Slovenija

FOTO: Ljubljana na drugem mestu med destinacijami, ki jih popotniki morajo obiskati

London, 10. 06. 2014 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenska prestolnica se je uvrstila na drugo mesto destinacij, ki jih morajo v Evropi obiskati svetovni popotniki. Avtor seznama pravi, da je Slovenija kot Švica, a precej bolj prijazna denarnici. Na prvo mesto se sicer uvršča grški otok Santorini.

Vodič za popotnike Lonely Planet je za letos objavil deset destinacij v Evropi, ki bi jih popotniki morali dati na svoj "radar". Na prvem mestu se je znašla Grčija. "Menite, da je vaše sanjsko potovanje v Grčijo za vas finančno nedosegljivo. Premislite še enkrat. Grčija se letos uvršča na prvo mesto našega seznama, saj so njeni s soncem obsijani otoki in starodavna kultura precej bolj finančno dosegljivi, kot pričakujejo številni," so zapisali v vodiču po evropskih destinacijah.

Zaradi finančne krize se je število turistov v Grčiji precej zmanjšalo, posledica tega pa je padec cen, s čimer želijo spet privabiti popotnike. Otok Santorini so uvrstili na seznam popotnikov, na svoj račun pa lahko v Grčiji pridejo tudi ljubitelji musake in vin. Glede na to, da je število turistov upada, si je mogoče obetati tudi bolj prazne plaže in manj gneče na ulicah.

Grški otok Santorini.
Grški otok Santorini. FOTO: Thinkstock

Ljubljana

Že na drugem mestu pa vodič postavlja Ljubljano. Ob tem poudarjajo, da je eno najbolj zelenih mest, hkrati pa izpostavljajo tudi prijetno dnevno posedanje po lokalih in razburljivo nočno življenje. Poleg tega so izpostavili tudi to, da Ljubljana letos praznuje 2000. obletnico od ustanovitve rimske Emone, pri čemer napovedujejo številne prireditve, s katerimi bo obeležena obletnica. Še posebej so napovedali prireditev Ave Emona, ki bo potekala od 22. do 24. avgusta. "Pripravite svoje meče za gladiatorske borbe ali pa jih opazujte z varne razdalje," so zapisali. Ob tem so poudarili tudi, da je prevoz z avtobusi, ki lahko popotnika pripeljejo do ostalih delov države, zelo poceni. dodali so, da Slovenija predstavlja popolno sliko, tako kot Švica, le da je precej bolj prizanesljiva do denarnice.

Ljubljana
Ljubljana FOTO: Thinkstock

Jugovzhod Anglije

Na tretjem mestu je jugozahodna Anglija in njeno podeželje. Za zdaj je to priljubljena destinacija številnih Britancev, Lonley Planet pa svetuje obisk teh krajev, še preden jih začne obiskovat preostali svet. Še posebej izpostavlja Cornwall in Devon, ključni točki, ki ju je treba obiskati v tem delu Anglije. Poudarjajo tudi zelo inovativno kulinariko.

Grad Corfe v mestu Swanage v Angliji
Grad Corfe v mestu Swanage v Angliji FOTO: Thinkstock

Italija

Na četrtem mestu je Italija, ki je zelo bogata z zgodovino, kulturo, arhitekturo, hrano in naravnimi lepotami. Poleg Rima, Benetk in Firenc so bogate tudi praktično vse destinacije, ki lahko pričarajo nepozabne počitnice. Letos je Italija naredila seznam manj znanih in manj obiskanih, verjetno pa tudi manj dragih področij, ki prav tako lahko ponudijo nepričakovane doživljaje. V Benečiji je nujno treba poskusiti prosecco, v Umbriji so na voljo nadnaravne lepote, plaže pa ponuja Puglja, če se želite umakniti v notranjost, pa je za to več kot pripravna Sardinija.

Mesto Cefalu na Siciliji
Mesto Cefalu na Siciliji FOTO: Thinkstock

Danska

Kaj pa vam pride na misel, ko pomislite na Dansko? Vikingi seveda. Namesto, da bi se o njih učili iz dokumentarnih oddaj, se raje napotite tja, kjer so številna pokopališča, runski kamni ter številna naselja in muzeji, ki obujajo Vikinge. V Köbenhavnu si lahko ogledate tamkajšnji narodni muzej, nato pa se napotite še v Rosklide, kjer se lahko še bolj podučite o vikinških popotovanjih in njihovih ladjah. Vikinška zgodovina se nadaljuje na otoku Funen, rojstnem kraju pravljičarja Hansa Christiana Andersena in prek Jutlandskega polotoka.

Vikinška ladja
Vikinška ladja FOTO: Thinkstock

Sevilla

Na šestem mestu je španska Sevilla, sicer prestolnica Andaluzije, ki je prava alternativa bolj dragemu Madridu ali bolj dragi Barceloni. Ponuja umirjen ritem, avtentične predstave flamenka in najboljše bare, v katerih lahko poskusite tapase. To so le nekateri razlogi za obisk Seville. Nepozabni pa so tudi sproščeni večeri, ne glede na to, koliko sangrije spijete. Vodič opozarja, da v času svetega tedna (Semane Santa) cene precej narastejo, zato svetuje obisk Seville v septembru ali oktobru.

Flamenko
Flamenko FOTO: Thinkstock

Škotska

Tudi Škotska se uvršča na seznam priljubljenih destinacij. Otok Skye je ena najbolj obiskanih turističnih destinacij, a v Lonley Planetu so prepričani, da si 119 otokov, ki ležijo ob severozahodni obali zaslužijo še več pozornosti. Radovedni obiskovalci bodo odkrili naravne lepote v rastju in zaslepljujoče belih plažah, veličastnih hribih in jezerih, predvsem pa v fascinantni zgodovini otokov. Slog življenja v teh predelih je lep in počasen, hkrati pa sta po napornih celodnevnih izletih na voljo tudi dobra domača hrana in domače pivo. Starodavne gradove in druge znamenitosti si je mogoče ogledati s kolesom.

Grad Duart na Škotskem
Grad Duart na Škotskem FOTO: Thinkstock

Plzen

Na osmem mestu je češki Plzen, ki ponuja kulturo, ki jo poplakneš z osvežilnim vrčkom piva. Prav zaradi tega je bilo mesto izbrano za evropsko kulturno prestolnico leta 2015. Vožnja iz Prage do Plzna traja približno uro in pol, mesto pa je precej bolj prazno, hkrati pa je tudi rojstni dom priljubljenega pilsnerja, kot ga poznamo danes. Zato ogled mesta brez obiska pivovarne Pilsner Urquell ne bo popoln. Mesto poleg tega nudi tudi podzemne tunele in vzpon na mestno gotsko cerkev Svetega Bartolomeja. Znamenit je tudi Trg republike, ki je eden največjih javnih prostorov v državi.

Plzen
Plzen FOTO: Thinkstock

Stavanger

Norveško mesto Stavanger daje občutek majhnega mesta z bogato atmosfero. V njem je več skoraj dva ducata muzejev, po mnenju nekaterih pa ima najbolj skoncentrirano leseno arhitekturo v Evropi. Njegovo pristanišče oživi ponoči, še posebej poleti, hkrati pa je mesto leglo ulične umetnosti. Vsako leto gostijo festival, ki privablja umetnike iz vsega sveta.

Norveško mesto Stavanger
Norveško mesto Stavanger FOTO: Thinkstock

Toulouse

Na desetem mestu pa je Toulouse, ki je eno najlepših zgodovinskih in prijaznih podcenjenih mest. Njena znamenita arhitektura, znana po roza kamnih, pravljični muzeji, zgodovinske cerkve in odlična vrednost za denar predstavlja dobro alternativo s turisti napolnjenima Parizom in Nico. Seveda pa je izredna tudi tamkajšnja kulinarika, saj ponuja avtentično podeželsko južnofrancosko kuhinjo, vključno z znamenitim cassouletom.

Toulouse
Toulouse FOTO: Thinkstock
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

devlon
11. 06. 2014 07.36
-4
Slovenija je tudi prva drzava, ki jo morajo domacini zapustiti.
big_foot
11. 06. 2014 07.19
+14
Ma pol sveta sem že prepotoval in Ljubljana JE res lepo mesto, pa ne samo Ljubljana cela Slovenija je en grozno lep kraj na tem planetu. Glede samega utripa je pa tako, določeno mesto lahko doživiš tako ali drugače odvisno od lastnega razpoloženja tisti dan...
laznivec
11. 06. 2014 06.28
+1
Stara Ljubljana je res lepa... V naseljih pa južni kriminal in nasilje, na obrobju črne gradnje in smetišča po dvoriščih... Lastniki pa so...?
odkimasin
11. 06. 2014 06.22
-16
Naša je o nekem potovanju sanjala in odločitev je padla, letos greva na potovanje v Ljubljano. Pelu jo bom na štacjon naburek, pol pa peš na grad, če se pa hoče kpat naj pa v Ljubljanco skoč!
velikauharica
11. 06. 2014 06.23
+11
Če te ma rada ji bo vseen, al je v Lublan al pa v Parizu!
Draža
11. 06. 2014 06.16
+16
Ljubljana potem pa Pariz,London in ostala mesta.
severnik
11. 06. 2014 08.06
+8
Podatek je namenjen svetovnim popotnikom, ne pa tistim, ki niso zapustili niti lastnega dvorišča.
nevica
11. 06. 2014 05.06
+35
Vsekakor zelo prijazno mnenje o Ljubljani, najbrž bolj kot ga imamo Ljubljančani. Vendar je res, da se je Ljubljana polepšala in ne glede na to kaj si kdo misli, je zato zaslužen tudi Jankovič. To, da turizem prinaša več denarja našemu mestu, je vsekakor uspeh. Vesela sem lepe uvrstitve. Malo dobrega se nam godi zadnje čase.
pdg
11. 06. 2014 03.18
-17
300 megle 65 pa dezja
pdg
11. 06. 2014 03.18
-15
5enun
11. 06. 2014 01.09
+24
Kot študent sem se zaljubil v Ljubljano. Meni je zelo lepa, pa rečte kar hočte. Bo pa verjetno že držal, če to opazijo tudi tujci.
nevica
11. 06. 2014 05.08
+21
Saj je lepa, a počutje ni odvisno samo od lepote. Slovenci občutimo splošno slovensko psihozo in nas take reči težko dosežejo.
RožLLee
11. 06. 2014 00.38
-13
Moja denarnica pa prazna......in se mi yebe za tole.....
MaunelNeuer
11. 06. 2014 00.33
-24
ka je tk lepega v mo*čvirju?
draghci
11. 06. 2014 00.15
+25
Pri Ljubljani je še nekaj drugega kar fascinira. To je njena zelenost. Mogoče se nam zdi samoumevna, vendar tak primer kot je tu v Ljubljani ga ni na svetu, da gozd in narava prideta do 100 metrov do centra, pa vendar je glavno mesto neke države. Tu mislim predvsem Tivoli in Rožnik, ki se neprekinjeno nadaljujeta v podeželje. Mislim, da takega primera vsaj v Evropi ni
pdg
11. 06. 2014 03.17
-9
nevica
11. 06. 2014 05.11
+13
Oh v Ameriki je vsak park večji od našega Rožnika. Je pa mesto majhno in obdano z zelenjem in utrip je popolnoma drugačen kot v velemestih.
GospodFrancRodeVKristusu
10. 06. 2014 23.41
+20
Ljubljana je drugo najlepše mesto na svetu.... BRAVO ZOKI !!!!!!
draghci
11. 06. 2014 00.18
+26
Se strinjam, čeprav Zoki ni čist čist, pa vendar je toliko pameti v njem, da naredi neko stvar tako kot treba. Ima malo tistega starega titovega sindroma.
nevica
11. 06. 2014 05.15
+9
Itak ne razumejo, zakaj so mu nekateri ljudje pripadni. Gre za vsaj kanček učinkovitosti - drugje je pa ni. On je zapravil denar in ima vsaj kaj pokazati, drugi so ga samo zapravili - no, nekaj cest imamo na ta račun, tega ni zanikati - ampak veliko več denarja je šlo v nič kot so ceste vredne.
GospodFrancRodeVKristusu
10. 06. 2014 23.41
+3
Bravo Zoki!!!!!!!!!!!!!
severnik
10. 06. 2014 22.55
+13
Ko bi malo potovali, bi kmalu prišli do dejstva, da se išče nove stvari. Če si že videl top 20 stvari na planetu, iščeš nekaj novega. A naj bo vsako leto Pariz, London, Barcelona,..
severnik
10. 06. 2014 22.51
+24
Očitno nam nikoli ne bo šlo na bolje glede na komentarje. Namesto, da bi bili veseli....
nevica
11. 06. 2014 05.16
+7
Za pogledat že. Je pa tudi "biser" za vse drugo.
Jeanus1
10. 06. 2014 22.50
-18
Pridite, pridite turisti v carstvo šerifovega najlepšega mesta na svetu, da vas bo cepnil, če ne pri parkirnino, pa s pajkom ali redarji. Pridite v najbolj koruptivno državo na svetu, ki ji vladajo bolni politiki in koruptivne horde. Toliko nakupovalnih centrov na majhnem prostoru ne boste našli nikjer več. Pa ne pozabite s seboj prinesti ojrov, brez njih vas sploh ne rabimo.
nevica
11. 06. 2014 05.17
+13
Pridi peš in brez ojrov - pa boš imel vseeno kaj videti.
velikauharica
11. 06. 2014 06.30
+7
bedak, toliko stvari kot se v Ljubljani na ulici dogaja 'brezplačno, najbrž ni v nobenem drugem mestu na planetu, pa tudi če je velik kot NY.............
upornik22
10. 06. 2014 22.45
+0
aja spomenik od jankoviča--------stožice...................spomin neplačanih delavcev
Jeanus1
10. 06. 2014 23.01
-3
Itak, nategnjeni podizvajalci so samo kolateralna škoda, a nje Zoki?
nevica
11. 06. 2014 05.18
-1
Nategnjeno je bilo celo gradbeništvo - problem je dosti širši. Je pa zadeva vsekakor madež na lepoti. A tujci ne vedo zanj.
maajde
10. 06. 2014 22.33
-9
Xit
10. 06. 2014 22.25
-17
lublana je srce balkana.
nevica
11. 06. 2014 05.24
+2
Zanjič sem brala zapis novinarke, ki je zapisala, da je Slovenija zahodni Balkan. Ne vem kam je v šolo hodila. Alpe gotovo niso Balkan. Vedno smo bili pod (pred)alpska dežela. Če smo mi Balkan, potem je tudi Švica. A noben polotok se tako ne zajeda v celino. Polotok je polotok.
Micma
10. 06. 2014 22.13
-4
Najlepsi mest na svetu....se ve
MaunelNeuer
11. 06. 2014 00.34
-4