Slovenija

Mahnič: V primeru ovadbe se že veselim odškodninske tožbe

Ljubljana, 10. 05. 2019 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA / V.Š. / Ti.Š.
Komentarji
537

Poslanska skupina SDS je v začetku tedna napovedala vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ker naj bi ta zlorabil vojaške obveščevalce. "Z nastopom Erjavca kot ministra za obrambo se razkroj Slovenske vojske nadaljuje," so kritični v SDS.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Interpelacija in tožba?
    03:16
    Iz 24UR: Interpelacija in tožba?
  • Iz SVETA: Prva interpelacija
    02:48
    Iz SVETA: Prva interpelacija

Skoraj osem mesecev po prisegi vlade je tukaj prva interpelacija v tem mandatu. Poslanska skupina SDS je v začetku tedna napovedala, zdaj pa tudi vložila interpelacijo zoper ministra za obrambo Karla Erjavca, ker naj bi ta zlorabil vojaške obveščevalce. Ti so namreč 25 pripadnikov zasliševali o tem, kdo širi govorice o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, vmes pa je bil menda prav zaradi tega razrešen poveljnik poveljstva sil Miha Škerbinc.

Poslanec Žan Mahnič o interpelaciji zoper Erjavca govori na novinarski konferenci poslanske skupine SDS.
Poslanec Žan Mahnič o interpelaciji zoper Erjavca govori na novinarski konferenci poslanske skupine SDS. FOTO: POP TV

SDS Erjavcu v interpelaciji očita zlorabo OVS in nezakonito razrešitev Škerbinca. Po besedah Žana Mahniča so se za interpelacijo zoper Erjavca odločili zaradi štirih kršitev, med drugim tudi zaradi zasliševanja vojaških obveščevalcev glede širjenja govoric o Ermenčevi ter "laganja o nočnem streljanju na vadišču Poček, zaradi česar je izgubljeno zaupanje v obrambnega ministra".

"Ne more iti minister na kavo z načelnico in reči: poslušaj, naj vojska po 23. uri ne strelja več," razloge za interpelacijo navajajo v SDS in dodajajo, da je Erjavec podpisal dva dokumenta. "Na podlagi enega je bil nato sprejet tudi načrt vaje v Postojni, ki je vključeval tudi način in čas streljanja. Sploh pogleda, kaj podpiše?" se sprašujejo v SDS.

"Minister prav tako zavaja, ko govori, da so govorice ogrožale varnost in zdravstveno stanje generalinje Ermenčeve," še pravi Mahnič.

Po njegovem je Erjavec tudi lagal javnosti, da lahko razreši kogar koli želi, brez dodatnih pojasnil. "Kam pa pridemo, če SV mene ne uboga?" naj bi po besedah Mahniča dejal Erjavec. "A je to vojska Desusa, vojska Karla Erjavca?" pa se ob tem sprašujejo v SDS.

Poslanska skupina SDS je v začetku tedna napovedala vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo Karla Erjavca.
Poslanska skupina SDS je v začetku tedna napovedala vložitev interpelacije zoper ministra za obrambo Karla Erjavca. FOTO: Aljoša Kravanja

Mahnič je na novinarski konferenci še dejal, da naj bi Slovenska vojska pod Erjavcem kot obrambnim ministrom doživljala razkroj. "2019 pride neki Erjavec, ki odpove pogodbo s sindikatom. Ker ga delo sindikatov moti, oziroma to ministru ni všeč. Katičeva na primer kot ministrica nikoli ni grozila ali odpovedala pododbe sindikatov," še pravi poslanec.

"Napovedana interpelacija je neutemeljena, pove pa vse o stranki, ki jo bo vložila," pa je na napoved v torek odgovoril Erjavec.

Šarec poročili Erjavca ocenjuje kot ustrezni

Premier Marjan Šarec je od njega sicer zahteval poročilo o zadevi in ga tudi prejel. Kot so pojasnili v kabinetu premierja, je Erjavec ustrezno argumentiral svoje odločitve in ravnanja.

Šarec je tako prepričan, "da bo minister znal odločitve in ravnanja ustrezno argumentirati tudi v postopku interpelacije."

Kot je poudaril premier, na podlagi poročil v Erjavčevem ravnanju ne vidi ničesar spornega. "Minister je ravnal zakonito. Tudi to pripisujem predvolilnemu času," je dodal Šarec.

Minister Erjavec je v minulih dneh že ocenil, da je interpelacija, ki jo je zoper njega danes vložila SDS, neutemeljena, prazna in brez pravne podlage. Po njegovem mnenju gre za politično dejanje, usmerjeno v poslabšanje položaja v SV in v poskus oslabitve vlade. Prepričan je, da interpelacija ne bo uspešna, saj da ni ravnal nezakonito.

OVS Mahniča zaradi izdaje tajnih podatkov naznanila policiji

Obveščevalno varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo pa je medtem policiji naznanila prav poslanca SDS in podpredsednika komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Mahniča, so potrdili na ministrstvu za obrambo. Mahniču domnevni očitajo kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov.

Žan Mahnič
Žan Mahnič FOTO: Damjan Žibert

Podrobnosti na ministrstvu niso navedli, na vprašanje o tem, ali lahko potrdijo, da gre za navedbe, ki jih je Mahnič izrekel po seji Knovsa v povezavi z zaslišanji vojakov, ki jih je OVS izvedla pri preiskavi ravnanj Škerbinca, so navedli le, da je "v navedeni zadevi OVS ravnala po določilu 145. člena zakona o kazenskem postopku, saj je vsak državni organ dolžan naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti. V konkretnem primeru OVS ni pristojna za preiskavo kaznivega dejanja, zato je skladno s tretjim odstavkom 33. člena zakona o obrambi obvestila policijo in ji zadevo predala v nadaljnji postopek".

V primeru kazenske ovadbe lahko rečem, da se že veselim odškodninske tožbe, ker se bo ovadba izkazala za krivo. Žan Mahnič

Omenjeni člen zakona o kazenskem postopku govori o tem, da so vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni, ali če kako drugače zvedo zanje.

Zakon o obrambi pa med drugim govori o tem, da če obveščevalno varnostna služba ministrstva ali vojaška policija zazna oziroma odkrije kaznivo dejanje, storjeno izven ministrstva ali Slovenske vojske, o tem brez odlašanja obvesti policijo in ji zadevo preda v nadaljnji postopek.

Mahnič zanika izdajo tajnih podatkov in se veseli morebitne odškodninske tožbe

Mahnič je v odzivu zatrdil, da tajnih podatkov ni izdal. Kot je dejal, pa ga čudi, da OVS in njen direktor Dejan Matijevič nimata toliko poguma, da bi proti njemu podala kazensko ovadbo zaradi izdaje tajnih podatkov, pač pa sta ga naznanila policiji.

"Vse, kar sem povedal, sem povedal na podlagi pooblastila, ki mi ga je dala komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb," je povedal poslanec SDS in podpredsednik parlamentarne komisije Mahnič.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Vojaška obveščevalna služba proti njemu ni podala kazenske ovadbe zaradi izdaje tajnih podatkov, ker po njegovem mnenju niso prepričani, ali gre za izdajo tajnih podatkov. "V primeru kazenske ovadbe se že veselim odškodninske tožbe zaradi vložitve kazenske ovadbe, ki se je izkazala za krivo," je pristavil.

Na Twitterju je še navedel, da je Matijevič predstavil poročilo OVS v primeru poveljstva sil, pri tem pa prej ni povedal, kakšne stopnje tajnosti je. "Ker je Knovs sprejela sklepe, da je OVS delovala nezakonito, in me pooblastila, da to predstavim javnosti, tajnih podatkov nisem izdal," je prepričan.

Janša: Ne bo šlo

Na Twitterju se je medtem odzval predsednik Knovsa in predsednik NSi Matej Tonin. "Za resne institucije v demokratični in pravni državi je nespodobno, da preganjajo nadzornika, ki pri zakonitem nadzoru ugotovi nepravilnosti in jih predstavi javnosti. Kako naj bi torej Knovs vršil učinkovit civilni nadzor, če nepravilnosti ne sme javno predstaviti," sprašuje Tonin.

Na družabnem omrežju Twitter se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša. Med drugim je navedel, da je Erjavec najprej nezakonito uporabil OVS za obračun s Slovensko vojsko, "sedaj bi jo pa še za grožnjo parlamentarnemu nadzoru". Ne bo šlo, je opozoril Janša.

Spomnimo ...

Aprila je Knovs sprejel sklep, da bodo ugotavljali, ali je minister Erjavec zlorabil položaj in vojaško obveščevalno službo za razrešitev poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Podpredsednik Knovsa Žan Mahnič je takrat na novinarski konferenci javno pojasnil, da je OVS na podlagi govoric in sporočil, da je Škerbinc neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice generalštaba Alenke Ermenc, zaslišala 25 pripadnikov vojske, obenem pa navedel, da zaslišani vojaki niso mogli potrditi teh govoric. Ugotovilo se je, tako poslanec, da je komentiral zdravstveno stanje Ermenčeve po tistem, ko so o tem ugibali že v medijih, prav tako pa da je želel pomiriti, da je načelnica že operativna. Erjavec je povedal, da je s poročilom seznanjen, a da je to tajno in ga zato ne razkriva.

Zadeva bo, kot kaže, očitno rezultirala v interpelaciji zoper ministra Erjavca, ki jo bo danes predvidoma vložila SDS.

Mahnič je sicer že aprila ocenil, da gre za vsebinsko in časovno podobnost s primerom nekdanjega ministra za obrambo Janka Vebra, ki ga je DZ spomladi 2015 razrešil zaradi očitkov, ker je OVS naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Razrešitev je predlagal tedanji premier Miro Cerar. Tudi tedaj je OVS zaradi uhajanja informacij podala ovadbo proti poslancu NSi Mateju Toninu, ki je kot član Knovsa v takratnem sklicu vodil nenapovedani nadzor na OVS, ki je pokazal na sporno ravnanje Vebra.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (537)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SDS_je_poden
12. 05. 2019 11.41
+1
Bolj ko gledam Mahniča, bolj se sprašujem, kaj je narobe z njegovo glavo.
brezveze13
11. 05. 2019 15.55
-3
jasno je da bo šarec zagovarjal svojo vladavino mislim pa da po izobrazbi ni kompitenten da bi lahko odločal o zakonitosti dejanja kahle ampak bi to moral reči nekdo drug nikakor pa ne bivši pravni svetovalec vlade cmerko ki ravno tako sodi med izdajalce in trgovce slovenskega naroda kot kahla
Recenzor
11. 05. 2019 14.57
+4
Da se en tak šmrkolin oglaša in hebe vse po vrsti ni ravno v čast SDS - če pa je Herjavec res to zlorabil, ga je treba pa odstranit in deratizirat
JApajaDAja
11. 05. 2019 14.59
+2
Milan Oni?
11. 05. 2019 13.10
+12
Se že veseli odškodnine! Pripadnik stranke, ki naj bi se borila prav proti neumnim stroškom, davkoplačevalcev! Sramota in žalostno!
vinogradnik33
11. 05. 2019 16.48
+1
Kaj pa Janša , Crnković in veliki brigadir Krković vsi želijo visoke odškodnine , zato ker so bili spoznane za krive in pravnomočno obsojeni !
nnanna
11. 05. 2019 12.56
+7
bambino, ose te imajo vedno raje..........
JApajaDAja
11. 05. 2019 13.06
+9
parazit napihnjen....še od odškodnin, ki bi jih plačal slo narod, bi rad živel...morda še bora-bora videl od blizu?!
lakala28
11. 05. 2019 12.37
+8
Če bo Janša pri obveščevalnih in varnostnih službah poskrbel za red in pravičnost, je isto, kot bi kobre med zajci skrbele za prijateljsko vzdušje. Tudi Tonin kar paše med take. Skratka, težka bo. Vladi v tem mandatu ne bo ravno dolgcajt tudi brez realnih problemov.
Casey Ry
11. 05. 2019 12.20
+14
Bodimo posteni! Lahko se veselis odskodninske tozbe, ampak ali jo bos tudi dobil, to pa je ze zgodba zase! Hlapec Jernej in njegova pravica!
Milan Oni?
11. 05. 2019 13.11
+2
vsevid
11. 05. 2019 12.04
+9
Ta človek je pa res MAHNJEN kot smo nekoč poimenovali takšne !!
cpero
11. 05. 2019 11.01
+14
nekaj politikov bi tako pasalo med te begunce
cpero
11. 05. 2019 11.00
+16
spet jansa za vsem stoji,komaj je cakal na kaksen mali incident,se ze ga dolgo ni nic omenjalo,pa zakaj niso janseja raje ugrabli ,kot pa tega sromaka,
xyxyxyxyxyxyxy
11. 05. 2019 12.24
+8
Domačini pravijo, da je vse skupaj napihnjeno, SDSu pa to prav pride, da imajo zopet kaj za pisat in delat paniko.
JApajaDAja
11. 05. 2019 10.49
+5
ko krko reče"računajte na moris-ovce", vemo, da lahko mirno spimo :-)
staridida
11. 05. 2019 10.48
-3
Ne smemo pozabit-ni dolgo od tega, ko je Šarec sklical svet za nacionalno varnost zaradi domnevnih pritiskov na POP-TV.....
ooResnicA
11. 05. 2019 10.41
-4
.....takle mamo klovnarsko NEvlado....
felix58
11. 05. 2019 10.36
+17
Bo dohtar iz Kosova uredil zadevo
staridida
11. 05. 2019 10.59
-10
Ja samo tebe ozdravit ne more-je že prepozno....
barjagula
11. 05. 2019 10.14
+24
Taprav Janšev vajenec
nnanna
11. 05. 2019 10.10
+19
bambino, ne skrbi, saj si v stranki, ki dobi za svoje grehe le opomine!
Simoni?
11. 05. 2019 10.00
-2
Erjavec bi si večkrat moral zavrteti posnetek nastopa zajebanta iz Šmarce na prvomajski zabavi na Sv. Joštu.... Če bi sam imel govorno apako in če bi se kdo norčeval iz nje bi ga skrajšal vsaj za glavo, Korln pa mu veselo puca čevlje.... Vse le zato, da bo gospa Ljubislava še vedno gospa ministrica....
Nimasmisla
11. 05. 2019 09.39
+4
tega pa mesca takoj odstranit
staridida
11. 05. 2019 09.30
-15
Ne more klovn brez klovna-mislim Šarec brez Korleta....
Karantanija
11. 05. 2019 09.37
+36
Ne more zdrahar brez zdraharja - mislim Janša brez Mahniča ....
Karantanija
11. 05. 2019 09.28
+27
Naši politiki se ne morejo o ničemer pogovoriti kot človek s človekom, najraje vlagajo tožbe in interpelacije ter uživajo v tem, kdo bo koga bolj zafrknil, kdo bo zmagal - levi ali desni .... Tiste pomembne stvari pa gredo lepo mimo ... Čas beži, plače imajo dobre, briga jih ... Te sile in moči bi raje vložili tja, kjer bi imel narod kaj od tega. Noro je pri nas!