Slovenija

Lenarčič moral nepričakovano pristati v Hurgadi

Hurgada, 20. 04. 2016 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zaradi začetnih zapletov s kontrolo letenja in slabega vremena v nadaljevanju leta, je moral pilot Matevž Lenarčič, ki je na poti okoli sveta, nepredvideno pristati v Hurgadi v Egiptu.

Matevž Lenarčič
Matevž Lenarčič FOTO: Miro Majcen

Pilot Matevž Lenarčič, ki se je marca podal na pot okoli sveta na misiji GreenLight WorldFlight, je zgodaj zjutraj poletel iz Združenih arabskih emiratov proti grškemu otoku Kreti, a je po 12-urnem letenju moral zaviti z načrtovane poti in nepredvideno pristati v Hurgadi v Egiptu, so sporočili iz njegove ekipe.

 "Že na samem začetku, po vzletu, je zaradi nesporazuma s kontrolo letenja, ki mu ni dovolila leteti po pravilih vizualnega letenja, moral eno uro krožiti nad letališčem, in prilagoditi načrt njihovim zahtevam. V nadaljevanju je imel zelo neugoden veter, ki je občasno pihal z močjo tudi nad 70 kilometrov na uro, in povzročil še dodatnih pol ure zamude.  Poleg tega so večji del poti spremljale neprijetne turbulence, zaradi katerih je bil polet izjemno naporen," so zapisali.

Ob tako slabih pogojih je povprečna hitrost letala bila pod 200 kilometrov na uro, poraba goriva pa izjemno visoka. Zato je Lenarčič po prvi tretjini poti ocenil, da ne bo dosegel Krete. Na koncu je Lenarčič prijavil tehnični pristanek v Hurgadi, kjer trenutno ureja dovoljenja za nadaljevanje poti. V Portorožu ga pričakujejo konec tega tedna.

Lenarčič na tokratnem potovanju s posebno napravo na letalu zbira podatke o koncentracijah črnega ogljika. To so saje in drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.
Črni ogljik absorbira svetlobo in zato segreva atmosfero. Če omejimo njegove izpuste, lahko zelo hitro upočasnimo segrevanje atmosfere.

Gre za prve takšne meritve, ki bodo dale oprijemljive številke tam, kjer jih do zdaj še ni bilo, saj so bile meritve do zdaj opravljene predvsem na tleh. Zdaj merijo tam, kjer  nastaja vreme, kjer nastajajo oblaki in kjer koncentracije črnega ogljika segrevajo atmosfero in vplivajo na regionalne vremenske pojave, kot je denimo monsun nad Indijo in Bengalskim zalivom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.