Slovenija
Oglas

Makedonija je lahko vaš nepozaben dopust s pestrimi izkušnjami in spomini, ki trajajo celo življenje

Skopje, 27. 04. 2016 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Makedonija je dežela z neverjetno naravno lepoto, impresivnimi možnostmi za sprostitev, uživanje in pustolovščine. Dežela naravnih čudes vabi, da uživate v izobilju različnih barv – v neskončni modrini jezer, zelenju gostih gozdov, toplih barv pisanih dolin spomladi ali veličastni belini snega pozimi.

Makedonija ima površino 25.713 km2, od katerih je 80 % hribovja, z 38 gorami in 20 vrhovi nad 2000 metrov nadmorske višine. Makedonija ima 3 narodne parke in 43 jezer, od katerih so 3 tektonska, 25 ledeniških in 15 umetnih, ter neverjetnih 280 sončnih dni letno. Makedonija je dežela, primerna za idelno ravnovesje med rekreacijo in relaksacijo.

Ohridsko jezero je staro 4 milijone let in je eno najstarejših na svetu. Hkrati je jezero eden največjih rezervoarjev pitne vode v Evropi. Jezero je UNESCO zaščitil kot naravno dediščino ter predstavlja ekosistem z najmanj 200 endemičnih vrstami, vključno z daleč naokoli znano ohridsko postrvjo.

Makedonija Tourism - 3
Makedonija Tourism - 3 FOTO: Makedonija Tourism

Odlična destinacija za pustolovščine v naravi, ne glede na letni čas, je narodni park Mavrovo. Vsak letni čas ima svojo pravljičnost v narodnem parku Mavrovo. Zato je ta destinacija kot nalašč tako za poletne kot zimske čase.

Območje parka je 73.088 hektarjev in je bogato z več endemičnih rastlinskih vrst in 82 zaščitenih živalskih vrst. Teren ponuja čudovito priložnost za raziskovanje, dokler jahate na konju ali ste na kolesarskih ali gorskih stezah, okoliška gorska pobočja pa ponujajo priložnost za kampiranje in dolge sprehode.

Najbolj avtentično izkušnjo doživite, če se najdete na Sveti Planini na lokaciji Kokino na dan pomladnega enakonočja, in sedite na enem od trnov, ko pokuka prvi sončni žarek. Že v davnih časih je bila ta gora dojemana kot prostor, kjer se srečujeta nebo in zemlja, kjer bogovi prebivajo in kjer se človek lahko sreča z bogovi. Če gledate iz vznožja gora, ima simbol osi, okoli katere se vrti celo vesolje, in zato se vrh Svete gore velikokrat enači s popokom sveta.

Makedonija Tourism - 1
Makedonija Tourism - 1 FOTO: Makedonija Tourism

V vasi Kuklica, 8 kilometrov severozahdono od Kratova, vas pričakuje nenavaden prizor, da pomislite, da ga je narava ustvarila samo za vaše oči – 140 kamnitih figur v obliki stebrov, visokih tudi 10 metrov, v podobi zelo visokih ljudi.  Temu kraju domačini rečejo »Vesela poroka« in se o njem plete zgodba o okamenelih maldoporočencih in svatih. Druga zgodba je od znanstvenikov, ki pravi, da so okamenele figure nastale več kot 10 tisoč let nazaj, z dolgotrajno erozijo vulkanskih kamnin, v kombinciji z geomorfološkimi, klimatskimi in vegetacijskimi pogoji.

V bistvu je njihov odgovor, da je narava skozi čas izklesala mojstrovine, ki se redkokdaj vidijo po svetu.

Makedonija Tourism - 2
Makedonija Tourism - 2 FOTO: Makedonija Tourism

Speleološki park kanjona Matke je eden najbolj fascinantnih v Evropi. Na tem območju je desetero jam, dolgih od 20 do 176 metrov. Najbolj osupljiva med njimi je podzemska jama Vrelo, ki v svoji notranjosti skriva dve jezeri in veliko kapnikov. Dominira orgomen kapnik v obliki storža, ki se useda že 2700 let. Z globino 212 metrov je Vrelo trenutno najbolj globoka podzemna jama na Balkanu in druga po globini v Evropi.

V Makedoniji lahko občutite lepoto neokrnjenih rek, se vzpenjate na visoke gore, stopite na visoke vrhove, raziskujete jame, plezate po skalah, kolesarite skozi čudovite kraje, smučate v smučarskih centrih, si ogledate največje znamenitosti narave. Izberite, kar želite, zgrešiti ne morete!

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni