Slovenija

Mala 'Slovenija' dobila ime: Sabrin

Ljubljana, 27. 10. 2016 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Begunka iz Somalije, ki so jo v Ratečah domačini našli v hudih porodnih mukah, je dan po porodu že zaprosila za azil. Z deklico, ki ji je dala ime Sabrin, bosta še deset dni v bolnišnici, nato pa ju bodo premestili v azilni dom. Policija pa še vedno preverja, kako se je znašla v Sloveniji.

Begunka iz Somalije rodila na Jesenicah
Begunka iz Somalije rodila na Jesenicah FOTO: POP TV

Deklici, ki jo je zdravstveno osebje v jeseniški porodnišnici ljubkovalno poimenovalo "Slovenija", je mama dala ime Sabrin. Obe se počutita dobro, mama pa je dan po porodu že zaprosila za azil. 

"Porodnica je zadovoljna, vprašali smo jo, ali kaj potrebuje. Rekla je, da ne, razen pripomočkov za osebno higieno, ki pa jih v porodnišnici tako ali tako ženske dobijo," je za 24ur.com dejala Sandra Jerebic iz Splošne bolnišnice Jesenice. Tam bo ostala še deset dni. Ko jo bodo izpustili iz bolnišnice, bosta z novorojenko odšli v azilni dom.

Deklica Sabrin
Deklica Sabrin FOTO: POP TV

Bolnišnično osebje in policija se s porodnico pogovarjata s pomočjo tolmača. Včeraj smo poročali, da naj bi imela 25-letnica še dva otroka. Povedala je, da je njena družina v Somaliji.

Domačini zgodbo o nasilni odstranitvi iz kombija izmislili?

Policija sicer še preverja identiteto in zgodbo begunke iz Somalije. Potrdili so, da je postopek za azil že stekel ter zanikali nekatere navedbe domačinov. "Informacije domačinov v Ratečah o neznancih s kombijem, o nasilni odstranitvi iz vozila in morebitnem sprovajanju tujcev čez državno mejo v tem primeru ne držijo," je zatrdil Bojan Kos iz PU Kranj. 

Na Facebooku se je namreč pojavila objava, v kateri je pisalo, da so begunko neznanci na mejnem prehodu Rateče vrgli iz vozila. Kranjskogorski policisti so se sicer včeraj v Rateče odpravili po prijavi domačinov, da naj bi tujka vsiljivo beračila. A naleteli so na povsem drugačno situacijo. Ženska je bila tik pred porodom in je nujno potrebovala pomoč. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3