FIT 24UR

Manca, ki s kolesom obiskuje domača jezera: Ko odkrivam prelepo Slovenijo, premikam tudi lastne meje

Ljubljana, 22. 08. 2017 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Anja Intihar
Komentarji
23

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji od 900 do 1300 jezer? Manca Korelc se je odločila, da s kolesom ali peš obišče vsa. Trmasta, aktivna, energična punca, ki tako širi dober glas o domačih naravnih lepotah, s projektom premika lastne meje. Slovenija je po njenem mnenju prelepa, hkrati pa jo voda napolni z neko posebno energijo. Projekt namerava končati v nekaj letih.

Manca Korelc iz Kočevja je punca z jezeri. Točno tako. Trmasta, aktivna in energična punca, ki se je odločila s kolesom (ali peš) obiskati vsa slovenska jezera in podvige o tem zabeležiti na družbenih omrežjih. Vedno več sledilcev ima, število posameznikov, ki občudujejo tako njen pogum kot tudi prelepe fotografije domačih voda, raste. Tako kot se polni seznam obiskanih jezer. 

"Trenutno sem pri številki 210," pove Manca, ki se je projekta lotila marca letos. S kakšnim namenom se je pravzaprav spustila v to? "Vedno sem veliko kolesarila, sčasoma pa sem želela dati tem prekolesarjenim kilometrom tudi neki dodaten namen. Na poti sem namreč videla toliko lepih stvari, da sem preprosto želela 'spisati' posebno, drugačno zgodbo. Nekaj unikatnega," razlaga športnica od nog do glave. "Želela sem si postaviti neki višji cilj, in ker imam že od nekdaj rada vodo, jezerca, potočke, reke, sem si zamislila, da bi obiskala vsa slovenska jezera. Začela sem raziskovati, koliko jih sploh je."

Dobro vprašanje. Koliko je sploh vseh naših jezer? 10, 15, morda 30? Zmota. "Iz knjige Vsa slovenska jezera sem izvedela, da jih je krepko več, med 900 in 1300. Ko sem razmišljala, po kakšnem kriteriju bi jih izbrala le nekaj, mi na misel ni prišla nobena pametna ideja, zato sem se odločila obiskati prav vsa," pravi Manca Korelc. 

Manca ob Blejskem jezeru.
Manca ob Blejskem jezeru. FOTO: Osebni arhiv

Časovnega okvirja, do kdaj mora projekt končati, nima. To bi jo namreč le omejevalo, doda in pojasni, na kakšen način se loteva teh podvigov. Dan ima vendarle le 24 ur in energična punca je tudi zaposlena kot strokovnjakinja za digitalni marketing. "Naredim si načrt, raziščem vse, kar je o določenem jezeru mogoče dobiti na spletu, pripravim si vse potrebno za na pot in grem. Kolesarim, opazujem, srkam vse lepote, ki jih vidiš na kolesu. Oči imam široko odprte, razvijam čute, pozorna sem na podrobnosti," pravi.

Tudi ko se vrne domov, ji jezera ne pustijo spati, daleč od tega. Posnete fotografije namreč uredi in skupaj z besedilom objavi na svoji spletni strani ter družbenih omrežjih, da bi s tem še koga zvabila v skrite kotičke naše prelepe domovine. 

Je ni nič strah potovati sama, na kolesu? "Nikakor. Vsi strahovi so namreč v glavi in zaradi tega projekta sem postala resnično bolj samozavestna. Odločila sem se, da bom obiskala čisto vsa jezera in točno to bom storila, ne glede na vse. Tako premikam lastne meje," doda trmasto. Na poti še ni naletela na slabo izkušnjo, ljudje jo sprejemajo odprtih rok, še posebno ko razloži, kaj počne. In zakaj. 

Prelepo Krnsko jezero, v bližini katerega se skriva še (lepše) Dupeljsko jezero.
Prelepo Krnsko jezero, v bližini katerega se skriva še (lepše) Dupeljsko jezero. FOTO: Osebni arhiv

Krnsko, Planinsko, Kočevsko jezero, Slovenija je prelepa od severa do juga, od vzhoda do zahoda

Katera jezera bi za enodnevni izlet na primer priporočila nam, navadnim laikom, pa da to hkrati niso Bled, Bohinj in Cerknica, ker smo za ta slišali že vsi? "V soboto sem bila prvič na Krnskih jezerih, prelepa so. A le nekaj minut stran se nahaja Dupeljsko jezero. Mir, resnična lepota, nikjer nikogar. To je vsa poanta mojega projekta, odkrivanje neznanega," razlaga Manca. "Seveda so naša najbolj znana jezera čudovita, a jaz imam raje tista, ki jih (še) nihče ne pozna. S tem projektom odkrivam lastno domovino, marsikje sem bila prvič in večkrat me je prešinilo: 'Kako sem tu lahko prvič v življenju?' Res rada potujem, a velikokrat dejansko ne morem verjeti, da sem toliko slovenskih lepot preprosto zamudila."

Ko jo pobaram, ali se h kakšnemu jezeru tudi vrne, mi pritrdi. "Zanimivo je, da me kakšno jezero drugič ne navduši tako zelo kot prvič. Ne vem, od česa je to odvisno. Prvič me jezero presune, drugič pusti hladno. Mogoče je krivo vreme, morda le moje razpoloženje, ne znam pojasniti. A dejstvo je, da me voda navda s posebno energijo, čeprav v določenem trenutku tam ni ravno bujnih, prelepih barv. Energijo mi da, vedno."

Pa bi ta projekt obstajal tudi pred 10 leti, ko še ni bilo družbenih omrežij, preko katerih navdušuje svoje sledilce? "Najbrž ne. Projekt je narejen tako, da potrebuje občinstvo. Seveda sem šla v to zase, a hkrati si tudi neizmerno želim, da bi ljudje videli, kaj delam. Kakšne naravne lepote premore Slovenija. To je bistvo vsega skupaj," odgovori Manca Korelc. 

V prihodnosti, v nekaj letih, ko bodo pod streho spravljena čisto vsa slovenska jezera, si želi to svojo zgodbo spraviti v takšno obliko, da bo koristna (tujim) turistom. Tako kot mene je namreč tudi njo presenetilo, da Slovenija pravzaprav ne premore natančnega popisa o čisto vsakem domačem jezeru. 

Precej vikendov na poti, ogromno ur dela bo še potrebno, da konča projekt. A dvoma, da ji ne bi uspelo, ne pušča. Niti slučajno. 

In čisto mimogrede – številka obiskanih jezer je od intervjuja do objave najbrž narasla za kakšnih pet ali 10, morda celo 15. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1