Slovenija

Lovšetov odvetnik nima prisluhov

Ljubljana, 22. 08. 2013 13.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan/24UR
Komentarji
63

Lovše je v priporu od 7. avgusta in po besedah njegovega zagovornika Bošnjaka zanj ne more pripraviti učinkovite obrambe. Večkrat so namreč zaprosili za telefonske prisluhe, ki jih niso dobili. Vedo, da jih nimajo na sodišču, kje so, ne ve.

Po pojasnilih Marka Bošnjaka iz Odvetniške družbe Čeferin se je tožilstvo ob predlogu za pripor nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo Tomaža Lovšeta sklicevalo na prisluhe in tudi sodišče se je v sklepih sklicevalo nanje. Bošnjak je poudaril, da prisluhe potrebujejo za pripravo učinkovite obrambe ob nasprotovanju sklepa o odreditvi pripora, ob zahtevi za odpravo pripora in ob dokazovanju njegove nedolžnosti v nadaljnjem postopku.

Tomaž Lovše je priprt zaradi begosumnosti.
Tomaž Lovše je priprt zaradi begosumnosti. FOTO: Damjan Žibert

Za prisluhe so zaprosili Okrožno sodišče v Ljubljani in odgovorili so jim, da mora policija vse posnetke predati tožilstvu, ki bo gradivo predalo preiskovalnemu sodniku. V odgovoru so zapisali še, da bodo po oceni, ali je bilo vse zakonito pridobljeno, prisluhi priključeni kazenskemu spisu in takrat bo imela tudi obramba možnost vpogleda.

Ker je Lovše priprt, morajo postopki na policiji, tožilstvu in sodišču teči hitro, v nobenem primeru pa v fazi preiskave ne bo kršena pravica do učinkovite obrambe, so Bošnjaku sporočili s sodišča. Pojasnila, zakaj še niso dobili prisluhov, ni prejel.

Bošnjak ima dostop do omejenega števila prepisov glede prisluhov, na katere se je sklicevalo tožilstvo, kar je majhen del vsega posnetega. Trdi, da ne ve, koliko časa so snemali prisluhe, in proti komu vse. Tako torej ne zahtevajo zgolj prepisa prisluhov, temveč tudi celotne zvočne posnetke, ker se v prepisu lahko včasih kaj izgubi, je dejal.

Videti želijo tudi odredbe, po katerih so bili odrejeni prisluhi, predloge tožilstva in policije ter vso gradivo. Slednje je po odvetnikovih zatrdilih na sodišču, ampak jim tudi tega ne dajo. Če ne bodo dobili zahtevanega, bodo uveljavljali pravne možnosti zaradi kršitev pravic obrambe, je napovedal.

Policija preiskavo vodi v skladu s stroko in z zakonom tako kot v vseh drugih primerih.

Sodišče: Gre za običajno prakso v primerih, ko je odrejen pripor

S sodišča so sporočili, da gre v zadevi Diners za postopek, kot je običajna praksa v primerih, ko je bila osumljena oseba pridržana in zoper njo odrejen pripor. Pojasnili so, da bo vso gradivo pridruženo spisu po preizkusu preiskovalnega sodnika, ali so se ukrepi izvajali, tako kot so bili odobreni. Zato na sodišču za zdaj nimajo celotnih posnetkov, sporočil in predmetov.

V spisu je trenutno le nekaj kopij prepisov in ne posnetkov, na katere se je tožilstvo sklicevalo ob predlogu za podaljšanje prisluhov. ''Vseh posnetkov prisluhov skupaj s poročilom sodišče torej še ni prejelo in z njimi ne razpolaga. Res pa je, da zaradi oznake interno ni omogočen vpogled v kazenski spis in jim bo omogočen takoj po izvedenem postopku v preiskovalnem postopku,'' so dodali. S tožilstva so sporočili, da še nimajo poročila s policije.

Obramba proti podaljšanju pripora

Lovše je v priporu od 7. avgusta in je osumljen storitve kaznivega dejanja napeljevanja k zlorabi položaja ali pravic pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Gre za vprašanje Lovšetovih dolgov in povezanih oseb z Diners Clubom Slovenija. Pripor se izteče 7. septembra, ko lahko tožilstvo predlaga podaljšanje. V tem primeru bo obramba nasprotovala, če bo pripor podaljšan, se bodo pritožili.

Gregor Virant
Gregor Virant FOTO: Aljoša Kravanja

So se v prisluhe ujeli tudi politiki?

Po poročanju spletnega portala Požareport so se pojavila namigovanja, da naj bi se v prisluhe ujeli nekateri vidni politiki, ki naj bi se dogovarjali o prodaji Mercatorja, med njimi tudi notranji minister Gregor Virant.

"Gostilniških govoric in člankov s Požarporta ne komentiram," je za 24UR dejal Virant. Tudi na policiji odločno zavračajo namige, da zaradi posnetkov pogovorov Lovšeta in ministra Viranta glede prodaje Mercatorja prisluhov še niso izročili sodišču. Po poročanju 24UR so ogorčeni nad očitki o prirejanju prisluhov in jih ostro zanikajo. Ko bo dokazno gradivo v celoti zbrano in urejeno, bodo prisluhe predali tožilstvu, ki usmerja preiskavo, so dejali na policiji.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
23. 08. 2013 07.51
+1
Kaj pa Šrot,a je že vrnil 129 milijonov evrov?
POŠTENO JEBENO
23. 08. 2013 08.02
Kakšnih 129 miljonov evrov??? Kje si ti kej vidu??? Nč ti neverjamem......hahahahahha
zemljemerec
23. 08. 2013 05.28
+2
Zelo enostavno...sodišče naj mu naloži da takoj vrne denar in šele nato lahko odkoraka kamor hoče.
Ajmomali
23. 08. 2013 06.41
+2
Nekaj takega pa naša sodišča do zdaj še nikomur niso naložila. Vse kraje bomo morali poplačati MI, KI NIMAMO NIČ PRI TEM - bo pa pisalo, da je SODBA V IMENU LJUDSTVA. ........ Matr, kakšne barabe nam sodijo bruhhhhhhh
POŠTENO JEBENO
23. 08. 2013 08.05
NEEEEEE......vrne naj denar in bo mel mčkn mn hudga sodnika al pa sodnico.....sej je tud on človek, baje, tako kot vsi ostali smrtniki naj tud on dobi lekcijo življenja in izkušnjo tajkuna po celi črti!!!!
ananans
22. 08. 2013 19.44
+4
dej dej bajsi. sedu boš v čuzi k zavaljeno prase v svinjaku.
kure bedne
22. 08. 2013 19.09
+12
Nič ne bo, ker ga politika ščiti. Baraba lopovska.
Dimiti Atanasov
22. 08. 2013 18.50
+2
singer177 22.08.2013 16:40:09484Važno, da so Janšo obsodili za to, da je prejel podkupnino na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način, neznano vsoto itd. Kaj ga dela ta banda pokvarjena od Masleše in Fišerja. Važno, da so jih Pahorjevci nastavili, da se ja njim ne bo sodilio. Ko pa vidim Janovića na prostosti z unim njegovim standardnim ksihtom in Mišića, ki hoče postat šef Luke, mi grfe kar na kozlanje. Spoznal sem, da zdej imajo še namem zjeb_at Luko in potem lahko zapremo državo. VSE JE NAČRTOVANO! LEPO NAPISANO.BRAVO.
rob3rt
22. 08. 2013 18.14
+6
pe-erski lobi zopet na delu. Pri naši levici je očitno pogoj za notranjega ministra, da si ... Drugače pa vsi, ki nimamo spomina na ravni zlate ribice, še nismo pozabili kam spada Lovše, če je on v tem sranju zraven, potem je tudi pasja mediatorka. Razlika od takratne afere je samo v tem, da so takrat filali z dildoti kužeke, zdaj pa kar vse Slovence (mi ŠE ne grizemo).
black.
22. 08. 2013 17.08
+14
prisluhi bodo lepo poniknili ))) baje je gor tudi previrantek gegi
Bruhalnica24
22. 08. 2013 16.59
+10
Lofšetuuu so kršene osnovne tajkunske pravice......
tomtom66
22. 08. 2013 16.52
+0
Ni mi jasno zakaj kritika sodišč. Globoko so šli čez rob legitimnega in odredili pripor, čeprav priporniku ne morejo (morda nočejo, ne smejo) omogočiti poštene obravnave. Torej če nekoga priprejo na podlagi prisluhov, ki jih niti še ni v spisu in torej jih nima odvetnik na vpogled potem je odvzem prostosti nezakonit. Vendar pa vseeno pozdravljam sodišče. Odločili so se da bodo počistili tale hlev pa čeprav včasih z odločitvami daleč čez rob legitimnega.
rob3rt
22. 08. 2013 18.18
+3
Boš pozdravljal tudi to, da bomo na podlagi tega plačali lepo odškodnino Lovšetu?
nitiniti
22. 08. 2013 19.05
+2
Zakaj le, državi je dolžen ogromno denarja
singer177
22. 08. 2013 16.40
+9
Važno, da so Janšo obsodili za to, da je prejel podkupnino na neznanem kraju, ob neznanem času, na neznan način, neznano vsoto itd. Kaj ga dela ta banda pokvarjena od Masleše in Fišerja. Važno, da so jih Pahorjevci nastavili, da se ja njim ne bo sodilio. Ko pa vidim Janovića na prostosti z unim njegovim standardnim ksihtom in Mišića, ki hoče postat šef Luke, mi grfe kar na kozlanje. Spoznal sem, da zdej imajo še namem zjeb_at Luko in potem lahko zapremo državo. VSE JE NAČRTOVANO!
nitiniti
22. 08. 2013 19.07
-2
Janša je kradel in pika. Dokazi so, niso jih dovolili uveljaviti. Bomo videli kaj bo zdaj še na Finskem, ko se Janša izogiba prejeti pismo sodišča za pričo
samoza
22. 08. 2013 16.39
+9
samo sodišča so skorumpirana,pokvarjena do obisti in gledajo samo na svojo korist,kradejo pa kot srake saj so na sodiščih samo zafrustrirane ženske ki ne vedo kaj bi z življenjom a denar imajo rade ..prosim,pridi evropa in napodi to tati.nsko gam.ad od kvazi sodišč.v slov.konjicah imaste neko okrajno sodišče kjer so samo ženske.in tako lepo si nabirajo denar za kasneje da je kar veselje.miličniki jih pa ščitijo....
antirepresija
22. 08. 2013 16.19
+24
Lažnivi, nemoralni odvetniki, ki zagovarjajo mafijo, katera je uničila prihodnost Slovenije. On pa se še upa pačiti po TV. Seveda odvetniške pisarne zanima samo denar in publiciteta. Se samo meni zdi ironično, da se te lažnive manipulatorske odvetnike, ki tako vneto zagovarjajo izdajalce naroda, v bistvu plača z NAŠIM denarjem. Lovše in njemu podobni so denar pokradli iz naših bank ,mi pa bomo banke dokapitalizirali. Edino pošteno bi bilo, da če se mu dokaže krivda, se poleg obteženega tudi odvetniku odvzame celotno plačilo, saj je ta denar pač bil ukraden. Če kupiš avto in se kasneje izkaže ,da je bil ukraden, ga moraš vrnit, brez da bi ti kdorkoli povrnil stroške. Torej, to je čisto normalna in očitno poštena praksa. Gabijo se mi.
maijster
22. 08. 2013 16.18
+1
.......čeferinu,bodo že kapnili lepi denarci,he,he,he,............
drnik22
22. 08. 2013 16.09
+18
še odvetnika v pripor!!!
?udežni de?ek
22. 08. 2013 16.51
+1
bibitas
22. 08. 2013 16.05
+4
zakaj pa ne napisete,da je tud novinar dnevnika vpleten?
strel?ek
22. 08. 2013 15.47
+8
Čeferin brani same "poštene" Slovence,a izkazalo se da je vsaki ki je bil v možnosti golfati,je to možnost izkoristil,a raja sedaj bo trpela ker bo morala sanirat državo v celoti,oni pa še v zaporu imajo ves komfort. za to predlagam,ne jih v zapor na stroške država,ampak vsakemu obesiti tablo z napisom za kaj je kriv ter da tako hodi po svetu v času iz obsodbe,a ne...
antayla
22. 08. 2013 15.44
-9
Kako ste naiven narod. Lovše je marsikomu trn v peti. Prišel bo čas, ko bodo vrgli ovadbo. Kakor jaz vem, je "pobasan" denar kot to omenjajo mediji, na računu Unicredit banke, kar pomeni, da je Lovše svoje "dolgove" poravnal. Prišel bo čas, ko se bo vse obelodanilo. Zakaj mislite, da so ga strpali kot neko žival in mu ne pustijo dihati? Sodišče je sramota in vse te skorumpirane sodnike je treba pozvati k odstopu. Mediji nagibajo, Lovšetova žena pa prilaga očitne dokaze o napakah naših sodišč, Lovše pa je še vedno priprt. Živeli komunisti, narod bežite iz Slovenije hitreje, kot bosanci iz Bosne, ker ta država se na zahvalo komunistov in nesposobnih politikov potaplja. Držite se reka: nobeden ni kriv, dokler mu ne dokažejo. Ampak mi ovčke, ker nimamo za kruh, zaradi svoje lastne zavistnosti ne privoščimo drugemu, da si privošči dva. Gremo zdaj delat, da bo država imela dovolj denarja, da bo Lovšetu izplačala ogromno oškodnino.
maijster
22. 08. 2013 15.49
+14
...............zaradi takšnih kot si ti je štala v sloveniji,ker si opran,kako pa razlagaš to da je lovše-diners dobil ob banke 9 milijonov eur za poplačilo upnikov,a je denar dvigoval kar sam na svojo roko,ter ga prekanaliziral neznano kam,a to je pa kaj,spokajte lopovi tisti ki kradete in tisti ki jih podpirate,....
strel?ek
22. 08. 2013 15.53
+11
očitno ga dobro poznaš,ker ga zagovarjaš,a žal nič ni res od tega kaj ti pišeš,toliko nepremičnin ki jih on ima ne zaslužiš z plačo najboljše plačanega Slovenca,če mi to lahko razložiš,a ne..
daf3
22. 08. 2013 16.01
+8
kako kaj Peko pa stilles a tam je pa delal pošteno ne delaj se norca iz ljudi zapreti ga je potrebno skoraj brez sojenja za primer . Mulec je v kratkem živlenju nagrabil toliko kot nekdo v treh generacijah
zemljemerec
23. 08. 2013 05.31
+1
mene ne zanima kdo komu leze v danko...jaz hočem da ima vsaka firma gospodarja in Slovenec delovno mesto in zagotovljen dohodek...a tega ne bo, če bodo politiki šefi gospodarskih družb.
Tago
22. 08. 2013 15.27
+17
Če bi delal pošteno,bi Diners še naprej laufal in NIHČE nebi imel prisluhov,blodenj in drugih trikov prekanjenih odvetnikov,ki žal usmerjajo še kako življenje moderne dobe.Na škodo navadne,preproste,poštene raje-tiste raje,ki jo sistem izmozgava do gat za plačevanje lumparij teh in njemu podobnih.
klldmoll
22. 08. 2013 15.22
+10
>> Lovšetov odvetnik nima prisluhov << kaj pa ima : halucinacije ?? ......... :-)))
Terezinka
22. 08. 2013 15.21
+9
Predlagam, da pogledajo katero državljanstvo imajo ti naši tajkuni in jih izročijo tam kjer bo kazen in zapor najbolj siguren. Boriti se zanje in za njihovo sojenje je smešno. Povzročijo nam itak same stroške, zapor pri nas pa je luksuz na primer z Ameriškim. Želeli so Ameriko naj jo imajo