Virant opomnil Bratuškovo: Če se izkaže, da je nekdo plagiator, potem zanj ni prostora v politiki

Na FDV preverjajo domnevno plagiatorstvo pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek. Dejavnosti potekajo skladno s postopki statuta Univerze v Ljubljani, so sporočili. Lukšič meni, da ni primerno, da bi bila država talec te magistrske naloge.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Fakulteta za družbene vede (FDV) že več kot teden dni preverja domnevno plagiatorstvo pri magistrski nalogi mandatarke za sestavo nove vlade Alenke Bratušek. Tega sta se lotila tudi profesorja Bernard Brščič in Matej Makarovič. Ugotovila sta, da je mandatarka iz dveh aktov Javnega gospodarskega zavoda Brdo dobesedno prepisala štiri strani svojega magistrskega dela, poleg tega je med seznamom literature navedla 16 del, ki jih v resnici sploh ni uporabila, so poročali v oddaji 24UR.

Seja senata bo 4. aprila

S FDV so danes sporočili, da na fakulteti izvajajo dejavnosti skladno s postopki statuta Univerze v Ljubljani. ''Prvi korak je, da mora dekan fakultete ugotoviti, če obstajajo okoliščine, ki kažejo na to, da so pogoji za odvzem znanstvenega naslova verjetno izkazani. V ta namen je imenoval delovno skupino, ki mu bo pripravila podlago za njegovo odločitev,'' so sporočili.

Alenka Bratušek izvoljena za predsednico vlade - 7

Alenka Bratušek pravi, da je treba počakati na uradne ugotovitve FDV. (Foto: Miro Majcen)

Na tej podlagi bo potem dekan odločil, ali gredo v nadaljnje postopke ali je zadeva končana. Če bodo okoliščine kazale na to, da so pogoji za odvzem verjetno izkazani, potem bo dekan senatu podal v odločanje predlog za začetek postopka odvzema strokovnega naslova, so zapisali v sporočilu za javnost.

''Če bo senat fakultete odločil, da je predlog utemeljen, bo sprejel sklep, s katerim se začne postopek odvzema naslova, in določil osebo, ki bo pooblaščena za vodenje postopka do izdaje odločbe. V tem primeru bo senat tudi imenoval komisijo treh visokošolskih učiteljev, ki bodo podali pisna poročila o morebitnih razlogih za odvzem ali neodvzem naslova. O njih bo nato sklepal senat fakultete,'' so na FDV še opisali postopek in dodali, da dokler ne bo znana dekanova odločitev, ne dajejo izjav. Naslednja seja senata bo 8. aprila.

Pejovnik: Če bi bilo tako preprosto, bi že vedeli, ali je magisterij Bratuškove plagiat

"Plagiat preprosto pomeni, da vi neko pomembno idejo, ki ni vaša, od nekoga prepišete in ne navedete, da to ni vaše delo," pojasnjuje rektor ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik.

Ali gre za plagiat pri diplomah ali magisterijih, pa je po njegovih besedah preprosto ugotoviti. Kot pravi, so vse objave v mednarodni literaturi dostopne v digitalni obliki, zato je možno z ustreznimi računalniškimi programi hitro ugotoviti, ali je del besedila ali celotno besedilo dobesedno prepisano brez navedbe citata.

Hkrati pa je Pejovnik opozoril, da je plagiatorstvo znatno težje ugotavljati, kadar nekdo prepisuje iz dokumentov, ki javnosti niso dostopni ali ji niso dostopni v digitalni obliki. "To so tudi stare diplome naše univerze in tudi diplome, magisteriji in mogoče tudi doktorati drugih slovenskih univerz," je poudaril Pejovnik.

Če diplomant prepiše nekaj, kar je v mednarodni literaturi dostopno, in mentor tega ne opazi, je mentor po rektorjevih besedah na vsak način odgovoren. Če pa prepiše diplomsko nalogo, ki ni javno dostopna, pa ni nujno, da mentor za to ve, ker pač ni bila objavljena na način, dostopen strokovni javnosti.

Zato je po njegovi oceni izjemno težko reči, ali je mentor odgovoren ali ni. Takšnih primerov je po besedah Pejovnika veliko. Zato se mu zdi neodgovorno, če nekdo na osnovi treh ali štirih stavkov govori, da je nekaj plagiat. "Če bi bilo tako preprosto, potem bi morali mi že zdavnaj povedati, ali je delo Bratuškove plagiat ali ni," je poudaril Pejovnik.

SD na prvo mesto postavlja delovanje države

Kot menita Brščič in Makarovič, sta goljufanje in plagiatorstvo dovolj dobra razloga, da Bratuškova nima moralne avtoritete, da bi vodila državo. Bratuškova pa je dejala, da je treba počakati na uradne ugotovitve fakultete.

Predsednik SD Igor Lukšič pa je dejal, da se mu v tem trenutku ne zdi primerno, da bi bila država talec te magistrske naloge. "Zdaj je prioriteta, da izpeljemo proces oblikovanja nove vlade, večja kot ona druga. Seveda pa bo ona druga obremenjevala novo vlado," je ocenil.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa meni, da to ne ovira koalicijskih pogajanj in tudi ne bi bilo dobro, da se zdaj ukvarjajo s tem, vsebino, ki je nujna za čim bolj uspešno delovanje države, pa postavijo v "drugi plan".

Virant: Za plagiatorje ni prostora

Bolj kritičen pa je prvak Državljanske liste Gregor Virant. "Če se izkaže, da je nekdo plagiator, potem zanj ni prostora v politiki," je odgovoril na vprašanje, povezano z domnevnim plagiatorstvom mandatarke. Kot je dodal, pa to lahko ugotovi zgolj pristojni organ fakultete, ki je ta naziv tudi podelila.

Spomnil je, da mora vsak politik, ki se mu "nekaj takega zgodi", odstopiti.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 1093
Polly ß 14.03.2013 10:12:51
Gospod Virant! Ali te vaše besede RES držijo? Mislim, da ni tako in tudi ne bo tako! Veter piha na vse strani, ali ne?
Več komentarjev