Slovenija

V Londonu zavrnili zdravljenje male Neže

Ljubljana, 15. 11. 2016 16.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Londonski specialisti so zavrnili zdravljenje dveletne Neže Arnolj, ki se zdravi v UKC Ljubljana. Za zavrnitev naj bi bila kriva neformalna komunikacija med ljubljanskimi in londonskimi specialisti. UKC očitke ostro zavrača in trdi, da so korektno predstavili primer. Starši že iščejo drugo bolnišnico, kamor bi prepeljali deklico.

Londonska bolnišnica Great Ormond Street Children's Hospital je zavrnila zdravljenje dveletne Neže Arnolj. Deklica se trenutno zdravi na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, vendar starši z obravnavo hčerkice niso zadovoljni. Zato jo želijo prepeljati na zdravljenje v tujino.

Vsi smo Neža - 4
Vsi smo Neža - 4 FOTO: Damjan Žibert

Odvetnica Nežinih staršev, Vanja Šisernik, je za 24ur.com povedala, da so londonski specialisti po pregledu listinske dokumentacije, ki so jo prejeli s strani UKC Lj, ocenili, da deklica glede na ocenjeno zdravstveno stanje, ni primerna za premestitev. Odvetnica še trdi, da naj bi se poleg uradne komunikacije med ljubljanskimi in londonskimi specialisti vršila tudi neformalna komunikacija. V listinski dokumentaciji, ki jo je Šisernikova prejela, namreč ni bilo nobenega govora o transplantaciji srca. Se pa ta naenkrat omenja v zavrnitvi. Prav tako je nenavadno, da so londonski specialisti omenjali priključitev na zunajtelesni obtok, Neži pa so ga ljubljanski zdravniki odstranili že pred dvema mesecema.

Odvetnica meni, da je bilo Nežino zdravstveno stanje očitno predstavljeno na takšen način, da so v Ljubljani sposobni nuditi ustrezno zdravljenje, vendar starši zaradi nezaupljivosti tega ne dopustijo. Dodaja še, da bodo v prihodnjih dneh poskušali najti nove načine, da bi deklico prepeljali v tujino. Je pa za dekličino zdravje pomembna vsaka izgubljena ura.

UKC Ljubljana očitke ostro zavrača

V ljubljanskem kliničnem centru zavračajo vse očitke, da bi bolnišnici v Londonu kakorkoli napačno predstavili primer zdravljenja male deklice. Zagotavljajo, da so v elektronski korespondenci jasno zapisali, da deklica ni več kandidatka za transplantacijo. "Prav tako je bilo jasno zapisano, da deklico pošiljamo v London za reevalvacijo stanja zato, ker starši želijo neodvisno mnenje o trenutnem stanju in nasvete, kako postopati z zdravljenjem v prihodnje," so še dodali. V sporočilu bolnišnice iz Londona je zapisano, da gre za očitno zapleten primer, vendar ne morejo nuditi pacientki nobenega dodatnega zdravljenja, ki ga že ne bi bila deležna. Dodali so še, da je v tem trenutku ne morejo sprejeti kot kandidatko za transplantacijo. 

 
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (263)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BeObjective
16. 11. 2016 22.33
+5
Da najprej razčistimo, meni je strašno žal za starše in za tole malo deklico... Samo, tole izsiljevanje s tujino, mislim, oprostite, tole je pa kar nekaj... Čisto vsaka stvar le ni za tujino in prav tako menim, da imamo pri nas veliko izredno dobrega kadra. Nenazadnje, vseh stvari se vedno ne da predvideti, prav tako se kdaj zgodi kaj takega kar nihče ne zna razložiti. Ne razumem niti zakaj so starši zavrnili, da bi pripeljali dva specialista iz tujine sem v UKC, da bi deklico pregledala? Mislim, kaj bi si lahko še želeli boljšega, vsaj za začetek? Kar nekaj! Nenazadnje, potovanje tako daleč za tak mali boščkan telešček ne predstavlja "odrešitve" ampak velik, velik stres... Staršem in mali revici pa želim vse srečno.....upam samo, da ne bodo predolgo drajsali z nečim, ko bi lahko tudi tukaj verjetno kdo naredil kaj dobrega...
Metulj?ica2016
17. 11. 2016 11.48
BeObjective res je veliko dobrega kadra, vendar ne na tem oddelku...na žalost. Mi smo na tem oddelku pred približno 10 leti in z eno besedo lahko rečem samo KATASTROFA. Očitno tam grupirajo otroke na tiste, za katere mislijo, da jih bodo lahko pozdravili in na tiste ki so jih odpisali. In če se znajdeš v drugi skupini, gorje ti. Njihov odnos je za bruhat, njihove izjave enako.
DAEMONIUM
16. 11. 2016 22.13
+1
ves problem je v tem, da skrivajo kaj vse je bilo narobe narejeno. Sedaj pa vsak dan upajo da bo umrla, ona pa pac noce umreti, da bi lahko lastno salabajzerstvo pometli pod preprogo!
metronom
16. 11. 2016 21.24
-1
problem je k se grejo bogove in ne priznajo krivde. samo to je problem.
mk-a
16. 11. 2016 22.05
+2
Metulj?ica2016
17. 11. 2016 11.49
Je več takšnih staršev, ki smo na tem oddelku doživeli podobno zgodbo, tako da očitno je tam nekaj narobe. Hudo narobe.
mk-a
16. 11. 2016 20.40
+6
Razumem, da so starši v težki situaciji, ampak vendar, kar opažam pri teh starših, odvetnici... Ne glede, koliko si bo UKC prizadeval, njim ne bo nikoli nič prav. Če so tako prepričani v svoj prav, v drugačen način zdravljenja, itd., zakaj potem sami ne iščejo ustrezne bolnišnice? Če že mislijo, da je to tako lahko dobiti in se dogovoriti... Pa dokumenti so še najmanjši problem, saj jih lahko (že obstoječe) dajo prevesti. Najlažje je tolči po drugih, sam pa ne mrdneš s prstom. Pa ne mi govoriti, saj zato pa imamo zdravnike, ker potem ne razumem, zakaj se vedno bolj dogaja, da si pacienti sami določajo diagnostiko in zdravljenje, potem imamo za brezveze 2 medicinski fakulteti v Sloveniji? Ne vem, kam bomo prišli s tem. Pediatri so na žalost že večkrat videli otroke v takšnem stanju in njihov izhod, tile starši pa ne. Ko gre za tvojega otroka, si pač subjektiven, saj je logično, in upaš do zadnjega. Ampak stroka je stroka, objektivna, tu ni prostora za čustva, žal...
DAEMONIUM
16. 11. 2016 22.17
-1
ja zakaj pa se ni umrla, saj bi po izjavah slovenskih strokovnjakov morala umreti ze pred 14 dnevi, ne pa da danes pije caj, se premika....Pa kdo bo tem nasim pokvarjencem verjel??? Da bi jih sodili za vse smrti ki so jih povzrocili bi v Sloveniji zmanjkalo "zdravnikov"
mk-a
16. 11. 2016 22.36
+5
Verjameš lahko samo jasnovidcem (pa še to verjetno ne kar tako vsakemu, a ne?) ;) Napovedati, kdaj bo kdo umrl, je nehvaležno. Vsak človek je zgodba zase. Sama močno dvomim, da bo deklica, takšna kot je bila pred boleznijo. Jaz sama zase vedno rečem, če bom kdaj kot rožica, ne bom nikoli več ista kot sem danes, četudi bi po nekem čudežu "okrevala". Sem vidla že preveč hudo bolanih ljudi in jih nič kaj lepega ne čaka. Ni važna kvantiteta življenja, važna je kvaliteta življenja! V takem primeru bi si sama želela samo eno. Ampak vsak ima svoje želje, svoje poglede in do tega ima vso pravico! Kot zdravnik si pa dolžan položiti karte na mizo in povedati, kako pa kaj.
ishi
16. 11. 2016 14.56
-5
Ja Lakiluk, se strinjam s teboj, NISVA NA ENAKI VALOVNI DOLŽINI (seveda mišljeno MENTALNI valovni dolžini), morda na dolžini kabla, električnega ali pa tistega ta kratkega za mobilni telefon , bi se še našla nekje v tem radiusu..... Ups....?
feniks69
16. 11. 2016 16.23
+1
kpravica
16. 11. 2016 14.43
+6
Z zadrževanjem male Neže si dela, razen vpletenih, največjo škodo UKC sam. Kot razumem si je prizadeval in si še vedno, da ne bi prišlo do drugega mnenja, premestitve in nadaljevanja zdravljenja. Če bi UKC dal kaj nase bi ob najmanjšem dvomu sam poskrbel, ob soglasju staršev, za premestitev v drugo ustanovo. Zaradi razmer v našem zdravstvu in nerazvitem varstvu bolnikov, najbolje v tujo. Bojim se, da bo otrok moral pred premestitvijo umreti. Pa si naj kdo misli kar si hoče.
Banion
16. 11. 2016 14.13
+5
Je to mogoče? Očitno so najši najpametnejši in najbolj pohlepni četudi to koga stane življenja
ishi
16. 11. 2016 13.10
-4
Aja, pa še to,...verjamem v naše zdravnike in kapo jim dol, daleč od tega, spoštujem jih, tudi podpiram višje plače, krajše delovne urnike,....vsi smo in bomo potrebovali njihovo pomoč, in cenim naše zdravnike, veliko dobrih zdravnikov je odšlo v tujino delat, pa se vprašajte zakaj? Ker so SPOSOBNI in so zato primerno plačani. Zame OSEBNO ni bolj cenjenega poklica na tem svetu, ampak naše Ministrstvo za Zdravje je nesposobno in to je rezultat vsega tega, da včasih se človek vpraša (kakor v tem primeru) ali je morda Hipokratova zaprisega kr neki?????? Sicer pa cenim in spoštujem vse zdravnike. Brez vas tudi nas ne bi bilo.
Lakiluk
16. 11. 2016 14.49
+1
Brez električarjev pa ne bi bilo tvojih treh nakladanj.
kokon12
16. 11. 2016 14.56
+3
Ne vem ishi, ali so potem nesposobni ostali?
ishi
16. 11. 2016 14.57
-3
Ups, sem ti odgovorila zgoraj, me je malo zje....b...a...a električarska logika :)
ishi
16. 11. 2016 15.04
+4
Mislim, da je sistem od prve stopničke do zadnje totalno na tleh....od zdravstva do politike, in če bi politika ne imela toliko besede v zdravstvu, bi vsi bolje živeli. Vse od pacienta, pa do zdravnika . Zdravniki so tudi samo ljudje, in se na žalost tudi zmotijo, kar pa ne opravičuje ( po določenih zmotah) njihove ošabnosti. Enostavno bi po človeško priznali, saj so samo ljudje, in poiskali možnost , če drugače ne, pa drugje, torej v tujini ali kakšni drugi bolnišnici. Samo to pravim. Žal pa je zdravnik le zdravnik, in čudežev ne more delat. In zato, če se le ta zmoti, po navadi dostikrat oz.v najhujšem primeru, plača človek z življenjem. :(((((
kokon12
16. 11. 2016 15.09
+3
ishi
16. 11. 2016 15.50
+2
ishi
16. 11. 2016 13.03
+11
Vsi, ki imate otroke, vprašajte se, ali bi dopustili takšno stanje ali bi se borili za pravico zdravstvene oskrbe in drugega mnenja za vašega otroka. In tukaj se ne gre za korektno ali nekorektno zdravljenje, ampak se gre za življenje tvojega otroka. samo to......(oz.kogarkoli, staršev, bratov, sester,...)
kokon12
16. 11. 2016 15.10
ishi
16. 11. 2016 12.54
+1
ODSTOP MINISTRICE ZA ZDRAVJE !!!!!!!!!!!!! OZ. PREMESTITEV NA MINISTRSTVO ZA KOMUNALNE ODPADKE!
BrainDance
16. 11. 2016 12.45
+6
Joj ste eni pametni res. Kako lahko vi tukaj postavljate diagnoze in krivite zdravnike??? Deklica je prestala zelo nevarno terapijo, katera se izvaja v zelo redkih in NUJNIH primerih, ko druge rešitve več ni....res dvomim, da je bila odločitev napačna - seveda obstaja tudi ta opcija. In namesto, da bi starši zdravnikom po odklopu z naprave in preživetju, dopustili dodatne preiskave so šli v medije in k odvetnici...
Szagar5
16. 11. 2016 13.33
+0
JAz tu stares nekako lahko razumem. V tisti nemoči v tisti žalosti jezi in hkrati veselju ker je otrok kljub drugačni napovedi še živ seveda odreagiraš lahko tudi nerazumsko. Si pač čustveno povezan bolj nebi mogel biti. Ampak kako za vraga da jim drugi ne dajo kakšnega bolj koristnega nasveta. Ok novinarji, njim gre za svoj biznis, pa naj še tako pluvajo čez zdravnike kakšni so in kako delajo, da pa oni nabirajo branost in glednost na račun uboge družine je pa ok ali kaj? Tu je sodelovala tudi varuhinja pacientovih pravic, se ji res zdi da je najboljša opcija zavračanje nadalnega zdravljenja, sodelovanja z edinimi zdravniki ki so ob mali borki, da je bolje da se zdravnike blati po medijih?
najjana
16. 11. 2016 12.29
+8
Vpleteni zdravniki bi očitno naredili vse da bi deklica ne šla na zdravljenje v tujino in bi tam ugotovili kako so jo zafurali tukaj. Uboga deklica in njeni starši. kje je morala teh zdravnikov. verjetno tudi tile štrajkajo in hočejo večje plače.
antirepresija
16. 11. 2016 11.47
+11
Preberite si o tem, kako so arogantnezi v mariborski bolnisnici dobesedno pustili umreti mladega fanta. Tebi nic, meni nic. Nihce ni odgovarjal, zgodba ni prisla niti do medijev, ocitno je nepomembna. Teh zgodb je veliko, vecina jih ne pride v javnost. Zgodbo si lahko preberete na: draži PIKA si (s kljukico na ž). Pa opozorilo, zgodba se bere kot grozljivka. Tako kot je dr. Brecelj rekel (eden izmed postenih zdravnikov ocitno), da bi pacienti morali stavkati, ne pa zdravniki. Ta zgodba to 100% potrujeje.
HabaBaba
16. 11. 2016 12.14
+2
Dej ti napiši tako, da bo google kaj našel.
BrainDance
16. 11. 2016 12.23
+3
Tako dramatično napisana zgodba, da bi ji skoraj verjel.
kokon12
16. 11. 2016 12.39
+1
pizzamargerita
16. 11. 2016 16.20
linkov ta super forum ne dovoli pripeti! pač natipkajte v naslovno vrstico sami: drazi (PIKA - naredite piko!) in nato še "si". Menda ni pretežko....
dr.dare
16. 11. 2016 11.31
-4
A pri vseh ustanovah ki je sedaj zaradi medijskega pompa in odvetnikov ne bodo želeli sprejeti bodo zdaj starši take izgovore iskali?
antirepresija
16. 11. 2016 11.38
+11
Zelo zagreto zagovarjas zdravnike, torej delas v zdravstvu, da ali ne? Zakaj LAZES? Nasi so jo odpisali, je niso vec zdravili. Rekli so, da se bo srce ustavilo v nekaj minutah po odklopu aparatov. Deklica pa se zdaj zivi. Njo so NEHALI ZDRAVITI. Zakaj potem lazes, da ji starsi delajo skodo?? Kaksno skodo, ce pa je s strani nasih zdravnikov ze odpisana. Cakajo, da gre pod ruso, kaj ti ni jasno?? Nobenega povisanja plac! Uvedba vecje odgovnornosti. Prepoved popoldanskega fusanja (ste tako ali tako prevec zgarani, da bi se lahko popoldan delali kajne?).
BrainDance
16. 11. 2016 12.08
-1
Niso je odpisali, ampak starši ne dovolijo dodatnih preiskav. Kako naj torej Izvajajo zdravljene, če ne odkrijejo vzroka?
najjana
16. 11. 2016 12.31
+1
Ali niso že naredili dovolj škode. lahko je govorit ko ni tvoj otrok.
resslovenka
16. 11. 2016 10.38
+25
Strah me je. Ne zame, za naše otroke in mladino. Kako zaupati našemu zdravstvu? Še en primer v Mariboru, že na sodišču. 16-mesečna deklica umrla zaradi malomarnosti pediatrinje. "Krive" pa naj bi bile medicinske sestre, ki naj bi spremljale dekličino stanje. Jasno je, da imamo zato zdravnike, a ne??? A spijo al kaj???? Pa ni bila neozdravljivo bolna, zgolj močno dehidrirana. Tako drug pediater pojasnjuje v postopku. In še in še... Starši male Neže niti za trenutek ne obupajte, niti za sekundo. Na koncu poti iztožite, objavite imena, ki so vam povzročila toliko gorja! Ne iz maščevalnosti, v poduk!
kokon12
16. 11. 2016 12.44
+0
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
BrainDance
16. 11. 2016 12.48
+3
Kdo pa vi mislite, da spremlja zdravje? Zakaj pa potem so med. sestre, če ne za spremljanje stanja - sej niso samo za kopanje in podobno....Očitno ne poznate dobro sistema.
Lakiluk
16. 11. 2016 09.53
+57
V Šempetrski bolnišnici so šele po sedmi smrti pri oživljanju po uspešni operaciji opazili, da bi lahko bilo nekaj narobe. Njihov anestezist Kuštrin pa sedaj zahteva višjo plačo, namesto da bi ga zaprli. Toliko o verodostojnosti zdravnikov.
odlekiran
16. 11. 2016 11.08
+8
dr.dare
16. 11. 2016 09.49
-20
Ne moreš verjet specialisti iz Londona so se zdaj šli blamirat in v navezo z zdravniki iz Slovenije.... dragi starši svojemu otroku ste z medijskim šovom povzročili nepopravljivo škodo... v ukc zdravljenje odklanjate v tujini vas noben ne bo vzel zaradi medijev in odvetnikov!! Vas pa res skrbi za lastnega otroka ja!!! Kaj dela socialna da ne vzame tem staršem starševskih pravic???
kokon12
16. 11. 2016 09.51
-3
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
mufic
16. 11. 2016 10.26
+2
resslovenka
16. 11. 2016 10.45
+13
Saj "ste" jo odpisali dr.dare. To je krik staršev na pomoč. Ker "vi" očitno raje pokopljete kot poizkusite skoraj nemogoče. Mnogim "vam" bi morali odvzeti zdravniške licence. Zakaj? Ker je bolj važen denar. Vse zbrcat v tujino, pa da vidite kako se dela tam!!!
kokon12
16. 11. 2016 10.48
+1
dr.dare
16. 11. 2016 11.11
-4
jaz se koga odpisal? jaz koga pokopljujem? na čem si ti jaz bi tud malo...
antirepresija
16. 11. 2016 11.21
+13
dr. dare: A ti delas v zdravstvu? Upam da ne, ampak ce slucajno delas v zdravstvu, potem si ti ogledalo vse arogance in vsega kar smrdi v zdravstvu. Tvoj ego je prizadet, ker so starsi izgubili zaupanje v zdravnike. PUSTITE JIM DA GREDO PO DRUGO mnenje, da bodo vsaj mirni. Vas ni sram, da klicete v tujino in vnaprej sugestirate bolnicam, da naj je ne sprejmejo. Odpisali ste jo, preden so bili mediji/odvetniki vkljuceni. Tako da ne lazi, da so si starsi naredili skodo z mediji. Banda pokvarjena na nas racun, kako me to dvigne! 12 dni ste potrebovali, da ste se sploh sestali in razpravljali o tem,ce boste DOVOLILI ,da gre v tujino. In kolikor je meni znano, bi druzina sla v tujino na svoje stroske. AMPAK so kljub temu potrebovali vase dovoljenje!!!! KAJ VAS RES NI SRAM??? Zaradi taksnih argoantnezev kot si ti, ne podpiram povisanje plac ob tej umazani stavki na racun pacientov. Stavki? IZSILJEVANJU. Kaj pa odgovornost?? To pa vam ne disi najbolj, kaj?? Pa opravljanje popoldanske dejavnosti v svoji privat ambulanti? Kdaj se bomo o tem pogovarjali, da je to nezdruzljivo? Kako lahko nekdo po taksnem garanju (kot ga prikazujete) v drzavni bolnici ,popoldan opravlja se razne preglede in posege v svoji privat kliniki. SRAM VAS BODI RES. NEkateri zdravniki so SUPER, ne recem nic, ampak v 70% primerih sem naletel na arogantneze, ki se jim gre samo za denar. Z egom visjim od triglava. Se opravicujem tistim zdravnkom, ki niso kot TI, argonatnez.
dr.dare
16. 11. 2016 11.30
-7
antirepresija
16. 11. 2016 11.35
+3
BrainDance
16. 11. 2016 12.13
+6
To, da je punčka preživela je lahko le srečno naključje. Pozanimajte se malo kakšne posledice in stranke učinke lahko ima terapija katero je prestala - in je nebi izvedli, če ne bi bilo druge opcije...ob vsem tem medijskem cirkusu pa ni nič čudnega, se je sedaj vsi po dolgem in počez izogibajo...je žalostno, ampak tukaj je pa odgovornost na strani staršev.
najjana
16. 11. 2016 12.34
+2
Blamiraš se ti. In taki ko si ti delajo škodo s svojim blebetanjem. Le kaj bi rekel če bi bil tvoj otrok.
pakajje
16. 11. 2016 09.43
+17
Lahko razumem stisko staršev, ampak to je le ena stran s katero nas mediji ves čas bombardirajo. To ni prav. Vsaka zgodba ima dve strani. Zdaj, ko je prišlo mnenje iz Londona, se ga da spet prebrati na dva načina. Ali tako kot je napisano, torej da ne morejo storiti nič več, kot lahko v UKC, kar je mimogrede strokovno mnenje. Ali pa takoj pomislimo na zaroto, da so jih slovenski zdravniki nahujskali, da tako napišejo. Saj vemo, kaj se bolj bere. Se pa strinjam s komentarjem, ki govori o tem, da so odvetniki in mediji stanje poslabšali in mislim da tudi Nežo prikrajšali za čim boljše okrevanje. Starši bi morali biti pri njej z vsem srcem in pozitivno energijo. Z negativnostjo, ki jo širijo po tv lahko sicer škodujejo zdravnikom, morda (dvomim) naredijo premik v smeri organizacije v UKC, Neži pa s tem ne delajo nobene koristi. Bolje bi bilo, če so že izsilili tujino, da bi sami našli boljšo možnost (ČE TA SPLOH OBSTAJA), kjer bi bilo za Nežo bolje. To da zdaj pa ne dovolijo zdravljenja, preiskav v SLO, od UKC zahtevajo, da najdejo za njo možnost v tujini, po drugi strani pa kontrirajo vsem njihovim predlogom, pa delajo samo škodo otroku. Ampak tukaj starši zdaj nimajo več vpliva. Na njih vpliva odvetnica in pa naša slovenska javnost.
cirenij
16. 11. 2016 09.43
+12
Uboga mala Neža. Na srečo pa ne čuti vsega tega pompa odvetnikov, staršev, medijev. Je pa vprašanje če bi ali če preživi, kakšno bi bilo njeno in življenje njenih bližnjih? Po eni strani razumem starše. Ampak prehitro so vpletni odvetnike, medije, javnost.
cirenij
16. 11. 2016 09.44
+7
Ni lahko, ko moraš vse življenje skrbet za prizadetega otroka.
proofreader
16. 11. 2016 09.36
+11
Večer piše o pacientki, ki so jo pomotoma obsevali in sorodnikom rekli, da naj se pripravijo na najhujše.
pizzamargerita
16. 11. 2016 16.23
+1
soimenjakinja, ki pa je zato NISO obsevali, pa je že umrla :( NOBEN dohtar ne bo odgovarjal, kvečjemu kakšna Fata, ki je nesla vabilo na pošto