Lenarčičeve meritve pokazale: črni ogljik in puščavski prah vplivata tudi na zaloge vode

Letalec Matevž Lenarčič je zaključil misijo, na kateri so med drugim merili tudi koncentracije puščavskega prahu, ki prihaja iz severne Afrike, skupaj s črnim ogljikom pa vpliva na hitrejše taljenje ledenikov v Alpah. To posledično vpliva tudi na zaloge vode v Alpah.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Letalec Matevž Lenarčič je z ekipo Green Light World Flight sklenil misijo Mediteran 2017, na kateri so po Sredozemlju do Alp poleg črnega ogljika merili tudi koncentracije puščavskega prahu, ki prihaja iz severne Afrike.

Matevž Lenarčič

Lenarčič je v več etapah letel med Ciprom in Španijo pa do Pariza in prek Karpatov do Bukarešte. (Foto: GreenLight WorldFlight)

Poleti povezani z vremenom v severni Afriki, Sredozemlju in Evropi

Kot je na novinarski konferenci poudaril Lenarčič, je v več etapah letel med Ciprom in Španijo pa do Pariza in prek Karpatov do Bukarešte. Letenje, še posebej v območju ciklona, je bilo po njegovih besedah zahtevno, saj ga je spremljalo tudi slabo vreme, zelo močni vetrovi in slaba vidljivost.

Za razliko od prejšnjih misij, ki so se ukvarjale z globalnimi podnebnimi spremembami, so se z zadnjo usmerili v regionalne spremembe, ki bistveno vplivajo na naše življenje.

Puščavski prah se dvigne in potuje z zračnimi masami le takrat, ko se pojavijo ustrezni vremenski pogoji, je pojasnil. Zato je bilo načrtovanje poletov povezano predvsem s spremljanjem vremenske situacije nad severno Afriko, Sredozemljem in osrednjo Evropo. V zimskem in pomladanskem času se zgradi ciklon, ki na svoji robovih ustvarja dovolj močne vetrove, da odnašajo pesek daleč v osrednjo Evropo, je dejal Lenarčič.

Saharski pesek in črni ogljik skupaj prispevata k hitrejšemu taljenju ledenikov, kar vpliva na zaloge vode

Vodja znanstvenega dela misije Griša Močnik je pojasnil, da so se za razliko od prejšnjih misij, ki so se ukvarjale z globalnimi podnebnimi spremembami, z zadnjo usmerili v regionalne spremembe, ki bistveno vplivajo na naše življenje. Poleg emisij, ki nastajajo pri zgorevanju goriv, pa je za Alpe in južno Evropo po njegovih ugotovitvah pomemben tudi transport saharskega peska.

Ta ozračje, kot pravi Močnik, rahlo segreva, saj je obarvan in absorbira sončno svetlobo. Sicer jo pa tudi hladi, saj učinkovito odbija to isto svetlobo nazaj v vesolje. Ko pa se črni ogljik in saharski pesek usedeta na sneg in led, potemnita površino in jo segrevata. Sneg in led na ledenikih se pospešeno talita, kar po njegovih besedah vpliva na zaloge vode, ki teče iz Alp.

Močnik je še povedal, da so preliminarni pregledi zbranih podatkov pokazali, da se saharski pesek širi ne samo po Sredozemlju do Alp, ampak da ob pravih vremenskih razmerah seže daleč v severno Evropo in povečuje koncentracijo teh delcev v zraku. Ob tem je izpostavil, da so nepričakovano ugotovili, da se emisije črnega ogljika, ki se zmeša s puščavskim peskom, obnašajo drugače, kot če bi izmerili vpliv vsakega posebej. Kot je dodal, bodo podrobnejše analize ter kombinacija zračnih meritev in tistih na tleh pokazale, kako močno to mešanje vpliva na podnebje.

Poročilo bodo predali Evropskemu parlamentu

Podrobnejšo analizo vseh zbranih podatkov bo ekipa opravila v prihodnjih mesecih. Zaključke bodo strnili v poročilo, ki ga bodo po besedah Močnika posredovali Evropskemu parlamentu, da bi lahko ta z določeno regulativo zmanjšal vplive podnebnih sprememb na naše okolje.

Matevž Lenarčič - 4

Lenarčič pa je o novih misijah povedal, da bo v prihodnjem letu predvidoma skupaj s pilotom Domnom Graufom poletel nad Sibirijo, kjer je veliko požarov, ki prispevajo k onesnaževanju ozračja. (Foto: Miro Majcen)

Lenarčič pa je o novih misijah povedal, da bo v prihodnjem letu predvidoma skupaj s pilotom Domnom Graufom poletel nad Sibirijo, kjer je veliko požarov, ki prispevajo k onesnaževanju ozračja. V naslednjih letih pa ekipa Green Light World Flight načrtuje merjenje koncentracij črnega ogljika na Kitajskem, na Himalaji, med Arabskim in Bengalskim zalivom ter na južnem tečaju.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 20
 
saturnsky23 saturnsky23 16.07.2017 11:03:41
Tale je tudi kot Hanžek videl, da je v Slovenijo mogoče pripeljat še več kot pravi figura levičarjev 200 000 migrantov. Od zgoraj je res videti Slovenija prazna, vendar kot vedno samo okrog njegove, moje hiše ne.
Več komentarjev