Virant opomnil Bratuškovo: Če se izkaže, da je nekdo plagiator, potem zanj ni prostora v politiki

Na FDV preverjajo domnevno plagiatorstvo pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek. Dejavnosti potekajo skladno s postopki statuta Univerze v Ljubljani, so sporočili. Lukšič meni, da ni primerno, da bi bila država talec te magistrske naloge.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fakulteta za družbene vede (FDV) že več kot teden dni preverja domnevno plagiatorstvo pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek. Tega sta se lotila tudi profesorja Bernard Brščič in Matej Makarovič. Ugotovila sta, da je mandatarka iz dveh aktov Javnega gospodarskega zavoda Brdo dobesedno prepisala štiri strani svojega magistrskega dela, poleg tega je med seznamom literature navedla 16 del, ki jih v resnici sploh ni uporabila, so poročali v oddaji 24UR.

Seja senata bo 4. aprila

S FDV so danes sporočili, da na fakulteti izvajajo dejavnosti skladno s postopki statuta Univerze v Ljubljani. ''Prvi korak je, da mora dekan fakultete ugotoviti, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem znanstvenega naslova verjetno izkazani. V ta namen je imenoval delovno skupino, ki mu bo pripravila podlago za njegovo odločitev,'' so sporočili.

Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 7

Alenka Bratušek pravi, da je treba počakati na uradne ugotovitve FDV. (Foto: Miro Majcen)

Na tej podlagi bo potem dekan odločil, ali gredo v nadaljnje postopke ali je zadeva končana. Če bodo okoliščine kazale na to, da so pogoji za odvzem verjetno izkazani, potem bo dekan senatu podal v odločanje predlog za začetek postopka odvzema strokovnega naslova, so zapisali v sporočilu za javnost.

''Če bo senat fakultete odločil, da je predlog utemeljen, bo sprejel sklep, s katerim se začne postopek odvzema naslova, in določil osebo, ki bo pooblaščena za vodenje postopka do izdaje odločbe. V tem primeru bo senat tudi imenoval komisijo treh visokošolskih učiteljev, ki bodo podali pisna poročila o morebitnih razlogih za odvzem ali neodvzem naslova. O njih bo nato sklepal senat fakultete,'' so na FDV še opisali postopek in dodali, da dokler ne bo znana dekanova odločitev, ne dajejo izjav. Naslednja seja senata bo 8. aprila.

Pejovnik: Če bi bilo tako preprosto, bi že vedeli, ali je magisterij Bratuškove plagiat

"Plagiat preprosto pomeni, da vi neko pomembno idejo, ki ni vaša, od nekoga prepišete in ne navedete, da to ni vaše delo," pojasnjuje rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik.

Ali gre za plagiat pri diplomah ali magisterijih, pa je po njegovih besedah preprosto ugotoviti. Kot pravi, so vse objave v mednarodni literaturi dostopne v digitalni obliki, zato je možno z ustreznimi računalniškimi programi hitro ugotoviti, ali je del besedila ali celotno besedilo dobesedno prepisano brez navedbe citata.

Hkrati pa je Pejovnik opozoril, da je plagiatorstvo znatno težje ugotavljati, kadar nekdo prepisuje iz dokumentov, ki javnosti niso dostopni ali ji niso dostopni v digitalni obliki. "To so tudi stare diplome naše univerze in tudi diplome, magisteriji in mogoče tudi doktorati drugih slovenskih univerz," je poudaril Pejovnik.

Če diplomant prepiše nekaj, kar je v mednarodni literaturi dostopno, in mentor tega ne opazi, je mentor po rektorjevih besedah na vsak način odgovoren. Če pa prepiše diplomsko nalogo, ki ni javno dostopna, pa ni nujno, da mentor za to ve, ker pač ni bila objavljena na način, dostopen strokovni javnosti.

Zato je po njegovi oceni izjemno težko reči, ali je mentor odgovoren ali ni. Takšnih primerov je po besedah Pejovnika veliko. Zato se mu zdi neodgovorno, če nekdo na osnovi treh ali štirih stavkov govori, da je nekaj plagiat. "Če bi bilo tako preprosto, potem bi morali mi že zdavnaj povedati, ali je delo Bratuškove plagiat ali ni," je poudaril Pejovnik.

SD na prvo mesto postavlja delovanje države

Kot menita Brščič in Makarovič, sta goljufanje in plagiatorstvo dovolj dobra razloga, da Bratuškova nima moralne avtoritete, da bi vodila državo. Bratuškova pa je dejala, da je treba počakati na uradne ugotovitve fakultete.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je dejal, da se mu v tem trenutku ne zdi primerno, da bi bila država talec te magistrske naloge. "Zdaj je prioriteta, da izpeljemo proces oblikovanja nove vlade, večja kot ona druga. Seveda pa bo ona druga obremenjevala novo vlado," je ocenil.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa meni, da to ne ovira koalicijskih pogajanj in tudi ne bi bilo dobro, da se zdaj ukvarjajo s tem, vsebino, ki je nujna za čim bolj uspešno delovanje države, pa postavijo v "drugi plan".

Virant: Za plagiatorje ni prostora

Bolj kritičen pa je prvak Državljanske liste Gregor Virant. "Če se izkaže, da je nekdo plagiator, potem zanj ni prostora v politiki," je odgovoril na vprašanje, povezano z domnevnim plagiatorstvom mandatarke. Kot je dodal, pa to lahko ugotovi zgolj pristojni organ fakultete, ki je ta naziv tudi podelila.

Spomnil je, da mora vsak politik, ki se mu "nekaj takega zgodi", odstopiti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1093
Polly ß 14.03.2013 10:12:51
Gospod Virant! Ali te vaše besede RES držijo? Mislim, da ni tako in tudi ne bo tako! Veter piha na vse strani, ali ne?
 
dule100 07.03.2013 13:49:54
Pahor, dajmo ji še eno priložnost, saj je vendar naša !
 
dule100 07.03.2013 13:48:35
Pri nekaj prepisanih straneh ni dvoma, imamo opravka z plagijatom !
Vaš verni levak,
M.Kovač
 
dule100 07.03.2013 13:43:31
Zoranka Bukovšek je iz PS ! Torej laže !
 
sinhron 07.03.2013 13:38:08
Da sta dva veleuma SDS-a ( Brščič in Makarovič ) ugotovila , da je magisterij Bratovškove plagiat je bilo pričakovati že pred tem , ko sta ga sploh videla , če pa so točno štiri strani prepisane , jih pa naj ( tiste ,ki sta jih gledala veleuma ) preverijo forenziki , ker so v SDS- u specialisti .
dbitls 07.03.2013 13:43:50
A potem je tudi Miha Kovač s Filozofske fakultete, levičar, po tvojem veleum iz SDS, ker je izjavil:
Pri nekaj prepisanih straneh ne more biti dvoma, da imamo opravka s plagiatom.
dule100 07.03.2013 13:44:22
Zoranka je lažnivka in plagijatorka ! Potolaži se !
 
Mustafić 07.03.2013 13:12:25
Virant opomnil Bratuškovo, Bratuškova to povedala Jankoviću, on pa je sve sredio...
 
dbitls 07.03.2013 12:55:55
Alenka Plagiatoršek naj se umakne z vseh položajev kjer dobiva plačo, kjer jo plačujemo mi davkoplačevalci.
Tudi za nazaj naj vrne denar, saj je dobivala plačilo na podlagi lažnega magisterija.
Kako je ni sram kandidirat za predsednico vlade .
Sramota, sramota ......
 
Tonček Balonček 07.03.2013 11:57:34
Zdaj je šelee postalo popolnoam jasno, s kakšno vlados mo imeli opraviti (in še imamo) več kot eno elto. Predsednik valde je v kazenskem psotopku, minister za gospodarstvo je popolnoam ensposoben, Viran je popolnoma amoralen in laže, Erjavec se itak kaže le po TV itd., skratka poden od posadke, ki naj bio vosfila Salovenijo, s akpitanom vred, samo še njegovo diplomo naj vzamejo pod drobnogled in vs enam bo takoj jasno!
tilus@email.si 07.03.2013 13:04:25
ti si pa včasih pisal slovensko, sedaj si se pa nekako izgubil.
dule100 07.03.2013 13:45:33
Tona a tebe pa še kar boli ?
 
24vohomurckov 07.03.2013 11:56:22
....glede na to,da je virant demonstrator visoko moralno etičnega kakor kodexa politikov,je čudno,prečudno,da ne najde niti treh sekund časa,da bi pokomentiral domnevno plagiatorstvo svoje kolegice,bodoče,mogoče,predsednice vlade...!!??

ni časa....je treba najprej sebe umestiti na primerno pozicijo!!?
 
LOPOVIGOTOVISTE 07.03.2013 11:39:47
VIRANT JE ČLOVEK, KI SE DELA FINEGA, ČEŠ, DA ON POSTAVLJA NOVE POLITIČNE STANDARDE

PREKRATKIM JE ŠEL Z GLAVO SKOZI ZID, NA PODLAGI NEKEGA SUMA KORUPCIJE
SEDAJ GRE Z GLAVO SKOZI ZID V KOALICIJO NA PODLAGI UTEMELJENEGA SUMA PLAGIATA


VIRANT JE SAM GOLJUFAL DRŽAVO IN NI KAZENSKO ODGOVARJAL ZA SVOJE DEJANJE, POTEM PA DENAR SIMBOLIČNO VRAČAL SE POD PRETVEZO DELAL POŠTENEGA IN SI KUPIL POSLANSKI STOLČEK.


ČE SPOŠTUJEMO POLITIČNO KULTURO, TUDI VIRANT NE SODI VEČ NA POSLANSKI STOLČEK

KDOR JE KRADO JE LOPOV!!
AneAne 07.03.2013 11:42:47
drugi odstavek je
AneAne 07.03.2013 11:43:04
FAIL
AneAne 07.03.2013 11:48:12
Prejšna vlada ni razpadla zaradi Viranta, ampak zaradi aktivnih državljanov na ulicah po cleli Sloveniji.
4. vslo VSTAJA VABI
Več komentarjev