Magna je na pravnomočno soglasje Arsa pripravljena čakati do konca septembra: 'Slovenija ostaja naša prva izbira'

Arso je avtomobilskemu velikanu Magna izdal okoljevarstveno soglasje za projekt v Hočah. S tem je Magna korak bližje gradbenemu dovoljenju, ki ga je pripravljena čakati do konca septembra, sicer projekt seli na Madžarsko. Hoški župan sicer upa, da z vlaganjem pritožb ne bo kdo namerno zavlačeval.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Magna

V Magni so na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili plana B. (Foto: Kanal A)

Agencija za okolje je avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magna izdala okoljevarstveno soglasje za projekt v poslovni coni Hoče, so uradno potrdili na Arsu. S tem je bil storjen nov korak do pridobitev gradbenega dovoljenja, potrebnega za začetek uresničevanja prve faze projekta. Ta predvideva lakirnico za okoli 400 zaposlenih.

Kot so pojasnili na Arsu, so v okviru postopka presoje vplivov na okolje presojali vplive izgradnje omenjenega industrijskega obrata na ljudi, tla, vodo, zrak, hrup, biotsko raznovrstnost in naravne vrednote, človekovo nepremično premoženje in kulturno dediščino, medtem ko prostorsko umeščanje ni bilo predmet postopka.

Agencija je v okoljevarstvenem soglasju predpisala projektne in okoljevarstvene pogoje za čas gradnje in čas obratovanja, tako za zavarovanje tal in voda kot glede obremenjenosti s hrupom in med drugim opredelila, da mora v času gradnje osebni in tovorni promet, povezan z gradnjo, potekati z južne strani preko Letališke ceste, ki se navezuje na avtocesto.

Promet preko Rogoze s severne strani ne bo dovoljen, razen za gradnjo plinovoda, priključka na kanalizacijo in vzpostavitve nadomestnih kmetijskih zemljišč ter prevoza delavcev iz neposredne bližine, ki nimajo dostopa na avtocesto.

Arso v dovoljenju ugotavlja, da je Magna s predloženo dokumentacijo in njenimi dopolnitvami izkazala, da je poseg sprejemljiv za okolje in da zaradi gradnje mejne vrednosti ne bodo presežene. Prav tako bodo v tovarni po njihovem mnenju po izgradnji pri obratovanju uporabili tehnologije lakiranja, ki so sprejemljive oziroma skladne z zahtevami najboljših razpoložljivih tehnik in imajo nižje emisije hlapnih organskih spojin.

V postopku izdaje okoljevarstvenega soglasja so pridobili tudi mnenje ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki potrjujeta, da je nameravani poseg z vidika vplivov na zdravje in počutje ljudi sprejemljiv pod pogoji, ki jih je upošteval Arso.

Glede varstva voda so pridobili mnenje direkcije za vode, iz katerega je prav tako razvidno, da je poseg sprejemljiv, omenjena direkcija pa je investitorju že izdala tudi vodno soglasje. Ob tem je Arso v postopku pridobil še mnenja številnih drugih pristojnih organov in presodil, da bo poseg ob upoštevanju vseh pogojev sprejemljiv.

Kot še dodajajo na Arsu, bodo vsi pogoji in ukrepi za preprečevanje onesnaževanja okolja, ki jih mora zagotoviti investitor v zvezi z obratovanjem, določeni v okoljevarstvenem dovoljenju. Za tega Magna sicer še ni zaprosila.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja s tem sicer še ni pravnomočna, saj se na odločitev Arsa še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci, torej predvsem okoljevarstvene organizacije, ki so sodelovale v postopku s svojimi pripombami. Te se lahko pritožijo v 15 dneh po tistem, ko bo odločba vročena vsem udeležencem v postopku.

Zaradi razmeroma velikega števila organizacij, ki so izkazale interes v postopku, je pričakovati pritožbe, kdaj bo odločitev Arsa pravnomočna, pa ni mogoče napovedati. V Magni so sicer na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili plana B oziroma selitve projekta na Madžarsko.

Medtem je občini Hoče-Slivnica in gospodarskemu ministrstvu uspelo skleniti tudi dogovore z lastniki in najemniki zemljišč. Del jih bodo odkupili, tistim, ki živijo od kmetovanja, pa bodo zagotovili tudi nadomestna zemljišča, potem ko je sklad kmetijskih zemljišč s Perutnino Ptuj našel ustrezen dogovor glede predčasne prekinitve pogodbe.

"Želimo si, da bi bili vsi postopki opravljeni v roku"

Pridobitev okoljevarstvenega soglasja za postavitev tovarne v občini Hoče-Slivnica za Magno predstavlja enega pomembnejših mejnikov v projektu Magna Nucleus, so sporočili iz podjetja. Slovenija tako ostaja njihova prva izbira za postavitev obrata, želijo pa, da bodo nadaljnji postopki opravljeni v rokih.

"Pridobitev soglasja nas veseli in krepi v nameri, da pravočasno opravimo vse potrebne postopke za pričetek gradnje," so po odločitvi Agencije za okolje (Arso) sporočili iz družbe Magna Steyr.

Izdaja okoljevarstvenega soglasja sicer še ni pravnomočna, saj se na odločitev Arsa še vedno lahko pritožijo stranski udeleženci. Te se lahko pritožijo v 15 dneh po tistem, ko bo odločba vročena vsem udeležencem v postopku.

Kdaj bo odločitev pravnomočna, še ni mogoče napovedati. V Magni naj bi bili na gradbeno dovoljenje pripravljeni čakati do konca septembra, v nasprotnem primeru se bodo lotili plana B oziroma selitve projekta na Madžarsko.

V podjetju so po današnji odločitvi Arsa zapisali, da Slovenija ostaja njihova prva izbira. "Želimo si, da bodo postopki, ki sledijo pridobitvi okoljevarstvenega soglasja, opravljeni v rokih, ki nam bodo omogočili gradnjo tovarne v Hočah," so dodali.

V podjetju zagotavljajo, da sledijo najvišjim globalnim okoljskim standardom v avtomobilski industriji, temu načelu pa so trajno zavezani. "V dosedanjih korakih smo se trudili čim bolj celovito odgovoriti na odprta vprašanja vseh vključenih deležnikov, za morebitna dodatna pojasnila smo tudi v prihodnje odprti za dialog," so še zapisali.

Hoški župan upa, da ne bo prišlo do namernega zavlačevanja z vlaganjem pritožb

Hoškega župana Marka Soršaka je novica o podelitvi okoljevarstvenega soglasja Magni razveselila, a jo je pričakoval, saj so bila pred tem izdana tudi vsa predhodna soglasja. Župan Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar, njegova občina je bila stranski udeleženec postopka, je dejal, da po podpisu memoranduma z vlado nimajo več zadržkov.

Kot je povedal Soršak, glede na to, da je bilo kar nekaj možnosti za javno obravnavo in da so bili podani vsi vsebinski odgovori, upa, da bodo vsi toliko kooperativni, da ne bo prišlo do namernega zavlačevanja z vlaganjem pritožb.

"Če bo še kakšno vsebinsko vprašanje, je mogoče odgovor nanj dobiti pri investitorju in niso potrebne pritožbe, ki bi zavlekle postopek. V nasprotnem primeru bo lokacija na Madžarskem postala lokacija A, nam pa bo ostal le tovorni promet iz Gradca preko Maribora in Lendave v Zalaegerszeg," je dejal Soršak.

V postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja je bila kot stranski udeleženec vključena tudi občina Miklavž na Dravskem polju, ki je imela nekaj zadržkov predvsem glede komunalne ureditve. A kot je spomnil župan Leo Kremžar, so z vlado nedavno sklenili memorandum, v katerem so sprejeli tudi njihove predloge glede reševanja problematike kanalizacije, zato zdaj posebnih zadržkov nimajo več.

"To bo seveda zdaj treba spraviti tudi v prakso, a verjamem, da vlada takih dokumentov ne podpisuje kar tako. Kljub temu še naprej ostajajo nekateri elementarni pomisleki okoli izbire lokacije in tega, da se tovarno postavlja na najboljša kmetijska zemljišča. Prav tako sem še vedno prepričan, da za to naložbo ni potrebno, da pade eno samo drevo, a gre tukaj tudi za merjenje mišic med različnimi ministrstvi," je še dodal Kremžar.

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 240
 
blue-freezer 14.08.2017 13:12:30
MB je resda industrijsko mesto, ampak nekoč je bil tam tudi razvoj, zdaj pa odpirajo samo tekoči trak.
Več komentarjev