Slovenija

Ljubljansko letališče: 'Najdene prtljage nismo nikoli prodajali'

Kranj, 16. 01. 2024 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na družbenih omrežjih so se ponovno pojavili lažni profili ljubljanskega letališča. V sponzoriranih objavah uporabnike vabijo k nakupu "prtljage, izgubljene pred več kot šestimi meseci". Kot sporoča Fraport Slovenija, gre za spletno prevaro. "Prtljage brez lastnika nismo nikoli prodajali ali podarjali v dober namen," so zagotovili. In kaj dejansko se zgodi s prtljago, ki je nihče ni prevzel?

Bralci so nas opozorili, da so se na spletu ponovno pojavili lažni oglasi, ki jih plačuje profil "Ljubljana Jože Pučnik Airport". V Fraportu Slovenija odgovarjajo, da večina uporabnikov hitro prepozna lažne profile in jih nanje tudi opozorijo. "Tako je bilo tudi v tem primeru," so zapisali in dodali, da so za to izjemno hvaležni, saj lahko opozorijo še druge uporabnike in prispevajo k temu, da lažni profil družbeno omrežje blokira. 

Poleg tega so lažni profil že prijavili na SI-CERT. O še enem podobnem lažnem profilu smo poročali že decembra.

"To ni dražba! Izgubljena prtljaga iz vse Slovenije samo za dva evra! Nujno čistimo letališko skladišče in prodajamo prtljago, izgubljeno pred več kot šestimi meseci! Za nakup obiščite spletno stran in oddajte svoje naročilo! Količina blaga je omejena!" je zapisano v objavi. 

Spletna prevara: lažna stran ljubljanskega letališča
Spletna prevara: lažna stran ljubljanskega letališča FOTO: Posnetek zaslona Facebook

Marsikdo bi že po opisu posumil, da gre za prevaro, potem ko kliknemo na komentarje, pa to postane še toliko bolj očitno. "Žena je prejela kovček, pred nekaj dnevi sem se ji smejala, a sem bila navdušena. Zdaj imava odlične stvari in v njem sva našla celo denar," je zapisal eden od "komentatorjev". Nenavadno je že to, da je na fotografiji profila moški, piše pa v ženskem spolu. 

Sicer pa nas lahko že od daleč v oči zbode dejstvo, da so objavo komentirale zgolj osebe s tujimi imeni. Henri Dubois, Isabelle Martens, Jacqualine Landon, Lilian Kristoffersen ... 

Če še vedno nismo prepričani, ali gre za prevaro, pa je smiselno odpreti profil, ki je objavil oglas. Ob veliki naslovni fotografije mlade Azijke nam lahko postane jasno, da verjetno res ne gre za pravi profil največjega slovenskega letališča. 

Spletna prevara: lažna stran ljubljanskega letališča
Spletna prevara: lažna stran ljubljanskega letališča FOTO: Posnetek zaslona Facebook

Kljub temu morda nekateri le površno preberejo objavo in se ujamejo v past. "V opozorilu sledilcem na družbenih medijih svetujemo, da so previdni pri interakciji s tovrstnimi vsebinami in naj ne razkrivajo svojih osebnih podatkov. Če so kadar koli v dvomih ali se jim zdi kakšna spletna vsebina v povezavi z letališčem sumljiva, je seveda najbolje, da nas kontaktirajo prek uradnih profilov letališča, kjer jim bomo pomagali z informacijami," pravijo v Fraportu. 

Kaj se dejansko zgodi s prtljago brez lastnika?

Sicer pravijo, da so na ljubljanskem letališču primeri, ko se prtljaga zaradi prepolnega prtljažnega prostora ne naloži na letalo, redki. "Zamujena prtljaga se pošlje za potnikom na namembno letališče s prvim razpoložljivim letom," razlagajo. Sicer je v njihovem skladišču največkrat zamujena prtljaga ob prihodu letala, ko potniki ugotovijo, da prtljaga ni prispela z istim letalom. "A ta se zagotovo ne kopiči, kot navajajo v lažnem profilu," poudarjajo. 

Ko se prtljaga najde v centralnem sistemu za iskanje prtljage, se pošlje na ljubljansko letališče in dostavi potniku ali pa jo potnik prevzame sam na letališču. "Če potnik prtljage ne dvigne, se ta zavede v centralni sistem za iskanje prtljage kot najdena prtljaga brez lastnika. Prtljaga se varnostno pregleda in shrani v skladišču. Če se lastnik ne javi v roku petih dni oz. prek centralnega sistema ne prejmemo podatka, da je taka prtljaga na drugem letališču prijavljena kot pogrešana, se prtljaga pošlje nazaj na letališče, od koder je prispela na ljubljansko," pojasnjujejo.

Potnikom so svetovali še, da svojo prtljago vedno označijo s svojimi kontaktnimi podatki, ki so v pomoč pri iskanju in pošiljanju prtljage lastniku.

"Prtljage brez lastnika nismo nikoli prodajali ali podarjali v dober namen," so še zagotovili v Fraportu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Important notice
20. 01. 2024 11.35
Kdor je bil kdaj na brniškem letališču, mu je že po fotografiji jasno, da niso slikali pri nas. Pred ali po obnovi...
Ramzess
18. 01. 2024 15.47
Prtljaga je širok pojem. Četudi bi, ne bi prodajali skupaj v kompletu 'prtljago, pač pa presortirano po skupinah in posameznih artiklih.
St. Gallen
16. 01. 2024 13.47
tudi Stozice imajo stadion, pa vidite, da je samo njiva
E.Nigma
16. 01. 2024 13.36
Ljubljansko letališče. To ne obstaja.
zmerni pesimist
16. 01. 2024 11.46
+2
Ste jo med seboj potalali
zasvobodo22
16. 01. 2024 10.25
+7
take lazne reklame objsvljate tud tu za razne kreme pa detoksacije pa proti crvom in.pol spofaj komentarje izmidljenih kupcev se kakega dohtarja slovenskeha se omenja ceprav v resnici ne obstaja tako da zalostno kaj pocnete
zasvobodo22
16. 01. 2024 10.27
-2
to je podobno ko policija se hvali kako razkrinkali kriminalno zdruzbo ki se bavi z prostitucijo a gre bol za mascevanje konkurence ker pol bi na avanturah xmakalo ponudnic saj takih ki bi to same od sebe neorganizirano pocele ni vse je organizirano
minnaema@yahoo.com
16. 01. 2024 09.42
+1
...& brez dvoma LAŽNIH OBJAV nebi smelo biti NIKJER. Tisti ali oni, ki pišejo laži bi se jih moralo materialno in duhovno kaznovati, ker laži NI potrebno, da se pišejo v javnosti-kje so adlatusi, ki so za takšne anomalije odgovorni !!! T
proofreader
16. 01. 2024 09.40
+2
Ljubljansko letališče je pri BTC.
proofreader
16. 01. 2024 09.39
+0
Emilija naj prepove Facebook. ❤️
skuripanda burns
16. 01. 2024 09.31
+4
Platforma, ki sprejme oglase in jih servira uporabnikom, bi morala odgovarjati, ko servira oglase za prevare. Njihova odgovornost bi morala biti preverjati legitimnost in identiteto oglaševalca ter legitimnost oglasa.
undisputed
16. 01. 2024 10.09
-2
In kako naj takšne platforme to preverjajo??? Vzemimo za primer marketplace, neka oseba prodaja svoj stari računalnik, a misliš, da bo zaposleni od Facebooka iz ZDA prišel osebno na dom tej osebi v Slovenijo, potrkal na vrata in rekel pokaži mi če ti to res imaš doma in račun??? Ne morejo za vse prevare biti krivi "prodajalci", kot neka splošna razgledana oseba takšnim oglasom sploh nebi nikoli nasedla...
mario7
16. 01. 2024 09.23
+0
Kaj ima to letališče z Ljubljano? Krajnsko ja.
Banion
16. 01. 2024 09.02
+2
a se komu zdi čudno če se ljudja odzovejo. Nekateri so tako neumni da objavijo kako so koga udarili in podobne nebuloze. Kam je prišel ta svet
Anion6anion
16. 01. 2024 08.50
+2
Slovencelj vedno nasede prevarantom
brusilec
16. 01. 2024 08.49
+6
na take fore padajo samo kakšni trotli ki ne znajo niti malo pomisliti, prefiltrirati informacij..
mackon08
16. 01. 2024 08.38
+2
No pa vseeno ne vemo kaj se zgodi s prtljago, ki jo tam najdejo in ni lastnika in se ne ve kako je tha prišla.
brusilec
16. 01. 2024 08.46
+3
lepo piše.. se potrudijo da se vse dostavi. na vsakem kovcku je listek z potnikovem imenom, naslovom, destinacijo..