Slovenija

Zaskrbljeni Sod nadzornikom Luke Koper poslal pismo

Ljubljana, 23. 08. 2013 14.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Igor Lukšič je zanikal, da bi skušal vplivati na posameznike o prihodnjem vodstvu Luke Koper. O kandidaturi Gašparja Gašparja Mišiča pa se sprašuje, kako bo sploh lahko vodil družbo ob tolikšnem nasprotovanju. V stranki DeSUS Mišiča ne podpirajo. Zaradi zapletov so zaskrbljeni tudi v Sodu.

Igor Lukšič
Igor Lukšič FOTO: Miro Majcen

Predsednik SD Igor Lukšič je znova zanikal, da bi glede odločitve o prihodnjem vodstvu Luke Koper skušal na kogar koli vplivati. "Jaz ne kličem ljudi, kako naj odločajo. Želim si, da tega ne bi počeli niti drugi," je poudaril. Nadzorniki naj se o kandidatih čim bolje informirajo, za kadrovske odločitve pa naj jamčijo s svojim premoženjem.

Lukšič je poudaril, da so bili v SD vedno proti strankarskemu kriteriju kot edinemu merilu za nastavljanje kadrov. Glavno vprašanje je, ali je nekdo usposobljen za položaj, in to bi morali upoštevati tudi ljudje, ki o tem odločajo.

Povedal je še, da v nobenem podobnem primeru še ni dobil toliko sporočil in celo nepodpisanih pisem kot v zadnjem času, ko se ljudje zgražajo nad morebitnim imenovanjem Gašparja Gašparja Mišiča za šefa Luke Koper. Ob tem se predsednik SD sprašuje, kako bi Gašpar Mišič ob tolikšnem nasprotovanju javnosti sploh lahko vodil podjetje.

O namigih, da naj bi SD preko uprave imela vpliv na Sod, pa je Lukšič dejal, da je Slovenija majhna država. Ljudje SD očitajo, da ima "nek blazen vpliv", vendar pa Lukšič, kot poudarja, večine ljudi, ki naj bi bili njihovi kandidati, niti ne pozna.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Nekateri mediji so sicer v minulih dneh namigovali, da naj bi bil SD kot kandidat za predsednika uprave Luke Koper blizu Bojan Brank. Ta pa je v današnjem odzivu poudaril, da ni član nobene od parlamentarnih ali zunajparlamentarnih političnih strank.

 DeSUS ne podpira Mišiča

DeSUS ne podpira morebitnega imenovanja Mišiča na vrh Luke Koper in pričakuje, da bo nadzornik Nikolaj Abrahamsberg pri glasovanju ravnal v skladu s svojo vestjo in v korist Luke, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec.

Kot je pojasnil Erjavec, stranka v zvezi s kandidaturo Mišiča za predsednika uprave Luke Koper ni sprejela nobenega formalnega sklepa, so pa imeli "zelo poglobljen pogovor". Ocenili so, da bi bilo imenovanje Mišiča slabo za samo Luko, hkrati pa v takem vzdušju Mišič niti ne bi mogel uresničevati svojih načrtov, je dejal Erjavec.

Kot so poročali v oddaji Svet na Kanalu A, naj bi bilo za ponedeljek možnih pet scenarijev in v nobenem ni Mišiča. Scenariji vključujejo Mišičev umik kandidature, zamenjavo celotnega nadzornega sveta v primeru njegovega imenovanja, nesklepčnost ponedeljkove seje, zamik odločanja na eno od naslednjih sej in enotno podporo nadzornikov nekomu tretjemu.

Tako v stranki po Erjavčevih besedah menijo, da morajo nadzorniki Luke slediti koristim podjetja, kar pomeni, da bo to čim boljše poslovalo in da je vodeno profesionalno. "To pričakujemo tudi od našega nadzornika," je dodal.

Abrahamsberg, sicer član DeSUS, pa je na vprašanje, ali bo upošteval voljo stranke, dejal: "Boste izvedeli po seji." Znova je poudaril, da se bo zavzemal za to, da bi nadzorniki v ponedeljek dosegli soglasno odločitev. Če se že zdaj ve, da se nekateri "absolutno ne strinjajo" z imenovanjem Mišiča, je "odgovor jasen", je še povedal.

Opozoril je, da so nadzorniki v časovni stiski, saj da se mandat začasnemu predsedniku uprave Luke Koper Bojanu Branku izteče septembra. Zato Abrahamsberg verjame, da bodo nadzorniki v ponedeljek imenovali novega vodjo in je tudi prepričan, da bodo dosegli soglasje.

Tako Erjavec kot Abrahamsberg sicer menita, da bi bilo prav, da se za vsa tako pomembna podjetja v državni lasti, kot je Luka Koper, izvede mednarodni razpis.

Sod zaskrbljen zaradi zapletov

Na nadzorni svet Luke Koper je priromalo tudi pismo Slovenske odškodninske družbe (Sod), ki je zaskrbljena zaradi zapletanja okoli imenovanja novega presednika Luke Koper. ''Glede na trenutne razmere v družbi, Sod v prihodnje pričakuje, da bo novi predsednik uprave vreden zaupanja vseh deležnikov in bil sposoben eno najpomembnejših družb popeljati na pot uresničevanja razvojne vizije in strategije, ki bi pomenila tudi večjo dodano vrednost za obstoječe delničarje,'' so sporočili.

Za mesto prvega moža Luke Koper se poteguje tudi Gašpar Gašpar Mišič.
Za mesto prvega moža Luke Koper se poteguje tudi Gašpar Gašpar Mišič. FOTO: Kanal A

Sod od nadzornikov pričakuje transparenten in vnaprej določen postopek s strokovnimi izhodišči, za selekcijo kandidatov pa bi moral biti pripravljen kompetenčni model, ki je primeren za individualno družbo, v tem primeru za pomembno logistično podjetje. Še posebej je pomembno, da so postopki vodeni strokovno in v zaščito vseh strokovnjakov, ki v takih procesih sodelujejo.

Sod pričakuje, da bo ''nadzorni svet z najvišjo stopnjo odgovornosti in z vso potrebno skrbnostjo vestnega in poštenega gospodarstvenika za predsednika uprave imenoval izkušeno strokovno osebo z jasno vizijo in ambiciozno strategijo, ki bo kos sodobnim izzivom poslovanja, ki bo znala ter zmogla uveljaviti začrtane cilje, v družbi ustvariti vrednoto odličnosti na vseh nivojih poslovanja in ustvariti zdrave temelje za nadaljnji razvoj v korist vseh njenih deležnikov''.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josip Kmet
25. 08. 2013 22.16
+2
Šefi SODA pa kar tiho, ko so pa prodali Splošno plovbo za 60 mil ali za vrednost dveh od dvajsetih ladij. Leto pred tem je plovba pridelala 32 mil. dobička. Počakali bi še eno in bi imeli 60. Vem da ni tako enoistavno, vendar tudi vaši "kvazi ekonomisti" in strokovnjaki niso za v Luko. Imam dober predlog, danes so kazali kako gre slabo v Afriki. Predlagam, da gredo vsi nezaposleni ekonomisti, kmetijski inženirji in dohtarji, zdravniki, ki nimajo službe, učitelji, ki nimajo koga učiti ker ni otrok in vsi ljudje dobrih namenov, v Afriko in vso svoje znanje posredujejo ubogim ljudem, da se bodo začeli spoštovati, predvsem pa delati. Delati jih je trba naučit in ko bodo začeli skrbeti zase bo vse veliko bolje. Idealnega sveta pa na žalost ne bo, ni ga predvidel bog in tudi narava ne.
malec
24. 08. 2013 20.32
+2
Pinko Palinko je boljši, ima več referenc!
Milan Pugelj
24. 08. 2013 15.50
+2
tudi jaz sem veliko let delal v enem podjetju ali imam možnost za precednika kot Gašper Gašper Mišič ali je to samo za politično elito brez strokovne podlage
lepota in zdravje
24. 08. 2013 17.37
+3
malec
24. 08. 2013 12.45
+5
Politiki, ne igrajte se z nami Primorci in našim gospodarstvom! Luko naj prevzame strokovnjak na podlagi mednarodnega razpisa!
askralj
24. 08. 2013 12.26
+5
Gašpar je s opankarskim pingvinom postal tak močen da mu ni več bit v politiki bo kr stric iz ozadja to da nebo v luki je tak jasno kaj pa nepremičnine ki jih ima kje je sodstvo? Nič se ne sme pisat o zapislovanju preko vez na mol...
etul
24. 08. 2013 11.12
+8
Ka zaj bo al nebo šef tale Mišić na štajerskem že govorijo da bo njegov prvi ukrep preimenovanje luke Koper v Luka Luka Koper
smajess
24. 08. 2013 10.26
+4
Sam čudno pa da zdej je vse vredu, glede protestov mislim.. Na koliko bol slabšem že smo?? Protestniki dragi prav lepo v rit so vam ga dali :D IN PRAV JE TAKO!!!! K ne mislite koraka pred nosom!
lepota in zdravje
24. 08. 2013 11.40
+2
Za mišljenje je potrebnp imeti glavo in ne zelnato
Jaka Planinc
24. 08. 2013 09.24
+7
VSTAJNIKI,SANJALI,MEŠALI BODO MEGLO,DELALI ZMEDO. OBLAST PA SE BO SMEJALA VSTAJNIKOM,JIH IGNORIRALA,DALJE KADROVALA,NATEGOVALA OBČANE,SEBI PA DELILA PRIVILEGIJE IN POSTAVLJALA NA ODGOVORNE POLOŽAJE SVOJE KLIENTE IN KLIENTELO.
Milan Pugelj
24. 08. 2013 15.52
+2
Milan Pugelj
24. 08. 2013 15.53
+1
POŠTENO JEBENO
24. 08. 2013 08.56
+8
GaGaMi je marijoneta naivna!!! Kdo bo pa odgovarjal za vse tisto kar bojo pokradli in razprodali??? Zakaj je pa GaGaMi nekaj posebnega??? Zakaj so ga pa tako sposobnega, vrednega zaupanja in moralno stabilnega tok dolgo v enem predalu skrival??? A je GaGaMi kak adut, Joker, Škis mogoče??? Ma sam poglej ga pajaca!!!
velesperun
24. 08. 2013 08.46
+5
Čimprej prodat to slovensko srebrnino, da ne bodo imeli bedaki opravka z njo! Merkator so zafurali, pivovarno Laško in ljubljanski Union Itak!
cirenij
24. 08. 2013 07.46
+5
Verjamem, da se najde pošten strokovnjak, ki bi po svoji in vseh nas državljanov vesti vodil Luko Koper. Zato je potrebno TAKOJ dat javni razpis. Čeprav se predsedniku mandat izteče septembra ni nobene panike. Začasno bo že nekdo prevzel odgovornost za vodenje.
noble
24. 08. 2013 07.05
+10
Ima pa ta zgodba eno dobro stran g. Ga Ga ni več v kabinetu premijerke in se s tem posledično slabi vpliv LJ. šerifa na vlado ?
lukeeeeeec
24. 08. 2013 06.41
-2
No sedaj bo jasno, če mišič ne bo izvoljen, da imajo stare sile zadostno moč da ohranijo svoj monopol! Le katere sile so to. To samo potrjuje, da je potrebno LUKO TAKOJ prodati!
Angela Franko
24. 08. 2013 06.36
-8
zakaj so takšni pritiski in toliko lobiranja se ve DENAR vse za denar tudi vse stranke se grebejo samo za denar .Mislim da bo fajn če Mišiču uspe in jim zablokira izčrpavanje luke za strankarske mahinacije !!!!
smajess
24. 08. 2013 10.41
+2
Pa tud milijonček nej vrne na nepremičnino vredno 90.000...
dr.dare
24. 08. 2013 05.16
+8
Mi lahko kdo razloži kdo so ostali kandidati? Da niso politični.. res me zanima!!
dr.dare
24. 08. 2013 05.43
+3
botjabotja
24. 08. 2013 10.23
+3
Boj se bije med kandidatoma PS in SD,ostali so nepomembni
macro
24. 08. 2013 02.22
+2
buzd.ovan
24. 08. 2013 01.36
+6
Gašpar Gašpar Mišić bo BDP spremenil v GGM
buzd.ovan
24. 08. 2013 01.36
+16
Zakaj protikorupcijska komisija ne vzame Gašpar Gašpar Mišića pod drobnogled? Ker zaposleni ne bodo dobili plače.
buzd.ovan
24. 08. 2013 01.30
+14
Gašpar Gašpar Mišić lahko vžge avto s kabli priključenimi na svoje bradavice
buzd.ovan
24. 08. 2013 01.19
+8
Nekateri so rekli, da je Gašpar Gašpar Mišić mit... Ti ljudje so sedaj mrtvi