Slovenija

Makoterjeva iz pripora

Maribor, 26. 10. 2005 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Senat višjega sodišča v Mariboru je odpravil pripor za podjetnico Milico Makoter.

Sojenje MIlici Makoter traja že pet let, danes pa so jo po 42 mesecih izpustili iz pripora
Sojenje MIlici Makoter traja že pet let, danes pa so jo po 42 mesecih izpustili iz pripora FOTO: Jani Dolinšek
Makoterjevo je murskosoboško okrožno sodišče prvič obsodilo 19. novembra 2001, na enotno kazen 30 let zapora. Maja 2002 je Višje sodišče v Mariboru kazen potrdilo, vrhovno sodišče pa je pozneje zaradi procesnih napak sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo v vnovično obravnavo murskosoboškemu okrožnemu sodišču. Zaradi "okuženosti" tamkajšnjih sodnikov so zadevo dodelili Butenkovi, sodnici mariborskega okrožnega sodišča. Marca lani je Višje sodišče v Mariboru odločilo, da bo obravnava potekala na mariborskem okrožnem sodišču in 16. septembra lani se je sojenje v zadevi Makoter začelo že tretjič.

Pred tričlanskim senatom Višjega sodišča v Mariboru, ki mu predseduje Branko Reisman, se je danes začela pritožbena obravnava v zadevi Makoter. Na presenečenje tožilstva je senat prisluhnil predlogu obrambe, naj Milico Makoter, ki jo je prvostopenjsko sodišče obsodilo na enotno kazen 30 let zapora, zaradi odsotnosti pripornega razloga begosumnosti izpusti iz pripora. Po skupaj 42 mesecih pripora bo tako Makoterjeva na nadaljevanje obravnave, ki je sklicana za 23. november, prišla s prostosti. Kot je napovedal predsednik senata, bo višje sodišče izvedlo tudi nekaj dodatnih zaslišanj.

V uvodnem delu tokratne obravnave je sicer sodnica poročevalka Barbara Debevec povzela večletno zgodovino zadeve Makoter, pri čemer je izpostavila ključne dokaze, na katerih temelji prvostopenjska sodba mariborskega okrožnega sodišča. Nobena od strank v postopku na poročilo Debevčeve ni imela pripomb, zato se je obravnava nadaljevala z obrazložitvijo pritožb na omenjeno sodbo.

Današnje sojenje je budno spremljala tudi igralka Milena Zupančič. Po pisanju nekaterih medijev, naj bi Zupančičeva upodobila Makoterjevo na filmu
Današnje sojenje je budno spremljala tudi igralka Milena Zupančič. Po pisanju nekaterih medijev, naj bi Zupančičeva upodobila Makoterjevo na filmu FOTO: Jani Dolinšek

Senat mariborskega okrožnega sodišča, ki mu je predsedovala sodnica Maša Butenko, je 50-letni Makoterjevi za napeljevanje k umoru moža Janka Makoterja prisodil 30 let zapora, za napeljevanje k umoru svaka Jožeta Makoterja pet let zapora in za napeljevanje k bombnemu napadu na ljutomersko policijsko postajo dve leti zapora. Senat jo je oprostil le obtožb, da je naročila umor sina Tomija Makoterja. Enotna kazen se je tako glasila 30 let zapora.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja