Slovenija

Pozabite žledolom, največja katastrofa se v slovenskih gozdovih dogaja prav zdaj

Ljubljana, 16. 08. 2016 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Lubadarji so letos uničili že dva milijona kubičnih metrov smreke. Napada v takšnem obsegu ne pomnimo in predstavlja največjo katastrofo doslej v gozdovih. Da bi jih ustavili, bo treba poseči v lastninsko pravico, pa čeprav bo to pomenilo odstop od zakona, opozarja Jošt Jakša.

Grozljiva fotografija je z gore Mount Rachel v ZDA, a če ne bomo hitro ukrepali, se lahko zgodi, da bomo tudi v Sloveniji priča takšnim prizorom.
Grozljiva fotografija je z gore Mount Rachel v ZDA, a če ne bomo hitro ukrepali, se lahko zgodi, da bomo tudi v Sloveniji priča takšnim prizorom. FOTO: Thinkstock
Sistem zatiranja škodljivcev v gozdovih mora biti hiter in učinkovit, zato bodo zaradi javnega interesa sledili tudi posegi v lastninsko pravico, je po sestanku skupine za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov poudaril direktor direktorata za gozdove Jošt Jakša. Podlubnik naj bi letos terjal več kot dva milijona kubičnih metrov smreke.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem je opozoril, da napad podlubnikov v takem obsegu predstavlja največjo katastrofo doslej v gozdovih. Do danes so zaradi tega škodljivca posekali že preko milijona kubičnih metrov gozdov, kar pomeni, da bo letos samo s sanitarno sečnjo posekanega več kot dva milijona kubičnih metrov lesa. "Številke lahko znižamo le s pravočasnim ukrepanjem. Tu so na potezi lastniki s pravočasnim odkrivanjem in spravilom napadenega drevja," je dejal.

"Sistem mora biti hiter in učinkovit. Poseči bo treba tudi v lastninsko pravico, kajti s posegom v pravico enega lahko ščitimo lastninsko pravico stotih ali več, gre torej za javni interes," je poudaril Jakša. Zakon o upravnem postopku ima svoje roke, ki so v primeru bolezni v gozdovih predolgi. "Tu bo potreben odstop od zakona o upravnem postopku, treba bo prepričati javnost kot politiko, da je to v interesu vseh," je povedal Jakša.

Smrekov gozd, ki ga je napadel lubadar.
Smrekov gozd, ki ga je napadel lubadar. FOTO: Thinkstock
Jakša je izpostavil, da bodo vsi, ki ne bodo v roku opravili svoje obveznosti, sankcionirani, ne glede na lastništvo. Problem ni z lastniki, ki želijo delati, pač pa v lastnikih, ki v gozdu ob pojavu bolezni ne ukrepajo in s tem ogrožajo gozdove vseh tistih, ki redno gospodarijo.

Po zakonu o upravnem postopku lahko revirni gozdarji odločbo o sanitarni sečnji zaradi podlubnikov izročijo osebno lastniku, možna je tudi vročitev po pošti, kjer pa se vročitvi lahko lastnik izmika 15 dni. Šele po vročitvi v nabiralnik začnejo teči roki za sečnjo. Po tolikšnem času pa je lahko že prepozno za uspešno sanacijo.

"Hitra sprememba zakona o gozdovih, ki se nanaša tudi na prevoznice, se mora zgoditi v začetku septembra, da bo zakon začel veljati z novim letom. Se pa prihodnje leto obeta nov zakon o gozdovih, ki bo vključeval večje spremembe," je pojasnil Jakša.

Sedaj bodo v prvi vrsti poskušali prepričati ministrstvo za javno upravo, da je vsak akt odločbe za sanitarno sečnjo v javnem interesu, kar pomeni, da se lahko vodi po skrajšanem ugotovitvenem postopku. Tako ne bo treba iskati vseh solastnikov gozda in njihovih soglasij. Zavod bo lahko oddal prodajo na panju – kdor bo vodil izvršbo, bo les prodal, razliko v kupnini od stroškov nakazal lastniku oz. če bodo stroški večji, se bo razlika pokrila iz proračuna in se potem izterjala od lastnika.

"Na osnovi 144. člena zakona o uradnem postopku je treba ugotoviti, da obstaja možnost za večjo premoženjsko škodo, kar je lahko vprašljivo. Če tu zapišemo, da gre za postopek v javnem interesu, se vsak postopek lahko začne brez iskanja soglasja 50 solastnikov," je še pojasnil Jakša. Obenem je poudaril, da se lahko pojavijo bolezni, ki lahko povzročajo velike škode in se lahko pojavijo tudi na drugih drevesnih vrstah, ki trenutno še ne kažejo ogroženosti.

Večje povezovanje za večjo odzivnost

Gozdarske inštitucije se bodo sedaj še bolj povezovale, ustanovile bodo skupne baze podatkov, posredovale informacije o dobrih izvajalcih in dobrih odkupovalcih.

Skupina za nadzor obvladovanja in zatiranja podlubnikov se je danes sestala prvič, prisotni pa so bili predstavniki Zavoda za gozdove Slovenije, Gozdarskega inštituta, Inšpektorata za gozdarstvo ter družbe Slovenski državni gozdovi ter Kmetijsko gozdarske zbornice.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (218)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Majstoree
17. 08. 2016 15.20
+6
Sam se ukvarjam s sečnjo ter spravilom lesa, imam tudi nekaj svojega gozda, grozno je da imamo lastnike ki nimajo pojma kje imajo sploh gozd, bohnedaj da bi bilo treba kakšno cesto naredit,-vlako ali deponijo, to je že strošek pa tudi če jim poveš da se bo vse pokrilo iz lesa ki je še od žledoloma po tleh, raje vidijo da vse zgnije, ker jih nihče ni pritisnil v 2 letih je prišel še lubadar. Druga skrajnost so pa kmetje z 3-4 traktorji na kmetiji, najboljšo možno opremo , vitle, motorke, gozd imajo pa v razsulu oziroma se ga ne dotaknejo ker je na veliki kmetiji lepše nafutrat kravce ter počakat tistih 15-20k subvenciji letno, kdo se bo z gozdom ubadal, za vse take primerke bi še bolj kot poseči v lastninsko pravico kar odvzem... kdor ima opremo ter znanje nima razloga da v 1 letu ne pospravi svojega gozda.
wolfterier
18. 08. 2016 09.56
+1
Po žledolomu sem vprašal gozdarja,zakaj ne spravljajo lesa iz gozda.Rekel je,da bi preveč poškodovali zemljišče da čakajo,da toliko zmrzne,da ne bo škode.Povedal sem mu, da že deset let ni bilo toliko mraza in da še dvajset let ne bo ! No,zdaj pa imamo lubadarja,ki tudi ni zmrznil !
wolfterier
18. 08. 2016 09.56
JosipBrozDrugi
17. 08. 2016 11.51
+4
večina gozdov je v lasti "svete" RKC
nemelk5
17. 08. 2016 09.17
+7
imam se pa jaz nekaj za povedati! letos ko so vedeli koncesionarji(gozdna gospodarstva), da bodo izgubili koncesije, so namerno sekali samo lep les, in zadaj namerno puscali lubadarke(ker se ne splaca iti v gozd na neko secisce sekati 3 smreke), da so posekali kar se je se dalo! Sekali so na golo, zadaj so puscali secisca taka, kot bi bombo vrgel...no tu je pa rezultat
blsvohgenij
17. 08. 2016 17.51
3 lubadarke ... gotovo so zate lubadarke rjave, zame pa to niso več lubadarke ampak so poleg teh še zelene smreke
grumf
17. 08. 2016 09.07
+6
mnja.,.. škoda bo velika, na koncu se bo pa vse obraslo., Gozd bo živel še naprej. takšen ali drugačen.
wolfterier
18. 08. 2016 09.58
+1
jung
17. 08. 2016 08.36
+8
Problem lubadarja je večplasten. Pri tako obsežnem napadu ni niti potrebne mehanizacije za hitro odstranitev, med lastniki so tudi starejši ljudje, mladi,ki so odšli v mesta sigurno niso tega vešči........ Nekateri dediči živijo v ZDA, Kanadi, Avstraliji........... Mnogo parcel ima več dedičev , ki se po slovensko ne morejo zmenit nič........ Logarji pa grozijo samo tistim,ki jih lahko zgrabijo za vrat , ostalih pa nobeden ne lovi okoli..... Pa še kaj bi se našlo.
Vakcinar
16. 08. 2016 22.56
+12
4000€ neto na mesec in kamion bukove hlodovine letno. Pustim firmo in se prijavim za delo TAKOJ !Vetrolom in erozija bosta dokončala, kjer je žužek zaključil.
srmeka
16. 08. 2016 22.56
+29
takole: z ženo sva lastnika gozda pod Karavankami, več kot pol žledoloma smo pospravili v dveh mesecih, potem smo fasali še vetrolom. vse skupaj je bilo pospravljeno do konca maja. obljubljene so bile sadike po 1€, ampak od tega ni bilo nič. sadike sem kupil v novembru in od logarja dobil opomin zaradi nepravilnega pogozdovanja. od 2014 pa do danes je bilo podrtih še cca 200 smrek, 150 sigurno lubadaric. zaslužka z vsem spravilom ni bilo, smo se gibali okrog pozitivne ničle. v kolikor si lastnik gozda, zanj tudi odgovarjaš in moraš ravnati kot dober gospodar. naš gozd meji s tremi lastniki, prvi je saniral žled in vetrolom lani, druga dva se nista niti dotaknila, razen enega, ki je cepnil dve bukvi za kurjavo, ostalo pa trohni. na novo smo posadili večinoma bukev, smreko samo na severnem delu, po robovih hrast in javor. grušta naslednjih 30, 50 let iz naše hoste sigurno ne bo. zakaj se logar sprehodi mimo nas takoj ko zalaufa motorka ne vem, ko sem pokazal na sosednji parceli pa zna samo zamahniti z roko in meni težit, da ni dovolj smreke. bomo v novembru selili sadike iz enega konca na drugega. zna lubadar shebat vse. koliko zadnjih rokov so že postavili za čiščenje gozdnih parcel??????
srecnii
16. 08. 2016 22.12
+12
In Zavod za zaposlovanje bo spet ponujal dela za ušivih 500 evrov/mesec, pospravljanje vej in sečnja. Kr sami naj gredo delat za tah 500 evrov, tako delo je ovrednoteno na nekje 1200 evrov neto mesečno. Potrebno je vedet, da so gojzarji, rokavice, čelada in hlače draga oprema. Si ne predstavljam da bi nek kvazi delodajalec spet škrtaril pri zaposlenih, češ da je samo čelada zadost. Je*ejo se naj. Po Vrhniki so gozdovi več rjavi, kot zeleni.
srecnii
16. 08. 2016 22.22
+17
Ne blefiram, doma imam ogromno gozda in vem kak se lahko v 1 mesecu obrne evrov, na koncu pa se ponekod delavce plača vsega skupaj 1000 evrov BRUTO, kar znese neto 600 evrov. sramota. 1 smreka ima 3-4 kubike, vrednost okol 250 evrov, če je seveda lepa in ne suha ko poper (tak les je pol manj vreden), ampak dela s takim je tud manj. 1 smreko pospravim v 1 uri. Torej v 10 urah jih lahko podrem 10, to je 30-40 kubikov hlodovine. Odkupna cena 80 evrov/kubik, gre pa tudi za lepe hlode nad 100 evri, torej 2400-3200 evrov je prometa, ko odšteješ vse stroške si na 2000 ali 2500 evrov evrov/dan.....in delavca se plača samo 1000 evrov bruto/mesec....
puspan
16. 08. 2016 22.56
-6
srečni to samo pomeni, da se imaš še predobro. Ljudje takšne sorte ne bi smeli biti upravičeni prejemanja nobene socialne pomoči.
srecnii
17. 08. 2016 08.52
+3
Kakšna socialna pomoč, to je socialni kredit!
Heinke
17. 08. 2016 09.27
+1
Zato ker za vsem stoji mafija in če mafija nima dobička se nič ne naredi, ker državo vodi mafija. Mafijo pa boli kur... za gozdove. Mafija je pač vladavina opic, ker ima pač omejeno pamet.
pizzamargerita
16. 08. 2016 22.07
+8
lastniki gozdov jamrajo, da je cena lesu padla in da zdej ne bojo prodajali. Raje majo, da vse skupaj propade, kot pa da bi prodali po zdajšnji tržni ceni.
srecnii
17. 08. 2016 09.46
+1
Ves les gre v promet, samo se jim ne splača pospravljat, odkupna cena je samo tam 30-40 evrov/kubik, ena smreka vredna 100 evrov, ker je suha ko poper.
s28676s
16. 08. 2016 21.56
+13
Ajde farji....kikle slečt,pa bandure gor pa gremo u hosto...hotl ste pokluko...zdej jo pa rešte...
motorka57
16. 08. 2016 22.18
+1
...a ti ? kaj boš sam drekal ? Za kramp in lopato noče prjet noben,s kompi i jezikom bi pa delal ,kaj ???
Martin Žmitek 1
16. 08. 2016 22.49
+0
s pokljuko ni nč narobe.. problem je v jelovici
srecnii
17. 08. 2016 09.47
+1
Plačajo naj delavce, tak kot v Avstriji pa bo v 1 mesecu ves Slovenski gozd spucan !!!!
srecnii
17. 08. 2016 09.48
Ampak vsak izgovor iz strani delodajalca, lastnika gozda je novodobni suženjski
slovenicu
16. 08. 2016 21.50
+10
Po poškodovanem gozdu od žleda, je lubadarja napovedal vsak kmet...
PSIHOTERAPEVT
16. 08. 2016 21.40
+0
škrtost lastnikov .. raje pustijo, da zgnije kot da bi dali ali prodali.. karma stari ;) vse vam bo crknelo! najdli se bojo pacijenti " v mojmu gojzdu pa ze ne bote ja" vam bom dal js lubadarja ja" hehehehe haHAHah meh
Megaclite
16. 08. 2016 21.49
+3
Ponudiš komu zastonj s prevozom lepe smrekove ali pa jelkine veje pa se ti v glavo smeji. Vsak bi imel deblo od bukve...
johanca123
16. 08. 2016 21.01
+17
Židan prvi lubadar!
puspan
16. 08. 2016 22.57
+8
...pa ne samo on, tudi vsa kompletna združba okoli njega.
up_
16. 08. 2016 20.56
+13
smo pa edina država ki ni škropila iz letal proti lobadarju in to zaradi pticcc...katastrofa... še avstrici ki so tako zeleni in naravno osveščeni so škropili...
Megaclite
16. 08. 2016 21.31
+24
Avstrijci tržno gospodarijo z gozdovi. Izkoristijo vse naravne vire. Pri nas pa se vedno najdejo neki kvazi ekologi, ki nasprotujejo vsakemu projektu za izkorišanje naravnih virov. Avstrijcem se zdaj smeji, ker kupujejo naš poceni les in nam ga drago nazaj prodajajo - predelanega.
guojle
16. 08. 2016 21.57
+5
Avstrijci zagajo les za 10ojrov slovenci pa za 100 na kubik, zato gre les v avstrijo
puspan
16. 08. 2016 22.58
+2
Bofur
16. 08. 2016 20.47
+9
Narava vrača udarec ter popravlja vse zgrešene napake slovenske gozdarske stroke. Lubadar napada smreko, ki se jo je zaradi hitre rasti, oziroma možnosti hitrega poseka in zaslužka, umetno sadilo kot prevladujočo monokulturo. Na Slovenskem so nekoč prevladovali mešani gozdovi bukve, jelke, gabra, hrasta, zdaj pa imamo nasajeno monokulturo smreke, ki ima plitve korenine in je občutljiva na sušo ter zaradi tega na napad lubadarja.lubadar napada bolna in poškodovana drevesa.
Megaclite
16. 08. 2016 21.36
+5
Tako je. Najbolj na udaru so monokulture, in sicer smreke, ki so jo posadili cca. 40 let nazaj. Star mešan gozd bo preživel lubadarja.
PSIHOTERAPEVT
16. 08. 2016 22.01
+1
++++ tocno to, se js vem ki nimam pojma, da ta smreka ni autohtona.
Tomvojo
16. 08. 2016 20.29
-1
Lubadar je proti levaški vladi pajkov jajček.
Brakedirt
16. 08. 2016 21.37
+1
glavni pri vas je bil v partiji,predsednik vlade ni bil nikoli,kdo je zdaj levak?
blsvohgenij
16. 08. 2016 20.18
+17
Kaj pa bodo naredili? Jim bodo prepovedali izlet s smreke? Glavna in nujna sprememba bi po mojem mnenju bila da se seka le "zelene" smreke, suhe pa obvezno puščati zadaj dokler se ne sanira teh "zelenih". Zakaj? V suhih oz. rjavih smrekah je lubadar že zdavnaj oddelal svoje in je že šel tam naprej na nove "zelene" smreke in ravno te so najbolj kritične, če se bo sekalo le suhe nismo naredili popolnoma nič... Sekati je potrebno po mnenju mnogih ki se ne zastopijo na te reči ZDRAVE smreke. Če si bo kdo šel ogledati ravno tiste zelene smreke ki so ob rjavih bo spodaj pri koreninah opazil rjav prah (kot moka) in ravno te so najbolj kritične ker v teh je LUBADAR. Dokler pa tega ne bodo spremenili pa smo v riti in bomo delali kot norci, ampak žal lahko naredimo le toliko kot lahko in zato nas ne obsojajte zakaj se nič ne naredi ker je trenutno polno tujcev ki nam pomagajo. Ekip pa je še vseeno premalo. Tako da sam prepoved izleta lubadarja naj dajo in bo mir, ali pa ksilolin sam bojo spet ta zelen se v "luft" vrgli zaradi ribic, pa ptičkov, pa muckov in takšne reči učinkovito bi bilo pa najbolj ...
up_
16. 08. 2016 20.54
+2
husqvarnaxp
16. 08. 2016 20.57
jap. problem je tudi ker se v takih premerih premalo odkaže, itak pa je vedno treba iti v teh primerih po frišnih še kakšno več ki še ni napadena samo tako se da nekaj robe rešiti. mamo pa srečo da imamo avstrijce in italijane da nam vso to robo odkupijo ker drugače bi se pri nas utopili v poplavi lesa
Megaclite
16. 08. 2016 21.33
+1
Točno tako je. Stroka ne bo priznala svoje zmote. V suhih smrekah več ni lubadarja, prav tako ne v vejah. So pa v sosednji zeleni smreki... in tako se širi dalje.
Klimova
16. 08. 2016 22.56
+4
seveda bi se utopili v poplavi lesa, če nam je pa bannda pohlepna in birokracija uničila vso lesno industrijo
BlokiranZaradi24urFašizma
16. 08. 2016 20.12
+6
A lubadarji pa niso uporabni za kaj?! Namreč če so, pa dajmo gojit lubadarje. ;) Imamo mi lubadarjev, tudi izven gozdov, ... za izvoz.
Skunk Works
16. 08. 2016 22.56
+0
Iniesta
16. 08. 2016 20.08
+0
Pr nas so lubadarji na subicevi ...
Jožajoža
16. 08. 2016 19.52
+12
lubadar,žri cerkvene gozdove.