Slovenija

Gorenak: Tožilstvo ostaja pod ministrstvom za notranje zadeve

Ljubljana, 08. 03. 2012 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker je Lista Virant zavrnila kompromisni predlog SDS, da gre tožilstvo pod določenimi pogoji nazaj na ministrstvo za pravosodje za eno leto, tožilstvo ostaja pod ministrstvom za notranje zadeve, pravi Gorenak. Aprila namerava vzpostaviti direktorat za tožilstvo.

Za Listo Virant kompromisna rešitev izvršilnega odbora SDS, po kateri bi tožilstvo ostalo pod ministrstvom za pravosodje do 1. marca 2013, ni sprejemljiva. Po oceni Liste Virant je predlog "polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja".

Kot je Lista Virant zapisala v izjavi za javnost, podpira rešitev, da pristojnost za državno tožilstvo ostane na ministrstvu za pravosodje in javno upravo pod vodstvom njihovega ministra Senka Pličaniča: "S tem smo pripravljeni tudi prevzeti polno odgovornost za to področje."

"S takšnim predlogom smo želeli zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo, s pretežnim delom strokovne javnosti in s pravosodnimi institucijami, da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države," poudarjajo v Listi Virant.

Lista Virant pravi, da predlog izvršilnega odbora SDS za njih ni sprejemljiv.
Lista Virant pravi, da predlog izvršilnega odbora SDS za njih ni sprejemljiv. FOTO: Aljoša Kravanja

Po mnenju Liste Virant se modrost pri upravljanju države ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj: "Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadar koli sprejme."

"S tem je za nas zadeva z državnim tožilstvom zaključena in se z njo ne bomo več ukvarjali. SDS in ministru Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva," še v izjavi za javnost dodaja Lista Virant.

Lista Virant je 22. februarja na koalicijske partnerje naslovila predlog spremembe koalicijske pogodbe v delu, ki govori o položaju državnega tožilstva. Po tem predlogu naj bi državno tožilstvo prešlo spet nazaj pod ministrstvo za pravosodje.

SDS: Za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga

Včeraj je namreč izvršilni odbor SDS razpravljal o točki koalicijske pogodbe, v kateri koalicijske partnerice predvidevajo prenos tožilstva s pravosodnega na notranje ministrstvo. V SDS ocenjujejo, da za spremembo koalicijske pogodbe ni tehtnega razloga, dopuščajo pa možnost kompromisne rešitve, ki bi jo koalicijski partnerji uveljavili s protokolom h koalicijski pogodbi.

Predlagajo, da se izvajanje pogodbe, ki se nanaša na pristojnosti ministrstva za notranje zadeve do državnega tožilstva, začasno odloži do 1. marca prihodnje leto. S spremembo zakona o vladi se skrajni rok za prenos tožilstva tako podaljša s 1. aprila 2012 na 1. marec 2013. Državno tožilstvo pa bi do omenjenega datuma ostalo pod pristojnostjo ministrstva za pravosodje.

Koalicijske partnerice naj bi najpozneje do 20. februarja 2013 ocenile premike pri delu tožilstva v prvi četrtini mandata. Če bo koalicija soglasno ocenila, da so bili prioritetni ukrepi uspešno izvedeni in da se je pregon velikega gospodarskega kriminala občutno pospešil, bo, kot so zapisali v izvršilnem odboru SDS, podprla vsebinsko spremembo zakona o vladi, s katero bo trajno prenesla državno tožilstvo nazaj na ministrstvo za pravosodje in javno upravo.

Če občutnih premikov pri delovanju tožilstva v tem času ne bo, koalicija zakona o vladi ne bo spreminjala, tožilstvo pa se bo trajno preneslo na ministrstvo za notranje zadeve, pojasnjujejo. Pravosodni minister pa bo v tem primeru prevzel odgovornost za enoletno zamudo ter nepreklicno odstopil najpozneje 1. marca 2013, so še zapisali v predlogu protokola k pogodbi.

Gorenak: 1. aprila bo vzpostavljen direktorat za tožilstvo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je spomnil, da lahko koalicija odločitev o prehodu tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve spremeni samo pod pogojem, da se s tem strinja vseh pet koalicijskih partnerjev, torej s spremembo koalicijske pogodbe. Ker se Lista Virant s kompromisnim predlogom ne strinja, tožilstvo torej ostane pod ministrstvom za notranje zadeve. Dodal je, da umestitev tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve sicer "ni zelo pogosta evropska praksa, a da v Evropi poznamo tudi take primere".

Navedbe medijev o tem, kako bo policija nadzorovala tožilstvo in kako bo tožilstvo podrejeno policiji, je označil za "zlonamerne špekulacije in neumnosti". "Tožilstvo je samostojna služba države za pregon kriminala in taka tudi ostaja, čisto vseeno je, kateri minister izvaja zakonske pristojnosti. Problem, ki ga imamo, pa je zakon o državnem tožilstvu," je poudaril Gorenak.

Umestitev tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve sicer ni zelo pogosta evropska praksa, a v Evropi poznamo tudi take primere, pravi Gorenak.
Umestitev tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve sicer ni zelo pogosta evropska praksa, a v Evropi poznamo tudi take primere, pravi Gorenak. FOTO: Miro Majcen

Po starem zakonu o državnem tožilstvu je imel namreč minister po Gorenakovih besedah do tožilske organizacije "nekaj malih pristojnosti, med drugim zagotavljati sredstva, prostore, opremo, kako izobraževanje in smo že bili pri koncu". "Zakon o državnem tožilstvu, sprejet lani jeseni, pa je ministrove pristojnosti močno razširil. Se bojim, da je gospod Zalar mislil, da bo večni minister," je še menil Gorenak in dodal, da zdaj te pristojnosti prihajajo pod ministrstvo za notranje zadeve in jih mora izvajati on.

Ob tem je napovedal, da namerava 1. aprila vzpostaviti direktorat za tožilstvo in položaj državnega sekretarja za to področje, ki po njegovih navedbah ne bo politik. "Na tem področju ne maram politikov, želim najti strokovnjaka s področja pravosodja," je dejal. V tem kontekstu je minister še spomnil, da je generalnemu državnemu tožilcu Zvonku Fišerju ponudil spremembe zakona o državnem tožilstvu, ki bi pomenile večanje njegovih pristojnosti za učinkovitejše delo tožilske organizacije. Gorenak je izpostavil, da odgovora še ni dobil, ga pa pričakuje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (222)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bljak janša
09. 03. 2012 11.00
+0
in za podajanje take izjave je moral iti v bruselj, kaj je sploh kdo od vlade doma. šparanje pa tako. kaj v bruslju nimamo poslancev
jansazakon
09. 03. 2012 09.46
-1
Kaj je levaki a se vam kovca ker vidite da bo jansa red naredu ker ga vi levaki niste mogli narest
hrast66
09. 03. 2012 00.39
+1
Gorenjak je pravi korenjak vse bi rad imel pod kontrolo.
kaktus11
08. 03. 2012 23.18
+1
A ima JJ res tako slabo vest ?? Vsepovsod na zadnja vrata !!!
tron3
08. 03. 2012 18.19
+9
JJ-jev soldat Gorenak že puca sledi, ki jih je pustil njegov nadrejeni domobranski kaplar iz Grosupljega,
lightning
08. 03. 2012 18.28
+9
to je v tem mandatu njegova prioritetna naloga
InterReflections
08. 03. 2012 18.09
+11
V Ustavno presojo!
lightning
08. 03. 2012 18.08
+8
veliki vodja ima v severni koreji vzornike...je pa jasno da se po popolnem prevzemu oblasti obeta diktatura... narod...takrat skupaj tisti ki so ga volili in tisti ki ga niso...bo pa nasankal, ker bo lačen, medtem ko bo veliki vodja vzdrževal svojo veliko ljubezen...vojsko, patrije in svoj žep
Ivan Bricklayer
08. 03. 2012 17.51
+7
Kot sem že zapisal , želi JJ-ev SDS zadržati tožilstvo pod kontrolo, saj bodo Domoljubi tipa« Janša, Erjavec, Simčič, in vsi ostali ...«, počistili Domovino-ups PATRIO; edini način prepričevanja je sedaj na plečih »Policije«, ki mora prepriča tožilstvo, da je »le to« v zmoti in da so vsi ukrepi v kriznih časih dovoljeni – saj pa so vendarle sami Patria-oti, ravno tako kot v času Orožarstva, ko so nas Osvobajali...«
firewall
08. 03. 2012 17.19
+4
Srečno Kekec Vinko. Samo pazi, da si zobe ne polomiš na tožilstvu. Zberi res dobro ekipo, ki bo lomastila po tožilstvu z bičem v roki. Tale tvoj Marolt ti ne bo pomagal kaj dosti, on je pravobranilec. Slišim, da ne uspeš dobiti ustreznega kadra za svoj famozni direktorat. Zakaj le?
pupa_od_anbot
08. 03. 2012 17.35
+4
in kje je podobnost med Kekcem in ministom Gorenakom?
bljak janša
08. 03. 2012 17.51
+2
kekec revija za gaye. gorenjak je p pe pe pe . povezava očitna in nedvomna ...der
pupa_od_anbot
08. 03. 2012 18.47
+2
bljak janša
08. 03. 2012 19.35
+2
walter2
08. 03. 2012 17.06
+6
Prepiri so se začeli,kot izgleda bomo v roku 1 leta spet imeli predčasne volitve.
Uros Bezjak
08. 03. 2012 17.02
+6
Nikar se ne prerekajte, Zvonko, Vinko, Dragutin in polbog Ivan Janez bodo uredili vse, da bo najbolje za nas državljane. Vsemu se bodo odrekli, 25 ur na dan bodo garali, samo zato, da bomo mi boljše živeli in da nas delodajalci ne bodo več izkoriščali.
zaenotnost
08. 03. 2012 17.00
+9
Ideja LV je bila da bi bila pravosodnje in notranje ministerstvo združeno po izjavah ministra Pličaniča in to ministerstvo naj bi imela LV, ker pa do tega ni prišlo si je SDS prisvojila tožilstvo in na takšen način bi lahko vplivali na optožbe v zadevi Patria. Gorenak, kot prekaljen kumunist in policist bo rekel, da je to neumnost to so pravljice za ljudi v resnici bo to pritisk na tožilce. Kaj se bo zgodilo, da bo dobila zadeva Patria na Finskem in v Avstriji drugačen konec, ko bo dokazana korupcija Gorenaka in SDS ne skrbi, misli, da bo z represijo in silo to ukrotil. Kako dolgo bomo še podpirali kriminalna dejanja Majerja in SDSa?
JanezNovakJohn
08. 03. 2012 17.00
+7
Bleferji. Popolnoma jasno je da J.J. postaja car. Če mu bo uspelo ponoviti mandat, z zavajanjem, represijo, fotokopiranjem, spenjanjanjem, vojaško strategijo trojanskega konja ali še kaj hujšega, bo dobil dosmrtni mandat. Morda se bosta z Virantom menjavala....... TA SANADERJEV SINDROM NI OD MUH.
pupa_od_anbot
08. 03. 2012 16.50
-1
snelja53 08.03.2012 13:29:50 -1 1 Ubožec, kam pa bi uvrstil? Kučana, Zemljariča, Turka;zalarja,Pahorja,Kresalko, in množico komunaj., ki zasedajo ključna mesta za ohranitev dedičev NOB, ali je res možno, oziroma je, da samo v Sloveniji tudi njihovi mladiči izkoriiščajo vse privilegije.Pokaži mi domobranca, ki se je okoriščal 60 let iz drž. proračuna!!!! _____________ ker sem šele zdaj padla not: so naredili zadosti škode zadnjih 20 let (domobranci in njihovi potomci), uničli vse kar je bilo prej narejeno!!!!!
Schallabweiser
08. 03. 2012 16.42
+2
samo še kakšna schutzstaffel - varianta nam manjka in "demokratizacija" družbe se lahko začne....
jo1956
08. 03. 2012 16.24
+16
To je samo igra med Janšo in Virantom.....očitno se nadaljuje zavajanje in prevara volilcev....
Comster
08. 03. 2012 16.21
+11
Diktatura je postavljena, začelo se je njeno izvajanje, bližamo se Ukrajini, kar so se komunisti pri nas naučili to sedaj izvajajo. Ivan, Vinko, Miha, Tone, Jože, Janez, ..... Smo Diktatorska Stranka.......
hinko.murovec@siol.net
08. 03. 2012 16.24
+11
Ves interes SDSa je nadzor nad organi pregona in tožilstvom, kasneje bo tudi sodišče počasi padlo v Majerjeve tace. Viranta je Janša izkoristil za svoje cilje in sedaj ga bo kot se izdajalce vedno postavil postopno na hladno. Ja dragi Virant ni se ti izplačala prevara, končno boš sam sebi rabelj.
JanezNovakJohn
08. 03. 2012 17.02
+4
VIRANT NI ISKORIŠČEN. VIRANT JE ŽE DOLGO DEL JANŠEVEGA APARATA
hubertfast
08. 03. 2012 16.18
+5
Direktorat, se pravi zopet neka nova služba, kjer bodo nekateri dobro plačani. Na pravosodju domnevam, da ne bo odpuščanj?
wsharky
08. 03. 2012 16.14
+3
... bravo Vinko ... tako se dela ... ni kaj za cincat ...
saintjozef
08. 03. 2012 16.13
+6
Uf, Gorenak se je oglasu.
fb_1098746109
08. 03. 2012 16.21
+7