V Ljubljani center 'vstaje', v Mariboru pa shod tokrat prijavljen

Ljubljana se pripravlja na prvo slovensko vsesplošno vstajo naroda. Udeležbo je potrdilo več kot 11 tisoč ljudi, organizatorji pa jih pozivajo, naj ostanejo mirni. Protesti so napovedani tudi po drugih mestih. V Mariboru so tokrat prijavljeni.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Mirni protesti pred državnim zborom - 6

Organizatorji in tudi policija pozivajo, naj bodo protesti mirni. (Foto: Miro Majcen)

Med osnovnimi zahtevami, ki se pojavljajo pred vstajo, so instrument ljudske nezaupnice, reforma sodstva, hitro in učinkovito sojenje vsem, ki so do svojega premoženja prišli na sporen način ter zaplemba nedokazano pridobljenega premoženja. Prav tako menijo, da bi morali bančniki prevzeti odgovornost za svoje početje, ljudje pa imeti večji vpliv na to, kdo bo sedel v državnem zboru. Prav tako zahtevajo ustanovitev ustavne komisije.

Ljubljana bo, po napovedih sodeč, doživela največje proteste, ki se v zadnjih tednih vrstijo po državi. Udeležbo na tako imenovani prvi slovenski vsesplošni vstaji naroda, kot so jo poimenovali avtorji dogodka na družbenem omrežju Facebook, je na spletnem zidu potrdilo več kot 11 tisoč ljudi. Zbirati se bodo začeli ob 15. uri.

Protesti bodo potekali pod geslom "Zahtevamo odstop politične elite". "Ne gre ne za leve ne za desne, ampak za Slovenijo, ki je trajna last državljanov te države," so še zapisali in dodali poziv: demonstracije naj bodo glasne, a mirne. Temu pozivu se je pridružila tudi policija, ki je včeraj sporočila, da so v Ljubljani našli 15 granitnih kock in steklenic z lahko vnetljivo tekočino.

Slovenske protestnike je prek YouTuba nagovoril tudi eden od organizatorjev islandske revolucije. V posnetku je izrazil podporo Slovencem in jih med drugim pozoval, naj se borijo za to, v kar verjamejo – za boljšo družbo, za boljši svet za vse, ne le za peščico. Z vami bomo v srcih in mislih, še doda. Posnetek (v angleškem jeziku) si lahko pogledate spodaj:

Štrukelj: Edini je pred parlament pozival Janša

So pa protesti očitno precej velik trn v peti slovenski vladi. Ministra Senko Pličanič in Vinko Gorenak namreč vsem, ki pozivajo na proteste, grozita z globami in odškodninami ter čeprav uradni organizatorji protestov še vedno niso znani, je notranji minister prepričan, da je vsaj tri mogoče identificirati: Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, policijsko veteransko združenje Sever in Štrukljev Sviz. A ti odgovarjajo: to so grožnje in podtikanja!

"Edini človek, ki je eksplicitno pozival pred parlament in danes bodo demonstracije pred parlamentom, je bil Janez Janša, ki je mlade pozval, naj se vsaj enkrat na teden srečajo pred parlamentom," je dejal Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj. Tudi v obeh združenjih veteranov poudarjajo, da niso organizatorji današnjega protestnega shoda.

Se boste udeležili tako imenovane 1. slovenske vsesplošne vstaje naroda?

Gibanje bo omejeno, ponekod cestne zapore

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da bo policija na protestih izvajala naloge varovanja. V varovanje bo vključenih več policistov iz različnih služb policije. V okolici objektov, kot sta državni zbor in vlada, ki se varujejo po posebnih predpisih, bo omejeno gibanje. Po 15. uri bo zato zaprt del Šubičeve ulice med Bleiwesovo in Slovensko cesto, del Prešernove ceste med Erjavčevo in Gregorčičevo ulico ter Gregorčičeva ulica do križišča z Igriško ulico.

Ograja pred državnim zborom

Policisti so že postavili ograde pred državnim zborom. (Foto: Blaž Garbajs)

Policija vse udeležence v prometu poziva, da uporabijo vzporedne ceste oziroma v kolikor bo mogoče, da se temu delu mesta izognejo. Prav tako pozivajo vse, da upoštevajo opozorila in navodila policije.

Ali bo protest le na Trgu republike ali se bodo protestniki premaknili pred katero od institucij oziroma kam drugam, še ni znano. Se je pa na Facebooku pojavila anketa, kjer lahko uporabniki glasujejo, kje bi radi protestirali.

Protestniki na poti po Ljubljani - 5

(Foto: Miro Majcen)

Protest v Mariboru tokrat prijavljen

Čeprav se protest, ki bo v Ljubljani, imenuje "slovenska vsesplošna vstaja", to ne bo edino protestniško dogajanje, ki bo zaznamovalo petek. Ljudje naj bi na ulice šli še v Ajdovščini, na Ptuju, v Novi Gorici in Mariboru. Glede mariborskih protestov nekateri na Facebooku pozivajo, naj ljudje raje odidejo v Ljubljano, drugi pa vztrajajo pri protestu na mariborskem Trgu Leona Štuklja ob 16.30.

Je pa shod v Mariboru tokrat prijavljen, kar pomeni, da bodo imeli organizirano redarsko službo, so potrdili na PU Maribor. S pregleda javnih prireditev in javnih shodov na straneh upravne enote Maribor je razvidno, da je začetek shoda prijavljen ob 16.30, konec pa 19.30.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1705
Sandi Sterkuš 21.12.2012 20:06:24
So protesti obrodili prve sadove? V Slovenj Gradcu so Grabnerja obsodili na šest let....
Sandi Sterkuš 21.12.2012 20:07:09
Ostali tajkuni -je upanje, da pridejo tudi ti pred sodišče...
Več komentarjev