Slovenija

Leto dni od stečaja Vegrada še brez končnega pregleda vseh terjatev

Velenje, 05. 10. 2011 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred letom dni se je po večmesečni agoniji 6. oktobra lani začel stečaj Vegrada. Stečajni upraviteljici doslej še ni uspelo pripraviti končnega seznama preizkušenih terjatev. To naj bi ji uspelo do začetka novembra.

Dolgotrajnost postopka preverjanja terjatev je posledica zahtevnosti in obsežnosti stečajnega postopka, je večkrat poudarila stečajna upraviteljica Alenka Gril. Na Okrožnem sodišču v Celju je tudi štirikrat zaprosila za podaljšanje roka za pripravo končnega seznama preizkušenih terjatev. Sodišče ji je ugodilo in ji rok nazadnje podaljšalo do konca letošnjega leta, vendar pa so trije upniki uspeli s pritožbo na Višjem sodišču Ljubljana, saj zakonodaja takšnega podaljšanja roka ne predvideva, vendar pa sodišče novega roka ni določilo.

Leto dni po stečaju velenjskega gradbenega podjetja Vegrad končni spisek terjatev še vedno ni nared.
Leto dni po stečaju velenjskega gradbenega podjetja Vegrad končni spisek terjatev še vedno ni nared. FOTO: POP TV

Grilova v zadnjem izrednem poročilu glede preizkušanja terjatev, ki je bilo na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve objavljeno 3. oktobra letos, ponovno poudarja zapletenost prijavljenih terjatev in njihovo število primerja tudi s stečaji drugih slovenskih gradbenih podjetij, kjer so upniki prijavili bistveno manj terjatev.

Skupno so upniki v stečaju Vegrada prijavili za okoli 2400 terjatev, znotraj posamezne terjatve pa je lahko bilo več zahtevkov. Skupno jih je bilo okoli 3100. V prvem krogu je Grilova s sodelavci preizkusila okoli 2600 zahtevkov, ostale pa so jim "izjemno zapletene prijave", med njimi terjatve s hipotekami in terjatve podizvajalcev. Vse preostale terjatve bodo po napovedih Grilove preizkušene do konca oktobra oziroma začetka novembra.

Upniki so v stečaju Vegrada prijavili 2400 terjatev, vseh zahtevkov pa je bilo več kot 3100.
Upniki so v stečaju Vegrada prijavili 2400 terjatev, vseh zahtevkov pa je bilo več kot 3100. FOTO: Špela Zupan

Vrednostno je bilo v prvem delu preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh jih je bilo za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih. Nepreizkušenih je ostalo za okoli 350 milijonov evrov terjatev.

Vrednostno je bilo v prvem delu preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh jih je bilo za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih. Nepreizkušenih je ostalo za okoli 350 milijonov evrov terjatev.
Vrednostno je bilo v prvem delu preizkušenih za okoli 63 milijonov evrov terjatev, od teh jih je bilo za 55 milijonov evrov priznanih in osem milijonov evrov prerekanih. Nepreizkušenih je ostalo za okoli 350 milijonov evrov terjatev. FOTO: POP TV

Ob stečaju je v krovni družbi Vegrad brez dela ostalo 571 delavcev, stečaju pa so v naslednjih mesecih sledili stečaji tudi vseh hčerinskih oz. povezanih družb. Med njimi je "preživel" le Vegrad Projektivni biro, kjer je bila v začetku septembra letos potrjena prisilna poravnava.

Neurejene razmere v Vegradu in številne prijave so ob stečaju v Vegrad pripeljale tudi kriminaliste. Kriminalisti Policijske uprave Celje zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij.

Kriminalisti Policijske uprave Celje so prejšnji teden zaradi suma storitev treh kaznivih dejanj poslovne goljufije ovadili odgovorno osebo družbe Vegrad iz Velenja. Po neuradnih informacijah naj bi bila ponovno ovadena nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak, zoper katero so kriminalisti spisali že več ovadb.

Kot so sporočili iz celjske policijske uprave, kriminalisti sumijo, da je odgovorna oseba gospodarske družbe v letih 2009 in 2010 z različnimi izvajalci sklenila različne pogodbe za izvedbo gradbenih del. Pri tem je sopogodbenike spravljala v zmoto in jim prikrivala vrsto okoliščin glede izpolnitve svojih obveznosti. Zaradi neizpolnitve obveznosti so bili oškodovani za okoli 240.000 evrov.

Vegrad je v stečaju od 6. oktobra lani, s preteklim dogajanjem v tem gradbenem podjetju pa se intenzivno ukvarjajo kriminalisti in tudi posebna skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Celjski kriminalisti zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij. Od novembra lani so vložili že več kazenskih ovadb, neuradno tudi proti nekdanji direktorici Hildi Tovšak. Med drugim naj bi ji očitali neupravičeno uporabo tujega premoženja, davčne utaje, goljufije in oškodovanja upnikov, kriminalisti pa s preiskavami še nadaljujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

koalicija
06. 10. 2011 07.01
Do volitev naj jo nekdo spravi v arest ali pa dokaže, da ni ničesar kriva. Komur bo to uspelo, ima moj glas ;).
plastik
06. 10. 2011 05.22
Glede na fotografijo na katero spominja,menda ja nebo naredila takšnega konca,kot on.
Travar
05. 10. 2011 17.43
Itak, da ne bodo pregledali, ker se bo vidlo v katere žepe se je stekal denar.
Jožajoža
05. 10. 2011 16.39
je oškodovala delavce, državo,upnike.............ampak ljudem, njenega kova je to dovoljeno. zato ne bo ne sodno ne drugače odgovarjala. demos, hvala ti.
HumanNOTsheep
05. 10. 2011 13.46
Koliko delavcev iz balkana je tako rekoč delalo use brezplačno dajali so svoj trud svoj znoj svoje znanje svojo muko .... ampak useeno niso cenjeni iz strani Zlovenskih politikov !!A najbolj smešno je pa to da "pravi" slovenci ščitijo interes države s tem da govorijo kako je balkanski narod za-nič a ne zavedajo se da se bodo Zlovenski politiki zelo kmalu obrnili na Slovenski narod to je pa najbl žalostno da nas kregajo med sabo samo da nebomo stopilii skupaj in uničili to pokvarjeno oblast!!STOPIMO SKUPAJ SLOVENIJA TO JE EDINO UPANJE ZA NAŠO PRIHODNOST ..... ZA NAŠE OTROKE SE GRE !!!
HumanNOTsheep
05. 10. 2011 13.42
Koliko delavcev iz balkana je tako rekoč delalo use brezplačno dajali so svoj trud svoj znoj svoje znanje svojo muko .... ampak useeno niso cenjeni iz strani Zlovenskih politikov !!A najbolj smešno je pa to da "pravi" slovenci ščitijo interes države s tem da govorijo kako je balkanski narod za-nič a ne zavedajo se da se bodo Zlovenski politiki zelo kmalu obrnili na Slovenski narod to je pa najbl žalostno da nas kregajo med sabo samo da nebomo stopilii skupaj in uničili to pokvarjeno oblast!!STOPIMO SKUPAJ SLOVENIJA TO JE EDINO UPANJE ZA NAŠO PRIHODNOST ..... ZA NAŠE OTROKE SE GRE !!!.....
nikana
05. 10. 2011 12.56
Seveda se stečajni upraviteljici ne mudi, ko pa dobi krasno plačilo. Če pa v enem letu niso mogli pregledati vseh podatkov, so pa totalno nesposobni, za svojo nesposobnost pa stokrat preplačani..
major1
05. 10. 2011 12.36
Ni volje, ker segajo povezave v sam vrh politike.
Odpri.oci
05. 10. 2011 12.27
Kot je že glich spodaj omenil..... PRODAJA TUJE NEPREMIČNINE IN NAKAZILO KUPNINE NA LASTNI RAČUN nikakor ni "NEPRAVILNOST".... . V NORMALNIH DRŽAVAH se za to uporablja povsem drugačen pojem.....
Desktop.Messiah
05. 10. 2011 11.35
Zanima me le eno: je podlež, ki je z nastavljeno bombo ogrozil življenja Vodilnih že za zapahi?
nenasedajte
05. 10. 2011 11.33
Delo stečajnih upraviteljev pri nas poteka po načelu: potroši še tisti denar upnikov, ki ga predhodnim lastnikom ni uspelo pokrasti.... čas pa teče in tako je Hilda še naprej na prostosti, stečajni si nakazujejo mastne provizije, sodstvo nas slepi s parolami o pravni državi, vlade tako ali tako nimamo ... pa kako naj ima država ob vseh teh "silnih naporih", še čas, da se ukvarja z upniki, ki crkujejo!
povrsniste24kur
05. 10. 2011 11.29
hilda je poosebljena nepravilnost.
Odpri.oci
05. 10. 2011 11.14
Važno, da stečajna upraviteljica dobiva ogromno akontacijo.... in to pravočasno !!!!! Bolj ko zavlačuje.... več bo pokasirala !!!!!
snupy1
05. 10. 2011 11.06
Ustavno ni nič sporno saj Hilha izvira iz NSI.
galiot
05. 10. 2011 10.29
Vse dogovorjeno,čim dlje zavlačevati.Vse skupaj skrajno podlo,kajti stečajni upraviteljici se nič ne mudi,da bo tudi ona čimveč pokasirala mora zavlačevati...
glich
05. 10. 2011 10.28
Kriminalisti Policijske uprave Celje zaradi sumov nepravilnosti v poslovnem sistemu Vegrad obravnavajo več sumov kaznivih dejanj z različnih področij. Ma kakšne NEPRAVILNOSTI. A tako se temu reče NEPRAVILNOSTI? Veste kaj so nepravilnosti manjše trivialne stvari, ne pa dejanja ki opozarjajo na KRIMINAL in kršenje zakona! Tako je v naši državi samo manjše NEPRAVILNOSTI - v politiki, v postopki, v bankah, v tešu, v aferah, pri ravnateljici. Nič hujšega pač nepravilnosti. Saj v tej državi ne moreš narediti manj ali več kot nepravilnost to je MIN in MAX. Kako lepo je zavijat dejanja v minimalistične besede. Ko te pa dobijo pri 10 km/več, luči na kolesu, kampiranja na prostem je pa kr naenkrat prekršek, kršenje zakona, oviranje tega in onega. Zloraba slovenskega jezika v svoji najboljši luči.
Ari šari
05. 10. 2011 10.24
Tožilci preobremenjeni nimajo časa za HILDO ?? Mogoče je katerga podplačala, on se rada pohvali da obvladuje tožilstvom in policijo, enim je dala stanovanja ,samo ne iz svojega žepa
izbriši mi profil admin
05. 10. 2011 10.19
Seveda - naš pravni sistem čaka, da bo zastaralo vse skupaj, ker preprosto ne znajo reševati takih primerov !
Ari šari
05. 10. 2011 10.16
Gospod RICHard28 predlagaj mami naj prenese denar iz PANAME IN LIHTEŠTAJNA na tebe drugač bo use šlo v franže , a glavo naj da v torbo ja pa ja.
ziva35
05. 10. 2011 10.10
Toliko ovadb in še vedno....nič??? Mah...škoda besed...