Slovenija

Ljubljani pet milijonov evrov, državi pa grad

Ljubljana, 14. 12. 2009 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svetniki so prikimali prodaji fužinskega gradu in tako bo MOL dobila pet milijonov evrov, hkrati pa ne bo imela finančnih obveznosti do Arhitekturnega muzeja Ljubljana.

Kulturna ministrica Majda Širca in ljubljanski župan Zoran Janković sta 19. oktobra sklenila dogovor, da bo ministrstvo grad Fužine, ki ga upravlja Arhitekturni muzej Ljubljana, odkupilo po cenitveni ceni. Pogodbo sta podpisala konec novembra z odložnim pogojem, in sicer do potrditve na seji mestnega sveta.

Svetniki so soglasno podprli prodajo, obenem pa tudi sklep o prenosu ustanoviteljskih pravic in obveznosti Mestne občine Ljubljana (MOL) do Arhitekturnega muzeja Ljubljana na državo. Po prevzemu ustanoviteljskih obveznosti bo ministrstvo za kulturo v prihodnjem letu zagotovilo financiranje javnega zavoda v višini 750.000 evrov, MOL pa do muzeja ne bo imela finančnih obveznosti.

Grad Fužine
Grad Fužine FOTO: Kanal A

Svet na strani statuarno pravne komisije

Sicer pa je ljubljanski mestni svet soglašal s predlogom statutarno pravne komisije za umik osnutka sprememb odloka o razglasitvi arheološkega kompleksa v ljubljanskih občinah za kulturni in zgodovinski spomenik z dnevnega reda. Osnutek je predlagal svetnik Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), predlog pa po mnenju statutarno pravne komisije ni pripravljen v skladu z določili zakona o varstvu kulturne dediščine.

Jazbinšek namreč predlaga, da bi se kot visoko ovrednoteno arheološko dediščino označilo tudi vzhodni del Ciril-Metodovega trga in severni del Krekovega trga, arheološka dediščina bi med drugim postala tudi vzhodno obzidje Ljubljane s Samostanskimi oz. Kloštrskimi vrati in mitnico.

Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek
Ljubljanski mestni svetnik Miha Jazbinšek FOTO: POP TV

Predlog za razglasitev spomenika lokalnega pomena bi moral pripraviti zavod, postopek razglasitve pa bi moral voditi pristojni organ občine, pojasnjuje statutarno pravna komisija. S sprejemom Jazbinškovega predloga bi tako po njihovih navedbah razglasili spomenik brez predhodno izvedenega postopka, ki je določen za razglasitev spomenika lokalnega pomena.

Kot je v izjavi za medije dejal Jazbinšek, se očitno resne zaščite vrat bojijo, župan pa je že pridobil dovoljenje za odločbo za odstranitev Kloštrskih vrat od ministrice za kulturo Majde Širca. Mnenje statutarno pravne komisije, da mora predlog narediti zavod, je po njegovih besedah lažno. "Zavod za varstvo kulturne dediščine ne dela predloga, predlog dela predlagatelj in to je župan ali pa svetnik," pravi Jazbinšek.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bron
15. 12. 2009 14.13
VERJETNO SI BO JANKOVIČ POD TRŽNICO NAPRAVIL GROBNICO PA TO ZELO DONOSNO.
Braveheart
15. 12. 2009 11.15
123_Zoke_vec_ni
15. 12. 2009 10.45
Hja, Jankovićevo podporo je treba plačat. Za delavce pa seveda ni denarja. In prav tako upokojence.
ishtmail
15. 12. 2009 06.37
Jazbinšek bi najraje kar celo Ljubljano označil za arheološko dediščino, pa boh ne daj, da bi potem kdo karkoli hotel gradit. Kaj, če bi se vsi Ljubljančani izselili, pa naj ima jazbinšek svojo mega grobnico, v katero se ne bo nihče vtikal?
Buena Vita
14. 12. 2009 22.29
vidi vidi komunjare kako premetavajo denar