FOTO: Vrhunec Luninega mrka je bil najlepše viden z višjih leg z razgledom na vzhod in jugovzhod

V naših krajih smo drevi lahko opazovali delni Lunin mrk. Zemlja je zakrila približno četrtino Lune, vrhunec pa je bil ob 20.20 najlepše viden z višjih leg z dobrim razgledom na vzhod in jugovzhod. Nocojšnji mrk je bil zadnji v tem letu, dva tedna po Luninem pa bo sledil še popolni Sončev mrk, ki bo viden le iz ZDA.

Fotogalerija (4)

  • Lunin mrk - 3
  • Lunin mrk - 2
  • Lunin mrk - 1
  • Lunin mrk

Drevi je bil iz višje ležečih krajev z dobrim razgledom po Sloveniji viden delni Lunin mrk, ki je tokrat trajal malo manj kot dve uri. Luna je vzšla šele po 20. uri, ko je bila torej že zakrita, in je bila tako v času maksimalnega mrka zelo nizko na obzorju. Opazovali smo jo lahko samo drugo polovico mrka, in še to v času, ko je bilo še precej svetlo. Mrk je vrhunec dosegel ob 20.20.

Nocojšnji mrk je sicer drugi in zadnji letošnji Lunin mrk. Prvi je bil februarja in je bil viden iz Amerike, Evrope, Afrike in večjega dela Azije. V nasprotju s Sončevim mrkom so Lunini mrki varni za gledanje brez zaščite oči.

Dva tedna po Luninem mrku bo sledil še Sončev z vrhuncem nekaj pred 20.30 po našem času. Popolni Sončev mrk bo viden v 110-kilometrskem koridorju na območju 12 držav ZDA.

Lunin mrk

Lunin mrk, fotografiran v Radencih okoli 21:30 in kasnejše avgustovsko zvezdno nebo, fotografirano okoli 23. ure. (Foto: Sara Kager)

Lunin mrk, ki lahko nastopi samo v času polne Lune, nastane, ko se Luna znajde v Zemljini senci. Sončevi žarki tako Lune ne dosegajo v celoti, del svetlobe pa jo zaradi loma žarkov vseeno osvetli in navadno obarva v opečnate barve.

Mariborčani so mrk pod strokovnim vodstvom lahko opazovali pred Filozofsko fakulteto, Ljubljančani pa na Kureščku

Astronomsko društvo Orion je na platoju pred mariborsko Filozofsko fakulteto pripravilo javno opazovanje delnega Luninega mrka, ki se je začelo ob 20. uri. Opazovanje so pospremili s strokovnimi komentarji.

lunin mrk

Takole se je delni lunin mrk videl iz Godiča, vasice nad Kamnikom. (Foto: Urša Suhoveršnik)

V Ljubljani pa je na Kureščku pri Igu opazovanje Luninega mrka organiziral fizik Boris Khan.

Podrobnosti o Luninem mrku si lahko ogledate na tej povezavi.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 294
 
Boryy 08.08.2017 20:33:57
brusilec..tudi če v Skopju avto prižge dolge luči, ali ga obsveti sonce, ga ne bi vidl. Satelit pač vidiš. Zakaj... ker kroži v horizontalni orbiti v višinah od 21 do 65 km.
ateisteuroskeptik 10.08.2017 12:16:54
Zato ga ne vidiš, ker je za obzorjem, za horizontom
Boryy 14.08.2017 12:14:36
Mislim, da tudi če bi bil avto nad obzorjem, ga ne bi videl.
Več komentarjev