FOTO: 'Na poti prek Severnega tečaja več težav, kot sem jih pričakoval'

Matevž Lenarčič je po več kot mesec dni trajajoči avanturi, katere cilj je bil prelet Severnega tečaja, oteževale pa so jo precej težke vremenske razmere, dejal, da je imel težav na poti več, kot pa je pričakoval. Zato je z vrnitvijo tudi nekoliko zamujal.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (13)

 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 5
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 6
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 7
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 8
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 9
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 10
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 11
 • Matevž Lenarčič in Ivo Boscarol
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 13
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 1
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 2
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 3
 • Matevž Lenarčič ob vrnitvi s poti na Severni tečaj - 4

Pilot in fotograf Matevž Lenarčič je danes s pristankom na ljubljanskem letališču uspešno končal prelet Severnega tečaja s Pipistrelovim ultralahkim letalom Virus SW. Kot je povedal, je polet spremljalo več težav, kot je pričakoval, zato je tudi trajal dlje, da pa je pomembno, da sta z letalom varno in v enem kosu prispela domov.

Na ljubljanskem letališču ga je danes pričakala ekipa projekta GreenLight WorldFlight - North Pole in sponzorji. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je ob tem dejal, da je "Matevž dokazal, da je s Pipistrelovim virusom zelo dober tandem in da s pravo ekipo lahko postavlja meje vsakokrat višje".

Kot je poudaril, je Lenarčič v tako ekstremnih razmerah letel tudi zato, da Pipistrel ugotovi, kaj je v takšnih pogojih lahko z letalom narobe. Gre za pogoje, ki jih pač doma ne morejo preizkusiti.

Pojasnil je, da so imeli na repu letala tesnilo, ki ga lepilo pri 40 stopinjah pod ničlo ni več držalo. V prihodnje bodo zato tudi Pipistrelova letala opremljena z drugačnim tesnilom oz. z drugačnim lepilom, da se to ne bi ponovilo.

Severni tečaj bolj topel, kot si je predstavljal

Ko pa so primerno tesnilo Lenarčiču priskrbeli, je namreč ta čez Atlantik letel z "neverjetno hitrostjo", je poudaril Boscarol. Povprečna hitrost je bila tako nekaj čez 300 kilometrov na uro, povprečna poraba pa nekaj več kot šest litrov goriva na 100 kilometrov. "To je znanstvena fantastika, ki ji naši konkurenti verjetno niti ne bodo hoteli verjeti," je povedal.

Lenarčič pa je o izsledkih poleta med drugim povedal, da je Severni tečaj bolj topel, kot si je predstavljal. Pod Severnim tečajem je tako bistveno hladneje kot na njem in tudi led se na tečaju hitreje topi, kar kaže na to, da se na Arktiki dejansko "nekaj dogaja". Arktika je namreč pokazatelj podnebnih sprememb, ki se tam bistveno bolj poznajo kot drugje.

Prelet Severnega tečaja - 4

Severni tečaj (Foto: Matevž Lenarčič/GreenLight WorldFlight)

Sicer pa je kot največjo težavo letenja v takšnem mrazu izpostavil letenje v oblakih, in sicer zaradi nabiranja ledu na krilih. To je bil tudi ključen vzrok, da so čakali na primerno vreme, zaradi česar se je projekt tudi nekoliko zavlekel. Zahtevnost letenja v mrazu in snegu je izpostavil tudi Domen Grauf, ki je bil ves čas poleta v navezi z Lenarčičem. Ta se je sicer ob tej priložnosti zahvalil vsem podpornikom in sponzorjem.

Ti so izrazili navdušenje nad Lenarčičevim dosežkom, med njimi predstavnik Aerosola Griša Močnik. Pojasnil je, da je Lenarčič med svojim poletom meril črni ogljik, ki je ime za del saj, prav saje pa so drugi najpomembnejši povzročitelj podnebnih sprememb.

Meritve na krajih, kjer meritev doslej ni bilo ali pa jih je bilo zelo malo, so po njegovih besedah pokazale presenetljivo velike koncentracije saj na mestih, kjer virov zanje ni, ampak gre za onesnažen zrak, ki ga je prineslo od drugod.

Lenarčičev polet, ki je potekal v več etapah, je v največji meri krojilo vreme. Večkrat je bil primoran čakati na ugodne vremenske razmere, da bi lahko nadaljeval pot. Tako se je na ljubljansko letališče, kje je 22. aprila svojo odpravo tudi začel, vrnil po dobrem mesecu dni. Letel je iz Ljubljane do Tromsa, prek Svalbarda in Arktike do Kanade, od koder se je čez Atlantski ocean podal na Irsko in naprej do Nantesa v Franciji, od koder je danes zjutraj poletel proti domu.

Nad Arktiko meril izpuste črnega ogljika

Odprava je imela, kot zapisano, za cilj tudi spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja. Med poletom so namreč nad Arktiko merili izpuste črnega ogljika v ozračje in koncentracijo tega drugega najpomembnejšega povzročitelja podnebnih sprememb nad Arktiko. Podobne meritve so doslej opravljali le na zemeljskem površju ali na 10.000 metrih višine.

Za polet prek Severnega tečaja so morali v Pipistrelu letalo, s katerim je Lenarčič lani že obletel Zemljo, nekoliko prirediti in prilagoditi na mraz. Letalo Virus SW, ki je dolgo 6,5 metra in ima razpon kril 10,7 metra, prazno tehta 290 kilogramov in doseže največjo hitrost okoli 300 kilometrov na uro.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 90
 
dača 27.05.2013 23:04:43
Matevž se ne da. Zna presenečati s svojo vztrajnostjo. Njemu enakih praktično ni, saj ostaja enako skromen kot je skromna njegova družina, ki je ponosna nanj. Očetov hudomušni nasmeh, mamine oči pa žarijo.
Čestitke vsem, ki so sodelovali pri projektu in dokazali, da Slovenci zmoremo več kot drugi.
 
bonovox32 27.05.2013 07:12:21
Čestitke Pipistrelu in Lenarčiču za podvig, to je velik dosežek za človeštvo. S takim letalom preletet severni tečaj je res znanstvena fantastika, ampak fantje so dokazali, da se da.

Ob tej priliki bi rad samo povedal da se tisti, ki članka ne razumete, raje umeknite in ne nabijajte nekaj v tri dni z rečmi, ki nimajo popolnoma nobene veze s tem prispevkom - razne tetepehte in podobni.

Še enkrat: Bravo Pipistrel! Oni so pionirji naše prihodnosti!
 
Tonček Balonček 27.05.2013 00:43:18
KAj bo rekla Mewrklova, d av tej krizi Slovenijo promovirajo na S tečaju, namesto da bi vačevali. Pipoistrel velino prihodkov dobi z državnimis ubvencijami, ne s prodajo.
Nowotny 27.05.2013 07:47:51
Tonček.. nehaj že s svojimi dezinformacijami.. subvencijo bi ti rabil, po postaneš zopet pismen. Malo si poglej svoje skrapucalo kaj si napisal oz. kako si napisal. Drugič raje ne piši komentarjev, če nimaš dovolj časa za to.
Fanouš 27.05.2013 08:27:02
Tonček Balonček, pipistrelovi izdelki imajo zelo visoko dodano vrednost.
tudi to, če jim pomaga država, ni nič narobe. (slabo je to, da je boscarol moral preseliti del proizvodnje v italijo. kriva je nesposobna slovenska administracija. ampak to je že druga tema.)
še 1x čestitke matevžu in pipistrelu!
 
Tonček Balonček 27.05.2013 00:42:03
. "Povprečna hitrost je bila tako nekaj čez 300 kilometrov na uro." ,"oseže največjo hitrost okoli 300 kilometrov na uro." KAj je zdaj res?
jasonbest 26.05.2013 22:45:52
menda saj je -50 C vesel naj bo da njegov frčoplanj ne lavfa na nafto :)
 
ojo joooj 26.05.2013 22:04:18
nehajte naganjat s tem ČRNIM ogljikom...... ogljik je ogljik.. C
NASLEDNJE LETO BOMO OPRAVLJALI MERITVE KONCENTRACIJE MOKRE VODE, IN ČRNE TEME
 
TolarTolarTolar 26.05.2013 21:16:05
bravo matevž, čimveč takšnih kot si ti !!!
Dejan Zajebancije 26.05.2013 18:09:37
čestitke. Kaj je črni ogljik? Kaj ni vsak ogljik črn, če je ogljik?
LIARJJ 26.05.2013 18:16:30
Preveč vprašaš pa to ...
MarkJ 26.05.2013 19:13:56
Če pogledaš na spletu ni težko dobiti odgovor. Črni ogljik osnaževalec ustvarjen pri nepopolnem izgorevanju fosilnih goriv, bio goriv ter biomase - je možni drugi največji krivec za globalno segerevanje
Fanouš 26.05.2013 20:48:22
bistroumni rumburak, diamant je tudi ogljik, pa ni črn.
Amethist 26.05.2013 17:22:33
Cestitke za podvig! 24ur-am pa grajo, ker smo navdusenci pricakovali malo vec informacij s poti.
 
mr.T 26.05.2013 16:44:25
To so bili podvigi pred 80leti ob tistem stanju tehnike ne pa zdaj, zdaj je to čisto navaden avanturitičen turizem, ki za povrh vsega še veliko stane.
Amethist 26.05.2013 17:23:03
se dobro, da je sel iz tvojega zepa. kolk smo prisparali!
Več komentarjev