Slovenija

Mala šola še stoji

Ljubljana, 01. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Objekt Male šole v Metelkovi mesto, ki naj bi ga danes začeli rušiti, še stoji. Rušenje je preloženo za nedoločen čas.

Mala šola naj bi postala kup opeke, ker je pristojni organi še niso legalizirali (Foto: Dare Čekeliš)
Mala šola naj bi postala kup opeke, ker je pristojni organi še niso legalizirali (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Inšpektorat za okolje in prostor je namreč izdal sklep, da bodo v okviru Metelkova mesta 1. in 2. junija rušili objekte brez gradbenega dovoljenja. Malo šolo bi morala, po odločbi inšpektorja, lastnica zemljišča Mestna občina Ljubljana (MOL) odstraniti že leta 2002. Ker tega občina ni storila, objekta pa tudi ni legalizirala, se je inšpektorat odločil za rušenje.

Zaščitili Malo šolo

Čakanje na rušilne stroje so nekateri poprestili s šahom (Foto: Dare Čekeliš)
Čakanje na rušilne stroje so nekateri poprestili s šahom (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Danes naj bi začeli z rušenjem stavbe Mala šola, zato se je dopoldan pred omenjeno stavbo zbralo okoli 200 ljudi, ki so želeli preprečiti rušenje. S strani inšpektorata na Metelkovo ni prišel nihče. Kot je znano, na MOLu nasprotujejo odločitvi inšpektorja in so v skladu s tem konec maja vložili zahtevo za odlog rušenja.

Notranjost Male šole (Vir: www.metelkova.org)
Notranjost Male šole (Vir: www.metelkova.org) FOTO:

Tiskovna predstavnica inšpektorata Helena Lovše je za 24ur.com povedala, da so na inšpektoratu že prejeli dopolnitev vloge MOLa, saj je bila ta sprva nepopolna. O vsebini dopolnitve pa se danes odloča inšpektor. Ni znano kdaj bo odločitev padla, danes ali v nekaj prihodnjih dneh, nam je povedala Lovšetova.

Igor Pribac predava v okviru Delovsko-pankerske univerze na Metelkovi - tokrat je bilo predavanje izjemomma v dopoldanskih urah (Foto: Dare Čekeliš)
Igor Pribac predava v okviru Delovsko-pankerske univerze na Metelkovi - tokrat je bilo predavanje izjemomma v dopoldanskih urah (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš
Na MOL pričakujejo pozitiven odgovor inšpektorata, saj naj bi bilo rušenje Male šole in objektov na Metelkovi mesto 'kratkovidno dejanje', saj objekt ni nevaren za okolico. Na vprašanje ali bodo, če bo inšpektor zadržal rušenje, poskušali legalizirati objekt, je podžupan MOL, Miloš Pavlica dejal, da bodo in sicer kot umetniški objekt.

O načrtovanem rušenju objekta Mala šola je bila javnost tokrat obveščena, kar pa ne bo več praksa v prihodnje, so nam povedali na inšpektoratu. Rušenje je tako odloženo na nedoločen čas.

Rušitelji potrebovali zaščito?

"Inšpektorja iz inšpektorata za okolje in prostor danes ni bilo in ga po naših informacijah tudi ne bo, saj mu policija ni zagotovila ustreznega spremstva," je pojasnil Andrej Morovič iz AKC. Tako naj bi bilo rušenje le odloženo, kar po njegovih besedah "status grožnje spreminja iz akutne v permanentno". Glede na to so se v AKC Metelkova mesto odločili, da bodo stalno prisotni v centru, saj nameravajo rušenje preprečiti.

V AKC so se danes tudi dogovorili, da bodo pripravili festival z naslovom Poletje v Mali šoli, ki se bo na Metelkovi začel v ponedeljek in se bo odvijal do jeseni. Če se položaj do takrat ne bo spremenil, pa mu bo verjetno sledil še festival Jesen v Mali šoli, je povedal Morovič.

Rušenju objektov v Avtonomni kulturni coni Metelkova poleg 'Metelkovcev' nasprotujejo tudi v mestni občini, kjer opozarjajo, da bodo z morebitnim rušenjem še največ izgubili umetniki in obiskovalci Metelkove mesto .

SORODNI ČLANKI