Slovenija

Žičničarji opozarjajo na številne težave

Kranjska gora, 26. 02. 2015 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Smučarska sezona je na vrhuncu. V prvem tednu šolskih počitnic so skoraj na vseh smučiščih beležili rekorden obisk v tem letu. Ta je za okoli 20 odstotkov boljši od lanske sezone. Žičničarji pa kljub temu pozivajo k ustreznim zakonskim spremembam in boljši promociji.

Precejšen izpad zaradi slabih vremenskih razmer so na smučiščih zabeležili predvsem v decembru.
Precejšen izpad zaradi slabih vremenskih razmer so na smučiščih zabeležili predvsem v decembru. FOTO:
Slovenski žičničarji so z letošnjo sezono lahko relativno zadovoljni, saj je precej boljša od lanske, a še vedno daleč od najboljših. Opozarjajo na probleme, ki zavirajo razcvet slovenskih smučišč. Predvsem si želijo sistemskega zakona, boljše promocije ter pomoči turističnega gospodarstva, lokalne skupnosti in države.

Upravljalci smučišč si sicer obetajo dober zaključek počitniškega obdobja, kljub poslabšanju vremena. Celotna sezona sicer do sedaj ni v popolnosti izpolnila pričakovanj žičničarjev, ki so precejšen izpad zaradi slabih vremenskih razmer zabeležili predvsem v decembru. Kljub temu so podatki bistveno boljši od lanskih, ne dosegajo pa povprečja prejšnjih sezon.

Boljše rezultate je mogoče dosegati le z vzpostavitvijo poslovnega okolja, ki bo bolj prijazno do upravljavcev, predvsem malih smučišč, katerih število se je v zadnjih letih precej zmanjšalo, so povedali na tiskovni konferenci v Kranjski gori. Le delovanje velikega števila manjših lokalnih smučišč pa omogoči smučanje masi otrok, ki bo nato z rekreacijo na snegu nadaljevala tudi v zrelejšem obdobju življenja.

Še vedno ostajajo številna nerešena vprašanja glede izgradnje, vzdrževanja in obratovanja žičniške infrastrukture.
Še vedno ostajajo številna nerešena vprašanja glede izgradnje, vzdrževanja in obratovanja žičniške infrastrukture. FOTO: RTC Krvavec

Žičničarji opozarjajo na težave

Žičničarji so opozorili, da je skrajni čas, da se začne reševati vprašanja izgradnje, vzdrževanja in obratovanja žičniške infrastrukture, ki nikjer drugje v svetu ni prepuščena upravljavcem samim. Zahteva namreč velika vlaganja, ima velike multiplikativne učinke, sama investicija pa se povrne šele na daljši rok, je opozoril predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Ernest Kovač.

Tako so na primer v sredo na Krvavcu dobili gradbeno dovoljenje za šestsedežnico Jezerca, vendar ne vedo, kdaj bodo lahko zbrali dovolj sredstev za začetek gradnje. Računajo pa, da bodo vendarle prišli boljši časi za investicije v žičniško infrastrukturo, da ne bo tako kot s preteklimi investicijami, ki so številna smučišča privedla na rob finančnega zloma. Žičničarji opozarjajo, da bo treba najti rešitve za sofinanciranje, pri čemer so modeli v svetu zelo različni, povsod pa sodeluje širša skupnost.

Žičničarji čakajo na sestanek z ministrom za infrastrukturo, da bi se pogovorili o že letu dni pripravljeni spremembi zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, po kateri bodo prepoznali dostavne žičnice, kot so gondole in krožnokabinske žičnice, kot javni promet. Vso ostalo žičniško infrastrukturo pa naj bi prepoznali kot javno športno-turistično infrastrukturo, ki bi bila tudi deležna sofinanciranja.

Žičničarji predlagajo tudi spremembo zakona o varnosti na smučiščih in pravilnika o nujni medicinski pomoči.
Žičničarji predlagajo tudi spremembo zakona o varnosti na smučiščih in pravilnika o nujni medicinski pomoči. FOTO: Reuters

Žičničarji predlagajo tudi spremembo zakona o varnosti na smučiščih in pravilnika o nujni medicinski pomoči ter zagotavljanju zdravniških pregledov za zaposlene na žičnicah. "Želimo si tudi, da ministrstvo za šolstvo ne bi toliko eksperimentiralo," je poudaril Kovač, ki je spomnil na hude posledice odločitve o krajšanju zimskih počitnic in opozoril na nevarnost morebitne ukinitve šole v naravi.

Predsednik Zbornice gorskih centrov Damjan Pintar opaža, kako v številnih drugih državah nekdanje Jugoslavije smučišča ob podpori lokalnih skupnosti in vlad doživljajo pravi razcvet. Prepričan pa je, da imajo slovenska smučišča še vedno veliko komparativno prednost pred konkurenco zaradi vrhunske šole smučanja, varnih in lepo urejenih smučišč.

"Verjamem, da bodo, ko se bomo lotili resnega trženja turizma, rezultat hitro vidni," je poudaril Pintar. Konkretne korake v tej smeri žičničarji pričakujejo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo prek celovite promocije Slovenije kot enotne turistične destinacije. Še naprej se bodo trudili slovenski gorski turizem promovirati tudi v nekaterih potencialno zelo zanimivih državah, kot so Poljska, Rusija in Češka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matija888
27. 02. 2015 08.51
+0
Žičničarji so sami sebi največja ovira...
TRUMPP
27. 02. 2015 08.43
+3
Če bodo policaji strašili po smučiščih, boste imeli še manj smučarjev in posledično manj denarja.
Sniper77
27. 02. 2015 11.11
+1
In še več goved, ki se ne znajo obnašati po smučiščih, po možnosti pijanih....:p!
tron3
27. 02. 2015 08.20
+0
Na kaj opozarjajo žičničarji, da so NESPOSOBNI, to je to, da nimajo vodilni kadri pojma o upravljanju in vodenju, sedaj, pa naj jim bi pomagala država, haloooooo!!!
hotchilipoper
27. 02. 2015 08.18
Naj bodo čez teden karte po polovični ceni,bod videli,kako se denar nabira
Orcan
27. 02. 2015 08.01
+3
Vsi bi radi gradili, samo denarja nimajo...
adadaa
27. 02. 2015 05.55
+2
kdo vodi slovenska smučišča, vogrinc in drugi podobni tipi, ki mislijo, da državljani plačujejo, oni pa zapravljajo. samo spomnite se akcije podarim-ukradem, vogrinc je štiri hiše-stanovanja in gostinski lokal pridelal v tistih lasih. 100 let južni tirolci vedo, da morajo vložiti v izdelavo snega, da bodo penzioni polni, vložiti, nato pa delati, s trikrat manj ljudmi kot pri nas in po zmernih cenah in smučarski turizem uspeva, za 260 evrov je v franciji najem apartmaja in 6 dnevna karta na osebo, za 250 km smučišč, kaj pa pri nas, čvekanje o kaliču, sviščakih in podobnih smešnih lokacijah, socializem v športu in neuspešnost še kar kraljujeta. v glavah je problem, ne v snegu.
mate08
26. 02. 2015 22.39
+4
Evo, še eni ki bi radi da jim država financira izgradnjo....dobiček pa pol v lasten žep...
blazter
26. 02. 2015 22.29
-1
Cene za delavce ob koncih tedna znižajte. Ampak potem bo pa gužva. Tako pa je ugodna cena karte samo za upokojence med tednom.
blazter
26. 02. 2015 22.31
Na Rogli je lep fun park. Ampak napoti. Na Mašin žagi kjer se dogaja največ je zato preozko in nevarno.
zvitisir
26. 02. 2015 22.09
+8
naj samo spomnim, da karte za družino, 2 odrasla in 2 mladostnika, na Rogli stanejo 116€. Če družina poje en topel obrok in popije vsak en čaj, je dodatno 35€, skupaj 150€/dan. Mi zelo radi smučamo, a si žal z eno delavsko plačo, več kot dvakrat na sezono ne moremo privoščiti.