Slovenija

Lovska zveza bi osem zavarovanih ptic uvrstila med lovno divjad

Ljubljana, 26. 02. 2013 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic je Lovsko zvezo Slovenije in kmetijsko ministrstvo pozvalo, naj umakneta predlog uvrstitve osmih zavarovanih vrst ptic med lovno divjad. Pozivajo tudi, da se v Sloveniji odpravi vsako pobijanje ptic zgolj iz užitka ali športa.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) Lovsko zvezo Slovenije in kmetijsko ministrstvo poziva, naj umakneta predlog uvrstitve osmih zavarovanih vrst ptic med lovno divjad. Ministrstvo je pozvalo, da v Sloveniji odpravi vsako pobijanje ptic zgolj iz užitka ali športa, lovsko zvezo pa, naj dosledno sledi svojemu poslanstvu, za katerega so se opredelili, in se popolnoma odpove lovu ptic.

Na ministrstvu so pojasnili, da so predlog DOPPS danes posredovali vsem institucijam, ki so že predhodno podale obrazložitve. V prihodnje nameravajo najprej sklicati usklajevalni sestanek vseh institucij in društev, ki so podala svoje mnenje. Na tem, ali po potrebi na kasnejšem sestanku, bi morali priti vsaj do neke mere usklajene verzije, ki jo bo ministrstvo poslalo še v redno medresorsko usklajevanje in šele nato proceduro za sprejem na vlado.

Med lovno divjad bi pobudniki uvrstili tudi kormorane.
Med lovno divjad bi pobudniki uvrstili tudi kormorane. FOTO: Reuters

Lovska zveza bi osem zavarovanih ptic uvrstila med lovno divjad

Na današnji novinarski konferenci v Ljubljani je DOPPS razkril pobudo Lovske zveze Slovenije, ki predlaga uvrstitev osmih zavarovanih vrst ptic med lovno divjad. Na kmetijskem ministrstvu so že začeli s postopki spremembe lovskih predpisov. Ker je predlog naravovarstveno in etično nesprejemljiv, DOPPS poziva lovsko zvezo, da predlog umakne, ministrstvo pa, da ustavi postopke za širitev seznama lovnih vrst.

Pobudniki predlagajo, da se med lovno divjad uvrsti osem zavarovanih vrst ptic: kozico, jerebico, sloko, kreheljca, ruševca, lisko, kormorana in grivarja. Predlagajo tudi podaljšanje lovnih dob za več vrst divjadi.

Na ministrstvu obenem pojasnjujejo, da je uredba še v fazi, ko še niti niso bila soočena vsa različna mnenja. Sicer pa v skladu z veljavno uredbo sodi med divjad (kar pomeni, da jih je v določenem obdobju dovoljeno loviti) naslednjih pet vrst prostoživečih ptic: šoja, sraka, siva vrana, raca mlakarica in fazan. Med divjad je uvrščena tudi poljska jerebica, toda le gojena, so še zapisali na ministrstvu.

Lovci nikoli nismo in tudi ne nameravamo loviti ptic, ki so ogrožene. Lovska zveza Slovenije

Z vidika direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki je pristojen za področje divjadi, je glede ptic pomembno, da se poenotijo datumi začetka lovne dobe za šojo, srako in sivo vrano, ki so sedaj različni z zamikom nekaj dni brez kakršnih koli strokovnih razlogov. Poleg tega je bila uredba sprejeta leta 2004, v tem času pa so se zgodile določene spremembe, tako v življenjskem okolju divjadi kot tudi v samih populacijah nekaterih vrst divjadi ali živalskih vrst, ki bi to lahko bile.

"Zato je to primeren trenutek, da se vsi deležniki soočijo z novimi podatki, ki so na razpolago v tem času (od 2004 dalje), kot tudi s strokovnim ali drugačnim mnenjem različnih institucij oziroma društev, ki na področju divjadi izražajo svoj interes. Z vidika direktorata je tudi pomembno dejstvo, da vsako leto izdajajo odločbe o podaljšani lovni dobi za jelenjad v nekaterih lovsko upravljavskih območjih, zato ministrstvo meni, da bi bilo takšne vsakoletne odločbe bolje sistemsko urediti v omenjeni uredbi," ocenjujejo na ministrstvu.

Predsednik DOPPS Rudolf Tekavčič izpostavlja, da sedanji predpisi o lovu ptic iz leta 1993 odražajo naravovarstveno naravnanost naše družbe. "Ohranjena narava je naša največja mednarodna prepoznavnost in razvojna priložnost. Ozki interesi manjšine lahko to našo prepoznavnost ogrozijo. Slovenija ne sme izgubiti 20-letne prednosti, ki si jo je ustvarila na tem področju," je dejal.

DOPPS opozarja, da gre pri predlogu lovske zveze za vrste ptic, ki ne delajo škode in pri katerih umetno uravnavanje populacije ni potrebno. Pri lovu na te vrste bi šlo zgolj za ubijanje za šport in zabavo. Poleg tega pa štiri med njimi sodijo med najbolj ogrožene vrste v Sloveniji: kreheljc in sloka sta močno ogroženi vrsti, kozica in jerebica pa kritično ogroženi gnezdilki Slovenije, še opozarjajo v društvu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

matic cad
27. 02. 2013 09.40
+5
Veliko LOVCEV je starih in onemoglih...... ali so pripravljeni na odstrel ?
RUGIEVIT
27. 02. 2013 08.04
+11
Pri nas so v lanski zimi kormorani spraznili okoliške vode v nulo .Spravli so se celo v privatne ribnike keri niso bili zaledeneli! Nevem zakaj ptičarji in ostala društva ne plačujejo koncesije da bi se tudi iz tega naslova pokrivala škoda ki jo povročajo njihovi varovanci ,če že odločajo naj še plačujejo kot ribiči in lovci ! Tu so še društva za začito živali ki so tudi glasni med tem pa nihovi člani sprehajao spuščene pse po travnikih in gozdičkih ja saj je ne dobi ,če spodi kako divjad ampak ta divjad komot konča pod kolesi avtomobila ali pa zapletena v kaki ograji !Še posebej zdaj ko je sneg visok z skorjico ki obdrži psa zgoraj srnjadi pa se pogreza z tem je lahek plen spuščenemu psu! Raje zavarujte naše ptice ki so izginle iz živih mej, borite se za zasaditev mejic ki bi tudi zadržale veter ne pa da je golo polje od ptuja do pragerskega dvignite se za podhode pri gradnji avtocest zato bojujejo lovci sami vi pa jim polena pod noge mečete z vašimi bedastočami! Tam se odnese ves kostanj iz gozda ker ga radi papcate ,divjad pa dela škodo v sadovnjakih in vinogradih kmetje pa nad lovce naj plačujejo, se tu kaj oglašate ne spet ne ,ker ste med tistimi ki hodijo v gozd po kostanj in ostale polodove! Ker taki kot ste vi odločajo gre naša država dalje svojo pot v greznico!
luckyss
27. 02. 2013 06.08
+1
Na žalost je človek s svojimi posegi v naravo že dodobra uničil ravnovesje v njej. Posegi so nujni, o tem pa naj odloča stroka in ne neki lovski ali "zeleni" lobiji !!
krtaca15
26. 02. 2013 22.54
-2
Drustvo za opazovanje ptic, kaj bomo morali zdaj tudi piscance in kure uvazati da bo vam po godu? Vtikate se v vse stvari o katerih nimate blage veze. Zaradi vas se zarasca narava, dela gospodarska skoda itd. Mislim da je cas da utihnete. Itak ste bolj papeski od papeza.
LOS - T
26. 02. 2013 23.11
-1
tisti očalar je prav zoprn že na pogled, sori...pol pa še teži da mormo vse pr mir pustit...kje so vrabci in kosi iz naše ulice, a? vse so vrane potamanile...ki jih društvo ščiti celo preko sodišča...
big4blue
27. 02. 2013 07.25
-2
Vidva ta pogumna...ravnovesje lahko vzpostavta s tem da se zapreta v kletko s tigrom pa da vaju vidm...
Derpette
26. 02. 2013 20.44
+10
Ok razumem, da nekateri pač ne podpirajo lova, ampak poglejmo si ta primer: Pri nas doma srake, šoje in sive vrane so se tako namnožile in so začele uničevati jajca ostalih manjših ptic, da slednjih je okoli mojega doma vse manj. Če narava ne zmanjša njihovega števila, pač morajo lovci. Enak problem je nastal z lisicami in zajci, število lisic se je v zadnjih 10 letih na našem območju tako povečalo, da že več kot 4 leta nisem videla divjega kunca in grem na sprehod po robu gozda vsak dan. Lisice pa so pojedle vsem sosedom kokoši. Ko pa kormorani so se tudi v par letih zelo namnožili. Stojijo na bojah za gojenje školjk v Stunjanu, prej je na približno 600 bojah bil po en kormoran zdaj so že po dva, s tem da štejemo da je ta samo Stunjanska populacija. Lahko pa ptičarji prispevajo za naselitve novih primerkov risov, da lahko populacija ponovno oživi in tako ne bomo potrebovali odstrelov rastlinojedih živali. Morali bi prilagoditi lov potrebam, in to bo to. Zaradi par ptičev ne bomo ustavljali gradnjo vetrnih elektrarn, ker vetrna elektrarna naredi najmanj škode okolju, dosti manj kot hidroelektrarna, da ne govorimo o tistih, ki niso na obnovljivi vir.
mr.T
26. 02. 2013 22.32
+2
Ne preveč fantazirat jagri pokajo tako plen kot plenilce in nič nima veze z uravnavanjem narave.(Po naravni logiki uravnavanj kapitalci nikoli nebi smeli pristati na listi za odstrel a kaj, ko nihče nima rad garjave trofeje), enako kot pri ribičih samo z osebno zabavo ,najprej zivali futrajo in množijo potem pa veselo pokajo. Glede škode, ki jo povzročajo medvedi volkovi in lisice ,za to so kmetje včasih imeli pse ,na črede, ki jih varujejo psi ni napadov .Z drobnico pa tudi nebi imeli težav če bi volka bolj pri meru pustili tako pa je po predpisij vsak volk opažen na travniku legalna tarča. Će pa bi enako metodo odstrela glede na grožnjo uporabili pri jagrih bi jih morali vsaketoliko par tisoč pospravit, smrti od medveda še ni bilo v zadnjih 50 + letih ,jagri pa vsako leto počijo nekaj jagrov ,malce zašumi grmovje pa se že strelja.
nezaželjen
26. 02. 2013 20.39
+7
Vsi zaščitniki ptic, vprašajte se, zakaj zmanjkuje vrabcev na našem koncu? Kaj pomeni pokol, ki ga ustvari kormoran in kaj pomeni, ko vrana zamenja goloba (poglej si poslopia ob Petrolu v Zalogu pri Ljubljani). Nepregledne jate vran letajo v tej okolici in delajo škodo tako na tehniki kot v naravi. Izginile so tudi srake, ker ne prenašajo tako velikega števila vran. Vi zagrizeni naravovarstveniki pa ščitite vse škodljivce, ne glede na škodo, ki jo povzročajo. Ok, plačajte škodo pa bom vrane prenašal! Tudi kormoran, ki celo avtohton bi moral z naših rek. Če pa že drugega ne poskusite uporabiti možgane, če jih imate in razmislite o ravnovesju!
ELmariachi1
26. 02. 2013 20.46
+2
Naj gre kak tak "naravovarstvenik" popravljat škodo ki jo narni divjad, me zanima kolk teh pametnakovičev je kdaj vidlo solnico spomladi, pa ne uno na mizi, kdaj je kdo kako krmišče založil,. kolk teh veljakov je šlo kam rušo ravnat po prašičih,.... Vsi so pametni, ne grejo pa več kot 100 metrov od avtobusne postaje
mr.T
26. 02. 2013 22.34
+1
Zakaj pa delaš solnico in krmišče, če te iste zivali ki jih futraš malo kasneje počiš, pol jih ne futrat pa se ne bojo toliko množile. enako je z ribami jih pa ni treba lovit problem je samo ker jih toliko vložijo v reko za lasten lov potem jih pa kormoran polovi.
RUGIEVIT
27. 02. 2013 13.01
+2
mr.T čestitam za najbolj butasto izjavo do zdaj se vidi da si nek nerazgledanec ki nevidi dalje od svojega nosa!
ELmariachi1
26. 02. 2013 20.23
+5
Vsi vi umetniki, ki imate vsesplošne komentarje, dejte sa malo izobraževat vsesplošno. Ni nobenmu cilj pobijanje. Preberte si kakšno literaturo na to temo, ne sam nasedat nekim novinarskim tračem. Ateistek lahko te pa povabim da greš z mano do kmeta k mu divjad potolče vso zelenjavo na površini približno 10 ali pa 15 nogometnih igrišč, me zanima kaj mu boš odgovoru, al pa kaj bi mu odgovoril vi ostali,.....
Garfild112
26. 02. 2013 20.36
+3
ELmariachi1
26. 02. 2013 20.51
+0
Kle si lepo pokazu kolk si izobražen pa kolk si načitan o vsem,.... Smilš se mi.
zaniwars
26. 02. 2013 20.54
+0
Morda si pripravnik,ki naganja po goščavi in napumpan do amena,...
ELmariachi1
26. 02. 2013 21.03
+0
Ti si napumpan z neumnostmi. raj si preber kako knjigo na to temo. ne pametuj k pojma nimaš,.... Verjetno si ti napumpan z raznimi španskimi serijami pa ti ni jasn kaj se okol tebe dogaja v resničnem svetu,,....
Garfild112
26. 02. 2013 21.03
+2
glede plačevanja ur ....prns letiš če ne opraviš ur in glede njiv... .pridi pogledat....ne meči vsh u isti žakel
ELmariachi1
26. 02. 2013 21.06
+2
Zgleda da ni opravu svojih obveznosti pa je bil izključen, zdej je pa jezn na cel svet.
SuperLolek
26. 02. 2013 22.07
+3
predvsem ptiči kmetu res potolčejo vso zelenjavo...
Feels_good_man
26. 02. 2013 20.05
+2
Bedaki, kako bi bilo pa njim včeč če bi jih nekdo streljal iz užitka? Ali pa če bi jih streljali dokler ne bi tudi lovci postali ogrožena vrsta?
starakadilka
26. 02. 2013 19.49
-6
Nedopustno. Lov bi uzvajali na določenih pticah, ker je izjemno, PONAVLJAM IZJEMNO ZANIMIV: Groza. jaz bi dala lovce pred cev, pa da vidimo, kako bi se počutili. Nso varuhi, so bolniki.
Dejan Vovk
26. 02. 2013 19.56
+6
savinjon
26. 02. 2013 20.04
+4
163540
26. 02. 2013 19.41
+0
Zopet je vržena kost samo,da se prepiramo,nepremišljena poteza ministrstva in lovcev.Vsak normalen ve da ta predlog ne bo obstal,je pa odličen za " zmerjanja " in medijskega dokazovanja nekaterih posameznikov na obeh polih.
Komentiranje prepovedano
26. 02. 2013 19.40
+2
Biznis je biznis... pa čeprav so ptice last državljanov.
Bu?ko Štru?ko
26. 02. 2013 20.07
+6
Ptice niso last NIKOGAR! Ne moreš si lastiti narave ne živega bitja. Lahko si lastiš samo svojo zadnjo plat!
ihatelj
26. 02. 2013 19.38
+4
Vi bedaki iz društva za zazaščito kar koli že delate samo sranje in nič drugega. vprašajte malo ribiče kakšno škodo delajo kormorani. nekatere vrste rib so skoraj že iztrebli. Pa da nebi slučajno govorili o veternih elektrarnah. nimate pojma kaj govorite, večina ste pa itak vegiči, ker sem vam živali smilijo. ribice pa papate aaaaaaaaaaaaaaa. V sloveniji lahko že vsak ustvari neko drušvo pol jih mora pa cela država upoštevati.
savinjon
26. 02. 2013 19.40
+1
LOS - T
26. 02. 2013 20.05
+0
Bu?ko Štru?ko
26. 02. 2013 20.10
-4
Štekam ubijanje živali za prehrano, štekam da recimo ubijaš da zmanjšaš škodljivce... Ne štekam pa lova za šport in užitek. Nobeno živo bitje na tem planetu ne ubija iz samega dolgčasa, zaslužka in užitka!
ateistek
26. 02. 2013 20.16
-6
Kormoran lovi ribe zaradi preživetja, lovci pa bi streljali za zabavo. Dovolj je, če imaš možgane v velikosti piškavega lešnika, da bi to dvoje ločil..
Dejan Vovk
26. 02. 2013 20.28
+4
pagan
26. 02. 2013 20.33
+8
če kormorani res tok potrebujejo kolkr rib potolčejo pol sm pa js paradajz. verjetno pa tudi še nisi videl od blizu spraznjene koruze al pa sončnice od vrane. 90% zrnja ostane na tleh. še bolj grozno pa je, ko se po setvi spustijo na njivo pa pol tut za njih ni ničza obirat jeseni....
ihatelj
26. 02. 2013 22.30
+4
ateitestek je verjetno neka mestna srajca, in nima pojma kaj se dogaja malo zunaj.
binmister
26. 02. 2013 19.23
-2
Lovsko zvezo in lovce to treba ukinit .Ali pa njih za zabavo preganjat in streljat pod pete
savinjon
26. 02. 2013 19.29
+9
kadar ti bodo divji prašiči in srne uničile ves pridelk..pol se oglasi... bo konj bolši u lazanji
Komentiranje prepovedano
26. 02. 2013 19.41
+8
Ja. Ko ti bo divjad uničila ves pridelek, ti pa bedak ne boš imel ničesar zavarovanega, se boš počutil kot konj v lazanji.
savinjon
26. 02. 2013 20.01
+4
po tvoji pameti..pole najbolše da zavarvam plevel...bolš da nit ne orjem in sadim...in si delam stroškou
kum11
26. 02. 2013 19.16
+7
naj uvrstijo kormorane , krokarje din golobe da se znebimo tehg ptic
Moros
26. 02. 2013 18.41
-3
najprej je potrebno lovske družine uvrstit med lovno divjad in omogočit lov čez celo leto na njih, večje nesnage v sloveniji pa ni namesto da bi lovili divjad (divje prašiče itd.) kateri povzročajo čedalje več škode na kmetijskih površinah in med kmetijskimi pridelki se jim še škode ne da popisat prit kajšele da bi poplačali škodo, ko pa se moramo vsi zavedat da to negre za njihov dear amkpak za državni denarkaterega prejmejo da izvajajo lov na divjad, ter za povračilo škode povzročene iz straani divjadi!
binmister
26. 02. 2013 19.22
+0
Garfild112
26. 02. 2013 20.47
+6
moros dej si kej prečiti preden blebetaš neumnosti.... niti centa ni še dala deržava našemu ld za povračilo škode od divjadi oz za to da lov izvajamo!!!!!!
Eurojackpot
26. 02. 2013 18.34
+8
Ko so lovcem dovolili, celo prosili naj streljajo kormorane, so lovci rekli: dajte na za patrone, pa bomo. Ne, oni bi streljali samo tisto, kar je za v pisker ali pa trofeja.
aojz
26. 02. 2013 21.28
+4
Niso prosili za odstrel ampak za streljanje v zrak ali plašenje.
wsharky
26. 02. 2013 18.32
-3
... spet bodo lovci ... pod gasom ... hodili naokoli ... se bo se kaksna nova nesreca zgodila, ko bo kak lovec pod vplivom maliganov ... he he he ...
ihatelj
26. 02. 2013 19.40
+4
kaj misliš da lovci samo pobijajo al kaj. pojdi z njimi malo okrog pa boš videl ,da glede na čas ki ga preživijo v naravi več čistijo kot pa streljajo.
LOS - T
26. 02. 2013 18.25
+15
ti ornitologi, ajde sej so kul po svoje s temi daljnogledi skriti za grmovjem, ampak da so pa vrane zaščitena vrsta zaradi njih mi pa ni...tle pr nas so že vse druge ptiče te vrane požrle, jaz pa, ker nisem lovec še poštene zračke ne morem kupiti da jih vsaj spodim stran od naše kante za smeti...ko se poserje je flek kot od galeba....kje so naši vrabčki in kosi, a , ornitologi???
mertseger
26. 02. 2013 18.22
+21
Med vrste za odstrel bi morali nujno uvrstiti kormorane ter sive vrane ker naredijo toliko škode da je groza. Vse ostalo je pa neumnost. p.s. Če ornitologi zagovarjajo drugač pa naj plačajo škodo ki jo povzročajo kormorani ter vrane. Si bodo naslednji dan premislili.
LOS - T
26. 02. 2013 18.26
+11
saj so vrane hoteli, pa je tisti špeglar iz društva tako zdraho naredil ministrstvu za okolje, pa sodno prepoved itd, da se nobenemu ne da več s tem ukva<rjati...
ferencz 1
26. 02. 2013 18.18
+3
Zadnjič sem bral, kaj to ministrstvo za kmete dela, kakšen pravilnik so sprejeli za nelovno podoročje in kakšne ograje morajo biti postavljene, ma v tej državi je zadnji čas da gre vse v cugrunt, ko take bedarije sprejemajo. komentarja o pijanih lovcih se bom pa vzdržal!