Slovenija

Maher zaradi črne gradnje ne namerava odstopiti

Ljubljana, 20. 03. 2013 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prihodnji minister za infrastrukturo Igor Maher trdi, da ni storil nič nezakonitega. Pred 11 leti je kupil kmetijsko zemljišče na Obali, na katerem je že takrat stal manjši objekt. Gre za črno gradnjo, ki je po besedah Maherja v postopku legalizacije.

Maher vztraja, da je bila nepremičnina v postopku legalizacije že v času prejšnjih lastnikov.
Maher vztraja, da je bila nepremičnina v postopku legalizacije že v času prejšnjih lastnikov. FOTO: POP TV
Igor Maher vztraja, da ni črnograditelj, da ni naredil nič nezakonitega, zato ne bo umaknil svoje kandidature.
Igor Maher vztraja, da ni črnograditelj, da ni naredil nič nezakonitega, zato ne bo umaknil svoje kandidature. FOTO: Blaž Garbajs

Prihodnji minister za infrastrukturo Igor Maher je pred 11 leti kupil parcelo nad Sečoveljskimi solinami, na kateri stoji črna gradnja. Na očitke, da je prej tam stala le prikolica in da je Maher očitno sam zgradil manjšo hiško z novimi okni ter sončnimi celicami na strehi, odgovarja, da je hiška tam stala že ob nakupu in da je bila že tedaj v postopku legalizacije. Sam ni storil nič nezakonitega, zato ne razmišlja o umiku z mesta prihodnjega ministra, pravi.

Pozitivna Slovenija bo stališče do očitkov Igorju Maherju sprejela tedaj, ko se bo z njim pogovorila mandatarka Alenka Bratušek. Šele po pogovoru z njim bo Bratuškova sporočila, ali Maher bo minister ali ne.

Maher je v današnji izjavi medijem dejal, da je bil objekt že tam, ko je kupil parcelo, in da je ta v postopku legalizacije. V tem času je pričakoval, da se bo zadeva že uredila, je poudaril Maher in dodal, da je stanje na parceli enako, kot je bilo pred 11 leti. S tem je zavrnil očitke, da naj bi ob njegovem nakupu na parceli stala zgolj prikolica, medtem ko naj bi objekt postavil Maher.

"Nepremičnina je bila v postopku legalizacije že v času mojih predhodnikov. Jaz v teh letih nisem storil nič nezakonitega, sem pa pričakoval, da se bo na tem področju kaj zgodilo. Do danes nisem dobil nobene odločbe, le to, da je nepremičnina evidentirana in da je v planu sprememba namembnosti. To je vse, kar se je v teh letih zgodilo," je danes medijem pojasnjeval prihodnji minister, ki je nad dolgotrajnimi postopki zagotovo razočaran, tako da morda lahko pričakujemo, da bo kot minister kmalu poskrbel za izboljšave.

Maherjeva črna gradnja ima hišno številko.
Maherjeva črna gradnja ima hišno številko. FOTO: POP TV
Na vprašanje novinarjev, kako to, da ima objekt hišno številko, je Maher odgovoril, da ne ve, in dodal, da on ni ničesar spreminjal. "Stanje je identično kot pred 11 leti."

Med službovanjem na piranski občini je bil na položaju, na katerem bi lahko vplival na to, a tega ni storil. Tudi kot minister ne namerava pritiskati na noben postopek organov, pravi Maher in dodaja, da imamo pravno državo in da je zakone treba spoštovati.

"Parcelo sem kupil pred 11 leti, od dedičev prvotnih lastnikov. Objekt je bil že tam in v postopku legalizacije. Plačana je bila kazen za uzurpacijo prostora, vloga za legalizacijo je bila že vložena, leta 2003 pa sva jo s soprogo vložila še sama," je za Žurnal24 povedal kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor iz Državljanske liste.

Pogled na Sečoveljske soline
Pogled na Sečoveljske soline FOTO: POP TV

Dodal je, da ne glede na svoj nekdanji položaj v piranski občini ni zlorabil svoje funkcije in uredil zadev, ampak čaka na sprejetje ustreznih občinskih prostorskih aktov. To je ponovil tudi v današnji izjavi, ko je dejal, da kot minister ne namerava pritiskati na ureditev tega.

Virantu se zadeva ne zdi problematična

Prvak DL Gregor Virant je v izjavi novinarjem pojasnil, da je Maherja kot ministrskega kandidata iz vrst DL izrecno vprašal, ali je pri njem kar koli, kar bi moral pred kandidaturo vedeti in bi lahko bilo sporno. Maher mu je pojasnil omenjeno gradnjo. Na podlagi "dejstev, kot mi jih je prikazal, se mi ni zdelo nič problematičnega", je dejal Virant.

Mandatarke o tem ni obvestil, ker se mu je zdelo, "da je to stvar, ki se jo da lepo pojasniti". Z mandatarko je danes o tem že govoril, ta pa se je odzvala tako kot on.

Če bi se izkazalo, da je res črnograditelj, bi sledile sankcije

Kot je pojasnil Virant, mu je Maher zagotovil, da ni storil nič nezakonitega. "On zanesljivo ni črnograditelj in ni kršil zakona," ocenjuje prvak DL. Če pa bi se izkazalo, da to ne drži, zagotavlja, da je sankcija neizogibna. S temi besedami je odgovoril tudi na vprašanje, ali bo zahteval njegov odstop.

Na novinarsko vprašanje, zakaj je torej Maher na omenjenem naslovu, na katerem je črna gradnja, tudi prijavljen, pa Virant ne ve. Na vprašanje, ali bo lahko Maher glede na nedavno sprejeto vladno uredbo gradnjo legaliziral, Virant ni odgovoril konkretno. Je pa jasen, da bo moral Maher spoštovati inštrumente pravne države.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ce.ce.
21. 03. 2013 06.42
+1
foušarija slovenska
Buena Vita
21. 03. 2013 00.37
+4
MAJHEN NASVET,TIPKAJTE SEČOVLJE,POVEČAJTE SLIKO IN BO VSAK VIDEL DA JE POPOLNOMA VSAK KOS OBDELOVAN,RAZEN TREH PARCEL KI SO ŠKARPE OKROG NJIH,ENA JE MINISTRAPOŠTENJAKOVIČA,DRŽIJO SE SKUPAJ
Buena Vita
21. 03. 2013 00.24
+2
PREVIRANT SE JE MAŠČEVAL JANŠI ZARADI SVOJEGA TASTA 2007 letaje bila velika afera v bruslju kjer je ,virantov tast,evropski poslanec sds zaposlil 7 svojih žlahtnih rožic,ker je janši bilo to kot predsedujočemu evrope očitano s strani evrope je janša ukrepal z izključitvijo,brejcu je prepustil odločitev zakajk mora odleteti, KER VSI DOBRO VESTE DA IMA VIRANT DOVOLJ STRICEV VAM NI SUMA SUMARUS NEZNAN
ADIJO ZABUHLA
20. 03. 2013 23.53
+5
..če VIRANT pravi da lahko ima črno gradnjo,bo v redu njemu zaupam,je pošten in načelen.......
ADIJO ZABUHLA
20. 03. 2013 23.49
+6
..ja kakšna rdeča država pa je to,da minister ne sme imet črne gradnje?????????
Solina
20. 03. 2013 22.39
+8
jas pa čakam in se borim za gradben že 4. leta in še bom čakal en čas, ker nimam pravega priimka in ne ponudim pod mizo 5000 €. Ni to sramota Slovenije?
piko112
20. 03. 2013 21.59
+2
In zakaj bi? Še noben od ministrov ki je bil v kazenskem postopku ali v navzkrižju z zakoni ni
LectorH
20. 03. 2013 20.40
+4
in že je legaliziral po novi uredbi, brez poštarjev itd, v dveh dnevih je bilo vse rešeno zadeva je zdaj vsaj 100x več vredna oziroma kurnika, ki bo kmalu vila model ne prodaj zdaj če mu daš 200 jurjev ni teorije. Potem ko zakona ozeroma uredbe več ne rabi jo ukinja in rešili so po hitrem postopku izbrancem črne gradnje raja ki pa je vložila po novi uredbi bo dobila vsa negativne odgovore iz občine, ki jih imajo že naštudirane. Svinjarija ki ji ni para in vsi ki imajo prave priimke desni in kao levi so dobili papirje. To si političarji rihtajo trenutno v odhodu če prav razumem situacijo.
dajno
20. 03. 2013 19.40
+1
Za tako lopo ne rabiš gradbenega
Buena Vita
20. 03. 2013 19.55
+10
pridi in poglej če je to lopa,IN ZLOMKA,NAOBČINI JE PRIJAVIL KOT TEHTNICO ZAAVTOMOBILE, POGRUNTAVŠČINA LOPOVOV, PODOBNO IMA KMETIJA BUŽEKLJAN ,LAST SENICE IN KRESALKE REGISTRACIJO;,SKLADIŠČE NA KILOMETRE DALEČ SE VIDI RAZKOŠNI HOTEL
J.A.
20. 03. 2013 20.13
-1
Ti, ki si tako natančen in pravičen pridi v Novo Gorico protestirat, da se odstavi novo nastavljenega predsednika uprave, ki nima izkušenj, nima ekipe, nima strategije, zaradi česar HIT-u grozi množično odpuščanje in dokončen propad firme in celotne regije. Ali pa se vseeno rajši razburjaš ob novici, da ima nek minister kamnito lopo brez gradbenega dovoljenja?
nan?iban?i
21. 03. 2013 20.44
+2
J.A. saj vas bo nova Butalškovićkina vlada rešila pred propadom in ne javkat.
Jožajoža
20. 03. 2013 18.30
-8
sigurno je kupil nepremičnino od kakšnega janšista. ta mu je podtaknil.
Buena Vita
20. 03. 2013 19.25
+5
na obali ne najdeš nobenega iz SDS-a ,vsi tisti ki razpolagajo z zemljišči in to v večini,cirka 75 % so v last levih,tukaj so najmočnejši,v ankaranu jankoviči,v strunjanu,anderliči in zemljarič,v izoli zemljarič,senica pečan in sinovi, nad sečovoveljski m zalivom so ptiči ,maher,golobič,pogačar,pogačnik ,thaler,nedeljko mišič iz đakova,to je poslanec iz jankovičeve mafija stranke,gašper-mišič,grižoni,zidarji,klemenčiči,cerarji,
Jožajoža
20. 03. 2013 19.54
-5
to je res. ja, kdo si pa naj gradi na slovenskem primorju, kot pravi slovenci, katerih očetje so slovenijo osvobodili, jo potem izgradili, generacije izšolali, slovenijo dvignili na evropski nivo, vsi so nam zavidali,tako gospodarski razcvet, kot način življenja........kaj bi porekli, če bi res imeli okoli izole vikende potomci domorancev?????
HooplaToopla
20. 03. 2013 18.23
+9
"Maher zaradi črne gradnje ne namerava odstopiti" --- Jasno! --- Pri standardih, ki so dandanašnji pogoj za nastop pomembne politične funkcije v Sloveniji, bo treba kmalu poleg ekonomskega kriminala imeti na vesti vsaj še en umor. Sicer bo kandidat obveljal za nesposobnega amaterja. --- Ne bo se tip menda torej obremenjeval zaradi nekakšne črne gradnje.
Buena Vita
20. 03. 2013 19.31
+3
tudi sečoveljanci ne bodo popustili,veliko sestankov so že imeli in ogromno tožb je na sodišču,samo odvetnik pavliha jih je spisal več deset,ker gre za kmetijska zemljišča in kot vsak lahko pride do podatkov,na obali je prava bitka za kmetijske površine,vsem katerim so odvzeli kao nacionalni interes ,potem so se tazemljišča znašla v postopkih za gradnje vikendov in vil,sevede taki vikendaši so za obalo samazguba hvala bogu,ljudje se prebujajo in hočejo obdelovalno zemljo nazaj, največja SD -SRAMOTA,,,FINALI-GRIŽON SE UREJAJO V VESELJE DOMAČINOV,ZEMJIŠČE MORA SPRAVITI V PRVOTNO STANJE IN VSO OKOLICO SANIRATI,
Butalci2013
20. 03. 2013 18.05
+1
3x4 metre haha. Tisti ki pa imajo cele hotele, palače... pa nič????
Mil?007
20. 03. 2013 17.43
+0
Razkošna lopa za hranjenje kmetiskega orodja pač. Še en dokaz kako navdušeni smo Slovenci za vrtičkanje.
FAUSTOS1
20. 03. 2013 16.42
+0
GLEDE NA NOVI ZAKON TA HIŠICA USTREZA TOREJ NI ČRNA GRADNJA-ČRNA GRADNJA JE LE TISTA KI NE USTREZA ZAKONSKIM NORMAN
Maja Demšar 1
20. 03. 2013 17.08
+6
Nič ne ustreza - menda je na tem naslovu prijavljen, po uredbi pa taki objekti ne smejo biti namenjeni bivanju
tali?ni tom
20. 03. 2013 16.38
mene ne moti nič! me pa moti če bo kot minister delal v škodo ljudem ki bojo počeli isto oziroma si bojo postavili KOLIBE NA SVOJI ZEMLJI! A BO POSLAL INŠPEKTORJE ALI BO TO UREJENO !1 namreč vsak ki ma možnost bi si rad nekaj zgradil in brez skrbi za vse objekte ki jih bo postavil navaden človek slej ko prej poskrbi narava in jih odstrani! zob časa recimo! zato ne se sekirat za take malenkosti ljudje! naj dokaže da je kupil parcelo z objektom in dejansko ni kriv nič , je pa prejšni lastnik! drugače bi pa jaz za tistih nekaj dni dopusta postavil prikolico in stvar je rešena! in brez foušije!
tali?ni tom
20. 03. 2013 16.38
pa še to da ne bo pomote , namreč POPOLNOMA NIČ GA NE ZAGOVARJAM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
LectorH
20. 03. 2013 16.12
+3
No, zakj ni kupil te parcele kdo drugi kot pa koritnik, po kaki vezi hudi in zdaj hara naprej. To, da je bila tam prej prikolica zdaj je pa zidana hiša nobenega ne moti. Me zanima kako bo zdaj po novi uredbi za našimi vrtnimi lopamami. Tudi če napišeš da bi imel traktor v lopi te nekaj čudno gledajno na občini ne vejo kaj bi, se lažejo ....taka je praksa Za Jakliča tudi ni več panike ima športni park bazen in kmetijske objekte.
qwqwq
20. 03. 2013 16.10
+12
NISM TE POZABIL JAKLIČ...,ode ti kučica,bazenčki,roštiljčki...,itd.
GTR
20. 03. 2013 16.04
+9
Kdaj mu gremo podret tole kolibo?
Buena Vita
20. 03. 2013 19.33
+0
MISLIM DA VAM SOSEDJE PODARIJO VSE POTREBNO,SAMO PRIDITE
24uric
20. 03. 2013 15.41
+25
slovenija potuje po starih ustaljenih tirnicah klientalizma in korupcije...ču ču
J.A.
20. 03. 2013 20.02
+1
Pa kakšen klientelizem in korupcija? Kaj je ta človek sploh naredil napačnega? Pa ste normalni ljudje? A si je na črno zgradil ogromno vilo z bazenom in podkupoval ljudi al kaj? V to uto ne vem, če gre sploh postelja, tako je majhna, pa se o tem že cel dan preklate. Dajte prosim svojo energijo raje usmerit v kaj pametnega. In še to. Tegale napadate kot da je največji lopov, medtem ko bi zdajle vseeno večina volila Janšo in Jankoviča. Toliko o tem in o sposobnosti kritičnega razmišljanja povprečnega Slovenca.
simple_mind
20. 03. 2013 15.30
+3
Seveda, ni najmanšega dvoma, povsod sami vsevedni poštenjakarji.