Slovenija

Ločevati znajo že otroci

Murska Sobota, 06. 03. 2010 20.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Marjan Maučec/D.L.
Komentarji
34

Česar v vseh letih niso zmogle zelene stranke, bo, kot kaže, v enem dnevu uspelo skupini zanesenjakov. Začelo se je uvodno dejanje akcije Očistimo Slovenijo.

Otroci dobro vedo, v kateri koš sodi določen odpadek.
Otroci dobro vedo, v kateri koš sodi določen odpadek. FOTO: POP TV

Čeprav ga skoraj ni Slovenca, ki ne bi vedel, da bomo 17. aprila v najbolj množični akciji doslej iz narave pobrali najmanj 20 tisoč ton smeti, so se organizatorji akcijo odločili predstaviti še po večjih slovenskih krajih.

Prva postaja ekološke karavane je bila v Prekmurju, skupaj pa se bodo ustavili v štirinajstih mestih: za osebni stik, igro z otroki, ozaveščanje in zgled od malega. In v Prekmurju so mali mojstri dokazali, da dobro vedo, kateri odpadki sodijo v določen koš. Da je akcija dobra in da bodo divja odlagališča čistili tudi sami, so povedali tudi odrasli.

Popisovanje divjih odlagališč je v polnem zamahu, 13. in 20. marca se jim lahko pridružite. In kaj v akciji še pogrešajo? "Najbolj bi želeli podporo od podjetij, od ljudi, ki imajo finance. Zato, da nam pomagajo tudi s tega vidika, ker smo res vsi prostovoljci," je povedal Nara Petrovič, vodja Ekološke karavane.

Karavana bo z domačini vsakokrat sedla tudi za okroglo mizo in razglabljala, kaj je še treba storiti, da bomo 17. aprila pobrali čim več smeti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donkeyslo
08. 03. 2010 12.50
GSG se v celoti strinjam s tem kar si napisal. Se mi pa zdi tudi smiselno da se počisti stara umazanija ...
Uporabnik113189
07. 03. 2010 20.52
Ne razumem tega političnega prepiranja okrog ločevanja odpadkov. Pri nas to počnemo že zelo dolgo in se prav nič ne obremenjujemo ali potem komunala vse strese na isti kamion ali odpadke obravnava ločeno. Vprašanje namreč sploh ni politično ampak stvar kulture posameznika. Če ga starši niso naučili ravnanja z odpadki potem je pač prašič brez kulture. Še pes se nauči, da ne urinira po stanovanju , česar se nekaterih ki mislijo o sebi da so ljudje ne prime. Tisti pa ki vozijo odpadke zaradi zaslužka na črna odlagališča pa so navadni kriminalci in bi jih morali preganjati.
papaaa!
07. 03. 2010 20.08
ja, smo pa res ekološko "ozaveščeni"!v firmi so nas buzerirali do nezavesti, o pomenu ločevanja odpadkov(papir v eno košaro, komunalni odpadki v drugo, odsluženi baterijski vložki v tretjo, organski odpadki v četrto ....in še in še).no, potem je prišla čistilka in stresla vse v črno vrečo, ki je končala v kontejnerju za komunalne odpadke. volilec si.ne vem če si porajtal, vodja ekološke karavane, naj bi se pisala petrovič.
Gustanj
07. 03. 2010 20.04
Pred leti je poskušala že Janševa stranka s podobnim dejanjem. Odziv je bil nikakršen! Danes ko pa mladi partijci to poskušajo ob sodelovanju z vsemi mediji bo pa uspelo. Spet bodo slovenceljne naokoli prinesli
aryan
07. 03. 2010 16.14
očitno že vedo toti otroci tudi kaj je srebrna penina
rudi12@t-2.net
07. 03. 2010 13.41
V pomoč bomo stopili tudi vozniki štirikolesnikov in nesnago odvažali s terenov do deponij. QUADRIDERS klub
Roxy79
07. 03. 2010 13.30
za kozlat. Nej raj novinarji letijo v Postojko v TURIZEM KRAS,kjer so si zadali da bo njihova "firma" očistila en hrib na Pivškem (kjer poteka vsako leto Napoleonova bitka". In pazi to... Najprej kličejo občinarje,da jim naj dajo otroke iz šole za prizadete,da bodo šli oni čistit tisti hrib,pa so se občinarji branili da TO PA NE,ker ti otroci že imajo eno funkcijo v njihovem planu (nepobiranje smeti,ampak da bodo pokazali kam kakšne odpadke ločit na zbirnem mestu,zatem pa v Turizmu Kras VSI užaljeni.... in pokličejo čez nekaj dni ,da so podpisali pogodbo z nekim razredom OŠ na Pivškem,da bodo šli ti otroci čistit hrib. ŽALOSTNO,da se potem takšno podjetje HVALI naokoli,kaj so storili in kje so čistili. To je zame čisto IZKORIŠČANJE. Minister za šolstvo Lukšič pa je pred tem že izdal odlok da bodo vsi otroci OŠ imeli ta dan kot nadomeščanje enega izmed dni in da bodo čistili okolico šol in igrišč. Pa rečte če niso eni pocarji v temu TURIZEM KRAS iz Postojne., Naj pošljejo kakšnega novinarja tja....
VolilecSI
07. 03. 2010 13.29
Res je, ločevati znajo že 4 letni otroci - to je naravno! Ko sem sina vprašal zakaj neki se v vrtcu noče igrati z Milićem ali Krasniqijem, mi je odvrnil: "saj da sta v redu, pač sta drugačna in ju ne mara (zmeraj bolj spoznavam da so otroci primarno iskreni, ne lažejo in ne zavajajo, ker otroci opazijo in priznajo razlike, ki so jih nam izkoreninili).
GSG-9
07. 03. 2010 13.17
DonkeySlo, tale primerjava s kriminalci ni na mestu. Samo poudarjam da je skrb za naravo tudi kaj drugega kot pa samo spucat divja odlagališča csake toliko časa. Potrebno je zajezit tudi uporabo nepotrebne embalaže. (plastika za moje pojme je tukaj na prvem mestu)
Marko Varga
07. 03. 2010 12.41
vsi znajo,le Erjavec ni znal..
Penzic
07. 03. 2010 12.15
Podpiram akcijo in se bom z veseljem udeležil čiščenja, se pa spomnim da smo včasih imeli zelo pogosto čiščenja v šoli in se nam je to (vsaj nekaterim) zelo vtisnilo v spomin, tako da nam niti na pamet ne pride, da bi kaj odvrgli na razna nelegalna odlagališča in drugje v naravi. Vsi tisti, ki pa lajate, da kao niso organizirani po terenu, pa imate priložnost in se javite organizatorjem in poskrbite da bo organizacija boljša. Vsekakor to ni projekt neke politične stranke, ampak je projekt vseh nas in vsaj kar se "dreka in smeti" tiče, isto smrdi levi in desni, črni in rdeči. Vsekakor pa je potreno narediti nekaj na področju zbiranja odpadkov, ker je preveč maneverskega prostora v rokah lokalnih skupnosti in nekatera komunalna podjetja znajo samo pošiljat položnice, zelo slabo pa vzpodbujajo ločevanje odpadkov, predvsem pa odvoz in zaradi tega pride tudi do črnih odlagališč in kurjenja smeti v naravi. Sem za visoke kazni, ampak šele takrat, ko bo sistem odvoza in ločevanja odpadkov deloval kot recimo v Avstriji, zdaj pa se mora temeljito analizirat lokalne politike ravnanja z odpadki. Takšna akcija, kjer se animira celotno prebivalstvo, pa bi bilo prav da postane tradicionalna.
urshyka666
07. 03. 2010 12.09
tolko se poveličuje ločevanje itd. namesto da bi naredili povratno embalažo, potem olje je bilo včasih v steklenicah katere si potem prinesel nazaj pa so ti jih zamenjali..sedaj pa vse v plastiko plastiko in še enkrat plastika....
donkeyslo
07. 03. 2010 11.51
@GSG Ni res, da nismo nič naredili. Dosti smeti, ki so v naravi, je nevarnih in s tem ko se jih prestavi na smetišča, so vsaj na kontroliranem območju. Prav tako, dokler se jih ne prestavi, se niti ne ve kaj tam je. In še, nekaj od teh smeti se bo dalo prav gotovo tudi reciklirati. Po tvoji logiki bi bilo tudi obsojene morilce nesmiselno tlačiti v zapor, saj s tem ne bi nič naredili, samo prestavili bi jih iz enega mesta na drugo ;)
123_Zoke_vec_ni
07. 03. 2010 11.30
Akcija ki je zaradi zaletavosti organizatorjev - lovijo lokalne volitve - obsojena na propad. Niti lokalne mreže še nimajo vzpostavljene, ne sodelovanja z občinami ali komunalnimi podjetji.
manco-capac
07. 03. 2010 10.52
Pohvalno, upam samo, da bodo komunalne službe poskrbele za zbiralnike in odvoz zbranih odpadkov, ali pričakujejo, da jih bodo udeleženci akcije sami znosili na deponije? Da ne bo tako, kot v primeru tistega možaka iz mariborskega konca, ki je pobiral smeti po gozdu in jih odlagal ob cesti, potem so se pa občinarji hudovali, da jim s tem povzroča dodatne stroške, ko je komunalno podjetje moralo te zbrane smeti odvažat na deponijo.
Sueniq
07. 03. 2010 10.51
pri nas ni več kosovnih odvozov...to pomeni da se bodo smeti spet začele peljati v gozdove, četudi ni vse ločeno, je dobro da se vse odpelje in da je slovenija čista
galiot
07. 03. 2010 10.08
Dobro vse v redu in dobrodošla akcija,ne vem pa kako bi to spravili v človekovo zavest,da ne bi smeti puščali kjerkoli.Ne zakonsko ampak zavestno...
GSG-9
07. 03. 2010 09.31
Vse lepo in prav. Samo s tole akcijo se bo na tone smeti preneslo z enega mesta na drugega. Kaj smo s tem storili? Praktično nič, 20.000 ton smeti je še vedno 20.000 ton smeti. Jedro problema je v neracionalni rabi materialov in preveliki potrošnji. Sicer pa podpiram akcijo.
naivna
07. 03. 2010 09.16
Ce vsak odvrze tja kot je treba, ne bo treba ciscenja... A ni lepse, ko ni smetih po tleh in ob jarkih? V Singapuru imajo velike kazni, ce te dibijo, da odvrzes zvecilno gumo, kaj sele kaj drugega.
bron
07. 03. 2010 08.41
OTROCI ZNAJO LOČEVATI SKOSUMPIRANCI PA RAZMETAVAJO KDO BO PA NJIH UČIL. STARE OSLE UČIT VOZIT JE NESMISEL