Slovenija

V vrtcu 'skupina od dol'?

Ljubljana, 09. 09. 2009 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
58

''V enoti Čurimuri vrtca Otona Župančiča v Ljubljani so otroke razdelili glede na narodnost, kar je razvidno tudi iz imen,'' je prepričana mati, katere otrok hodi v vrtec. ''Za nas so priimki popolnoma nepomembni,'' zatrjuje ravnateljica Irena Upelj.

Mati otroka, ki obiskuje vrtec Otona Župančiča v Ljubljani, enoto Čurimuri, oddelek Palčki v Ljubljani, je opozorila na ''čudne stvari v zvezi s sestavo skupin''. ''V omenjeni vrtec smo vpisali našega otroka s 1. septembrom. Pred kratkim pa smo z ostalimi starši ugotovili dobesedno čudne stvari v zvezi s sestavo skupin. Namreč, ko smo pogledali spisek sosednje skupine isto starih otrok (jasli), smo ugotovili, da so ločene glede na nacionalnost.'' Nekateri starši naj bi se glede tega že pritožili ravnateljici.

Mati trdi, da so otroke ločevali glede na narodnost (simbolična fotografija).
Mati trdi, da so otroke ločevali glede na narodnost (simbolična fotografija). FOTO: iStockphoto
Mati je poslala tudi seznama dveh skupin otrok, ki potrjujeta njene trditve. Zaradi varovanja osebnih podatkov imen in priimkov nismo objavili.

''V naši skupini, ki šteje 14 otrok, sta dva Slovenca, preostali pa so Albanci, Romi, Črnogorci, Srbi, Bosanci, skratka vsi, ki prihajajo z juga. V sosednji skupini sta pa samo 2 'južnjaka', ostali pa so vsi Slovenci,'' je opozorila. ''Sama že celo življenje živim v Sloveniji in nikoli do sedaj nisem imela občutka, da imam kakšne probleme, ker moj priimek ni slovenski. O tem sploh nikoli nisem razmišljala niti dajala kakšnega pomena. Zdaj pa smo slišali, ko smo peljali otroke v vrtec, da že našo skupino kličejo 'skupina od dol' (o tem sta se pogovarjali dve mami iz druge skupine).'' Klicali naj bi tudi svetovalno delavko v vrtcu, zadolženo za oblikovanje skupin. Trdila naj bi, da je do tega slučajno prišlo. ''Menim, da do tega niti slučajno ne bi smelo priti iz razloga socializacije otrok, ki imajo priimek oziroma ime, ki ni slovensko. Menim, da ni dobro, da se otroci že od jasli ločujejo na tej osnovi, kot v šestdesetih v Ameriki, ko so ločevali črnce.''

V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj ali katero koli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki. 14. člen Ustave

''Ker bodo otroci do vstopa v šolo v isti skupini, se bodo zelo verjetno zaradi obrambnega mehanizma zapirali vase oziroma getoizirali, kar posledično pomeni, da bodo v medsebojnem razgovoru namenoma uporabljali materni jezik, ne pa slovenščino. Starši, ki so pred kratkim prišli v Slovenijo, so prav s tem namenom vpisali otroke v vrtec, da bi se prilagodili in naučili pravilno slovensko, kar pa je v sedanjih pogojih zelo vprašljivo,'' je zapisala v sporočilu za javnost, ki ga je poslala tudi na ministrstvo za šolstvo in šport, na ministrstvo za družino in socialne zadeve, Mestno občino Ljubljana in Urad varuha za človekove pravice.

Ravnateljica vrtca: Otroci točkovani po določeni lestvici

Ravnateljica enote Čurimuri Irena Upelj zavrača obtožbe o delitvi otrok po narodnosti: ''Bili smo strašno žalostni, da lahko kdo sploh pomisli kaj takega.'' Opozorila je, da so tudi sodelavci različnih narodnosti, pa nimajo nikoli nobenih težav. ''Ti ljudje so več let v Sloveniji, gre že za tretjo generacijo, otroci so bili rojeni v Sloveniji. Če se je ta mamica spotaknila ob kakšen priimek … Priimek za nas ni merodajen.'' Ob vpisu otrok imajo seznam, nato pa otroke točkujejo po določeni lestvici za točkovanje, ki je enaka za vse ljubljanske vrtce.

Nam priimki popolnoma nič ne pomenijo. Ravnateljica Irena Upelj

"Naša svetovalna delavka, ki določi skupine ... Bila je strašno prizadeta ... Niti na misel ji ne bi prišlo, da lahko nekdo sploh pomisli, da v vrtcu, kjer otroke vzgajamo v strpnosti, kjer smo med sabo tolerantni in nihče niti ne pomisli, kako se katera sodelavka piše, da en starš pomisli na kaj takega. Res pa je, da je vrtec v okolju, kjer je veliko nekoč priseljenih iz drugih republik in držav. Ampak to je tri generacije nazaj," je poudarila. Pogovarjala se je tudi s starši, ki jim je "skušala dopovedati, da je to nedopustno in da se to ne dogaja".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wireless_jezek
31. 12. 2009 14.51
Skupina "Od dol" :-)
marjanica
11. 09. 2009 20.56
Lepo pozdravljeni, tisti od dol in od gor, pa od sem in tja, pa še od počez. Ob vsej tej gonji proti vrtcu in svetovalni delavki, bi rada povedala samo tole. Prav vseeno je kako se pišeš (mimogrede - v mojem priimku je na koncu ič pa sem Slovenka, pa moji praprapraprastarši... so bili tudi Slovenci, vse tja nazaj do leta 1792 - do tja nam je uspelo raziskati družinsko drevo. Saj danes v tem globalnem kotlu priimek prav nič ne pomeni. Glavno je, da si ČLOVEK in da dovoliš, da te druge kulture bogatijo in ne omejujejo, predvsem pa, da ne zlivaš srda takega ali pa drugačnega okrog sebe. Prav hecno je bilo brati priimke, tiste od "dol" in tiste od "gor". Povejte mi prosim, če ste prepričani, da je priimek Novak slovenski. Malo premakneš naglas, pa je lahko češki, slovaški ali pa hrvaški.... Gospa, avtorica pisma, naj se pa malo zamisli. Ponavadi je tako, da tisti, ki nekoga nečesa obtožujejo, prav sami počno isto. Samo ogledala in odseva ne želijo videti. Menim, da je cel kup drugih, bolj perečih stvari, ki bi se jim bilo potrebno posvetiti, svetovalnim delavkam in vzgojiteljicam v vrtcu pa dopustiti, da bodo s svojo strokovno naravnanostjo zgradile zaupen in ustvarjalen odnos in tako pomagale družinam, da bodo varno, socialno in čustveno okolje, da bodo iz takih "gnezd" odhajali bogati ljudje, ki jim bo tisto VSI DRUGAČNI - VSI ENAKI, nekaj pomenilo. Pa lahko noč vsem, tistim od dol, gor, pa od sem in tja in od počez.
Maya Š?
11. 09. 2009 19.43
Moje mnenje je, da naj si mama poišče psihiatra,da ji pomaga.. otroku pa naj ponudi zasebno varstvo ali pa naj ga ima kar sama doma,kjer ga bo najhitreje nahranila, previla , pa še čist bo kot solza in kjer ne bo drugih nedolžnih malih bitij,ki ji niso všeč..To bo še najboljše za njo in za vrtec.Pa naj seveda ne pozabi na slovenski jezik tudi doma, za 4 stenami ! ! !
mgliha1
11. 09. 2009 16.22
Pa kakšna skupina z dol.Ljudje božji, potem lahko rečemo da je celo naselje z dol. Živijo v Štepanjskem naselju. Naj se gospa mama sprehodi po naseljut. Naj pogleda priimke na stanovanjskih zvoncih potem pa naj sestavi skupino. Veste, tile otroci z dol niso popolnoma nič drugačni. "Starši, ki so pred kratkim prišli v Slovenijo, so prav s tem namenom vpisali otroke v vrtec, da bi se prilagodili in naučili pravilno slovensko, kar pa je v sedanjih pogojih zelo vprašljivo", Tole je pa kr neki. Tale gospa mama pa prav gotovo ne rabi vrtca, ji pa toplo priporočam starejšo učiteljico slovenščine, samo za njenega otroka.
Jezek_SS_001
10. 09. 2009 18.06
Ne vem zakaj sta sploh 2 Slovenca med unimi od dol ... nesprejemljivo ... podpiram upravo vrtca !!!
Inspire
10. 09. 2009 18.04
+1
V vrtcu kjer je bil tudi moj otrok so vzeli tudi črnčka.Govoril je čisto slovenščino zato so se otroci lepo razumeli z njim . Že včeraj sem komentiral ,da se nekateri nočejo učiti našega jezika ,kar ni prav ,če nameravajo ostati tu .Doma v svojem stanovanju pa nikogar ne briga kako komunicirajo v družini med sabo .Vsi iz drugih držav se v enem letu odlično naučijo našega jezika --samo ti iz juga se nočejo,kar ni prav .Naši ljudje se pa ponižajo in govorijo v njihovem .Na mladino ,ki se v šoli ni več učila srbohrvaščine -pa nihče ne pomisli . To je resnica -ne pa nestrpnost ! Upam ,da me tokrat ne boste spet brisali .
dunc46
10. 09. 2009 17.59
-2
v slovenscini ni -ć jev!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dunc46
10. 09. 2009 17.58
-1
zame ni v slovenscini ć
dunc46
10. 09. 2009 17.55
in se bravo corse fiat
dunc46
10. 09. 2009 17.52
bravo daeko 32 in asgard.
Zvezda3000
10. 09. 2009 15.23
Človek, ki nekoga obsoja ( v tem primeru mama otroka vpisanega v vrtec ), naj bo sami sebi ogledalo, saj je taka SAMA ( nacionalistka in ksenofob ), samo v podzavesti tega ne sprejme. Smilijo se mi delavke tega vrtca, ker so najbrž konstantno na udaru, saj že napačna naglasitev imena otroka lahko pomeni "poslovenjenje" in zavračanje verske in narodne pripadnosti. Kurikulum za vrtce določa v načelih, da sprejejo vse- ne glede na nacionalnost, spol raso, in verjamem, da so vzgojiteljice toliko strokovno podkovane in tolerantne, da imajo to načelo že "v krvi".
brankasrbijanka
10. 09. 2009 12.30
@darko32...nihče ni dolžan poslušati glazbe, ki mu ne gre v uho in spoštovati nekaj kar ne obstaja... slovenska zgodovina = slovanska zgodovina... jaz bi rekla spoštuj svoje, svojo kulturo ohrani na svoji kvadraturi in bodi strpen do drugačnih... in to je to... problem izgine :)
gorc6683
10. 09. 2009 12.15
Sem že dvakrat napisal naj bomo vsak na svojem pa bo v redu a se me zbrisali. Najbolje da objavljate samo projužnjaške komentarje. Se močno strinjam z Darkom
hakihak
10. 09. 2009 08.55
naj se podpisujejo s slovenskimi črkami, pa ne bodo ločeni
Darko32
10. 09. 2009 08.36
+2
Posamezniki resno pravocirajo in žalijo Slovence. Poznam kar nekaj primerov, ko nočejo poslušati Slovenske glasbe, slovenske besede in še manj da bi spoštovali slovensko zgodovino. Sami po se posiljujejo ostale z svojo ideologijo, muslimansko vero, otroke pa ponižujejo in jih pretepajo. Če imaš problematične otroke v razredu in ostali pa so mirni in niso navajeni fizičnih obračunavanj jih bo vsak kulturen in vzgojno usmerjen človek zaščitil. Žal se pa zgodi, da nastane tudi cela skupina takšnih. Zato jaz podpiram da se zaščiti mirne otroke tudi tako, da se prepreči takšna dejanja, kot so : Otroku se je namestilo zanko za vrat in ko je že bil čisto bled je vzojiteljica videla ta primer jo je skoraj kap. To je samo eden od primerov. Obstaja pa še cela gora opravičljivih dokazov o niujnosti zaščite otrok.
lordslayer
10. 09. 2009 07.52
hmm, zanimivo
Maltežan
10. 09. 2009 07.42
@Islam: pri vas pa proti kristjanom
ACEG
10. 09. 2009 05.56
NikoOlina in somišljeniki - TO JE TO!! Doma se vzgaja otroka!!!!" Napake, ki jih zunaj prevzame je potrebno doma nežno zgladiti in malčka usmeriti na pravo razmišljanje in pot.
brankasrbijanka
10. 09. 2009 00.11
najlažje je biti svoj na svojem, ane
Nad.oblaki
09. 09. 2009 23.40
+1
Definitivno bi morali poostriti nadzor nad izdajo Slovenskega državljanstva, ker večina priseljencev niti ne zna Slovenskega jezika.