Slovenija

Plače v zdravstvu bodo. Fakin pravi, da ni klonil pred Šušteršičem

Ljubljana, 08. 11. 2012 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Direktor ZZZS Samo Fakin je pristal na dogovor o plačilu preplačanih sredstev, zato je vlada odobrila dodatno posojilo zavodu in zaposlenim v zdravstvu bodo lahko izplačane oktobrske plače. Šušteršič je pred tem Fakinu grozil z odstavitvijo.

Direktor ZZZS Samo Fakin
Direktor ZZZS Samo Fakin FOTO: POP TV

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) in Davčna uprava RS (Durs) sta se dogovorila glede vračila preveč izplačanih sredstev. ZZZS bo denar vrnil Dursu do konca leta, so sporočili z ministrstva za zdravje. Hkrati bo zavod za mnenje zaprosil računsko sodišče, naj ugotovi, ali je Durs ZZZS res preplačal 37,6 milijona evrov. Če bo računsko sodišče ugotovilo, da davčna uprava tega zneska ni preplačala, bodo zdravstveni blagajni denar vrnili.

Davčna uprava RS (Durs) je namreč ugotovila, da so zaradi napak v informacijskem sistemu zadnje leto dni Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nakazovali preveč sredstev. Zato je Durs zahteval, naj ZZZS do petka vrne 37,6 milijona evrov, direktor ZZZS Samo Fakin pa je javno dejal, da tega zavod ne namerava storiti in bodo počakali na računsko sodišče.

Zato je minister za zdravje Tomaž Gantar popoldne sklical sestanek s Fakinom in v. d. generalnega direktorja Dursa Tomažem Peršetom. Finančni minister Janez Šušteršič pa je sestanek označil kot zadnjo možnost za dogovor, sicer bi lahko predlagali Fakinovo razrešitev.

Po sestanku je Gantar zagotovil, da jutri denar za izplačila plač zaposlenim v zdravstvu bo. Zdravstveni minister meni, da takšni zapleti niso potrebni in da bi se jim dalo izogniti. "Mislim, da se zdravstva na ta način ne da jemati za talca," je dejal in dodal, da ga veseli, da je bilo na današnjem sestanku dovolj modrosti na obeh straneh za dogovor. Zagotovil je, da ne gre za prepir znotraj vlade, temveč na relaciji Durs–ZZZS.

Fakin pa je po dogovoru dejal, da grožnja z njegovo odstavitvijo ni vplivala na odločitev in dosežen dogovor. Samo dejstvo, da bo ZZZS moral vrniti 37,6 milijona evrov, po njegovih besedah pomeni poslabšanje likvidnega položaja v zdravstvu do konca leta. Likvidnostne težave ZZZS bodo po njegovih napovedih nastopile konec decembra. Plačilo 120 milijonov evrov, kolikor naj bi jim zmanjkalo ob koncu leta, pa bodo po njegovih besedah prenesli v prihodnje leto. Zato bo po njegovem mnenju potrebna nova zdravstvena zakonodaja za reševanje stanja v zdravsteni blagajni.

Kje se je zapletlo?

Danes dopoldne so iz UKC Ljubljana sporočili, da jutri, na izplačilni dan, verjetno ne bodo mogli izplačati plač vsem zaposlenim. Kot so pojasnili, je generalni direktor Simon Vrhunec včeraj v poznih popoldanskih urah dobil uradno obvestilo od Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), da je zdravstveni blagajni zmanjkalo denarja za izplačilo novembrskih akontacij.

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec
Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec FOTO: Aljoša Kravanja
Ministrstvo za finance je pripravljeno zagotoviti zavodu takojšnje likvidnostno posojilo, ki bo izplačilo plač tudi omogočilo, zato menimo, da je skrb izvajalcev zdravstvenih storitev glede izplačila plač povsem odveč. Ministrstvo za finance

Zapletlo se je po tem, ko je Durs sporočil, da je ZZZS preplačal 37,6 milijona evrov, in zahteval, da zavod denar vrne. Finančno ministrstvo je zato ZZZS zablokiralo najem likvidnostnega posojila pri državni zakladnici v vrednosti 44 milijonov evrov.

Danes si je potem Šušteršič glede blokade nekoliko premislil in posojilo dovolil, a le pod pogojem, da bo ZZZS preplačila vrnil. Še pred omenjenim sestankom je minister za finance zagotovil, da plače v zdravstvu bodo. Ali bodo v petek, pa je odvisno od tega, ali bo Fakin danes "pokazal nekaj razuma" in se z Dursom dogovoril za vračilo preplačanega denarja, je dejal in v nasprotnem primeru napovedal možnost Fakinove razrešitve.

Pojasnil je, da so Fakinu že pred mesecem dni dali možnost, da bi sredstva vračali postopoma in hkrati zagotavljali likvidnost zavoda. "Gospod Fakin žal te ponudbe ni sprejel, odločil se je za konflikt. Isti dan je stopil pred novinarje, poklical ministra, vso zadevo spravil na današnji koalicijski sestanek, skratka odločil se je za pot konflikta, čeprav mu je bila ponujena normalna rešitev problema," je bil kritičen Šušteršič.

"Enostavno ne morem pristati na to, da me nek direktor skuša stisniti ob steno, napoveduje neizplačila plač, obvešča zavode, skuša medije naščuvati proti meni, pristojnega ministra itd. Pri tem, da gre za realno ugotovljen problem, ki je bil tudi pravočasno sporočen," je bil še oster.

Velika večina bolnišnic, nekateri zdravstveni domovi ter drugi zdravstveni zavodi brez dodatnih sredstev jutri zaposlenim ne bi mogla izplačali oktobrskih plač in bi jih izplačali z zamikom. V nekaterih zavodih bi izplačali plače socialno šibkejšim strukturam zaposlenih.

Plače z zamikom, velika jeza med zaposlenimi

Obvestilo, ki ga je razposlal ZZZS območnim enotam.
Obvestilo, ki ga je razposlal ZZZS območnim enotam. FOTO: ZZZS

Na novico, da bi lahko bili osebni dohodki izplačani z zamikom, so se ostro odzvali sindikati zaposlenih v zdravstvu. Glavni odbor zdravniškega sindikata Fides "ostro protestira in obsoja" vsakršno prakso, po kateri imajo neurejeni odnosi med plačnikom in delodajalci za posledico poseg v pravice zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, med drugim tudi v pravico do pravočasnega izplačila polne plače ter prispevkov za socialno varnost. Kot je poudaril predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, je to dokaz za njihove stalne trditve, da je zagotavljanje pravic bolnikov v naši državi tako krhko, da ga lahko dobesedno v enem dnevu ogrozi kakršno koli nesoglasje med ZZZS in državno zakladnico.

Članstvo Fidesa predlaga, naj se delo zdravnikov prilagodi finančnim zmožnostim države oz. ZZZS. Fides članstvu sporoča, da bo sindikat stopnjeval svoje aktivnosti v prizadevanju, da se tovrstne situacije ne bi več ponovile. Pri tem vnaprej ne izključujejo nobenega sindikalnega sredstva, je napovedal Kuštrin.

V Sindikatu kliničnega centra Ljubljana pa so zapisali, da če država nima sredstev za plačilo dela svojih zaposlenih, bi to lahko pomenilo, da je država plačilno nesposobna oz. v stečaju. A so prepričani, da to ni res.

Ob tem opozarjajo, da bodo v primeru neizplačila plač, "nemudoma pričeli z vsemi aktivnostmi, ki so potrebne za izvedbo vseh oblik sindikalnega boja z namenom, da se zaposlenim zagotovi izplačevanje plač skladno z njihovimi pogodbami o zaposlitvi". Nesprejemljivo se jim namreč zdi, da bi zaradi napake druge inštitucije ceno te napake plačali zaposleni v zdravstvu.

Sindikat zdravstva in socialnega varstva pa poziva vlado k odgovornemu odnosu do državljanov in zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu ter spoštovanju svojih ustavnih, zakonskih in obveznosti iz kolektivnih pogodb.

Po besedah predsednika sindikata Zvonka Vukadinoviča zaradi malomarnega in neodgovornega ravnanja pristojnih organov javni uslužbenci v zdravstvu ne bodo dobili plač skladno s predpisi.

Tako igranje vlade in ministrstva za finance je vredno obsodbe in poziva na odgovornost tistih, ki so neodgovorni, je poudaril Vukadinovič in napovedal, da bo sindikat prisiljen organizirati splošno stavko z zahtevo po zagotovitvi rednega izplačila plač v zdravstvu in socialnem varstvu.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (389)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stric iz ozadja
09. 11. 2012 08.21
+3
Tega fakina že na oko vidiš.da je prevarant.
Pro75
09. 11. 2012 08.01
+1
Bilo bi dobro videti, odziv zdravstva na eno tedenski zamik plač, kot se to dogaja v gospodarstvu. Sem seveda zato, da imamo vsi redne plače in malo večje.
DESNI-LEVI, KRADEJO VSI
09. 11. 2012 07.50
+2
"Šušteršič je pred tem Fakinu grozil z odstavitvijo." Odstaviti je treba Dursovce, ki razmetavajo denar davkoplačevalcev. Prenakazali so 37,6 miliona evrov tujega denarja, če bi bil denar njihov osebni, ne bi niti 37,6 evra.
barcafe
09. 11. 2012 07.18
+1
Da bi meni kdo POMOTOMA nakazal 38 milijonov :):):)
da?a
09. 11. 2012 09.45
+2
Številke OR so tajne, zato je verjetnost zelo, zelo majhna, da se kaj takega zgodi. Morda pa se lahko zadene kakšen znesek na loteriji, a je za to treba vplačati in imeti potrdilo. Pri takih stvareh je vse dorečeno, nič ni slučajno in treba je imeti ustrezno dokumentacijo, ki se ne sme izgubiti. Kako lepo bi bilo, da bi bila pravila vseh "iger" natančno določena.
da?a
09. 11. 2012 00.23
+1
Kdaj bodo v tej državi pravilno evidentirali namenska sredstva, da bodo vsak trenutek lahko potrdili stanje, neplačane terjatve in neporavnane obveznosti? Ne razumem, kako lahko pride do takšnih napak. Vem, da je to lahko posledica evidentiranja, ker ni pravih podlag za vnos podatkov in morda preveč preknjiževanj iz računa na račun. Vsakdo mora vestno delati, ne pa povzročati nervoze, saj so lahko posledice za visoko ceno, predvsem zaradi že tako napetih odnosov med delodajalci in delojemalci. Grožnje z odpusti pa so velikokrat kot aktiviranje min, da bi čimprej eksplodirale. Kaj če bi obrnili ploščo in začeli razmišljati kako čimbolj prijazno delati, da bo nam vsem lažje? Preidimo od besed k dejanjem.
Netajkun
08. 11. 2012 21.12
-4
plačujem obvezno zavarovanje ( 150 € / mes ) , dodatno ( kolikor pač je ) , na redni pregled bi rad šel popoldan ( po službi ) , pravijo - ne može ( oz. lahko , samo 45 € bi bilo za plačat ! ) Torej plačaj ali si vzemi dopust
nnikkitta
08. 11. 2012 23.03
+0
Če nimaš boljše izbire, vzemi si dopust, ali si poišči službo, kjer poteka delo tudi v popoldanski izmeni.
medicinko
08. 11. 2012 20.57
+13
Mafija! Placajte ljudem kot se spodobi. Ukinit ZZZS! Vsem izplacat bruto place in tako imajo vsi moznosti razpolagat s svojim imetjem. Pa tudi vnukom lahko pustijo ce ne docakajo penzije.
Ka pa mislis
08. 11. 2012 20.40
+0
Lepo slisati novico. Me pa zanima kaksna bi bila v gospodarstvu reakcija. Po moje nic, na cesto delavci. Direktorji pa na nove sluzbe.
JežekTekaTeka54
08. 11. 2012 20.36
+3
A to so uni k so za 500.000 eur skret papirja kupili ...
Netajkun
08. 11. 2012 21.14
+4
Danica Krajnc
08. 11. 2012 20.31
+3
Pogovor z znankami mi je povedal, da so srečne v svojem svetu. Popolna neznanka pa mi je zaupala, da komaj čaka, da gre v pokoj, ker potem bo pa vse super. Žal jih tako misli veliko . Skratka večina ljudi še misli, da ni nič narobe. Zato ne vem s kom je kaj narobe z ljudmi ali s tistimi, ki bi morali v našem imenu za nas pošteno delatati. Občutek dobivam, da so prav vsi srečni, tisti, ki uradno trpijo in tisti, ki imajo še in še, skratka zaenkrat pri nas problemov za nikogar ni, no izjema so zadnje poplave ! Skratka vlada neka a p a t i j a - popolno brezvetrje pred nevihto. Všeč mi je bila oddaja v nedeljo zvečer na 2. programu RTV SLO - Štirje jezdeci apokalipse -Ang.dok.odd.2001 - Sprašujem se, kje so jo imeli vsa ta leta, pa lepo bi bilo če bi jo še v kratkem ponovili.- govori o tem kdo obvladuje svet in ga vodi in kako ga vodi, kaj je temeljni problem vseh odgovornih in tudi stricev v ozadju , seveda v svetovnem merrilu.
Danica Krajnc
08. 11. 2012 20.53
-1
Znanka, ki dela v zdravstvu pa je srečna da ima sploh delo, dela za določen čas in zato ne komentira ničesar. - to je trenutno stanje med ljudmi, ki jih poznam jaz !........... Ko ljudje utihnejo,....... kaj nas čaka, ...dokler govorijo , kritizirajo, zmerjajo,... je še upanje, ko utihnejo pa ne V E Č !
nnikkitta
08. 11. 2012 23.00
+1
Žal ti moram pritrditi, ampak vseeno upajmo na najboljše. Naj upanje umre zadnje.
usi-glih
08. 11. 2012 20.15
+5
...ko pridejo janševistisčni skorumpiranci enostavno povsod zmanjka denarja ...tako kot ga je zmanjakalo v blagajni ZZZS ga bo zmanjkalo tudi v ZPIZU ker pač janezek jemlje tam kjer je še kaj denarja za svoja neuspešna potovanja po svetu in razlaganje svojih frustracij in nebluz..................
nnikkitta
08. 11. 2012 20.21
-3
joj usi-glih si pa res "usi-glih". Sama žlehtnoba in nestrpnost te je.
GSMG
08. 11. 2012 20.07
+8
In kaj je kriv Fakin, če so na DURSU delali napake!? Pod katero ministrstvo že spada DURS ???!
nnikkitta
08. 11. 2012 20.20
+8
Tokrat moram dati Fakinu prav. Če je DURS šele sedaj, ko se leto bliža že koncu šele opazil svojo napako, naj jo tudi sam pogoltne.
Prassek
08. 11. 2012 20.25
+6
In Fakin ni opazil priliva, k je bil 37 mio večji od zahtevka? Ker ni vrnil sredstev ki mu ne pripadajo bi moral biti kazensko preganjan. DURS naj pa počisti pri sebi in odgovorne osebe odslovi iz krvdnih razlogov.
nnikkitta
08. 11. 2012 22.46
+2
earl moram ti povedati, da ne poznaš delovanja sistema financiranja zdravstva, ali pa nalašč govoriš narobe.
Gustavo_von_Medellin
08. 11. 2012 19.37
+7
Zakaj vsi samo govorimo in se nihče ne zgane? To se mora enkrat končati.. Slovenija gre samo še navzdol. Če lahko kdo kaj spremeni, smo to mi in ne politiki!
Prassek
08. 11. 2012 19.51
+8
Slovenija je v živem pesku. Bolj ko migamo bolj tonemo. Žal brez pomoči s trdnih tal več ne bo šlo. In zaradi te pomoči se bomo poslovili od samostojnosti saj bomo morali biti večno nekomu hvaležni in se čutiti dolžne.
usi-glih
08. 11. 2012 20.15
+2
Prassek
08. 11. 2012 20.26
+2
Žal takrat tudi dihati ne bomo več mogli.
nnikkitta
08. 11. 2012 22.57
+1
In naši zdravniki v tujini, bodo od naših zdravstvenih težav predaleč.
Syrena
08. 11. 2012 19.15
+11
Še en poskus zastraševanja iin discipliniranja ljudi...........žal.......
Pipi80
08. 11. 2012 19.47
+12
res je...dokler imajo nekateri 10000 in več € plače pomeni, da denar je!!! a narod je zmeden in verjame, saj se boji... priporočam knjigo Teorija šoka... mogoče bo kaka ovca manj tavala okoli :)
Syrena
08. 11. 2012 19.53
+6
Ovce take literature ne berejo ker je ne razumejo, žal:))
Pipi80
08. 11. 2012 19.58
+5
nnikkitta
08. 11. 2012 22.55
+0
Pipi80, a si dobil in finfarja drobiž ? Ha, ha, ha
miska50
08. 11. 2012 19.08
-12
To ni prav, vsa leta so dobivali redne plače in vse bonitete, sedaj pa kakšen mesec ali dva ne bi mogli zdržati brez plač samo zato, ker so javni sektor. Predlagam vladi, da bi bili 3 mesece brez plač, delovni čas se jim naj podaljša na 10 - 12 ur, kdor pa dela ne bo opravljal vestno in odgovorno pa naj takoj dobi odpoved. Itak bi to moralo biti povsod v javnem sektorju. Socializma ni več.
dr.dare
08. 11. 2012 19.11
+29
Ma nemoj! Saj naši zdravniki lahko gredo ven... povsod so dobrodošli... tebi naj pa avtomehanik otroku slepič operira!!
Prassek
08. 11. 2012 19.15
+6
kaj mu bo zdravnik, če bo pa od lakote umrl. Žal smo vsi odvisni eden od drugega. polovica ali več jih sploh ne bi mogla postati kar so, če jim ne bi država plačala študija. Naj vzamejo kredit kot to počnejo v Ameriki in potem nazaj odplačujejo skozi delo. Da jih vidim heroje.
Prassek
08. 11. 2012 19.16
+3
Torej so zdravniki to kar so samo zaradi denarja? njihova zaprisega je pa kot zaprisega kakega predsednika???? Čisto navaden plinček, ki ga spustiš v veter. To pa zelo smrdi.
Syrena
08. 11. 2012 19.17
+14
Ja, frizerji naj začnejo ponovno zobe pulit, kovači pa slepiče operirat, se bo veliko prišparalo........
miska50
08. 11. 2012 19.17
-11
Naj gredo, bodo pa delali tisti zdravniki, ki do sedaj niso dobili priložnosti.
Syrena
08. 11. 2012 19.18
+7
Zakaj bi pa ravno zdravniki morali delat brez plačila?? Ostali pa za plačo?? Pa dajte malo razmislit... Ko pride do napake , pa takoj vsi v luft skačete
Prassek
08. 11. 2012 19.20
+4
Koliko zdravnikov je že bilo v zaporu??? Bodite malo manj naduti. ne pozabite na čigavih truplih ste opravili študij. In tudi ne pozabite KDO VAM JE TO PLAČAL. Sami se še za peka ne bi mogli šolati. Zdaj pa kufer v roke pa v tujino. Ugotovili boste, da vas je malo res dobrih.
Syrena
08. 11. 2012 19.22
+5
Earl, zakaj pa nisi medicine študiral? Tudi tebi bi država plačala, tudi ti bi se na nekih truplih učil......
miska50
08. 11. 2012 19.23
-8
Zdravniki v pravem pomenu besede morajo biti pripravljeni delati tudi zastonj.
Prassek
08. 11. 2012 19.24
+6
Syrena Vsak ima svoj poklic. če misliš da bi lahko svet obstajal od samih zdravnikov bi bil čas, da se zbudiš. Tudi ti rabiš kmeta, ki seje, da imaš kaj jesti.
dr.dare
08. 11. 2012 19.25
+8
hahah miška kateri zdravniki niso dobili priložnosti? pa kake ti kvasiš? kaj ti veš koliko zdravnikov nam manjka? če bodo naši ven hodili kot hodijo sedaj boš brez prevajalca težko k zdravniku šel!!
Prassek
08. 11. 2012 19.26
+2
miska50 Saj še bodo. Tudi na blagovno menjavo se bodo počasi nazaj navadili.
Syrena
08. 11. 2012 19.27
+0
Earl, potem pa ne očitaj, vse poklice rabimo, tako kot si sam ugotovil, med drugim tudi zdravnike....
Prassek
08. 11. 2012 19.28
+3
Dr. Dare Verjetno bo to veliko ceneje, kot da nas molzete. Srečno pot. Sicer sem pa že kar nekaj pregledov opravil v tujini smoplačniško. Pa je bilo ceneje kot tu na koncesijo z vašim "doplačilom". Kljub temu, da je zdravnik govoril tuj jezik mi je bistveno bolj natančno razložil diagnozo. Zato še enkrat: SREČNO POT.
nnikkitta
08. 11. 2012 19.29
+6
miska50 ne le zdravniki, vsi bi morali biti pripravljeni delati zastonj - tudi ti. Ti je všeč moj zapis? Da te sram ni. Ko zboliš pa iščeš zdravnika. Zakaj ne greš k novodobnim "šintarjem". Očitno je tvoja moralna in strokovna raven zelo nizka. FUJ !!!
dr.dare
08. 11. 2012 19.29
+1
ma kakega kmeta earl... rabiš voznika šleperja da pripelje!
dr.dare
08. 11. 2012 19.30
Prassek
08. 11. 2012 19.31
+1
dr. dare Malo poglej za planke svojega ega. Svet je velik. se boš še veliko naučil.
nnikkitta
08. 11. 2012 19.34
+1
earl s svojim komentarjem samo dokazuješ, da imaš preveč denarja. Meni nekaj podobnega niti na pamet ne pride. Z zdravljenjem v tujini se lahko afnajo samo tisti, ki so za svoje dejansko opravljeno delo preveč pokasirali. Kdor dela pošteno in pošteno plačuje državi vse obveznosti mu ne ostane toliko, da se lahko afna po tujini. FUJ, FUJ, FUJ......
dr.dare
08. 11. 2012 19.34
-1
Komu ti govoriš ko uporabljaš besede vašim, molzete ipd?
Prassek
08. 11. 2012 19.44
+5
amarilis Ne gre za preveč denarja. Gre za to, da za npr. navaden MRI pri nas čakaš mesece. Če rabiš prej lahko prideš na vrsto samoplačniško ca. 450 €. V tujini tak pregled opravijo iz danes na jutri za 200 €. Pa to ni edini primer. Ti mi pa naprej razloži koliko imam denarja ker si nisem mogel privoščiti ležanja v postelji za 10 mesecev z bolniško. daj malo razmisli preden se oglasiš. Nismo vsi plačani iz javnega denarja.
Prassek
08. 11. 2012 19.47
+3
Pa še to. Da sem lahkp pri nas na UKC šel na fizioterapijo me je kirurg popoldne naročil v svojo ordinacijo, računal 70€ in "opravil" pregled ter me naročil naslednji dan dopoldne nazaj na UKC kjer me je potem takoj napotil na fizioterapijo.
dr.dare
08. 11. 2012 19.48
+0
Zanimivo je to, da tam zdravniki še več kot duplo več zaslužijo kot pri nas!!
Prassek
08. 11. 2012 19.52
+1
Zanimivo. Tudi čakalnih vrst nimajo. Ti to kaj pove???
miska50
08. 11. 2012 19.53
+1
Ljudje, ki poklic opravljamo z veseljem smo pripravljeni delati tudi zastonj, teh je pa v socialističnem javnem sektorju bolj malo. Upam samo, da v javnem sektorju nimajo še kakšnega dodatka, ko gredo na wc ali prdnejo.
dr.dare
08. 11. 2012 19.54
Ja, da ni problem v zdravnikih, ker tudi delajo veliko manj povprečno!
Prassek
08. 11. 2012 19.58
+1
dr. dare Eno je delati drugo je pa pisati ure pa hoditi na golf, predavanja, konference, kupleraj itd. Sram vas je lahko, da tudi skozi popoldansko delo izkoriščate aparature in druge dobrine javnega zdravstva za svoj žep. Potem pa nam nakladate o tem koliko delate. Če bi res delali bi povprečen zdravnik ob vseh ostalih aktivnostih zagotovo ne zmogel ne fizično ne finančno v popoldanski ordinaciji. ZAto pravim. SREČNO POT.
dr.dare
08. 11. 2012 20.00
+1
vas je lahko? delate? pa komu ti to govoriš kaj je kak doktor medicine tu?
Prassek
08. 11. 2012 20.03
+0
sigurno se bo kakšen našel. ravno med odmorom ob težkem počitku.
dr.dare
08. 11. 2012 20.04
+1
Se pravi tukaj niso dobri za tebe ko boš pa v tujini k njim prišpel bodo pa super!
Prassek
08. 11. 2012 20.09
+1
Tukaj bi lahko bili odlični. Problem je v tem, da mislijo da so nad vsemi. Žal so ravno tako odvisni od drugih.
nnikkitta
08. 11. 2012 20.17
+0
earl, kako lahko trdiš, kaj mislijo ? Ali mečeš karte ?
Prassek
08. 11. 2012 20.30
-1
Jih poznam kar nekaj in tudi v družini jih imamo. Tudi poslovno sem imel opravka z njimi in poslušal kako reveži niso šli januarja smučati ker so decembra bili v Dominikanski republiki z družino in morajo februarja spet iti smučati za dva tedna v Avstrijo. Kako oni tega finančno ne zmorejo. PAZI: finančno ne časovno.
dr.dare
08. 11. 2012 20.54
Še zmeraj ne vem zakaj sedaj ta zdravnik v slo tebi ni ok, ko boš pa v tujini taistemu prišel ti bo pa super?
Super Huey
08. 11. 2012 22.01
+0
Earl hoče rečt da se boste vi pijavke morale malce zbuditi in da se vam sanja ne kako se vrti ustvarjanje in plačevanje našega predragega, preskorumpiranega in prenapolnjenega nesposobnega JU/JS aparata!
nnikkitta
08. 11. 2012 22.47
-1
svitanje
08. 11. 2012 23.19
kar slabo mi postaja, ko berem vse te komentarje. samoplačniške storitve niso zato, ker zdravniki na njih želijo služit. velikokrat je to posledica tega, ker so presežene kvote storitev, ki jih plača zavarovalnica. torej, zavarovalnica plača 100 pregledov na mesec, kar je več od tega, je samoplačniško. podobno je s slikovnimi in vsemi drugimi preiskavami. Podoben razlog je za dolge čakalne vrste in zakaj do njih pride. V tujini je verjetno na razpolago več aparatur in več zdravnikov in zato so čakalne vrste krajše. tukaj zgleda, kakor, da samo zdravnikom država plačuje šolanje. Plačuje nam vsem. Od osnovne šole naprej. Razen tistim, ki se odločijo za izredni študij. Torej lahko obsojamo vsakega npr.gradbenega tehnika, avtomehanika, frizerko, ki je šla delat v tujino po tistem, ko se je šolala na stroške Slovenije. Ampak za te ljudi ponavadi rečemo, da valda, da so šli na boljše, kjer so večje plače za isto delo ipd. Ne morem mimo občutka, da bi zdravniki naj bili počaščeni za to, da delajo in se kar sami javili, da bodo delali za hvala lepa, hkrati pa prevzemali odgovornost za življenje in zdravje ljudi. Da ne govorim o vseh dežurstvih in nadurah, za katere je večina itak prepričana, da se komaj čaka na njih, ker se kao mastno zasluži. To, če že, velja za posameznike in ne na splošno. G.Earl., upam, da boste kdaj imeli priložnost 8 ur samo stat in spremljat delo srčnega kirurga, ki mora vseh teh 8 ur zbrano operirat med transplantacijo srca. Vi pa bi 8 ur samo stali v operacijski in gledali. Brez stola, brez malice, brez počitka. Po tem pa te čaka še delo na oddelku, ki ga prej nisi uspel naredit. Mislim da so črni in beli, slabi in dobri ljudje povsod, v vseh poklicih, na žalost res tudi med zdravniki. Ampak se mi zdi žaljivo, če se posplošuje. Večina zdravnikov se je za ta poklic odločila verjetno iz vzgiba, da bi ljudem pomagala. Ne pa, da bi mastno služila za nič dela.
Pipi80
08. 11. 2012 19.03
+11
A bi tudi "gospod" Fakin ostal brez plače? Sramota!!!!
lu?11
08. 11. 2012 18.57
-6
Res je da to ni prav, ampak naj tudi javni uslužbenci vidijo kako je, če ne dobiš plače ko jo pričakuješ, saj ko delaš dva meseca in ne dobiš plače vam povem da je grozno
nnikkitta
08. 11. 2012 19.22
+5
Sicer tole ne spada sem, ampak luč11, naj ti povem, da ravno to prakso izvaja nad brezposelnimi, ki so prijavljeni na Zavodu za zaposlovanje ZRSZ , saj izplačuje zdravnikom (najbrž je tako z vsemi profili), ki so zaradi trenutne prepovedi zaposlovanja v zdravstvu pristali na Zavodu RSZ po 600,00 € mesečno z zamikom 2 mesecev - torej prejmejo prvo nadomestilo šele po dveh mesecih, ko pristanejo na Zavodu . Sramota !!!!! Ali je čudno, če mladi (pa tudi stari) zdravniki specialisti zapuščajo Slovenijo ?
bohor5
08. 11. 2012 18.51
+10
že davno bi mogu bit na GOLEM OTOKU!
HIPOKRATKA
08. 11. 2012 18.49
+23
Preveč se troši za plače, preveč za zdravila........in plače so preveč obremenjene s prispevki..... Obvezno je potrebno zmanjšati stroške zdravil, doseči znižanje cen pri farmacevtski industriji, pri lekarnah... Obvezno znižati plače tistim zdravnikom in to tistim, ki delajo premalo, nagraditi pa tiste, ki delajo preveč (bodo pač morali s prstom pokazati na tiste, ki v svojem rednem delovnem času delajo kot izvedenci na sodiščih, kot predavatelji, v svojih privatnih ambulantah ali kot gostujoči zdravniki itd).....In še in še je rezerv, sicer pa so za to plačani strokovnjaki, da bodo naredili red. Medicinske sestre, snažilke, kuharice......za nastali kaos pač niso krivi !!!!!
pošten
08. 11. 2012 18.44
+5
fakin dnar mi rajs vrn ....
vincenzi
08. 11. 2012 19.53
+3
banda lopovska pa še hinavsko se nam smejejo ker smo telički