Slovenija

Napol gole fotografije za 'lajke', vprašanja 'da te kap' in žaljivke. Tako se na spletu vedejo (mladi) Slovenci

Ljubljana, 09. 08. 2013 07.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
489

Živimo v času iskanja bližnjic in internet zelo olajša pot do "všečkov" in občutka zadovoljstva. Pri tem pa se mladi pogosto ne zavedajo, kako hitro se lahko to podre in kako velike težave lahko iz tega izhajajo.

Svetovni splet pri najstnikih postaja nadomestilo tako za starše kot za prijatelje, ugotavljajo raziskovalci. Podobno kot v tujini tudi pri nas. Raziskava iz leta 2011 je tako pokazala, da 40 odstotkov mladostnikov informacije ali nasvete o ljubezenskih razmerjih, družinskih težavah, spolnosti, zdravju, mamilih in podobnem poišče na spletu. Ker se menda tam najlažje izražajo.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock

Pred dnevi je svet šokiral nov primer samomora zaradi spletnega portala Ask.fm. Tokrat si je življenje vzela 14-letna Hannah, ki ni mogla prenesti žaljivk spletnih komentatorjev.  Če bi ob tej novici kdo zamahnil z roko in dejal "samo v Ameriki", bi se bridko motil.

Na Ask.fm je namreč mogoče najti lepo število slovenskih najstnikov, ki tam brez zadržkov debatirajo o zunanjem videzu, šoli, družinskem življenju, seksu, splavu … Vprašanja pa so v razponu od resnih do takšnih, pri katerih se človek vpraša, kaj je uporabnik sploh mislil.

Splet predstavlja pomemben del njihovega sveta, v tem okviru se potrjujejo in oblikujejo lastno podobo. Zato izjave v smislu, zakaj pa ne izključiš računalnika, kažejo tudi na določeno mero nerazumevanja problema s strani odraslih oziroma sprenevedanje lastnikov spornih portalov. Psiholog Miran Babič
Medtem ko se na primer neki uporabnik sprašuje, kaj naj stori, ker se sošolci ne želijo družiti z njim, saj ima preveč kilogramov, debelost pa mu očitajo celo starši, neka uporabnica pa, ali je treba, če zanosi pri 13, nujno narediti splav, nekoga tretjega zanima, "ali si Prleki res tlačijo robide v popek".

Seveda bo ob tem marsikdo rekel, da je težava v najstnikih, češ, kaj pa objavljajo osebne izpovedi in neumna vprašanja. Naj se torej ne čudijo, če so odgovori žaljivi in neumni. Vendar imajo mladi do uporabe spleta pogosto premalo kritičen odnos, da bi znali preceniti, kakšne bodo posledice objav.

Medtem ko lahko na eni strani zaradi takšnih objav postanejo tarča posmeha v domačem lokalnem okolju ali v šoli, se izpostavljajo tudi popolnoma neznanim komentatorjem, ki se zabavajo ob pisanju čim bolj zlobnih komentarjev.

Slovenski forum za iskanje žrtev

''Tu nalimajte vse paciente iz ask.fm-a da se vsi mal nasmejimo depresivnim najstnicam'', na forumu Izklop poziva uporabnik MihEx. In uspeh ni izostal. Od aprila, ko je poziv objavil, pa do danes, se je nabralo nešteto komentarjev in povezav na strani uporabnikov Ask.fm, na katere je treba vsuti točo komentarjev. To so sicer zaznali tudi sami uporabniki portala. Ena izmed njih se sprašuje "Pa kaj so zdaj vsi navalili name?"

Vedenje na spletu - 1
Vedenje na spletu - 1 FOTO: 24ur.com

Da ima lahko njihovo početje škodljive posledice, slovenskih spletnih nasilnežev sicer ne skrbi pretirano. Prepričani so, da moraš biti "res glup", da zapadeš v stisko zaradi komentarjev.

Najbolj ranljivi so tisti brez prijateljev v resničnem svetu

Psihologa Mirana Babiča smo vprašali, ali je tovrstna spletna zabava res tako neškodljiva. Kot pravi, se v primeru vrstniškega nasilja na spletu le to v virtualni svet seli iz resničnega življenja. "Najprej so skupaj na igrišču, zvečer ali ponoči se dobijo na spletu, kjer se druženje nadaljuje. Tako tudi konflikti in agresivno vedenje hitro prehajajo iz enega okolja v drugega," pravi in dodaja, da so seveda mladi na spletu pogosto tudi žrtve nasilja s strani anonimnih posameznikov.

Žrtev spletnega nasilja je lahko kdorkoli. Povod za tak napad skupine anonimnih posameznikov pogosto ni jasen. "Rekel bi, da se razlike pojavijo v ranljivosti. In na internetu so najbolj ranljivi tisti mladostniki, ki nimajo drugega vrstniškega okolja kot internetne prijatelje," pravi psiholog.

Avtorji zapisov, ki na spletu morda iščejo sočutje in podporo, so izpostavljeni ostrim kritikam.
Avtorji zapisov, ki na spletu morda iščejo sočutje in podporo, so izpostavljeni ostrim kritikam. FOTO: 24ur.com

Kot razlaga, si v tem primeru mladi na podlagi spletne družbe ustvarjajo tudi vtis o lastni vrednosti. "Splet predstavlja pomemben del njihovega sveta, v tem okviru se potrjujejo in si oblikujejo lastno podobo. Zato izjave v smislu, zakaj pa ne izključiš računalnika, kažejo tudi na določeno mero nerazumevanja problema s strani odraslih oziroma sprenevedanje lastnikov spornih portalov. Velik del lastne podobe namreč oblikujemo na podlagi odzivov iz okolja. V obdobju adolescence imajo pri tem ključno vlogo prav vrstniki in lahko si poskušamo predstavljati stisko mladostnika, ki večino časa preživi v družbi prijateljev, ki (misli, da) jih pozna preko interneta, jim zaupa in se intimno razkrije, kasneje pa naleti na pretežno negativne odzive, dolgotrajno žaljenje in grožnje. Razpadel mu je pomemben del socialne realnosti. Gre za izgubo v socialnem smislu in izgubo občutka lastne vrednosti. Če nima druge socialne mreže in podpore, je to lahko navidez brezizhodno in privede do tako ekstremnega dejanja, kot je samomor," pravi.

In kdo so nasilneži na drugi strani tipkovnice? "Predvsem gre pri njih za občutno pomanjkanje empatije oziroma sposobnosti vživeti se v kožo drugega," meni psiholog.

Spletnega nadlegovanja vse več

Kot dodaja, se pri svojem delu s problemom spletnega nadlegovanja srečuje vse pogosteje. "Opažam, da je o tem predvsem težko spregovoriti, ko je narejen ta korak, pa je običajno s strani staršev ali šole sprejeto dovolj resno in tudi z ustrezno reakcijo. To predstavlja za otroka rešitev, stiska je manjša, strah pa po takšni izkušnji običajno še nekaj časa vztraja, a postopoma izzveni."

Nasilje na spletu je sicer težava, o kateri je treba ozavestiti tako mlade kot njihove starše, menijo strokovnjaki. "Pomembno je, da se otroci oziroma mladostniki o tem čim prej pogovorijo z osebo, ki ji zaupajo. Na nadlegovanje naj se ne odzivajo oziroma ga blokirajo, če imajo to možnost. Dokaze (objave, elektronska sporočila, sms-sporočila …) je dobro ohraniti in nadlegovanje, kljub morebitnim grožnjam, prijaviti policiji," svetuje psiholog.

Takšna izkušnja po njegovem močno vpliva na razpoloženje mladostnika in lahko privede do neprestanega premlevanja o situaciji. "Težave se samo še poglobijo, če se ujame v takšno spiralo negativnih misli, čustev in vedenj, ki ne privedejo do rešitve problema. Zato je pomembno čim več časa preživeti ob drugih prijetnih aktivnostih, ki lahko ponudijo občutek ugodja in zadovoljstva ter olajšajo vzpostavitev distance do problema in s tem bolj realen oziroma uravnotežen pogled na težave. Menim, da so v takšni situaciji manj rizični mladi, ki imajo pester spekter interesov in aktivnosti ter široko socialno mrežo. In to je nekaj, na kar imamo starši precejšen vpliv skozi vzgojo, spodbude, omejitve in pravila v mlajših letih. V konkretni situaciji pa jim bomo lažje pomagali, če skozi vzgojo krepimo odnos zaupanja in sprejemanja, saj lahko le tako pričakujemo, da se bodo v stiski obrnili na nas," svetuje.

Spletno nasilje
Spletno nasilje FOTO: Thinkstock

Ko internet postane dvolična varuška

Že otroke je po njegovem treba opremiti z znanji za pravilno in kritično uporabo sodobnih komunikacijskih sredstev. ''Iz izkušenj pa bi rekel, da se starši pogosto začnejo ukvarjati s tem, šele ko se težave pojavijo in so s težavami povezani vedenjski vzorci že zelo utrjeni. Moram pa priznati, da v zadnjih letih opažam vse več zanimanja za to področje tudi med starši mlajših otrok,'' pravi Babič.

Kot pravi, so sodobne elektronske naprave za številne otroke in odrasle s svojo interaktivnostjo in vsemi možnostmi zelo atraktivne, zato želijo ob njih preživeti čim več časa. ''Takšna naprava je navidez idealna varuška. Otroci so mirni, v svoji sobi, in starši imajo čas zase in za svoja opravila. A pri tem imajo lažen občutek varnosti, saj, če je naprava povezana z internetom, dejansko ne vedo, kje, kaj in s kom počnejo njihovi otroci. Menim, da ni nič narobe, če se to dogaja občasno, težave se lahko pojavijo, če je ta varuška pogosto pri nas in otroci tako preživijo večino časa,'' razlaga.

Kot pravi, ni težava v prezgodnjem srečevanju s spletom, ampak v čezmerni in škodljivi rabi. ''Če želimo spodbujati odgovorno in varno rabo interneta, bi izpostavil postopnost, vodenje, omejitve in postavitev družinskih pravil. Socialni razvoj namreč v veliki meri poteka preko učenja po modelu in izkušenj z okoljem – pozitivnimi in negativnimi odzivi na določena vedenja. V internetnem okolju pa mladi pogosto ostanejo brez vzgleda in vodenja odraslih. Pri tem razumem stisko številnih staršev, ki se v tem okolju ne znajdejo. A to še ne pomeni, da je dobro odločanje o tem prepustiti otrokom. V mlajših letih se mi zdi predvsem pomembna časovna omejitev in usmeritev na starosti primerne vsebine. Z jasnimi časovnimi mejami pridobimo čas za spodbujanje in razvijanje drugih interesov, ki lahko zelo hitro izgubijo privlačnost v primerjavi z na primer računalniškimi igrami. Tudi kasneje starši ostajamo tisti, ki spremljamo in omejujemo rabo interneta ter se z otrokom na podlagi svojih izkušenj in znanj pogovarjamo o potencialnih nevarnostih spleta. Naša radovednost in pripravljenost spoznavati to okolje preko uporabe otrok je lahko pomembna skupna točka za pogovor in spodbujanje odgovornosti pri uporabi novih tehnologij,'' je prepričan Babič.

Prizadeta čustva žrtev komentatorjev ne skrbijo preveč.
Prizadeta čustva žrtev komentatorjev ne skrbijo preveč. FOTO: 24ur.com

Provokativne fotografije za všečke in občutek zadovoljstva

A četudi se vse več govori o varni rabi spleta, se številni mladostniki vendarle ne morejo upreti, da tam ne bi objavljali vseh svojih misli in celo fotografij, na katerih pozirajo pomanjkljivo oblečeni. ''Morda se sliši preveč posplošeno, a menim, da sta v ozadju nam vsem znani potrebi po sprejetosti in po potrjevanju, s katerima ni nič narobe. Problematična je pot, ki jo mladi uberejo, da bi to dosegli. A tudi ta pot med odraslimi ni nekaj neobičajnega in mladi to od zgodnjega otroštva gledajo v reklamah na oglasnih panojih, v revijah, po televiziji in na internetu. Če bi zelo poenostavil, bi lahko rekel, da gre za 'učenje po modelu'. Živimo v časih iskanja bližnjic in internet (tudi z navidezno anonimnostjo) zelo olajša pot do 'všečkov' in občutka zadovoljstva. Pri tem pa se mladi pogosto ne zavedajo, kako hitro se lahko to podre in kako velike težave lahko iz tega izhajajo."

Anonimni komentatorji tekmujejo, kdo bo hujši
 
In ko se plaz kritik in zlobe vsuje, je po navadi velik. Ob branju komentarjev hitro dobimo vtis, da komentatorji kar tekmujejo v zlobi, oziroma jih zajame čredni nagon. ''Rekel bi, da to na žalost ne velja samo za mladostnike in torej tudi ni prehodne narave. Med mladimi opažam, da v internetnem okolju, predvsem če omogoča anonimnost, pogosto popustijo določene zavore, ki izhajajo iz družbeno oblikovanih socialnih norm. Posledično se zmanjša samokontrola in olajša izkazovanje agresivnega vedenja. Tako so lahko včasih starši presenečeni, kako je lahko 'njihov fant (ali punca)' na internetu napisal nekaj tako žaljivega, saj se sicer ne vede tako. Spodbuda in podpora ostalih pa lahko daje občutek upravičenosti ravnanja in privede do nadaljevanja oziroma stopnjevanja nasilja. Kaj vse smo ljudje sposobni v takšni situaciji storiti, je žal večkrat pokazala črna plat človeške zgodovine. A to ne opravičuje dejanja ali nikakor ne zmanjša odgovornosti storilcev,'' zaključuje Babič.

Starši "lepo vzgojenih" otrok so pogosto presenečeni, kako se ti vedejo na spletu.
Starši "lepo vzgojenih" otrok so pogosto presenečeni, kako se ti vedejo na spletu. FOTO: 24ur.com
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (489)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

electricity
10. 08. 2013 09.44
+41
Danes so starši, ki kot vzgojno metodo uporabljajo samo korenček v večini! Mi iz srednje generacije nimamo takšnih problemov niti jih nismo imeli ko smo bili najstniki, ker je bila vedno zraven korenčka tudi palica, tako doma kot v šoli! Danes pa tega ni več, mularija je nedotakljiva, delajo kar se jim zahoče in nobeden jim nič ne sme! Včasih je bila šola zakon, danes ti pa starši privihrajo z odvetnikom, če smrkavca samo grdo pogledaš! Nihče več jim ne postavlja jasnih mej, vsi samo iščejo njihovo lepo vedenje in ga nagrajujeo, slabega pa skoraj vedno nalašč spregledajo in si lažejo; moj pa že ni tak!
Bibosan
10. 08. 2013 09.56
+20
Se strinjam. Permisivna vzgoja je naredila nepopravljivo škodo na celih generacijah.
godday91
10. 08. 2013 18.04
+5
Ljudje so na svoje otroke tako občutljivi da gre že čez vse meje. Se mi je zgodil v službi, da je tamal razmetavu po celi restavraciji kar mu je prišlo pod roke. Pa grem do staršev in jih prosim, če ga lahko umirijo pa mi nardijo tastari celo paniko, da njihov pa sigurno ne, pa sem pol fotra od tamvga odpelov za vogal in mu pokazal kaj njegov "zlati otrok" dela. Pa nič samo zamhnil je z roko in mi reče da ga vzgajajo tako da lahko dela kar hoče. Mislm ej, mene bi moj fotr iz kože dal da bi sam pomislu na kej tazga.LP
sinaya
10. 08. 2013 09.00
+21
Če želite ostati mentalno zdravi potem uporabljajte internet za pametnejše stvari kot pa je dokazovanje in lajki itd.
zemljemerec
10. 08. 2013 08.38
+21
in kako naj mladina postane prijazna, vesela, lepega vedenja, če jo nevzgojeni starši zanemarjajo ?
ri?et
10. 08. 2013 16.56
+1
"Nevzgojeni starši" niso krivi,da delajo od 8-ih do 5-ih,ali iščejo delo v tej ubogi državi.Kje so otroci v tem času,in kaj delajo ne ve skoraj nihče.
gospakatja
10. 08. 2013 07.46
+4
zapis v smislu "ta mladina!" so našli že v piramidah!!
proudbelieber
10. 08. 2013 07.44
-17
Naj mi en pove, kaj ima Justin Bieber pri tem članku? I get it nekateri ga nemarate sam a je treba človeka žalit pa ga vmešavat v nekaj kar se ga res ne tiče? Če je uspel praktično iz nič, v revščini itd. pa denarno pomaga različnim organizacijam... in zato je slab vzornik? Ja počel je neumnosti, samo kaj pa delajo drugi najstniki? Lepo je povedano v tem članku! Koliko drugih zvezdnikov se obnaša bistveno bolj neprimerno, pa so potem očitno dober zgled, ali kaj? Ker njih pa nihče ne omenja! Npr. koliko jih kadi travo, objavlja na spletu na pol gole fotografije, pa še bi lahko naštevali! Ja, Justin je tudi probal travo, saj jo večina, samo je tudi povedal, da je ne bo nikoli več, ker ne želi biti slab vzornik! Toliko je naredil za Avalanno, pomagal denarno, pričaral nasmehe otrok med obiski bolnišnic, toliko je naredil za oboževalce itd. pa pravite da je slab vzornik? Razočarali ste me!
CrackMilko
10. 08. 2013 13.11
+16
Justin Bieber je tipičen predstavnik mlade generacije (ščije v vedra, ne v školjke, pljuva po svojih fenicah itd itd,).
exaglikojot
10. 08. 2013 21.27
+4
In še vedno deha travco, ne glede na to, kaj javno reče. Naivne najstnice pa padajo v delirij, ko ga zagledajo. Saj bo prišel čas, ko bodo same spoznale, kako zaostalo so se dejansko obnašale...
kuzmax6
10. 08. 2013 02.54
+44
Like ce NISI prebral/a celoten članek
aghr
10. 08. 2013 00.28
+2
Kakor opažam, ima veliko ta mladi vse slabše vzornike. Že tisto pred 5 leti, ko so vsi oboževali RBD je bilo grozno. Sedaj pa še obožujejo večjega čudaka, Justina Bieberja. Pred kakima dvema letoma se jih je videlo dosti, kako imajo Bieberjevo frizuro. To ni dobro, kar se dogaja zadnja leta z mladimi.
Perun55
10. 08. 2013 01.22
+3
Denar, slava in uspeh. Bieber je (sicer z ogromno podporo zalozb), uspel prakticno iz YT videov. A je potem cudno, da bi vsi potem radi tak ali podoben uspeh?
exaglikojot
10. 08. 2013 21.28
+2
Bieber sam ne bi uspel nikoli. Tisti, ki ga je porinil naprej, je zaslužil z njim še enkrat toliko. Če ne bi porinili njega, bi pa koga drugega. Danes je vse samo posel in denar in nič drugo.
aghr
10. 08. 2013 00.22
+18
Tudi vse bolj nepismeni postajajo, govorijo še samo O.M.G., LOL, W.T.F., dvojine vse manj rabijo. Dostikrat se sliši gremo ali greve namesto greva. Dosti mladih se samo hihita pa reži, tudi če ni nič smešnega.
bisar
10. 08. 2013 19.52
aghr
10. 08. 2013 00.15
+25
Današnja mladina postaja vse bolj apatična, čudaška, brez volje. Samo SMS-se pošiljajo, cel čas so na računalniku, Facebooku. Ne vem, kaki bojo njihovi potomci, a verjetno bo iz desetletja v desetletje huje. Sicer vsi niso taki, a veliko jih je.
KopulacijskiO
10. 08. 2013 15.13
+6
Taki potomcev sploh ne bodo imeli. Je že Darwin poskrbel za to....
bisar
10. 08. 2013 19.54
naši potomci bojo živeli na marksu...in luni....
Marcheline
10. 08. 2013 00.12
+8
ma katastrofa dej...še doro, da usega tega sranja ni blo, ko sm bla jst najstnica..sm usaj mela normalno otroštvo in najstniška leta, ki sem jih preživela zuni, ne pa za računalnikom..plus itak k si najstnik se ponavadi ne zavedaš, da je objauljanje nekih statusou in napol golih fotk po fbju in raznih osebnih reči po nekih forumih in podobnih straneh škodljivo in da se boš k boš starejši samo prijamu za glavo in se kesal..ker se takrat pač ne zavedaš, da to ni primerno..mislim sej se mi smiljo in ti ljudje, k to pišejo, in pol ti komentatorji, katerih plaz besed se usuje na zapise teh ljudi..in eni in drugi ne štekajo, da pišejo neumnosti, ki imajo lahko škodljive učinke. samo iz izkušenj se kej naučiš žau..
ml3
10. 08. 2013 00.42
+30
preberite si v zadnji Smrklji: "Kako postati Fb zasledovalka". Nasveti: da takšna zasledovalka, (ki je opisana kot pozitivna oseba!!!!) prečekira fb profil in predvsem status on nekoga tudi po 5x na dan ( takoj ko se zbudiš, v šoli, po pouku, doma, zvečer) da si čimbolj ažuren....., da če ima nekdo zaklenjen profil, prečekiraš potem vse njegove prijatelje, da čimveč izveš, da lahko tipčke kar dodajaš kot kontakte in se potem s kom zmeniš za na kavo-čist tako, v 1 minutki.In da dnevno prečekiraš vse možne profile od prijateljev, in kako lahko hitro pogruntaš, če nekdo res ni več s kom v zvezi, pa si tega ne upa napisati kot spremembo statusa, saj razpad zveze boli..in kako lahko takšnale zasledovalka kljub vsemu ugotovi, kdo je še vedno skupaj in kdo ne več...Namesto,da si se takšno početje v omenjeni reviji označilo az čisto bolano, se daje najstnikom za ZGLED!!!!! Katastrofa od urednikov in novinarjev!!!
yokerxdinterfan
09. 08. 2013 23.23
+8
pač lejte to je bodočnost slovenije...mislim da smo pogubljeni
ONniON
09. 08. 2013 23.21
+6
pa nasplošno so ljudje leta 2013 zelo pokvarjeni in ni več tako kot je bilo , škoda zelo ...
bisar
10. 08. 2013 19.55
+2
G8J
09. 08. 2013 23.14
+15
Z omenjenimi portali samo pomagate pedofilom in morilcem Bravo Askovci!
bisar
10. 08. 2013 19.56
+0
ljudi tako preveč na tem svet...to je selekcija...najbolj trdni ostanejo.....
ml3
09. 08. 2013 22.46
-1
zakaj starsi dovolite nenadzorovano uporabo spleta in raznihi portalov???? pred kratkim je en stars komentiral, da si kot stars uspel, ce mulcu zaupas....pa je to res? internet predstavlja neprimerno hujso nevarnost kot nevarne ceste, cigarete, alkohol,..Ker je vse ze uslo izpod kakrsnegakoli nadzora.Mnogo odraslih si na internetu daje duska, ker si anonimem in dajejo ven svojo negativno energijo, ali pa se lažejo, da so samski, itd.in zakaj naj otroci nebi posnemali odraslih tudi tukaj? ce imas moznost, pa se anonimen si...le kdo ti bo kaj? internet je v glavnem 90% laži, čist stran od resničnega življenja.da se najstniki prijavljajo na ask. ipd - je čista kriza! že uporaba 24.ni za njih.razni forumi pa odpadejo na vsej črti do polnoletnosti!!!! ali morda veste: v določenih državah je uporaba fb prepovedana za mlajše od 18 let, konkretno vem za pakistan.če želite pomagati svojim otrokom, naredite radikalno spremembo, ker vam kaj drugega itak ne preostane-VSE JE NAMREČ ŽE IZVEN NADZORA...., samo še vprašanje časa, kdaj se bo zaradi aska.ipd ubil kakšen slovenski otrok...Slovenski starši: eni že ob rojstvu otroka odprejo njegov Fb.Zakaj že...? Hočem reči, če starši nimajo pošlihtano v glavah, kako bodo potem vzgojili otroke? Kar se pa tiče nadzora strani kot je npr.ask: vse bi se dalo cenzurirat, zbrisat,...pa je tukaj žal finančni faktor: več klikov in več komentarjev------->več denarja za lastnika internetne strani.in NIHČE SI NI ŠE NIKOLI BELIL GLAVE S TEM, NA KAKŠEN NAČIN SLUŽI DENAR! Seveda zdaj Ask pravi, da niso krivi za smrt.Seveda so, ker so dovolili vse to! In to samo zaradi denarja....
rambek
09. 08. 2013 22.10
+1
to so bolj za foro se mi zfi pa niamma tega ska al kaj majo že
legokockax
09. 08. 2013 22.02
+1
ajde komentarji, navalite. :)
graddd
09. 08. 2013 21.55
+7
Vcasih se mora clovek vprasat, ce je dobro, da se veliko udejstvuje v druzbi. S tem mislim predvsem na to, da posveti povprecen clovek ogromno svoje pozornosti svojemu izgledu in temu, da cim bolje izpades v druzbi. Zakaj bi se nekdo trudil ustrezati neki mnozici ljudi, medtem ko je mentaliteta vecine le-te na tako nizkem nivoju, da se prakticno niso sposobni pogovarjati o cem drugem, kot o drug drugem?
graddd
09. 08. 2013 22.03
+3
Se zdi, da je v danasnjih casih najbolje najti taksne dejavnosti, ki vkljucujejo malo udejstvovanja v druzbi (kot npr. hribolazenje, ukvarjanje z glasbo ali kakrsenkoli drug hobi). Osebno bi temu reku izogibanje "mainstreama". Ponavadi se najdejo v alternativni kulturi zdravi mozgani z neko vsaj priblizno pravilno zastavljeno mentaliteto (seveda so tudi v alt. kulturi izjeme, a je procent open-minded populacije veliko vecji)
samantha123
09. 08. 2013 21.53
+5
Ne vem zakaj napadajo ask.fm, facebook itd, ta socialna omrežja NISO kriva, da otroci nimajo manir, so nevzgojeni in polni samih sebe ( govorim o teh ki žalijo druge) , prav tako niso kriva za slaba psihična stanja takih uporabnikov ki zato storijo samomor.
KopulacijskiO
10. 08. 2013 15.15
+0
zato, ker noben duševno zdrav in inteligenten človek teh socialnih omrežij ne uporablja!
bisar
10. 08. 2013 19.57
+2
Adminoid
09. 08. 2013 18.37
+0
Suckhead
09. 08. 2013 18.29
+4
Tak pač je to kdo tega ne prenese pač nej ne bo na internetu
bisar
10. 08. 2013 19.58
+1