Slovenija

Mama Gregorja Šiliha: Po 23 letih sem psihično in materialno izmučena, ampak vem, da imamo prav

Ljubljana, 06. 06. 2016 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Glavna obravnava v zadevi Šilih je razpisana za 23. junij. Sodišče bo ponovno odločalo o tožbenem zahtevku zakoncev Šilih zoper Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Če sojenje ne bo uspešno, se bosta obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z mamo pokojnega Gregorja in odvetnikom
    08:29
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z mamo pokojnega Gregorja in odvetnikom
  • Iz 24UR ZVEČER: Šilihovi 23 let čakajo na pravico
    03:26
    Iz 24UR ZVEČER: Šilihovi 23 let čakajo na pravico
  • Iz 24UR: Klemenčič brez komentarja
    02:40
    Iz 24UR: Klemenčič brez komentarja
  • Iz 24UR ZVEČER: 'Primer Šilih je grozljiv'
    06:01
    Iz 24UR ZVEČER: 'Primer Šilih je grozljiv'
  • Iz 24UR ZVEČER: Še vedno vsak dan obiščeta sinov grob
    03:00
    Iz 24UR ZVEČER: Še vedno vsak dan obiščeta sinov grob
Gregor Šilih
Gregor Šilih FOTO: POP TV

Potem ko je ustavno sodišče nedavno razveljavilo sodbi mariborskega višjega in okrožnega sodišča v zadevi Šilih in sojenje vrnilo na prvo stopnjo, je na Okrožnem sodišču v Mariboru glavna obravnava že razpisana, in sicer za 23. junij. Sodišče bo ponovno odločalo o tožbenem zahtevku zakoncev Šilih zoper Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Primer Šilih sega 23 let nazaj, ko so starši takrat 20-letnega Gregorja Šiliha 3. maja 1993 pripeljali v slovenjegraško bolnišnico zaradi znakov alergije. Dežurna zdravnica mu je brez predhodnih preiskav vbrizgala dve različni učinkovini, po katerih je doživel anafilaktični šok, padel v komo in nekaj dni kasneje umrl v ljubljanskem kliničnem centru.

Njegova starša, Franja in Ivan Šilih, sta nato pravico iskala prek številnih pravnih možnosti v civilnih in kazenskih postopkih, a bila neuspešna.

Med drugim sta se maja 2001 obrnila tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu in tožila Slovenijo zaradi neučinkovitosti pravosodnega sistema pri ugotavljanju odgovornosti za smrt njunega sina. Sodišče je leta 2007 presodilo, da je Slovenija v tem primeru kršila drugi člen Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic (pravica do življenja), dve leti kasneje je nato tudi veliki senat sodišča potrdil razsodbo sodišča na nižji stopnji.

'Po 23 letih sem psihično in materialno izmučena, ampak vem, da imamo prav, in zato zadeve ne moremo pustiti'

Tudi tokrat se bosta, če "sojenje v Mariboru ne bo uspešno", obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice, je danes dejala Franja Šilih. Povedala je, da v Mariboru, kjer je glavna obravnava razpisana za 23. junij, pričakuje pravično sojenje. "Po 23 letih sem psihično in materialno izmučena, ampak vem, da imamo prav in zato zadeve ne moremo pustiti," je dejala Šilihova.

Ustavno sodišče je nedavno razveljavilo sodbi mariborskega višjega sodišča iz leta 2014 in okrožnega sodišča v Mariboru iz leta 2013 v delu, ki se nanaša na zavrnitev tožbenega zahtevka zakoncev Šilih zoper Splošno bolnišnico Slovenj Gradec zaradi smrti njunega sina pred 23 leti. Okrožno sodišče v Mariboru mora tako o zadevi odločati na novo.

Odvetnik Šilihovih, Franci Matoz, v ponovljenem sojenju pričakuje, da bo sodnik imenoval povsem novega izvedenca, je povedal danes. 

Ob tem opozarja, da država tudi po devetih letih od razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice še vedno ni zagotovila učinkovitega sistema za ugotavljanje zdravniških napak, s čimer je po njegovih besedah ponovno podana ista kršitev Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic, ki v 2. členu zagotavlja varstvo življenja.

Če zdaj primer Šilih ne bo "v zelo hitrem in doglednem času" rešen, Matoz napoveduje ponovno pritožbo na evropsko sodišče zaradi kršitve 2. člena konvencije, ki zagotavlja varstvo življenja in s tem po njegovih besedah povezano varstvo do tega, da država zelo hitro in učinkovito ugotavlja vzroke za smrt v bolnišnicah. Ne glede na to, da je Slovenija enkrat že dala odškodnino, je Matoz prepričan, da bo v primeru, če ponovno podajo pritožbo, država ponovno obsojena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja