Slovenija

Vrhunec glede izgube UKC Ljubljana: škodo na vozilu poravnajo, na človeku pa ne

Ljubljana, 10. 09. 2014 10.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prvo polovico leta je ljubljanski klinični center zaključil z 8,9-milijonskim primanjkljajem. 4620 hospitalizacij zdravstvena zavarovalnica bolnici ni plačala. Če nastane škoda na avtomobilu, zavarovalnica stroške krije. Če nastane škoda na človeku, pa stroškov ne krije vedno, ugotavlja direktor Vrhunec.

Člani poslovnega odbora Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana so v torek ob obravnavi polletnega poslovanja opozorili na nevzdržno financiranje, ki traja že nekaj let. Ugotavljajo, da v UKC Ljubljana ne morejo vplivati na dotok bolnikov, oziroma da obseg programov, ki jih plača ZZZS, ni usklajen z zdravstvenimi potrebami prebivalstva, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Skupni primanjkljaj UKC Ljubljana znaša 8,9 milijona evrov.
Skupni primanjkljaj UKC Ljubljana znaša 8,9 milijona evrov. FOTO: Damjan Žibert

V prvi polovici leta je UKC Ljubljana obravnaval 4620 hospitaliziranih pacientov več, kot jih je ZZZS v resnici plačal. UKC Ljubljana ima zaradi tega izpad prihodkov v višini 7,8 milijona evrov. Neplačan je bil tudi program funkcionalne diagnostike, in sicer v višini 700.000 evrov. Prav tako so presegali program specialistično ambulantne dejavnosti
Tako skupni primanjkljaj kliničnega centra znaša 8,9 milijona evrov. Če bi jim ZZZS plačal celoten opravljen program, bi UKC Ljubljana v obdobju šestih mesecev po navedbah UKC posloval izravnano in bi dosegli cilj iz finančnega načrta, načrtovan realni poslovni izid pa bi celo presegli.

Vrhunec: dobaviteljem plačujejo s trimesečnim zamikom

V.d. generalnega direktorja UKC Ljubljana Simon Vrhunec je opozoril, da že imajo težave s plačevanjem dobaviteljem. Trenutno račune plačujejo že s trimesečnim zamikom. Strokovni direktor UKC Ljubljana Sergej Hojker je to označil za alarmantno. Boji se, da jim bodo dobavitelji zaradi tega v bližnji prihodnosti nehali dobavljati.

Če nastane škoda na avtomobilu, zavarovalnica stroške krije. Če nastane škoda na človeku, pa zavarovalnica stroškov ne krije vedno, ugotavlja Vrhunec. "To je absurd našega sistema," pravi Vrhunec, ki od nove vlade pričakuje spremembe sedanjega sistema in drugačno zdravstveno politiko.

Hojker: zaradi pomanjkanja denarja vedno slabša oprema

Hojker je opozoril tudi, da je zaradi pomanjkanja sredstev vedno slabša tudi opremljenost UKC Ljubljana, saj opreme, ki se pokvari, ne morejo nadomestiti z novo. Kot pravi, se jim lahko kmalu zgodi, da ne bodo mogli reševati kakih akutnih stanj prav zaradi pomanjkanja opreme.

Gre za izčrpavanje zdravstva, kot se je v preteklosti dogajalo v gospodarstvu, ocenjuje Hojker. Prepričan je, da bo iztek tega poceni razprodaja zdravstvenih zavodov. Opozoril je tudi, da bo nezmožnost zagotavljanja kakovostnih zdravstvenih storitev bolnikom slednje spodbudila, da bodo po zdravstvene storitve odšli v tujino. "Te račune pa bo ZZZS moral plačati, čeprav naših ne," dodaja strokovni direktor UKC Ljubljana.

Kenda: Zdravstvo potrebuje nov denar, sicer bo kolabiralo

Strokovni direktor Pediatrične klinike Rajko Kenda je danes opozoril na podcenjenost storitev, ki jih opravljajo na njihovi kliniki. "To je tako, kot da mi naredimo 50 dunajskih zrezkov, vi pa nam plačate 40 hrenovk," je ponazoril Kenda. Poudaril je, da so trditve, da bo izkoreninjenje korupcije v zdravstvu rešilo vse težave, zavajajoče. Upa, da se celotna nova vladna ekipa zaveda, da zdravstvo potrebuje nov denar. "Sicer bo zdravstvo v kratkem kolabiralo," pravi.

ZZZS: Če bi zmanjšali število nezdravstvenih delavcev, bi lahko prihranili

ZZZS na opozorila UKC Ljubljana odgovarja, da bi že z zmanjšanjem števila nezdravstvenih delavcev lahko prihranili. Izpostavljajo primerjavo med UKC Ljubljana in Maribor. UKC Ljubljana ima glede na obseg opravljenega zdravstvenega programa nesorazmerno več zaposlenih nezdravstvenih delavcev v primerjavi z UKC Maribor, do skoraj 460 več, pravijo na ZZZS. Navajajo podatek iz lanskega leta, da so imeli v Ljubljani 1789 nezdravstvenih delavcev, v Mariboru pa 643, kar je 2,78-krat več.

ZZZS očitke, da niso pokrili vseh hospitalizacij, zavrača in UKC Ljubljana opozarja, da naj zmanjšajo število nezdravstvenih delavcev.
ZZZS očitke, da niso pokrili vseh hospitalizacij, zavrača in UKC Ljubljana opozarja, da naj zmanjšajo število nezdravstvenih delavcev. FOTO: Thinkstock
V ZZZS navajajo, da UKC Ljubljana pripada še pavšalni dodatek za terciarno dejavnost, na račun česar bo UKC Ljubljana letos prejel pavšalno plačilo v višini 61,3 milijona evrov. "To pomeni, da ZZZS prizna UKC Ljubljana poseben dodatek tudi za zdravljenje najbolj zahtevnih zdravstvenih stanj, pri čemer se ta dodatek plača ob izvedbi vsake akutne bolnišnične obravnave, ne glede na njeno zahtevnost."

Navajajo še podatke, da je UKC Ljubljana v lanskem letu obravnaval 99.047 hospitaliziranih bolnikov, Maribor pa 45.546 hospitaliziranih bolnikov in da so v Ljubljani lani opravili za 10.008.299 točk specialistično-ambulantnega programa, v Mariboru pa za 45.546 točk. "Iz zgornjih podatkov izhaja, da ima UKC Ljubljana za 2,78-krat več zaposlenih nezdravstvenih delavcev kot UKC Maribor, čeprav je opravil le 2,17-krat več hospitalnega programa oziroma le 2,23-krat več ambulantno-specialističnega programa. Na podlagi teh razlik v produktivnosti oz. učinkovitosti izrabe kadrovskih virov ugotavljamo, da ima UKC Ljubljana 353 do 390 zaposlenih nezdravstvenih delavcev več na enoto programa kot UKC Maribor," navajajo na ZZZS.

Iz teh podatkov po oceni ZZZS izhaja, da ima UKC Ljubljana iz tega naslova med 6,4 do sedem milijonov evrov letno večje stroške, kot če bi program izvajal z enako produktivnostjo kot UKC Maribor.

Bo morala bolnišnica nekaterim bolnikom zapreti vrata?

Ministrstvo za zdravje od vseh zdravstvenih zavodov pričakuje uravnoteženo poslovanje, kar kaže na to, da bo morala bolnišnica nekaterim bolnikom zapreti vrata, čeprav je to v nasprotju s poslanstvom in vestjo zdravnikov. To pa pomeni podaljševanje čakalnih dob, skrbeti pa nas mora tudi padec kakovosti in varnosti obravnave bolnikov, navajajo v UKC.

Navajajo tudi, da ob omejenih prihodkih z že izkoriščenimi notranjimi rezervami ne bodo mogli več zagotavljati vsaj enakega obsega in kakovosti storitev kot v preteklosti, zato v dobro bolnikov poziva vlado oz. pristojno ministrstvo k čim prejšnjim sistemskim ukrepom, da se dostopnost, varnost in kakovost zdravstvenih storitev ne bodo še slabšali.

V nasprotnem primeru UKC Ljubljana pod dosedanjimi pogoji ne bo mogel narediti vsega, kar od njega bolniki pričakujejo, saj bo lahko izvajal le plačani program, so še zapisali v UKC Ljubljana.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

burek200
11. 09. 2014 16.49
+3
Žal je moja žena resno bolana (nevrinom slušnega živca)..na srečo pa je po narodnosti Japonka...ko smo se tu soočili z nerazumnimi čakalnimi dobami in nenormalno težko dostopnostjo do specialistov, smo se kljub zahtevnem finančnem zalogaju odločili za zdravljenje na Japonskem ! Tam je čakalna doba za MRI nič (ja NIČ ) dni..če seveda utegneš priti tako hitro ! Stroški kompletnega zavarovanja pa so cca 30 evrov na mesec (zavarovalniška premija). V Sloveniji skoraj toliko plačamo samo za "dodatno" zavarovanje. Zdaj pa vas jaz vprašam..kam hudiča gre ves denar, ki ga plačamo za našo zdravstveno kot tudi socialno varnost ? Odgovori zaželeni...če Fakin utegne, še posebej !
Mamicadveh
11. 09. 2014 17.22
+1
Transformerji
11. 09. 2014 13.20
+1
Drago vodstvo UKC-ja! Ste že naredili red tudi glede tega, da nabavljate najdražjo midecinsko opremo, ki je povezana s korupcijo in zaradi nje dobro živi velika veriga? Pa zdravila? Poleg nemedicinskega kadra je tu ogromen prihranek. Glede na to, kam smo zapluli, je pa tudi veliko ljudi, ki si bolnice sploh ne morejo privoščiti. Še vedno je tako - denar in zveze.
an?ka30
11. 09. 2014 09.29
+2
Kaj ne bo vse v MINUSIH,KO PA DOKTARJI SEBI KRADEJO(RAZNE STVARI IZ BOLNIC) ZA SVOJE PRIVAT ORDINACIJE NO....
marsikajve
11. 09. 2014 09.28
+2
V primerjavi avtomobilskega zavarovanja in zdravstvenega zavarovanje je težava v tem , da imamo eno zdravstveno zavarovalnico gospoda FAKINa . Avtomobilskih zavarovalnicje kar precej , tudi tujih. Med njimi se bije oster konkurenčni boj, ki znižuje ceno zavarovanj in povečuje kvaliteto tveganja . To je to!!!
Samo.Jst
11. 09. 2014 07.35
+3
Takoj še par miljard v banke, da bomo rešili zdravstvo! Saj veste, če bo bančni sistem zdrav, potem tudi ljudje ne bodo več toliko zbolevali... pa gospodarstvo in rožice bodo cvetele, no vse bo uredu super truper oh in sploh, le banke moramo rešiti! Slabe banke, dobre banke, vse banke! Zato vsi skupaj, banke, banke, banke, banke, banke, banke!!!
VSEZNALECno1
11. 09. 2014 07.03
+2
Banana Zemo-Kolar-Cerar se bo nadaljevala
Nikiiy
10. 09. 2014 23.42
+6
Klinični Center je 40. let stara nikoli končana komunistična kriminalna zgodba.
Nikiiy
10. 09. 2014 23.43
+7
Avtorja spoštovanega gospoda rdečega Barona ZEMLJARIČA.
Nikiiy
10. 09. 2014 23.45
+5
an?ka30
11. 09. 2014 09.29
+1
galjot
10. 09. 2014 23.39
-1
Kiboko to je najboljsi predlog kar Sem jih prebrala v zadnjih recimo petih letih.Prima super....ampak neizvedljivo,ali pac-zacnimo zbirati podpise za Referendum,uspeh zagotovljen 100%.Potem gremo v velikem slogu na drazbo...seveda skandinavci imajo absolutno prednost-norvezani,danci so takoj v finalu brez kvalifikacij.
soniksk
10. 09. 2014 21.38
+11
prijatelj ima napotnico pod hitro in je domov dobil datum z 9 mesečnim čakanjem na ukc lj. Ne vem kdo bo odgovarjal če se mu stanje v tem času poslabša, mogoče Bratuškova, ki "opravlja" funkcijo mistra za zdravje, ne zna pa do deset preštet razen ko se gre za njene finance.
Jožajoža
10. 09. 2014 21.00
-8
vozilo si vsak človek zavaruje , za zdravje poškodovanih in bolanih ljudi pa plačujemo prispevke samo mi davkoplačevalci, kar pa javni sektor,upokojenci,otroci,vojska,policija......niso.
tudi maniia
11. 09. 2014 03.50
+5
Gozdnijoza, neumnosti ne klaftrat, ker pol se kdo res pomisli, da je tako. Vse place v ju so cist obdavcene. Izplen nazaj v blagajno pa je bistveno vecji kot od revnih lastnikov s.p., ki spretno znizujejo svoje prihodke na minimum, zraven pa v
RoccoS
10. 09. 2014 17.32
+6
Dobavitelji bodo nehali dobavljat?? Komu pa bodo potem dobavljali po tako oderuških maržah??? Kdo pa bo potem prejemal provizije? Se pa jim že splača počakat!
RoccoS
10. 09. 2014 17.28
+14
Ukinit dodatno zavarovanje in to takoj!!!!!!!!!!!!
cirus
11. 09. 2014 08.03
Za razliko od Fakina, dodatno zavarovanje svoje obv
Mebear
10. 09. 2014 15.55
+14
Upokojenci in vsi ostali kateri plačujejo dadatno zavarovanje VZAJEMNI sploh ne vedo da iz njihovega denarja živi 600 zaposlenih z nadpovprečnimi plačami ,da o vodstvenem kadru sploh ne pišem!!Skoraj isto kot da nosiš denar v cerkev...ZAKAJ ??????????????????????????????????????????????????????????????????
Netajkun
10. 09. 2014 16.22
+11
Zaposleni in vsi ostali , ki vplačujejo v zdravstveno blagajno , sploh ne vedo , da iz njihovega denarja fenomenalno živi vsaj 2000 dobaviteljev ( in posrednikov ) našemu zdravstvu . 100 % preplačane operacijske mize , 20.000 € mesečnega pavšala ( za vzdrževanje in popravilo miz - če je sploh potrebno ) . Javno zdravstvo - čakalna doba 5 mesecev , če plačaš 50 € si na vrsti pojutrišnjem , če koga poznaš ( in te vrine preko vrste ) čakaš največ 1 mesec . Dr. Brecelj je pred časom rekel , lahko bi operiral več , samo mi ne pustijo . Na polikliniki naročen ob 7.30 , sestra vzame napotnico in potem čakaš ( 6 v vrsti ) , ko ob 9.20 pride zdravnik ( baje ima vizito , kot da ne bi vedeli prej ) . Ni dovolj 2 uri odsotnosti iz službe . . . ne , kar lepo dopust si moraš vzeti ( kaj pomeni za državo , če vsak dan tisoči in tisoči čakajo neskončne ure v čakalnicah ? ) . Nekje so tudi resni , odgovorni in prijazni . . . samo na koncu so to črne ovčke , ki odstopajo in rušijo ustaljene navade .
flojdi
10. 09. 2014 14.40
+3
.zavarovalnica. dodatna. (osebno zavarovanje = 22,70; dodatne v znesku ne vem ne plačujem. za Pridano mi zdavilce moram zaradi tega dodat 6 jojrov.Matematka mi šepa . Mesečno dam več kot porabim v pol leta. komu gredo Preplačila. meni ne. ( in ne moti me, da , morda , gredo tistim, ki Zdravnike potrebujejo več kot jest. MOTI me , da Splavajo V plače in nagrade ničemur in nikomur koristnim
felix59 drugič
10. 09. 2014 19.06
+2
minnaema@yahoo.com
10. 09. 2014 14.38
+2
& JA nekako sinergično bi bilo, da v kolikor se zgodi prometna nesreča naj bi po pravilih bila DOLŽNA CELOTNE STROŠKE KRITI ZAVAROVALNICA t.j. popravilo osebnega avtomobila in tudi CELOTNE STROŠKE zdravljenja šoferja, ki je prometno nesrečo doživel. V zdravstvu bodo morale biti narejene takoj deklerativne in konstruktivne JASNE SMERNICE in izvesti zelo, zelo JASNA in MESEČNA KONTROLA IZDATKOV in ekvivalentno naročanja v katerem po potrebno BREZ IZJEM NAJTI najcenejšega ponudnika a še vedno v rangu srednje kvalitete ponudbe - veliko sreče in Lp
marsikajve
10. 09. 2014 14.30
+9
UKC Ljubljana mora odpustiti 3333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333333/44444444444444444444444444 neprudoktivnih delavcev z direktorjem na 111111111111111111111111111111 mestu,, drugače bo naše zdravstvo kolabuliralo, Ko govori KENDA, o potrebnem svežem denarju je zavajanje in manipuliranje z javnostjo HALO.
I G N O R A N T
10. 09. 2014 13.10
+12
Koliko se jih je v teh zavarovalnicah opomoglo?
butalistan
10. 09. 2014 12.42
-1
kriminal belih hal
cirus
10. 09. 2014 13.47
+2
Ramzess
10. 09. 2014 12.41
+0
Zanimiv naslov, ampak ta težava je stara kot je star zdravstveni sistem ti. bogov v belem.
Verbena
10. 09. 2014 12.38
+13
A smo zdej prišli do tiste meje, ko bo človek potreben zdravstvene oskrbe nemočno čakal, da se ga bo kdo kje usmilil???.....denar priteka, kam odteka je drugo vprašanje....tolkrat smo bili priča kako najprej same bolnice po nepotrebnem zapravljajo denar, ko bi z manjšo porabo dobili še več...ah, pejte no nekam.....sam te krvosese mal odstrant bo takoj boljš..!!
marsikajve
10. 09. 2014 14.35
+7
Seveda smo prišli do meje,ker je zdravnikov v UKC manj kot direktorjev in ostalih prisesancev po zaslugi Vogrinca.