Slovenija

Ajdovščina, Bohinjska Bistrica, Murska Sobota in Ljubljana: eni proti Janši, drugi proti podražitvam

Ljubljana, 07. 12. 2012 08.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tudi po odstopu mariborskega župana Kanglerja se protesti po državi nadaljujejo. Na ulice bodo šli v Murski Soboti in Bohinjski Bistrici ter tudi v Ljubljani, ker politiki, kot pravijo, še vedno niso dojeli sporočila.

Odstop mariborskega župana Franca Kanglerja ni umiril vseh strasti v državi. Medtem ko Mariborčani zdaj upajo še na odstop mestnega sveta in preostalih županovih sodelavcev, se protesti po državi nadaljujejo. Kangler po mnenju protestnikov pač ni edina slovenska težava.

Včeraj so se tako na ulico odpravili Kranjčani in Koprčani. Na obeh koncih države so opozarjali tudi na lokalne probleme. V Kranju se je za dobri dve uri zbralo okoli 400 protestnikov, ki so kranjskim svetnikom očitali, da so "šolarjem požrli malico", in k odstopu pozivali premierja Janeza Janšo.

Na Titovem trgu v Kopru so protestirali za "pravno državo in proti politiki RS". Zbralo se jih je okoli 600, za razliko od Kranja, kjer je protest minil povsem mirno, pa so tukaj zažgali plakat Janeza Janše in ob vzklikih "lopovi, lopovi" odvrgli nekaj dimnih bakel.

Jeza koprskih protestnikov je bila sicer usmerjena tudi proti županu Popoviču. "Padle so palme, kdaj bo Lopovič?" so se spraševali.

V Murski Soboti odpade novoletni sprejem

Protesti se danes nadaljujejo. Gorenjci se bodo po shodih na Jesenicah in v Kranju zbrali v Bohinjski Bistrici.

Pobudniki protestov so na Facebooku vse, ki se bodo udeležili protesta v Bohinjski Bistrici, pozvali, naj protestirajo mirno, nazadnje je tam namreč občinska stavba postala tarča protestnikov, oboroženih z jajci.

Protestniški duh se je naselil tudi v Murski Soboti. Udeležbo na današnjem shodu je na Facebooku za zdaj potrdilo nekaj več kot 1500 ljudi, župan soboške občine Anton Štihec pa je iz preventivnih razlogov odpovedal tradicionalni prednovoletni sprejem v hotelu Diana, predviden za danes opoldne.

Pomurski policisti so vse, ki nameravajo priti na shod, pozvali, naj ne dovolijo, da se protesti v njihovem mestu sprevržejo v nasilje. Vse udeležence zato pozivajo, da svoja mnenja in stališča izražajo na miren in strpen način. "Udeležencem shoda svetujemo, naj bodo tudi sami pozorni na posamične dogodke, ki bi jih lahko ogrozili ali poškodovali. Mirnim protestnikom odsvetujemo tudi zadrževanje na prostoru med policisti in nasilnimi izgredniki, saj lahko tako tudi sami postanejo žrtve nasilnežev. V takšnem primeru se umaknite s tega prostora in policistom omogočite ukrepanje zoper izgrednike," so zapisali.

Protesti v Ljubljani - 8
Protesti v Ljubljani - 8 FOTO: Miro Majcen
V Ljubljani tretji shod proti politiki republike Slovenije

Najbolj množičen shod se danes pričakuje v Ljubljani. Ta bo že tretji po vrsti. Potem ko so se v prestolnici na ulice prvič odpravili zaradi dogajanja v Mariboru, zdaj v mestu sicer protestirata dve skupini. Ena proti premierju Janši in njegovi vladi, druga pa proti županu Zoranu Jankoviću. Slednji se bodo na ulice odpravili v ponedeljek.

Udeležbo na današnjem protestu proti politiki republike Slovenije je na Facebooku že napovedalo nekaj manj kot 2500 ljudi, organizatorji pa po ponedeljkovem shodu, ki je po tistem, ki ga je zaznamovalo nasilje in na katerem so razgrete udeležence mirili celo z vodnim topom, minil mirno, k mirnemu, a glasnemu protestu pozivajo tudi danes.

Zbrali se bodo na Kongresnem trgu in se nato odpravili po ljubljanskih ulicah. Na Facebooku so zapisali, da se mora danes spet pisati zgodovina. "Janša nas še zmeraj malo da ne ignorira, in tukaj nekaj hudo smrdi. Janez, kdaj boš uvidel, da si gotov?" sprašujejo. In protestnike pozivajo, da doma pustijo vse rekvizite, namenjene izvajanju nasilja, prinesejo pa vuvuzele, piščalke, "karkoli, samo da je glasno". Želijo namreč, da jih sliši cela Ljubljana.

Zaželena je tudi kreativnost, zato iščejo nova gesla protesta. "Narediti moramo shod zanimivejši, ker skandiranje gotov je, gotov je je že malo – roko na srce – dolgočasno," še pravijo.

Protest v Velenju
Protest v Velenju FOTO: I. Mušič

V Ajdovščini protesti proti podražitvam

Na proteste se bodo danes znova odpravili tudi v Ajdovščini, kjer pod geslom Gotow je! – Nej grejo u maloro! ne bodo protestirali le proti državni politiki, ampak tudi zaradi četrtkovega sklepa občinskega sveta o visokem povišanju cen komunalnih storitev in oskrbe s pitno vodo.

Cena se bo za štiričlansko družino s sedanjih 35,63 evra dvignila kar na 51,50 evra. Kot so na četrtkovi seji občinskega sveta opozarjali nekateri svetniki, bo to za že tako obubožano in pretežno brezposelno prebivalstvo občine Ajdovščina zaradi številnih stečajev pomenilo hud udarec družinskemu proračunu.

Proteste so v Ajdovščini že organizirali pred tednom dni, ko se je na Lavričevem trgu kljub izredno slabemu vremenu zbralo okrog 200 protestnikov. Med njimi je bilo tudi precej mladih, ki že dolgo neuspešno iščejo zaposlitev.

Organizatorji pričakujejo, da se bo danes na Lavričevem trgu zbralo še več ljudi, ki so nezadovoljni zaradi splošnega položaja in gospodarske krize v državi kot tudi zaradi vse slabšega ekonomskega položaja prebivalcev Zgornje Vipavske doline. Župan Ajdovščine Marjan Poljšak je obljubljal ponovni razcvet gospodarstva in prihod visokotehnoloških podjetij, v resnici pa so drugo za drugim zaprla vrata vsa nekdaj uspešna ajdovska podjetja.

V Kopru pirotehnika in steklenice

Po besedah Anite Leskovec, tiskovne predstavnice PU Koper, je včerajšnji protestni shod v Kopru potekal dokaj mirno. "Bilo je sicer nekaj posameznih izgredov z metanjem petard in svetlobnih pirotehničnih izdelkov," pravi in dodaja, da so kršitelja prijeli in tudi oglobili. Protestniki so se pozneje s Titovega trga premaknili pred občinsko stavbo, nato pa po mestnih ulicah do sodišča, vhoda v pristanišče in nazaj na Titov trg. Protest s svetlobnimi pirotehničnimi izdelki so izrazili tudi pred sodiščem, proti zaključku pa je bilo s steklenico poškodovano tudi steklo na občinski zgradbi. Tudi tega storilca bodo kaznovali, je končala.

V spodnji fotogaleriji si poglejte, kako so včeraj protestirali Koprčani. 


 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (421)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deerar
07. 12. 2012 19.21
+0
Sestala sta se Janša in Bavčar.Kaj načrtujeta?Mogoče skupinski pobeg z milioni,ki so izginili,ali snujeta lastno državo???????????????To je trenutek,ko bi jim bilo nujno pobrati vse potne liste in jih 25ur imeti na očeh
borzojoj
07. 12. 2012 19.40
+0
a mate spet notranjega sovražnika? a nadzor bi vi radi? nič novega. daj, zresni se malo
rde?e in ?rno
07. 12. 2012 20.21
rde?e in ?rno
07. 12. 2012 21.16
VolkBrenin
07. 12. 2012 15.54
postavitev " premične " ograje...je zadnje čase donosen posel....
VolkBrenin
07. 12. 2012 15.52
zgleda da je zadnje čase postavitev prenosne ograje zelo lep biznis.... predvidevam, da se bo kmalu oglasil kdo , ki bo dejal da so demonstracije farsa za bogatenje na račun davkoplačevalcev....
Izbrisani24
07. 12. 2012 13.39
-5
Vislice za Jankoviće!
JežekTekaTeka62
07. 12. 2012 13.48
-1
dalmatic
07. 12. 2012 13.30
+22
zaplemba premoženja,za vse tiste,ki so se okoristili na račun naroda
tepee
07. 12. 2012 13.49
+12
ELI000
07. 12. 2012 15.30
+1
Kukulkan
07. 12. 2012 13.15
-7
So spet cvetličarne služile
dalmatic
07. 12. 2012 13.31
+4
galiot
07. 12. 2012 13.02
+23
Zdaj je pomembno ,da mi državljani držimo skupaj,pa ni važno od kje je kdo.Kajti država smo ljudje...
stric iz ozadja
07. 12. 2012 13.12
-8
zombie 1
07. 12. 2012 13.14
+8
stric iz ozadja Pazi da te ne bo kdo oduzadi usekal!!!
Terezinka
07. 12. 2012 13.23
+12
Država smo vsi in vsi moramo zahtevati pravice za večino in ne pravice samo za elite. Zahtevati moramo poštenje in poštene norme v politiko. Ni prav, da lopov nadzira policijo sodnijo in vlado. Politik mora najprej , preden gre v politiko dokazat, da se nikoli ni ukvarjal s nepoštenimi posli in da ni v postopkih. Sodišče je do politikov težko ne pristransko. Mogoče komu v politiki delamo krivico. Toda naj odstopijo in, ko bodo dokazali nedolžnost naj pridejo nazaj
CyberWorm75
07. 12. 2012 13.32
+5
obstaja tut kolateralna škoda se temu reče : ))) tko k reku rein za dobro wago pa za ziher treba tut kakega poštenga zaprt : ))) sam na našo žalost tega ni w parlamentu : )))
borzojoj
07. 12. 2012 12.28
+7
"S praznega korita lačna vrana sito pita."
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.25
+4
Ko bo vse to mimo,bomo pa lahko začeli oglaševati turistične lepote domovine! -Slovenija ,raj za mafijo!!!
Terezinka
07. 12. 2012 13.10
+8
Lepa dežela na sončni strani Alp, pridite turisti počutili se boste zelo bogate, ker so tam sami revčki
olpop
07. 12. 2012 12.24
+9
Heh Slovenčki sploh veste da je lobiranje v Sloveniji zakonito!!...to pomeni če nek zakon ni dober za splošno dobro ljudstva, ampak je super za določeno skupino ljudi, korporacijo oz. posameznika, le ta z zakonitim lobiranjem omogoči da se zakon sprovede njemu v korist in v slabo naroda!....lobiranje je isto kot korupcija le da je zakonito ( v Sloveniji je lahko lobist vsak ki je registriran) :) te kekci pa lohk govorijo in obljubljajo kolikor hočejo, sploh nimate šans kdor koli bo na vrhu bo isto sranje ( lobiranje =korupcija na zakonit način!) ......KORUPCIJA IN "MREŽE" SO NAJVEČJI PROBLEM NAŠE DRŽAVE!!!!! Če nebi bilo korupcije nekateri nebi dobili gromozanskih kreditov, kar tako brez kritja!!! Kordež in ostali...itd 20 let so mel časa da so si zakone spisal v svojo korist, in vse to s pomočjo oz. močjo DENARJA!!!!!
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.26
+2
...ma neeee....kako to,da 20 let nismo spregledali??
CyberWorm75
07. 12. 2012 12.41
+4
smo opazli lobiranje orožarskih lobijeu k so glanzkopfa potunkali : ))) *rewež se ni odloču za general dynamics pa steyr daimler puch k se rewež zameru določenim ljudem pa niso to forum 21 pa kučko : )))
CyberWorm75
07. 12. 2012 13.03
+2
forum 21 je * dim proti enmu general dynamics : )))
CyberWorm75
07. 12. 2012 13.05
+2
na njihowi spletni strani lohka kupiš podmornico za okol 66 miljončkou : ))))
CyberWorm75
07. 12. 2012 13.06
+0
to je spet * dim w teh poslih : )) ponawad se pogowarjajo o miljardah : )))
CyberWorm75
07. 12. 2012 13.23
+2
wsaj spol izdaj wčas admin oz. dans mi bolj žensko deluješ : )) k si tolerantna : )))
ka?a klopota?a
07. 12. 2012 12.15
-13
"gotov je" tole so protestniki itak vzeli od srbov ki so s temi besedami odstavljali miloševiča 1998 leta. čis brezveze, vse kopirat, nič svojih idej! protestirat treba proti komunizmu, murgel štrumfu, dol s komunistično ikonografijo na takih protestih, dol z ljubljanskim wajat earpom, živel janša, naš veliki vodja, ki nas varno vodi čez čeri krize, in nas pelje v boljšo bodočnost! živela SDS! vsi v SDS! dol komunisti, dol PSi, dol stare sile, dol strici iz ozadja! živel janša, živel pahor! trst je naš, pa pol gorice!
+14
ojoj... :) na ulici smo tisti, ki smo 20 opazovali vas zavedene ljudi, ki ste se identificirali s svojimi veliki vodji, jim namenjali glasove in ki so nas privedli do propada države..... ne samo rdeči, tudi beli in sredinski....... vse to skupaj je eno veli sra... , ki je ropalo po sloveniji 20 let....... zelo preprosto : če si lopov, te si gotof konec je ropanja po državi !!!!
againstPolicy
07. 12. 2012 12.58
+8
ni mi vseeno za našo deželo...z vsem srcem se strinjam s tabo! ++
mimic
07. 12. 2012 13.01
+4
grunt
07. 12. 2012 12.09
+7
samo v času protestiranja je v ljublan zastonj parkiranje
borzojoj
07. 12. 2012 12.14
+7
Potem pa kar protestirajmo, da bomo lahko parkirali zastonj, ker za pridit na protest rabiš evrčke, ane?
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.07
+1
...slovenija ima v USTAVI zapisano,da je socialna država,pa je proračun za naslednje leto , za socialno varnost državljanov kar 30 milijonov manjši!! ...imate novo iztočnico za na transparente in gesla.....,če mislite resno!!
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.08
+7
ka?a klopota?a
07. 12. 2012 12.15
-16
realn
07. 12. 2012 12.21
+11
ti si pa....ne smem napisat ker bo zbrisal..upam pa da boš nekoč eden tistih, ki jim zdaj pravš delat naj grejo...
zombie 1
07. 12. 2012 12.39
+11
smrt komunizmu Jaz delam,pa sem dostikrat lačen,tako da ponižuj ljudi!!!!
againstPolicy
07. 12. 2012 13.00
+13
Jaz imam v mojem domačem kraju veliko takih, kot praviš ti slayer1...delajo, ampak so kljub temu lačni...eni pa bi radi delali, pa ne dobijo dela...če pa ga dobijo, delo imajo, plače pa ne dobijo...
zombie 1
07. 12. 2012 13.15
+6
zombie 1
07. 12. 2012 13.16
+10
Sem v službi za računalnikom,plače imam pa 580€!!! Sej človek nima volje da bi kaj delal,ko pa omeniš stimulacijo,pa pravi šef:"Nič ne bo!!!
CyberWorm75
07. 12. 2012 11.54
+7
SDSowce sam to skrbi da neb pršu zokni na ablast : )) wse ostalo jm pa čist dol wisi : ))) hebe se njim za folk sam da zokni nebo pršu na ablast : )) kle se wid pokwarjena politka naša k se med sabo prepucawajo w parlamentu folk pa gaga pa stagnira : ))) to niso demonstracije to jh je zokni plaču wsakmu po 50 eu al kolk že itd : )) sej člowk weč newe al bi se smeju al bi se zjoku : )))
TIGR 44
07. 12. 2012 11.47
+8
Po izjavah g. Lukšiča je soditi, da je 67,44 % volilo za Janšo! "Glas za Boruta Pahorja je glas za Janeza Janšo." (Igor Lukšič ob kongresu SD, junij 2012)
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.16
+11
...ne verjamem nobenemu!! ne levemu,ne desnemu!! ...če so dvjset let delali samo za svojo dobrobit,bodo še nadaljnih dvajset,če bodo imeli možnost!! ...no,saj smo jim mi dali proste roke!!!
MsPikapiki
07. 12. 2012 12.32
-3
Tigr 44 bejž na tvoj Siol dej, ne tu nakladat, nisi zaželjen.
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.33
+1
24vohoumurckov
07. 12. 2012 12.33
+2
Crni.si
07. 12. 2012 11.47
+20
A rabimo nova gesla za protest: - Slovenijo Slovencem, ostali ven! - Dnar nazaj! - Marš! - Lačen sem neprijetno drugačen! - En mandat je dovolj! Potem so že mastni prsti. - Povsod je lepo, v Sloveniji je najlepše krast! - Slovenija, od kod grdobe tvoje? - Tajkunom kredit, meni prst u ___ - Nesposobnim dopusta, meni _____ u usta - Vsi za enega, to je pa to.
againstPolicy
07. 12. 2012 11.48
+11
sixfeetunder
07. 12. 2012 12.00
+6
Uporabnik981904
07. 12. 2012 11.35
-13
Mlade partizanke bombe bacale ...... Otroc naj grejo v šolo, tastari pa naj dojamejo da so njihove revolucije še dosti večje sranje kot parlamentarna demokracija. A naj gredo na ceste še tisti ki smatrajo da vlada dobro dela. KAOS ! Lepo bo potrebno počakat na volitve ki običajno uredijo stvari po volji večine. MEDIJI bi se morali tega zavedati med prvimi in ne računati na zaslužke ob izrednih razmerah TO BI MORALO BITI KAZNIVO - ali vsaj na nek način moralno obsojeno, podobno kot zdravnike veže (naj bi jih) hipokratova zaprisega !
vox populi
07. 12. 2012 11.43
+10
lep primer so bile zadnje parlamentarne volitve, res ni kaj za dodati. če je to višek demokracije lahko shajamo tudi brez nje!
againstPolicy
07. 12. 2012 11.51
+9
Po volji katere večine? Po zadnjih rezultatih volitev večina ni niti šla volit... Večina se je volitvam odpovedala, ker nimajo koga voliti... Da pa bi šel volit manjše zlo, zato da bi spodbijal večje zlo, je pa kratko malo NESMISELNO, ker sem s tem ta manjše zlo samo poveličal... Zato je potrebno vso to nesnago odstraniti, da se ne bomo več pogovarjali o zlu, ampak o nečem dobrem za vse NAS!
antonov255
07. 12. 2012 12.03
-3
"againstPolicy" Vidiš če bi bil v šoli priden bi se naučil, če ne greš volit daš glas tistemu ki ga ne želiš. Če pa govorimo o zlu; pa bi bilo dobro vedeti, da tudi početje mitingašev in zblojene razlage so največje zlo za naivne. Pa čez čas se boš zavedal da si tudi ti naiven, pa še kako.
againstPolicy
07. 12. 2012 12.11
+10
antonov255...nisem naiven...naiven si ti, ker misliš, da volitve karkoli spremenijo...si ti opazoval našo politiko zadnjih par let? Si opazil, da ne folgajo reševati niti problemov med sabo? Si opazil, da podpirajo največje kradljivce v Sloveniji? Si opazil, da vso pravo in sodišča delajo za njih? Si opazil, da se večini ljudi v Sloveniji ne da več prenašati tega kar dela trenutna politika in ostala *? antonov255 ne vem koliko si star ali mlad, ampak predvidevam, da si starejši od mene...predvsem zato, ker misliš, da je demokracija samo to, da ti dovolijo iti na volitve... Čez leta ti je politika oprala možgane, ker si nisi upal razmišljati brez velike \"vodje\", katerikoli je že to bil ali je... Dejstvo je, da tako, kot je stanje v Sloveniji danes, ne pelje več v nobeno prihodnost, razen v prihodnost propada Slovenskega ljudstva...
cirus
07. 12. 2012 12.42
+6
Dejansko bi bilo možno zadevo z glasovi proti zelo pravično zakonsko urediti. Če bi se neveljavne glasovnice (ali eksplicitno negativne) štele kot glas proti obema kandidatoma, bi bilo potreba, v primeru večine negativnih glasovnic, poiskati nove kandidate.
againstPolicy
07. 12. 2012 13.03
+2
ciros...in ti kandidati bi spet bili dobro znani ksihti...ki mogoče zaenkrat kradejo malo manj, kot prejšnji, ampak bi se jim hitro približali...v Sloveniji zaenkrat med znanimi facami in jeziki nimam kandidata, katerega bi bil željen voliti...!
24vohoumurckov
07. 12. 2012 11.34
+14
SVOBODA;ENAKOST;DEMOKRACIJA ZA VSE!!! ZAČNIMO ZNOVA!!!
vox populi
07. 12. 2012 11.21
+32
Meni je PRAV VSEENO kakšen klic kateri uporablja ali je to gotof, gotov, fertik, konec - BISTVO je da smo v DUHU ZA SPREMEMBO ENOTNI!!! Vsaka vas ima svoj glas - pa naj ima še vsako mesto svoj slogan! ni pomembno kaj kdo kje vpije - POMEMBNO JE DA NAŠE OGORČENJE VPIJEMO V EN GLAS IN DA TISTEMU KI VPIJEMO TO TUDI DOJAME DA JE NAMENJENO NJEMU. NE SE PUSTITI MANIPULIRATI S TAKŠNIMI MALENKOSTMI - TO DELA JANEZ JANŠA. TO JE NJEGOV NAČIN - preusmeriti pozornost, da se lažje krade. Če je padel en kangler bodo z našo vztrajnostjo padli vsi kanglerji, kajti kangler ni samo v Mariboru, kangler je tudi v Ljubljani, Novi Gorici, Celju, Kopru, Novem mestu, Kranju, Jesenicah, ... Imamo 212 občin to je 212 županov še enkrat toliko podžupanov, pa svetnikov, .... Slovenijo je potreba OČISTITI korupcije in JI PONOVNO VRNITI UGLED PRAVNE DRŽAVE, prav takšnega kakršnega si zasluži. Pred več kot dvajsetimi leti smo volili ZA - ZA NAŠO državo, ZA dostojanstvo, ZA naš ponos, ZA naše sanje NISMO PA VOLILI ZA TAJKUNE, KORUPCIJO, PODKUPOVANJE, SKORUMPTIRANO SODSTVO IN TOŽILSTVO, POKVARJENE POLITIKE!!!! tI SO NAM V DVAJSETIH LETI vzeli vse - ČAST, PONOS, PRIPADNOST IN MORALO!!!! meni NE BO NIHČE vsiljeval MORALNE vrednote ko pa je sam na seznamu kazenskih postopkov! ZATO VSI, KI SO V KAZENSKIH POSTOPKIH, MORALNO OPOREČNI, DOLŽNIKI, LAŽNIVCI, PONAREJEVALCI, ... VEN IZ PARLAMENTA, VEN IZ POLITIKE, DOL S KAKRŠNEKOLI POZICIJE IN FUNKCIJE VSE DOKLER SE VAM NE DOKAŽE NASPROTNO (pa ne z našimi sodniki in tožilci tem nihče več ne verjame ker so povsem isti lopovi !!!) TRAJNA PREPOVED VSTOPA V POLITIKO!!!! Samo to je demokracija samo to je pravna država NIČ VEČ IN NIČ MANJ!!!
againstPolicy
07. 12. 2012 11.53
+10
silce
07. 12. 2012 11.18
+20
ljudstvo pravi:lacni smo,samo janeza smo siti. ljudstvo pravi:lacni smo,samo jankovica smo siti. ljudstvo pravi:lacni smo,samo gorenjaka smo siti. ljudstvo pravi:lacni smo,samo hilde smo siti. ...................................................................................... ........................................................................................ ........................................................................................ LJUSTVO PRAVI:ZDAJ SMO PA ZARES ZE VSEH SITI.
iChi
07. 12. 2012 11.41
+12
Sit sem .. praznih besed! Sit sem .. prelomljenih obljub! Sit sem .. hinavske politike! Sit sem .. lopovskih županov!