo padli v vodo, in skušajmo vreči vrv do najbližje osebe, ki nas lahko izvleče iz vode. Če v bližini ni nikogar, si pomagamo z vpikačem. Ko zlezemo na led, ne vstanimo takoj, temveč se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno udre.

"Če pademo v vodo, nas najprej šokira izredno mrzla voda. Ostanimo zbrani in razmislimo o tem, kako se bomo rešili. Panika je naš najhujši sovražnik! Glasno pokličemo pomoč. Ne gibljimo se po nepotrebnem. Obrnimo se v smer, od koder smo padli v vodo," svetuje Budna. 

Če smo sami v vlogi reševalca, se ponesrečencu približajmo leže. Če pri sebi nimamo vrvi, skušajmo poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko zvlekli iz vode.

Ko ponesrečenca izvlečemo iz vode, moramo preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecimo v suha oblačila in mu ponudimo topel napitek. "Mraz izredno negativno vpliva na nas, postanemo hitro ravnodušni, zaradi hitre podhlajenosti pa nam tudi sicer zmanjkuje moči in volje. V ledeni vodi smo lahko aktivni samo nekaj minut!!!" opozarja Budna. In dodaja: "Najboljši nasvet: nikar ne dovolite, da pridete v tak položaj!

Reševalec se po ledu plazi do ponesrečenca, pri tem pa pazi, da se ledena površina ne vdre tudi njemu.
Reševalec se po ledu plazi do ponesrečenca, pri tem pa pazi, da se ledena površina ne vdre tudi njemu. FOTO: PGD Dvorjane

Ponesrečenec potrebuje pomoč, tudi če pravi, da je ne

Martin Budna je v svoji razpravi podrobno opisal, kako človeku, ki se mu je led udrl in je padel v vodo, pomagati, ko je enkrat spet na ledu oziroma na suhem.

"Ko je ponesrečenec zopet na ledu, mu ponudi medicinsko pomoč. Čeprav izgleda normalno, je potreben pomoči!!! Ne poslušajmo njegovih izjav, saj lahko predpostavimo, da je zaradi podhlajenosti zmeden.

Poskušajmo ga čimprej izolirati od mraza, nudimo mu topel, toda ne vroč prostor. Toda nikar ne segrevajmo rok in nog! In ne dovolimo nepotrebnega gibanja, ker s tem povečamo pretok hladne krvi v notranjost! In nikoli ne grejemo ponesrečenca ob topli peči! To bo le poslabšalo njegovo stanje, saj bo mrzla kri iz okončin začela dodatno hladiti že tako ohlajeno notranje organe!

Če obstaja rezervno suho perilo, ga preoblecimo! Grejmo glavo, vrat, prsni koš, trebuh. Najbolj koristen je aparat za dihanje z ogretim zrakom (42-45°C), tudi topli sladkani čaji, vendar le, če je pri zavesti! V kolikor mu ne bije srce, začnimo z oživljanjem.

Če je očiten pojav hipotermije, pomaga takojšna medicinska pomoč, sicer pa prenos na toplo in segrevanje, vendar ne okončin! Če ni ničesar, je edina pomoč lahko le ogrevanje z lastnim (slečenim) telesom, oba zavita v čimveč odej.

Nikar ne obupajmo! Telo podhlajenega reagira povsem drugače, saj zaradi znižane temperature organi funkcionirajo drugače! Tako lahko pade srčni utrip na komaj 1-2 utripa na minuto! In ohlajeni možgani tudi ne izgubljajo svoje funkcije tako hitro kot topli!

Torej, verjemimo v uspeh in pomagajmo po naših najboljših močeh! V medicini danes velja pravilo: zaradi hipotermije ponesrečenc lahko umre samo, če ne dobi takoj ustrezne medicinske pomoči!"

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graf
17. 01. 2017 17.57
"V Rusiji priporočajo, da z nogami nekajkrat močno udarite po tleh" ...he he he , to je nekak tako kot bi s prižgano vžigalico kontrolirali če je tank bencina poln ...
M_teorija
17. 01. 2017 15.50
+4
Še bolj pomaga, če maš bolj skravžane možgane!?
ata janez
23. 01. 2017 15.47
Ramzess
17. 01. 2017 14.00
-3
"Če se ledena ploskev udre, gasilci med prvimi priskočijo na pomoč." Neredko še kako res, saj mnogi še kar pasejo zijala, namesto da bi pomagali, razen tistih, ki res ne morejo. Pa to se ne dogaja samo na poledenelih jezerih, pač pa tudi običajnih brez ledu, v spominu mi je ostal članek iz Večera z naslovom Ali še obstajajo dobri ljudje, ki je pisal o primeri iz nekega Avstrijskega jezera, kjer so pred očmi mnogih ljudi utonili trije otroci, vsi so njihovo agonijo samo opazovali, nihče pa ni pomagal, in podobnih primerov je še več, izgovor ljudi pa še več. Nekoga lahko sredi ulice pretepejo in ubijejo, pa nihče ne ukrepal, zgolj opazovali bodo, omenjen članek je pisal tudi o enem takem primeru, in na vprašanje zakaj niso ukrepali so ljudje odgovorili, da niso hoteli biti vpleteni. Že res da se človek dandanes, tudi zaradi neumnih zakonov, včasih znajde v dilemi, saj pač nikomur ni povšeči, če se nič kriv znajde v obtožbenem postopku.
vicente
17. 01. 2017 13.37
+2
lahko bi bil uradni preiskuševalec Damjan Murko,on zapoje če ledne poči od smeha je dober
piko112
17. 01. 2017 13.56
+1
Če led ne poči od smeha je dober za tovornjak
keved
17. 01. 2017 13.23
-1
A so majstri potem zavaroval narejeno žrelo, da ne bo kdo jutri v vodo padel?
urib1
17. 01. 2017 12.37
+2
Ma se mi Rusi kar smilijo. Skandinavci s palico, Nemci s kladivom... Rusi pa nobenega pripomočka
Principat
17. 01. 2017 11.53
+11
ljubljanske filharmonike poklicat , saj itak štrajkajo
dr.dare
17. 01. 2017 11.50
+6
kakšnim posluhom? pa kaj vam je? nobenega lektorja na 24 ur?
mrga64
17. 01. 2017 11.46
+11
na velenjskem jezeru je včasih blo celo zimo tako debel led da si se lahko z traktorjem gor vozil...zdaj so mrzle zime zamenjali rdeči alarmi in kaos za temparaturo -10 stopinj in 20cm snega hahahaha...jezero pa v tekočem stanju....
Principat
17. 01. 2017 11.46
+12
zdaj se pa že profesionalci norčujejo ,, posluh (prednost)še ni nikoli bil garancija za trdoto ali vzdržnoat ,, ja , take race širit , pa potem se lahko resnično vprašamo , kje smo,, vsa kolobocija ali veselje na ledu je v osebni odgovornosti
GlavniModerator
17. 01. 2017 11.40
+7
se prav gre za ocitno diskiminacijo bolj gluhih ljudi. Naravo lahko tozimo, da mora delat led bolj enakopraven za vse ljudi