FOTO: Zaradi porasta okužb dihal odprli začasni oddelek za epidemije, teden dni prej kot lani

Ljubljanski klinični center je zaradi povečanega števila obolelih za gripo in drugimi okužbami dihal v Bolnici dr. Petra Držaja v ljubljanski Šiški odprl začasni oddelek za epidemije. Ta lahko sprejme do 22 bolnikov, z okrepljenimi kadri pa tudi do 40 bolnikov. Letos so oddelek odprli skoraj teden dni prej kot lansko leto.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fotogalerija (12)

 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 5
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 6
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 7
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 3
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 4
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 2
 • Oddelek za epidemije UKC Ljubljana - 1
 • Bolnica Petra Držaja, oddelek za epidemije - 5
 • Bolnica Petra Držaja, oddelek za epidemije - 4
 • Bolnica Petra Držaja, oddelek za epidemije - 3
 • Bolnica Petra Držaja, oddelek za epidemije - 2
 • Bolnica Petra Držaja, oddelek za epidemije - 1

Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana je zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal danes v šišenski Bolnici dr. Petra Držaja odprl začasni oddelek za epidemije. To je skoraj en teden prej kot lansko leto. V tem času se je namreč pojavilo dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah, v primerjavi s prejšnjimi leti. Poraslo je predvsem število obolelih med starejšo populacijo, saj ima večina že primarne težke kronične bolezni.

Ob zdajšnji kadrovski zasedbi lahko na oddelku sprejmejo do 22 bolnikov, z dodatnimi kadri pa tudi do 40.

Na oddelku trenutno zdravijo osem bolnikov. Nadzorni zdravnik Peter Radšel je v izjavi za medije dejal, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in rabijo bolnišnično zdravljenje.

Bolan otrok

Na oddelku trenutno zdravijo šest bolnikov. (Foto: Thinkstock)

Bolnica dr. Petra Držaja gosti oddelek za epidemije že šesto leto zapored, vselej zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v zimsko spomladanskem času. Koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar je dejala, da je bil oddelek v preteklih letih v povprečju odprt dva meseca in pol. Na oddelku so lani zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34.

Radšel je opozoril, da je visoka umrljivost predvsem posledica t. i. pridruženih bolezni. Večinoma gre namreč za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, katerih zdravstveno stanje je bilo že pred okužbo slabo. Težak potek gripe in drugih okužb dihal pa ni izključen tudi pri mladih bolnikih, je dejal.

Cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo, je znova poudaril Radšel. Prav tako se velja izogibati stiku z bolniki in pa javnih prostorov, kjer se zadržuje veliko število ljudi.

Klep Breskvarjeva je še dejala, da bodo po zaprtju začasnega oddelka za epidemije vso opremo vrnili na druge oddelke in jo naslednje leto znova pripeljali. Letos so za vzpostavitev oddelka rabili dobra dva dni. Zdravniki prihajajo z interne in infekcijske klinike, drugo medicinsko osebje pa z različnih oddelkov kliničnega centra.

Vodja internistične prve pomoči interne klinike ljubljanskega kliničnega centra Hugon Možina je sicer v ponedeljek pojasnil, da je porast okužb dihal letos prišel prej kot v preteklih letih, a glavni naval obolelih za gripo še pričakujejo.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 5
 
kemuri 11.01.2017 19:28:37
Raje bi poročali o tem kako se ta vlada dela norca z nas v povezavi z zdravstvom SLovenske zdravstvene delavce želijo pošiljat na tečaje o medkulturnem razumevanju, ALbancem, Kitajcem in Romom pa bodo tolmače rihtali za obisk zdravnika. SRamota . Pa to ravno ni v skladu z liberalnimi načeli, namesto da bi jih učili slovensko in jih vključevali tako v družbo, jih vi še bolj oddaljujete od socialnega življenja in asimilacije . Bedniki bedni , pomilovanja vredni .
periot22 11.01.2017 21:15:12
res je kar si napisal!
Več komentarjev