Slovenija

Levica in SDS v Postojni skupaj za zaprtje vadišča Slovenske vojske

Postojna, 13. 02. 2019 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Spor med postojnsko občino in vojsko glede uporabe osrednjega vojaškega vadišča v Postojni, ki traja že leta, se je znova zapletel. Občina je poslala zadnji sklep svetnikov, ki vojski nalaga, da se osrednje vadišče zapre. Svetniki so glasovali za zaprtje, tako so se glede ukinitive osrednjega vadišča Slovenske vojske strinjali tudi stranki Levica in SDS.

Obrambni minister Karl Erjavec je prejšnji mesec z županom občine Postojna napovedal iskanje drugih možnosti za uporabo osrednjega vadbišča, če vojska tam ne bo več zaželena. Minister je takrat izjavil, da je na potezi občina – in tako so 6. februarja svetniki enotno zahtevali (nihče ni bil proti, dva sta se glasovanju vzdržala), da se "osrednje vadišče na območju občine Postojna nemudoma ukine in se vse že napovedane in nenapovedane in predvidene vaje odpovejo". Iz ministrstva za obrambno so nam sporočili, da zadevo še preučujejo. Kot pa nam je v pogovoru zaupal postojnski župan Igor Marentič, "so zahtevali, da se ukine osrednje vadišče. Želimo, da se ukinejo vse vaje, ki jih izvajajo z vsem razpoložljivim orožjem, kar premorejo." Namreč vojska na Počku vadi tudi s topništvom, letalskimi bombami in reaktivci, ki prebivalcem pogosto povzročajo težave.

Prikaz vaje Zvezda Triglava 2018

Tuji vojaki trenirajo več kot slovenski

Kot je bilo rečeno v zadnjem pogovoru z ministrom za obrambo, občino motijo predvsem velike vaje, na katerih sodelujejo tudi tuje sile. "Ne gre samo za pilatuse, ti so še najmanjši problem. Gre za letal F-16, ki priletijo iz Aviana, za Mirage oziroma reaktivna letala drugih sil. Tudi številni ameriški helikopterji," je glede problema preletavanja tujih letal izpostavil župan. Kot je nadaljeval so "danes ponoči na osrednjem vadišču streljali. Zdaj se pripravljajo za obsežno vojaško vajo, na kateri bo Slovenska vojska streljala dva dni, ameriška vojska pa 11 dni." Občine in občanov ne moti prisotnost Slovenske vojske, saj se zavedajo, da je vadišče njihovo. Moti pa jih, da je to zdaj osrednje in bi radi omejili vaje na minimalno število.

Vadišče Poček obstaja, po besedah župana, že najmanj 50 let. Na njem naj bi vadila že italjanska vojska, največ aktivnosti pa je doživelo v času Jugoslavije. Spor se vleče že leta, saj občina trdi, da vojska nima zakonske podlage za uporabo vadišča v takšnem obsegu za takšne namene. "MORS trdi, da s pridobitvijo gradbenega dovoljenja lahko izvajajo vse te dejavnosti. Občina Postojna pa meni, da se gradbeno dovoljenje izdaja za gradnjo infrastrukture in ne za izvajanje dejavnosti. V tem trenutku MORS nima nobenih pravnih podlag."

Prikaz vaje Zvezda Triglava 2018

Pojasnilo občine je, da naj bi vojska obljubljala, da bo na območju Počka vaje izvajala za lastne potrebe in v sodelovanju s kakšnim vodom ali tujo četo tujih sil. "Zdaj je tako, da naši streljajo s puškami nekaj dni, tuje vojske pa tedne, in še to s havbicami in letali," je bil jasen župan. Vojska po naših informacijah nima zagotovljenega alternativnega vadbišča, zato bodo v prihodnosti potrebni pogovori s številnimi deležniki. Župan je v pogovoru izpostavil, da se zaveda, da zaprtje ne bo potekalo čez noč in da je za to potreben čas.

Glasovanje združilo tudi Levico in SDS

V občini so svetniki glasovali za ukinitev vseh napovedanih vaj, ki naj bi se izvajale na Počku. Glasovanje je, z izjemo dveh, bilo enotno in je presegalo strankarska nesoglasja. Tako so za zaprtje osrednjega vadbišča glasovali vsi štirje svetniki stranke SDS, stranka Levica in ostale koalicijske stranke, tudi stranka DeSUS ministra za obrambo Karla Erjavca. Svetnica strane Levica Tina Žigon je v sporočilu za javnost navedla, da ostro nasprotujejo vadišču, ker "Slovenska vojska in vojske imperialističnih zaveznikov s svojimi aktivnostmi ogrožajo vire pitne vode." Na območju Počka je tudi del zajetja Malni, ki z vodo oskrbuje 21.000 ljudi.  

Prisotni svetniki na seji 6. 2. 2019.
Prisotni svetniki na seji 6. 2. 2019. FOTO: Občina Postojna

Vodjo svetniške skupine SDS Zvonka Černača smo vprašali, zakaj so glasovali za ukinitev edinega osrednjega vadbišča, ki ga še premore vojska. Njegov odgovor se glasi: "Zato, da bomo na naslednji seji lahko izpostavili odgovornost župana, ker sklep, ki ga je sam predlagal, ne bo izvršen." Stranka SDS je že v programu stranke in tudi večkrat v komuniciranju z javnostmi izpostavila pomembnost Slovenske vojske, zato smo za komentar glede glasovanja svetniške skupine SDS v Postojni vprašali tudi stranko SDS, a odgovora še nismo prejeli.

Glasovanja sta se vzdržala svetnika iz skupine TeK ZA NAPREDEK.

Rezultati glasovanja na seji 6. 2. 2019 po svetniških skupinah.
Rezultati glasovanja na seji 6. 2. 2019 po svetniških skupinah. FOTO: Občina Postojna

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smešno
15. 02. 2019 19.25
VP E. Kvaternik, seveda.
Smešno
15. 02. 2019 19.25
Smešno
15. 02. 2019 18.22
Verjetno je v igrivečja “perspektivnost” poligona Manjača, ki je skoraj 3x večji kot naš Poček.. Boste pač “hodili” na Manjačo urit svoje veščine... Korl bo dnar zrihtu! Na Počku in Baču pa nardit moderno turistično/avanturistično cono... money, money
Smešno
15. 02. 2019 18.26
Smešno
15. 02. 2019 18.29
.. to bodo nadure in dnevn’ce! .. tujina..
Smešno
15. 02. 2019 19.23
Ali pa k sosedom na Slunj, je bližje.. njihov poligon je pa še 3x večji k Manjača!
Smešno
15. 02. 2019 07.03
.. namesto vojaškega poligona Poček, zna vskočit ideja begunskega poligona-tampon zone balkan..? Še sredstva bodo, evropska..!
Smešno
15. 02. 2019 07.07
Thinc25
14. 02. 2019 18.00
+7
Levica in SDS v Postojni skupaj za zaprtje vadišča Slovenske vojske, čudno, da je SDS za zaprtje vadišča. Janša je bil minister za obrambo in prav takrat se je veliko delalo na posodobitvi Počka. Ko je JLA imela streljanje ni bili levičarja, ki bi bil proti.
Smešno
14. 02. 2019 15.05
+3
Butale so večne.
vinogradnik33
14. 02. 2019 13.55
+3
Ob takih anomalijah se moramo vprašati ali sploh potrebujemo vojsko , če smo ji odvzeli teren , kjer se uri , kjer testira orožje ? Neizurjena vojska je lahek plen in z njo država v kateri deluje ! To s Počkom je samo dokaz več , da nekateri želijo oslabiti obrambni sistem Slovenije !
FAUSTOS1
14. 02. 2019 12.23
+5
od kdaj pa je sds levica prej ekstremna desnica ki paktira z profašističnimi strankami iz tujine-o denarju ki ga bomo dali sedaj tujim državam pa seveda drži-v postojni pozabljajo ,da tudi dobivajo kar velike vsote od vojske za uporabo zemljišča itd
Thinc25
14. 02. 2019 12.02
+0
Levičarji bi naredili vse samo, da škodujejo Sloveniji. Kje so pa bili, ko je JLA imela redno vaje. Naj zaprejo Poček, potem se bodo pa vozili na Madžarsko ali Hrvaško, kar bo samo drago.
ozne o
14. 02. 2019 11.16
+0
Ni toliko hrup moteč...in niti konvoji vojaških vozil, ki zaprejo celo mesto...problem je pitna voda... malo jo je in tisto moramo ohraniti!
higgsov bozon
14. 02. 2019 11.10
-4
Kaj pa potrebujemo vojsko...pridejo z eno letalonosilko in dvemi droni pa ni države.Edina razlika je v tem da če nimaš orožja maš šanso preživetja ,če te pa na termoviziji vidijo z orožjem v roki ,dobiš pa granato pod noge ,pa lep dan..
antilevi?ar
14. 02. 2019 14.00
+6
Če nimaš orožja, imaš šanso preživeti? Kje ti živiš? A ti bozon trka v sivo maso? Bolj inteligentne trditve še nisem slišal, me zanima kaj ješ, da si tako pameten. Očitno gledaš preveč holivudskih filmov, termovizija, ti si ena temovizija. Če smo že pri tem, kaj potrebujemo tobačno industrijo, kaj potrebujemo mesno predelovalno industrijo, zakaj potrebujemo gozdarstvo, zakaj potrebujemo vinogradništvo, zakaj pa potrebujemo zdravljenje z metadonom in ostale neumnosti, a čem naštevat?
antilevi?ar
14. 02. 2019 14.00
+5
Če nimaš orožja, imaš šanso preživeti? Kje ti živiš? A ti aqboz.on trka v sivo maso? Bolj inteligentne trditve še nisem slišal, me zanima kaj ješ, da si tako pameten. Očitno gledaš preveč holivudskih filmov, termovizija, ti si ena temovizija. Če smo že pri tem, kaj potrebujemo tobačno industrijo, kaj potrebujemo mesno predelovalno industrijo, zakaj potrebujemo gozdarstvo, zakaj potrebujemo vinogradništvo, zakaj pa potrebujemo zdravljenje z metadonom in ostale neumnosti, a čem naštevat?
higgsov bozon
14. 02. 2019 11.05
-1
končno da se enkrat zapre ta norija z orožjem ...pa naj si naredijo poligon v ljubljani pred parlamentom če je tko nujno...Tako kot so tam zapacali zemljo s tem smodnihom itd se še dolgo ne bo opomogla..
olimpija35
14. 02. 2019 10.13
-2
tako je prav..vojska iz postojne ven in nemudoma zgraditi đamijo v postojni
User300173
14. 02. 2019 09.52
+4
Delati analize je metanje denarja stran. Bistvo je samo eno in to, imeti ali ne vojaško vadbišče. Preselitev na drugo lokacijo bo pri krajanih sprožilo iste ali podobne reakcije. SV ima tri bistvene probleme, ki jih ne zna ali ne zmore rešiti. Bojni bataljon, poklicni vojaki, katerih naj bi dejansko operativnih bilo samo nekaj čez 1000 in vadbišče. Brez vseh treh lahko mirne duše ukinemo vojsko, saj ostane aktivna le kot delodajalec in proračunski porabnik. Obramba države je strateškega pomena in debate okoli tega so samo politično natolcevanje brez pozitivnega učinka. Vadbišče bo in pika. V nasprotnem naj DZ spremeni Ustavo in SV opredeli kot "Društvo za vadbo bojnih veščin".
SLOVENEC
13. 02. 2019 22.37
+14
Narod je čisto brez vrednot. Narod bi mogo bt ponosen na svojo vojsko in jo podpirat, ne pa preganjat kot nepridiprava. Ja ja. Že dolgo ni tekla kri po slovenskih tleh.
Heineken 1A
13. 02. 2019 21.30
+11
LEVICA IN SDS STA SE ZAVOHALI! JA SVET GRE K KRONCU!
puspan
14. 02. 2019 09.08
-1
Zavohali? Kje pa. Ta naveza je stara se iz časa dolfija in Stalina. Prva ljubezen nikoli ne konča.
ArkaMast
13. 02. 2019 21.20
+2
No, ... LEVICA in SDS se glihata. Vse bo se vredu.
VolkBrenin
13. 02. 2019 21.17
+12
Vodjo svetniške skupine SDS Zvonka Černača smo vprašali, zakaj so glasovali za ukinitev edinega osrednjega vadbišča, ki ga še premore vojska. Njegov odgovor se glasi: "Zato, da bomo na naslednji seji lahko izpostavili odgovornost župana, ker sklep, ki ga je sam predlagal, ne bo izvršen." Stranka SDS je že v programu stranke in tudi večkrat v komuniciranju z javnostmi izpostavila pomembnost Slovenske vojske, zato smo za komentar glede glasovanja svetniške skupine SDS v Postojni vprašali tudi stranko SDS, a odgovora še nismo prejeli....Po domače -- sekti je vseeno kdo in kaj tam počne ...njihov namen je evidenten v zgornji izjavi -- župan jim gre pošteno v nos ...
dragan krstic
13. 02. 2019 21.10
-2
Razumljivo, saj sta obe opozicijski stranki.
sid33
13. 02. 2019 20.35
-8
Čestitke postojnčanom, da so uspeli preskočit ideolške razlike in stopili skupaj za svoje dobro, ko bi le v parlamentu zbrali toliko poguma in zdrave pameti...
DAEMONIUM
13. 02. 2019 21.19
+1
Prej se bo ljudem ebalo za to drzavo, kot pa se bodo uni v parlamentu spametovali in enkrat zaceli gledati na ljudi ne pa na svoje politicne zelje.
DAEMONIUM
13. 02. 2019 20.32
+11
A imamo tako malo drzavico da na teh 600 m2 ne moremo niti strelisca postaviti? Potem je najbolje da se tudi ta vojska ukine saj se tako ali tako ne bi noben pameten dajal za pokradene milijone in mulijarde eur in jahte tajkunov in mi cisto dol visi za ta izkoriscevali sistem te drzave!