Slovenija

SDS najbolj priljubljena stranka

Ljubljana, 20. 09. 2009 12.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Leto dni po volitvah večina anketiranih ni zadovoljna z delom vlade. Če bi bile danes volitve, bi slavila SDS. Najbolj priljubljen politik ostaja predsednik Türk, Janša pa je ta mesec na lestvici najbolj napredoval.

Če bi bile danes volitve, bi največ glasov dobila SDS. Njen predsednik Janez Janša je tudi sicer ta mesec najbolj napredoval na lestvici najbolj priljubljenih politikov.
Če bi bile danes volitve, bi največ glasov dobila SDS. Njen predsednik Janez Janša je tudi sicer ta mesec najbolj napredoval na lestvici najbolj priljubljenih politikov. FOTO: Dare Čekeliš

Ob prvi obletnici parlamentarnih volitev javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za Pop TV in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, vlado kot uspešno ocenjuje 38,4 odstotka, kot neuspešno pa 56,4 odstotka vprašanih. Med strankami največjo podporo uživa opozicijska SDS.

Če bi bile volitve danes, bi tako največ, 24,4 odstotka vprašanih, glasovalo za SDS, največja vladna stranka SD pa sledi s komaj 16,7 odstotka. Na tretjem mestu je SNS s 6,4 odstotka glasovi, sledijo pa LDS (6,1 odstotka), Zares (5,7 odstotka) in DeSUS (5,3 odstotka).

Na lestvici najbolj priljubljenih politikov vodi predsednik republike Danilo Türk, za njim pa gospodarski minister Matej Lahovnik in evropski komisar Janez Potočnik. Premier Borut Pahor je na četrtem mestu, sledijo pa minister za razvoj Mitja Gaspari, predsednik Zbora za republiko Gregor Virant in ljubljanski župan Zoran Janković. Evropski poslanec Lojze Peterle se je uvrstil na osmo mesto, sledi pa mu predsednik SDS Janez Janša, ki je ta mesec na lestvici najbolj priljubljenih politikov najbolj napredoval.

Leto dni od zmage

Pred letom dni je na državnozborskih volitvah 21. septembra zmagala do tedaj opozicijska stranka Socialnih demokratov, ki jo je podprlo 320.248 oziroma 30,45 odstotka volivk in volivcev. Nekdanja največja vladna stranka SDS se je z 307.735 glasovi volivcev (29,26 odstotka) uvrstila na drugo mesto. V parlament so se uvrstili še Zares (98.526 glasov oziroma 9,37 odstotka), DeSUS (78.353 oziroma 7,45 odstotka), SNS (56.832 oziroma 5,40 odstotka), SLS in SMS (54.809 oziroma 5,21 odstotka) in LDS (54.771 oziroma 5,21 odstotka). Zunaj parlamenta sta ostali Nova Slovenija in Lipa, ki jima ni uspelo preseči štiriodstotnega parlamentarnega praga.

Veselje t. i. levega trojčka po volitvah
Veselje t. i. levega trojčka po volitvah FOTO: Dare Čekeliš

V skladu z volilnimi izidi je v poslanske klopi sedlo 29 poslancev SD, 28 poslancev SDS, devet poslancev Zaresa, sedem poslancev DeSUS ter po pet poslancev SNS, SLS in LDS. Za novega predsednika DZ so poslanci novega mandata izvolili Pavla Gantarja (Zares), za podpredsednike pa Mirana Potrča (SD), Franceta Cukjatija (SDS) in Vasjo Klavoro (DeSUS).

Po volitvah je Borut Pahor kot predsednik relativne zmagovalke volitev in tedaj najverjetnejši mandatar začel pogovore o sestavi nove vladne koalicije. Tudi na formalni ravni se je nadaljevalo sodelovanje s strankama Zares in LDS, s katerima so se Socialni demokrati pred volitvami povezali v tako imenovani levi trojček. Sodelovanje v novi vladni koaliciji je Pahor ponudil tudi dvema strankama dotedanje vladne koalicije, DeSUS in SLS.

Medtem ko so se Zares, LDS in DeSUS odločili za vstop v vladno koalicijo oziroma začetek pogajanj o koalicijski pogodbi, pa je SLS sklenila, da se bo v sedanjem mandatu preselila v opozicijske vrste. Predsedniki vseh štirih strank, Pahor, Gregor Golobič (Zares), Katarina Kresal (LDS) in Karl Erjavec (DeSUS) so nato podpisali koalicijski sporazum, ki naj bi predstavljal "odgovor na izziv časa, v katerega vstopamo, in obenem predstavlja vizijo razvoja, v kateri bo vsakdo imel možnost in priložnost za ustvarjanje dostojnega življenja".

Medtem je predsednik republike Danilo Türk 3. novembra Pahorja tudi uradno predlagal za mandatarja za sestavo nove vlade. Državni zbor ga je izvolil 7. novembra, in sicer z 59 glasovi za in 24 proti. Ministrsko listo pa je državni zbor podprl 21. novembra, s čimer je Slovenija dobila deveto vlado od osamosvojitve države.

Janša je moral priznati premoč Pahorju.
Janša je moral priznati premoč Pahorju. FOTO: Damjan Žibert

Janša in afera Patria

Zadnje objavljene javnomnenjske raziskave pred parlamentarnimi volitvami so sicer napovedovale zmago dotedanje največje vladne stranke SDS, a se je v zadnjem tednu pred volitvami tehtnica prevesila v prid Socialnim demokratom. Razloge za takšen preobrat so politiki in politični analitiki iskali v različnih dejavnikih, od afere Patria do podpore, ki sta jo 'levemu trojčku' v zadnjem tednu pred volitvami izrekla nekdanji predsednik republike Milan Kučan in ljubljanski župan Zoran Janković.

Janša je vzrok za preobrat videl v 'velikem poku' iz Finske. Poleg tega pa je v tednu pred volitvami po njegovem mnenju prišlo do "izjemne mobilizacije na ideološki podlagi s strani t. i. tranzicijske levice, tudi tranzicijski velekapital se je preko svojih medijev izjemno angažiral".

Pahor pa je očitke o politični motiviranosti afere zavrnil in zagotovil, da so si socialni demokrati zmago na volitvah "prigarali sami s trdnim delom". Zato po njegovih besedah nikomur niso nič dolžni, niti posameznikom, ki so jih pred volitvami podprli.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enaneza
26. 09. 2009 14.41
Pahor sploh ne ve kaj je trdo delo. Sploh pa ne kaj pomeni beseda PRIGARATI...
Marco Brecca
23. 09. 2009 00.10
politik70 Bravo, samo tako naprej.
Cukercek Sladki
22. 09. 2009 13.04
Politik bravo 1 da ne omenjamo meje z hrvaško in dogovor z sanaderjem ... Raznimi nadzori ki itak niso nikamor pripeljali zdej je pa spit levica kriva da je izdala slovenijo.
politik70
22. 09. 2009 06.44
partizan71 Jaz sem vsaj osel... Si se kdaj vprašal kaj si ti?
partizan71
21. 09. 2009 19.51
politik70 Ti si osel svetovnega formata
Spawn
21. 09. 2009 15.59
Mah pri nas v končni fazi je važno samo da se vsak mandat drugo stranko voli. Zato da eni in isti lopovi ne poženejo korenine. Jih je treba stalno menjat. Preden se udomačijo...
politik70
21. 09. 2009 12.54
Vsi "ljubitelji" Janše pozabljate oziroma sami sebi lažete! Janša je ob predaji oblasti zatrdil oziroma izjavil(Obstajajo posnetki) da je zapustil državo vdobri kondiciji!Izjavil je da proti krizni ukrepi sploh niso potrebni in na koncu mandata še sprejel zadnji zakon z katerim država Slovenija jamči za izplačilo bančnih depozitov (neomejeno višino). To je bil odgovor Janše na recesijo ki je takrat že zelo pustošila po EU!CElo trdil je (Janša) da se recesija Slovenije sploh ne bo dotaknila in ......??? In vi temu verjamete? Res Pahor ni najboljši (Zamerim mu že to da ni počistil po Janševem načinu) toda stanje ki ga je ta vlada prevzela je bilo dosti slabše oziroma že kar v veliki krizi ko je Pahor in njegova vlada prevzela oblast!Se še spmnite užaljenega Janše ob kreganju ali je bil deficit ali primanjklaj? Je bilo to dejanje državotvorno? Kje so vsa tista silna sredstva ki jih je Janševa vlada v času konjukture privarčevala oziroma naložila kot sredstva za prihodnost??? Je vse šlo za malice polnoletnih dijakov in študentov kot potencijalnih volilcev??? Ali mogoče v brezpačen vrtec(V resnici se je vse samo podražilo prostih mest pa ni)???Aja sprostili oziroma znižali so davke tajkunom..... Sprašujem vas tudi če ste mogoče res pozabili pod katero vlado se je odobrilo največ tajkunskih kreditov?? Ste na poker Šrot Janša za Mercator tudi že pozabili?? Zakaj je morala ta vlada ob prevzemu oblasti najprej reševati banke (in to že enkrat rešene) iz tajkunskih posojil??? Je zaradi tega pagor priljubljen? Je Pahor priljubljen tudi zaradi zamrznitve plač in pokojnin?? Seveda je tudi Pahor kriv za krizo v podjetjih kjer so nam tujci odpovedali naročila eno za drugim???? Se mogoče bi vprašali zakaj Janša ni opozoril teh podjetij da se jim lahko zgodi odpoved naročil in bi ti podjetniki namesto v tajkunske odkupe vložili sredstva v rezervo (Po domače v štumf dali) in lažje prebrodili krizo??? NE! Ker je Janša tako rekel je za recesijo v Slovenij kriv Pahor! Vem jeza obup poraz .... Pa še odkopavanje je Pahor malo veliko ustavil..... Sprava???? Kje pa !Še bolj se delimo na vaše in naše.... Vsi ki kaj pisnemo proti Janši nismo drugega kot zadrti levičarski paradajzarski zasljeplenci z knjižico pod povštrom........ Banke zadržujejo državna poroštva???? Ja kdo je pa nastavil te ljudi v te banke???? No pa sevrnimo na začetek! Pahor je KRIV ker ni počistil teh bankirjev .....
hakihak
21. 09. 2009 11.46
najbolj priljubljena stranka? kje? v cerkvi mogoče
CezDrnInStrn
21. 09. 2009 10.09
Turk najbolj priljubljen??? Ahahahaha......imam pa raje Kučana pa ga ne maram spljoh !
bre11
21. 09. 2009 10.03
zasluge janseve vlade:inflacija,brezposelnost,korupcija,kupovanje patrie po delih,priznanje kosova,povelicevanje domobranstva itd.tisti ki so ga volili bi morali sedet.sramota
Slovencek1
21. 09. 2009 09.41
.own3d.es21.09.2009, 09:370 TIK TAK še tri leta v tem času pa bo viden tako politični kot gospodarski napredek v državi. takrat bo tikatakalo zelo na glas komu drugemu!
Slovencek1
21. 09. 2009 09.40
24. ur in POP TV napovedujeta še najmanj pomemben dogodek kot senzacionalen. Čudi me, da pred leti ni bilo tako..... Sicer je pa itaq jasno, da SD ner more biti ne vem kko priljubljena ko pa mora vleči poteze, ki bi jih morle vleči že prejšnje vlade. Gospod bivši premie ni nikoli niti od daleč omenil besede recesija, kriza,itd...po njegovem so bili ustvarjeni celo presežki v porračunu (pa četu le na papirju, ker so napačno vrednotili posamezne računovodsko/knjigovodske poteze). Sedaj je potrebno situacijo stabilizirati. Kako jo lahko drugače kot z nepriljubljenimi ukrepi. Nihče se pa ne zaveda tega, da bi v primeru ponovne izvoslitve SDS danes niti za kilo kruha ne bi imela ta država.... ;)
Osvald
21. 09. 2009 09.37
pahot tik tak tik tak čas nesposobnih se izteka
DKR
21. 09. 2009 09.30
IN ZAKAJ ZA VRAGA JE TURK NAJBOLJ PRILJUBLJEN POLITIK????? KAJ JE PA NAREDIL??????
deinon
21. 09. 2009 08.45
24,4 odstotka pomeni, da od štirih vprašanih eden simpatizira z SDS, trije pa v njeno smer pljuvajo. Temu, da ti eden ploska, trije te pa pljuvajo, se pač ne more reči nobena priljubljenost :)))) Dajte malo ta svoj politični vokabular na prepih, 24ur.
Opiate
21. 09. 2009 08.30
Takole se obračajo in se bodo obračal eni in isti... Bravo slovenci to je pametno razmišlanje, osli gredo enkrat na led... sam problem je da slovenski na ledu ostanjeo!!!!!!!!
finec
21. 09. 2009 08.01
To je samo dokaz, kako kratek je naš zgodovinski spomin.
resslovenka
21. 09. 2009 08.01
Škoda, da so se obljubljene spremembe obrnile v škodo delavcev oz. navadnih državljanov. Na naslednjih volitvah ti isti, ki so jih napovedali nimajo več kaj iskati. Delajo slabo, neučinkovito in vsa zadeva pelje čedalje bolj navzdol. Le kdo bo nas večne optimiste prepričal na naslednjih volitvah? Ker slabše kot je že ne more biti več.
matej97
21. 09. 2009 07.27
meni je vseeno kdo zmaga ali kdo je na prestolu, važno je samo da je pošten, ne krade in da dela v dobro države in seveda državljanov. Kar se pa tiče prejšnjih vlad pa lahko samo rečem, škoda da si šel Drnovšek.
Vid-1968
21. 09. 2009 07.18
Bravo, Janez Janša! Bravo, SDS! Glede rezultatov pa se sploh ne čudim. Če pogledamo enoletno polomijo sedanje vlade se sprašujem kaj vse bodo ti nesposobneži in prevaranti storili v nadaljnih treh letih? Upam, da pride do predčasnih volitev, ker slovenska ladja s Pahorjem na čelu čedalje bolj tone, tone, tone in tone. In tone...