Slovenija

Zato je Oblak podaril svoj dres za dražbo

Ljubljana, 17. 07. 2018 16.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tjaša Petrič
Komentarji
6

Lucija Mlinarič, dobitnica 27 odličij na največjih tekmovanjih po Evropi in svetu, je tisti človek, ki se je vedno odzval na pomoč drugim, zdaj pomoč potrebuje ona in mnogi jo slišijo, tudi slovenski nogometaši.

"Zdaj mi je pa že kar nerodno," mi je rekla Lucija Mlinarič, ko sva se dobili prejšnjo sredo, na dan, ko smo začeli z našo drugo dražbo. Po dražbi Dončićevega dresa so se naši nogometaši skupaj z vrhunskim vratarjem Janom Oblakom odločili, da ji podarijo njegov dres za njene nove zmage. Da je simbolika še večja, gre za dres, ki ga je Oblak nosil v sezoni 2014/15. To je sezona, ko je on začel igrati za Atletico Madrid, Lucija Mlinarič pa je zaključila svojo kotalkarsko kariero.

A Lucija nima razloga, da bi ji bilo nerodno, ker se spet zbira denar za njeno zdravljenje. Tudi sama je, kot mi povejo njeni domači, prijateljica in dobrodelnica Tanja Simčič, pa Fundacija Vrabček upanja, pomagala, ko so jo potrebovali, tudi sama je ambasadorka Fundacije Vrabček upanja. Zdaj je ona tista, ki potrebuje pomoč. 

Še do polnoči lahko sodelujete na dražbi dresa Jana Oblaka. Celoten znesek dražbe bo šel za terapije najuspešnejše slovenske kotalkarice Lucije Mlinarič.
Še do polnoči lahko sodelujete na dražbi dresa Jana Oblaka. Celoten znesek dražbe bo šel za terapije najuspešnejše slovenske kotalkarice Lucije Mlinarič. FOTO: Kanal A

Zaupa v uradno medicino in se tudi zdravi na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, a lanskega novembra je njeno telo opešalo, ni zmoglo več, njena sicer pozitivna energija, prepričanje, da zmore premagati tudi najhujše ovire, kot je že pred štirimi leti raka na dojkah, je skorajda že priznala premoč bolezni - ko se je rak vrnil v še hujši obliki in ji preplavil celo telo. 

Njeni domači so slišali za imunoterapije v Nemčiji, o katerih se je še dodatno pozanimal njen fant. Lucija se niti ne spomni, kako jo je odnesel v avto in jo odpeljal na zdravljenje, ki ji ga je omogočil domači Kotalkarski klub Renče z dobrodelnim koncertom. Pomagalo je, tretji dan se je že lahko spet postavila na noge in njeni domači mi povedo, da je bila po vrnitvi zopet takšna Lucija, kot so jo poznali.

V kombinacijami s hormonskimi terapijami v Ljubljani hodi vsak drugi mesec na imunoterapije. Ena traja teden dni, stane pa 1500 evrov. K temu je treba prišteti še denar za draga zdravila - tisoč evrov za dva meseca zdravil.

Ko sem pred enim tednom poklicala Lucijo, se mi je zdel njen glas bolj veder kot pred dobrim mesecem, morda je bil le dober dan, morda zato, ker si jo res želim slišati tako, ampak upam, da zato, ker je z vsako terapijo bolj zdrava.

Lucija Mlinarič je naša najboljša kotalkarica.
Lucija Mlinarič je naša najboljša kotalkarica. FOTO: Kanal A

Ravno se je vrnila s četrte terapije. "Koraki so zdaj navzven manj opazni v primerjavi s prvo, ampak bolj pomembni za moje življenje," mi pove, ko se dobiva v Novi Gorici. "Zdaj uživam s fantom, ko greva na izlet s kolesi, ko greva na trim stezo, kvačkam in pletem za družino, prijatelje." Zdaj ima za to čas in energijo, počuti se dovolj sposobno in pri tej bolezni verjetno tudi najbolj pomembno - dovolj pozitivno, da si je naložila dolgoročni cilj: študij.

Akcija Fundacije Češnje za Lucijo ji bo omogočila dve terapiji, naša dražba Dončićevega dresa še dve. "Kaj bi naredila, če se tvoji prijatelji ne bi tako trudili zate in omogočili vse te akcije?" jo vprašam, ko jo danes spet pokličem po telefonu. "Oče je rekel, da bi prodal vse, kar ima, če bi bilo treba." Razumljivo, zakaj. "Kako misliš, da bi bilo s tabo danes, če ne bi šla na te terapije?" "Ne vem, že takrat nisem videla prihodnosti ..."

Dražba Oblakovega dresa trenutno kaže, da bo z izkupičkom poplačana ena terapija. Do zdaj so se že dokazale s tem, da je ne le ohranjajo pri življenju, ampak ji omogočajo, da je to tudi kar se da polno. Izvidi kažejo na manjšanje metastaz. Lucija: "Zdravniki so pozitivni, a z zadržki. Nenazadnje gre za napredovalno bolezen, 4. stadij, ampak jaz verjamem v čudež."

Razumem, zakaj, saj ga je praktično doživela že, ko se je konec lanskega leta ponovno postavila na noge.

Trenutni znesek na dražbi dresa je 2000 evrov.
Trenutni znesek na dražbi dresa je 2000 evrov. FOTO: Kanal A

Z dražbo dresa najuspešnejšega nogometaša Jana Obaka lahko prispevate za njeno zdravljenje, ali pa denar darujete na račun Fundacije Vrabček upanja. Dražba poteka le še danes do polnoči. 

Lahko pa denar nakažete tudi na račun Fundacije Vrabček upanja, ustanova, Erjavčeva ulica 2, 5000 Nova Gorica. TRR: SI 56 0475 0000 1565 243 Nova KBM d.d., sklic: za Lucijo.

 

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.