Slovenija

Leto dni po balonarski nesreči na Barju: štiri osebe še z zdravstvenimi težavami

Ljubljana, 18. 08. 2013 09.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slabo leto dni po balonarski nesreči na ljubljanskem Barju je večina poškodovanih že zdravih, štiri pa še vedno pestijo zdravstvene težave. Policija je na tožilstvo naslovila ovadbo, a jo mora na zahtevo tožilstva še dopolniti. Počakati je treba tudi na končno poročilo pristojnega ministrstva.

Po prvih ugotovitvah se je balonarska nesreča zgodila zaradi striženja vetra pri tleh, zaradi česar so nastale težave pri upravljanju balona. Prav tako se je izkazalo, da pilot ni imel veljavne licence, potrebnega spričevala letalskega prevoznika pa, enako kot vsi drugi ponudniki komercialnih poletov z baloni v Sloveniji, ni imelo niti podjetje Balonarski center, ki je organiziralo omenjeni let.

Vodja službe za preiskovanje letalskih nesreč na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Roman Rovanšek je septembra lani ob predstavitvi uvodnega poročila preiskave dejal, da preiskava ni razkrila končnih vzrokov za nesrečo. Na te bo treba počakati do izdaje končnega poročila sektorja za preiskovanje nesreč in letalskih incidentov. Kot je v petek pojasnil Rovanšek, je preiskava končana, poročilo pa bodo objavili septembra, zato zdaj o izsledkih še ni mogel govoriti.

Preiskava je končana, poročilo bo objavljeno septembra.
Preiskava je končana, poročilo bo objavljeno septembra. FOTO: Damjan Žibert

Štirje mrtvi na kraju nesreče, dva umrla v bolnišnici

Na balonu je bilo 32 ljudi – 30 potnikov, pilot in kopilot. Na kraju nesreče so umrli štirje ljudje, družina iz Ljubljane ter še ena ženska. Bili so tako hudo poškodovani, da je njihovo identiteto lahko dokončno potrdil šele Inštitut za sodno medicino.

14 udeležencev poleta je bilo huje poškodovanih – 10 so jih morali takoj po prihodu v ljubljanski klinični center oživljati – 14 pa lažje. Zaradi prezasedenosti so dva hudo poškodovana odpeljali v mariborski univerzitetni klinični center, enega moškega, ki se je v nesreči opekel, v celjsko bolnišnico, eno žensko, ki je utrpela več zlomov, pa v jeseniško. Pet lažje poškodovanih so odpeljali v bolnišnico v Novo mesto. Ena od poškodovank, ki so jo zdravili v Ljubljani, in en poškodovanec, ki je bil v Mariboru, sta pozneje umrla. Imela sta 65- oziroma 60-odstotne opekline.

Od 18 preživelih poškodovancev, ki so jih zdravili v Ljubljani, jih je 14 popolnoma zdravih in so aktivni kot pred nezgodo, je pojasnil vodja urgentnih travmatoloških ambulant Anže Kristan. Dva poškodovanca imata zaradi poškodb še nekaj manjših zdravstvenih težav, dva pa zaradi posledic opeklin potrebujeta še dodatne operativne posege, da bi se jim povrnile vse funkcije. Poškodovanec, ki se je zdravil v Mariboru, je z zdravljenjem zaključil.

Najhujša balonarska nesreča pri nas se je zgodila nekaj pred 8. uro 23. avgusta lani med pristajanjem balona v bližini Iga.

Oškodovanci lahko vložijo odškodninski zahtevek

Oškodovanci imajo možnost vložiti odškodninski zahtevek na Zavarovalnico Triglav, kjer je bil zavarovan ponesrečeni balon. A tega še niso storili vsi, zato škoda še ni v celoti ocenjena, so sporočili z omenjene zavarovalnice.

Nesreča balona
Nesreča balona FOTO: Reuters

Eno osebo ovadili

Nesrečo bodo morda obravnavali tudi na kazenskem oddelku sodišča. Ljubljanski policisti so namreč eno osebo ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, po neuradnih informacijah gre za pilota. Ovadbo morajo zdaj na poziv tožilstva sicer dopolniti s prevodom neke listine.

Na ljubljanski policijski upravi pravijo, da so v obsežni in zahtevni kriminalistični preiskavi sodelovali z več strokovnjaki z različnih področij, denimo s službo za preiskovanje letalskih nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo in prostor ter Agencijo RS za okolje. Opravili so razgovore s preživelimi potniki, pričami in piloti, ki se ukvarjajo s podobno dejavnostjo. Pridobili so tudi vse potrebne podatke od proizvajalca balona ter zasegli več dokumentov in tehničnih naprav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gapincelj
18. 08. 2013 23.43
+3
Lahko dodam samo to,da je podjetje pod katerim je pilot letel,ze prodano...zdaj dejavnosti opravlja z drugim podjetjem,ki pa spet ni na njegovo ime,kar pove veliko o njegovem naklepanju v poslu!!! Take ljudi je potrebno sankcionirati in zaprti,saj so nevarni za okolje in imajo ze od zacetka za cilj izmikanje odgovornosti...da pa ne govorim,da nacrtno delujejo!
K1sssMyAss.
18. 08. 2013 19.56
+10
Za povzročitev smrti zaradi malomarnosti naj odgovarjajo tudi tisti, ki so leta gledali, kako ti baloni letajo, sami pa kot pristojni niso ukrepali in preverjali dovoljenja za letenja.....
K1sssMyAss.
18. 08. 2013 19.50
+10
......Zaradi POHLEPA lastnika balona med nami ni več Izidorja, njegove sopotnice in otroka.........
K1sssMyAss.
18. 08. 2013 19.48
+5
Zaradi POHLEPA lastnika balona je končala v plamenih cela družina....
K1sssMyAss.
18. 08. 2013 19.43
+3
Glavni vzrok je POHLEP! Kdor se je tisto jutro peljal v službo in videl balon in grozeče oblake je lahko samo pomislil na igranje z življenji....
gapincelj
18. 08. 2013 15.18
+5
Zadevo poznam relativno dobro in kot sem ze komentiral,res se lahko nesreca pripeti vsakomur in tu ni kaj dodati; Kar pa se tice pilota tega balona,pa je zgodba popolnoma druga;poznati je treba ozadje in karakter tega "gospoda"! Mene prvo zanima kdo mu je dal sploh zdravnisko spricevalo,kajti njegov vid ni 100%...ne poznam primera v svetu,ko bi lahko bil nekdo pilot,ki nima sirokokotnega pogleda??? Da pa ne omenjam prirejanja(izgubljanja) dokazov po nesreci....upam da bodo policisti prisli zadevi do dna!!! Za povrh pa se to,da ne pokaze niti kancka zalosti za dejanje za katero je odgovoren le ON!!!
kum11
18. 08. 2013 11.57
+4
nevihta je bila pri italiji veter pa tukaj. spomnite se zadnje nevihte pred 14 dnevi pri italiji je bila potem pa šla proti sloveniji 200km stran pa je pričelo pihat kot noro. bodo drugič bolj previdni. pri nas pa je danes važno samo da je papir- pa tudi s papirjem niso vsi dobri. veliko je takih ki obvladajo določene stvari pa nimajo papirja pa še boljši so kot tisti s papirjem
Netajkun
18. 08. 2013 11.11
+8
Kikiy , ta nesreča je bila predvsem splet nesrečnih dogodkov . Niso poleteli v nevihtnem vremenu , če pilot ni imel " potrjene licence " , še ne pomeni , da ni bil sposoben upravljanja ( baje je eden boljših in izkušenejših ) . Prepričan sem tudi , da se mu to ni naredilo načrtovano ( naklepno ) . Na koncu koncev , tik pred pristankom je prišlo do sunkov vetra ( pred poslabšanjem vremena ) . Bila je velika smola in ne naklep . Bo pa za to odgovarjal ( ga ne zagovarjam ) . Drži pa predvsem to , da taki baloni ( gondole ) v Sloveniji nimajo kaj delat ( so popolnoma neprimerni za naš relief pokrajine ) ( spomni se nesreče naših gorskih reševalcev na helikopterski vaji - sami mojstri , z licenco , v lepem vremenu , pa se vseeno zgodi )
Macay
18. 08. 2013 14.14
+3
Saj ni pomembno če je povzročil prometno nesrečo brez izpita in tehničnega pregleda, saj je znal vozit.. Vosel..
Macay
18. 08. 2013 14.16
+5
Nesrečna okoliščina je da ne bo dobil zaslužene kazni in plačal škode katero je povzročil.. Spet zaradi nesrečne okoliščine ker so v pravosodju, policiji sami Vosli kot ti..
Netajkun
18. 08. 2013 15.06
-2
Vosel ? kaj naj bi to pomenilo ( v slovenščini ! ) gorski reševalci so imeli VSI licenco ! Drugače pa povej svoje mnenje , ne razburjaj se preveč ( škodi lepoti - gube ) in poskušaj ostati na nivoju kulturne izmenjave mnenj . Če bi do takih besed prišlo pri osebnem stiku , bi po " nesrečni okoliščini " prišlo do kakšne neljube reakcije . Lep pozdrav . ( preveri najprej , kaj pomeni imeti izpit , kaj tehnično dovoljenje in kaj nepodaljšano - neveljavno licenco .
Netajkun
18. 08. 2013 16.57
+1
karte za vožnjo so prodajali ( in reklamirali ) pri nekih veletrgovcih , kar veliko se jih je že prej peljalo .
Netajkun
18. 08. 2013 17.00
-1
Nobeden ni nič preverjal , vse je bilo OK , nobenih nepravilnosti , ko se zgodi nesreča - potem pa linč . ( in vsi so za NAZAJ PAMETNI
tuna01
18. 08. 2013 10.49
+4
ti si pa res kikiy in škoda da tebe kam ne brcnejo ziher maš plac da bi te kdo prav zadel in da bi poletel-a kot balon nenadzorovano v vetru in treščil-a in se nikoli več oglašal-a s takimi komentarji.