Slovenija

Ljudje se bojijo za življenje

Celje, 17. 01. 2008 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Civilna iniciativa je znova opozorila, da je Cinkarna Celje povzročila nov izpust sadre in strupenih snovi.

Vaščani se bojijo za svoja življenja.
Vaščani se bojijo za svoja življenja. FOTO: Marta Slakan

Predsednik civilne iniciative Aljažev hrib Boris Šuštar je za 24ur.com poudaril, da se je pod deponijo na Proseniškem zgodil nov nekontroliran izpust sadre in strupenih snovi. Civilna iniciativa je o dogodku že v sredo obvestila policijo in inšpekcijske službe. Ljudje se zaradi grozovitega onesnaženja deponije bojijo za svoje zdravje in življenje, zato so se danes zbrali pred nevarno deponijo, da bi opozorili na izpuste iz tovarne.

Civilna iniciativa je k ukrepanju pozvala ustrezne organe.
Civilna iniciativa je k ukrepanju pozvala ustrezne organe. FOTO: Marta Slakan

"Izgovor, da deponija ni povezana z LN (Lokacijski načrt) Cinkarne je neodgovoren, saj, če bodo dobili prepoved odlaganja sadre in strupov na to deponijo, lahko Cinkarno (obrat TIO2) zaprejo“, so še odločni v iniciativi.

Policija je danes opravila strokovni pregled, forenziki pa so vzeli vzorce prsti in vode za nadaljno analizo. Inšpekcija Zavoda za zdravstveno varstvo si je prav tako ogledala prizorišče izpusta in je opravila analizo. Šuštar je še poudaril, da je govoril z direktorjem cinkarne Tomažem Benčino, ki pa je dejal, da je deponija vodotesna in da nikjer ne pušča. V Iniciativi še poudarjajo, da bodo dogodke prijavili tudi na okoljsko ministrstvo, Ministrstvo za zdravje in ARSO, da "bodo ustavili in tudi preklicali že dana soglasja za LN Cinkarna, prav tako jim morajo preklicati okoljevarstveno dovoljenje za deponijo, saj le to predvideva, da je deponija vodotesna.“

Posledice nevarnih snovi
Posledice nevarnih snovi FOTO: Marta Slakan

To za Cinkarno po mnenju Iniciative pomeni predvsem zaprtje obrata TIO2, saj le-ta ne bi imela kam odlagati velikih količin sadre in ostalih odpadnih, nevarnih produktov iz proizvodnje TIO2.

Vse strani za dialog

Predsednik uprave Benčina in tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič so se v sredo udeležili seje Sveta KS Teharje. S slikovnim gradivom sta predstavnika Cinkarne razložila delovanje čistilnih naprav, pojav belih oblakov in naravne radioaktivnosti.

V Cinkarni so takoj danes naročili izreden pregled deponije, ki ga bo pooblaščena organizacija izvedla jutri. Pojav rdeèega madeža bo sicer pojasnila tudi kemijska analiza, ki jo bo opravil Zavod za zdravstveno varstvo Celje.

Na sestanku, ki je potekal v zelo pozitivnem vzdušju, so se dogovorili za ustanovitev stalne komisije članov KS Teharje, civilne iniciative in Cinkarne. "Zadovoljen sem, da smo se sestali s KS Teharje in da je pobuda prišla z njihove strani. Članom komisije bomo v Cinkarni omogočili vpogled na področje delovanja naših čistilnih naprav, izvorov hrupa ter jih sproti obveščali o vseh novostih in tudi morebitnih izrednih stanjih," je po sestanku izjavil predsednik uprave Cinkarne Celje, Benčina.

Na deponiji Za Travnikom Premogovnik Velenje izvaja reden monitoring po programu, ki ga je potrdil ARSO. Gre za hidrološki in geološki nadzor, ki zajemata tako kontrolo vgrajenih piezometrov, kot meritve morebitnih horizontalnih in vertikalnih premikov pregradnega telesa na zračni strani, skupaj z vizuelnim opazovanjem brežin. Navedeni izvajalci v rednem monitoringu ne opažajo na pregradi nobenih posebnosti, so še zapisali v sporočilu za javnost v Cinkarni Celje.


Sadra blizu stanovanjskih hiš

Prebivalci Krajevne skupnosti Teharje so v bližini hiš odkrili velike, oranžne luže sadre. Nahajajo se v neposredni bližini stanovanjskih hiš v Bukovžlaku in v bližini tovarne Cinkarne Celje. Prebivalci so obvestili tudi policijo.

Nevarne snovi
Nevarne snovi FOTO: Civilna iniciativa

V iniciativi še poudarjajo, da se je na to področje odvažal odpadni gradbeni material, ko so na območju stare Cinkarne gradili Technopolis. To področje seveda ni registrirano niti urejeno kot deponija za gradbene odpadke, še poudarjajo v iniciativi Teharje.

Kot je znano, je že kemična analiza vode iz deponije sadre v Celju pred enim mesecem pokazala večkratno preveliko vsebovanost strupenih kemičnih snovi. Rumena voda, ki je bila nasičena s strupenimi kemičnimi sestavinami, je tako resno ogrozila zdravje Savinjčanov.
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ambasador@amis.net
18. 01. 2008 14.16
jap....in mi naj bi delal kao tudi na turizmu pa te fore.....ja če tole kej kaplja v novičke po evropi....glavobol.....tko k tamle pri Ihanu, k Ihanski brancini serjejo v uno vodo k mimo teče....se pelješ mimo z avtom pa si v plinskem šoku 2km.....mislm to ne mroe bit res, mi mamo tako klošarjado v javni upravi da sramota res.....uni k so pa mladi pa sposobni pa k bi radi kej nardil se pa morjo najprej ubadat 15let z analnim lizanjem tistih ki imajo stvari v svojih rokah...potem pa postanejo isti kot njihovi mentorji.....jao jao, kje smo mi zgrešl odcep na tej cesti?
tirolec
17. 01. 2008 23.21
Hudo in kje so tako veličavne inšpekcije, kaj počne Ministrstvo za okolje in prostor? Ali bo res potrebna še kakšna smrtna žrtev zaradi malomarnosti strokovnih služb in možnosti podkupovanja za molk? In naša Slovenija naj bi bila oaza jezer, gora, morja, gozdov, planin, pašnikov, rek itn.? Igrajmo se še naprej slepe miši in to je to!