Slovenija

Letalska nesreča v Divači: Pilot imel vsa dovoljenja, letalski klub pa ne

Ljubljana, 19. 09. 2014 16.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je izdala uvodno poročilo o preiskavi letalske nesreče v Divači, v kateri so umrli trije ljudje. Ugotovila je, da je imel pilot vsa dovoljenja, medtem ko Kraški letalski center Divača nima dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov.

Uvodno poročilo, ki ga je podpisal glavni preiskovalec Toni Stojčevski, povzema osnovne podatke o tragičnem dogodku. Nesreča se je zgodila 14. septembra ob 12.55 na letališču v Divači. Šlo je za komercialni panoramski polet z motornim letalom proizvajalca Avions Pierre Robin. Veljavnost plovnosti se bi letalu iztekla 25. septembra letos.

Lastnik oziroma upravitelj letala je bil Kraški letalski center Divača, za katerega so na podlagi podatkov, pridobljenih od Agencije za civilno letalstvo, ugotovili, da nima dovoljenja za izvajanje komercialnih panoramskih poletov. Je imel pa pilot zato veljavno dovoljenje športnega pilota, veljavno dovoljenje pilota jadralnega letala, dovoljenje pilota ultra lahkega motornega letala in veljavno zdravniško spričevalo. Po sicer nepotrjenih podatkih je imel pilot na tipu letala, s katerim so leteli v nedeljo, za seboj približno 40 ur letenja.

Vreme je bilo oblačno, pihali so šibki vetrovi

Odgovorni na divaškem letališču danes niso bili dosegljivi. So pa za Radio Koper povedali, da let, ki se je končal s strmoglavljenjem, ni bil komercialen.

Pilot je na dan nesreče na pristojni službi napovedal polet s tremi potniki. Načrt leta je kontrola zračnega prometa potrdila, letalo pa je po odobritvi vodje letenja ob 12.54 poletelo s travnate vzletne steze. A že prav kmalu je s približno 15 metrov višine strmoglavilo na teren 420 metrov od konca travnate steze. Po trku je tudi zagorelo. Umrli so pilot in dva potnika, eden pa je bil težje poškodovan. Letalo, motor, propeler in oprema pa so popolnoma uničeni.

Vreme je bilo oblačno, meteorološka vidnost je bila več kot 20 kilometrov, na nebu so prevladovali srednji in visoki oblaki. Pihali so šibki lokalni vetrovi spremenljive smeri, turbulence pri tleh pa ni bilo pričakovati, še povzema uvodno poročilo.

Preiskava nesreče sicer še ni končana, kot so zapisali na službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, poteka pa v skladu z veljavnimi mednarodnimi in nacionalnimi predpisi. O končnih ugotovitvah preiskave bo izdano končno poročilo. Temeljni cilj preiskave nesreč in incidentov je sicer izboljšati varnost v letalstvu v prihodnje, ne ugotavlja pa morebitne krivde ali odgovornosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

volek
19. 09. 2014 19.39
-21
Jest bom imel fantovščino drugo soboto. A mi lahko kdo da ponudbo za letalski prevoz iz Brnika do mengeškega polja za 3 osebe,s povratn o vožnjo.
flojdi
20. 09. 2014 17.54
+1
.bo to pod privatno ali pod komercialno (...
petcen
20. 09. 2014 18.42
-1
maajde
19. 09. 2014 17.35
+24
Govoril sem z znancem, avstrijskim pilotom, o nesreči. Pravi, da ve za primere vsaj 10 nesreč z letalom te znamke. Povedal je, da je navadno vzrok premajhna vzletna hitrost zaradi katere se letalo hitro obrne in ne dobi več dovolj moči, da bi ga potegnila iz te situacije. Sožalje svojcem.
KopulacijskiO
20. 09. 2014 12.18
+7
Res, letala tega tipa so znana po nenadni izgubi vzgona pri premajhni hitrosti - stall po angleško. Poleg tega je bilo letalo verjetno preobremenjeno; večina potnikov je bilo zelo težkih. Žal...