Slovenija

'Konstruktiven začetek koalicijskega usklajevanja'

Ljubljana, 01. 03. 2013 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nova mandatarka Alenka Bratušek se je sestala s predstavniki stranke SD. Opredelili so se, da bodo šli v drugo smer, kot je delala Janševa vlada. Pričakovati je, da se bodo PS, SD, DL in DeSUS kmalu uskladili vsaj o novem razrezu ministrstev, saj bo novelo zakona o vladi matični odbor DZ obravnaval že v ponedeljek.

Nova mandatarka Alenka Bratušek se je v četrtek sestala z Igorjem Lukšičem, Gregorjem Virantom in Karlom Erjavcem, ki so srečanje ocenili za konstruktivno, so navedli na spletni strani Pozitivne Slovenije. Danes je pogovore nadaljevala s SD, v ponedeljek pa se bo srečala še z vodstvom stranke DeSUS.

Pričakovati je, da se bodo PS, SD, DL in DeSUS kmalu uskladili vsaj o novem razrezu ministrstev, saj bo novelo zakona o vladi matični odbor DZ obravnaval že v ponedeljek.

Lukšič: Pogajanja potekajo zelo dobro

Lukšič ocenjuje, da pogajanja potekajo zelo dobro. Kot je pojasnil, so orisali ključne prioritete nove vlade, ki bi bile pravzaprav osnutek za koalicijsko pogodbo. O podrobnostih ukrepov pa se še niso dogovorili. 

Po njegovih besedah so se dogovorili, da ne bodo pisali "kakšnih obširnih besedil, temveč samo prioritete" glede tistih točk, ki jih potencialne partnerice lahko skupaj izpeljejo v dobro Slovenije. Po njegovem mnenju gredo v pravo smer. Kot je pojasnil, gre pravzaprav za osnutek koalicijske pogodbe, za ključne prioritete za čas, za katerega menijo, da bi si ga vzeli do predčasnih volitev. 

Izredna seja - 11
Izredna seja - 11 FOTO: Miro Majcen

"Gremo v nov zagon za gospodarstvo" 

Opredelili so se, da bodo šli v drugo smer, kot je delala vlada Janeza Janše, "v nov zagon za gospodarstvo", je pojasnil predsednik SD. Dogovorjeni so, da nadaljujejo "protikorupcijsko delovanje" in povrnejo ljudem "zaupanje v pravičnost ter poštenost vlade". 

O teh prioritetah so se, tako Lukšič, pogovarjali že predsedniki potencialnih partneric, obravnaval jih je tudi kolegij predsednika SD. "S tem nimamo večjih težav," je pojasnil. Ko bodo te prioritete dokončno dogovorjene z vsemi potencialnimi koalicijskimi strankami, jih bo mandatarka predstavila, pripravljena besedila pa bodo morala skozi sito organov strank. Pri SD bo pripravljene predloge obravnavalo predsedstvo in konferenca stranke. 

O podrobnostih oz. konkretnih zadevah se še niso dogovarjali, denimo o morebitnem dvigu DDV ali o masi za plače v javnem sektorju. "To bo v zaključku pogajanj, ko bodo sodelovali tudi kandidati za ministre," je pojasnil Lukšič. Kandidati za ministre bodo namreč lahko po njegovih besedah predstavili svoje predloge in mnenje o tem, kaj lahko naredijo v enem letu. Lukšiča se sicer v javnosti najpogosteje omenja kot morebitnega kandidata za šolskega ministra. Vendar o vprašanju mase plač v javnem sektorju, torej tudi v šolstvu, se bodo pogovarjali, "ko bo čas za to", je dejal. 

Kdo bodo ministri? 

Glede kandidatov za ministre stranke sicer še molčijo, prav tako glede natančnega razreza ministrskih mest po strankah. Tudi o tem, ali bodo v vladi sedeli predsedniki koalicijskih strank, se bodo po Lukšičevih besedah odločali na koncu pogajanj.
 
Prioritete vlade oz. osnutek koalicijske pogodbe pa bodo morale stranke vsekakor uskladiti pred 14. marcem, ocenjuje prvak SD.
 
Da bi se osnutek koalicijske pogodbe pojavil v javnosti že ta konec tedna oz. v prihodnjih dneh, pa po Lukšičevem mnenju ne bi bilo dobro.

"Zamrznjeni" Janković

Erjavec pa je danes ob robu kongresa DeSUS dejal, da Bratuškova želi, da bi predsedniki potencialnih koalicijskih strank sodelovali v vladi in tako prevzeli več odgovornosti. Spomnil je, da predsednik DL Virant v vladi, ki zdaj opravlja le še tekoče posle, ni sodeloval, kar je "povzročalo težave v delovanju te vlade".

Dejal je tudi, da "bi bilo prav", da bi bil na dan, ko bo vlada predlagana, natančno jasen status Zorana Jankovića. "Je pa to predmet koalicijskih pogajanj," je pojasnil in dodal, da so se z Bratuškovo v četrtek pogovarjali tudi o tem. Kot je znano, je predsednik PS Janković na seji sveta stranke PS 21. februarja ponudil t. i. bianco odstopno izjavo. Dejansko naj bi odstopil z dnem, ko bo sestavljena nova vlada. Vendar pa Erjavec opozarja, da od Jankovića pričakujejo, da bo odstopil. "Če ne bo, potem ni možnosti, da bi stranka DeSUS sodelovala v tej novi vladi," je poudaril.

Erjavec in Janković
Erjavec in Janković FOTO: Damjan Žibert

Predsednik DeSUS je prepričan, da se bo vlada oblikovala. "Ne vidim kakšnih posebnih preprek," je dejal in pojasnil, da se bodo tudi različna stališča glede slabe banke in državnega holdinga po njegovem mnenju dala uskladiti.

Ministrska mesta, ki naj bi jih zasedla stranka, so po besedah Erjavca stvar dogovora s koalicijskimi partnerji. Za DeSUS je po njegovih besedah zelo pomemben zdravstveni resor, v poštev pa bi lahko prišlo tudi ministrstvo za delo. Poudaril pa je, da gre pri slednjem za zelo zahteven in odgovoren resor ter da bi bilo prav, če bi del te odgovornosti prevzela PS kot najmočnejša potencialna vladna stranka.

Sicer pa naj bi ministri, ki že zasedajo določena mesta in ki solidno ali dobro opravljajo svoje delo, po besedah Erjavca z delom nadaljevali. Tako denimo Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Tomaž Gantar po njegovi oceni svoje delo opravlja dobro. Zase pa je Erjavec dejal, da ne vztraja pri tem, da bi ostal minister za zunanje zadeve, pač pa se lahko vrne tudi v DZ.

Gantar za zdaj ne pričakuje ničesar

Gantar je sicer na vprašanje, ali pričakuje, da bo ostal na ministrstvu za zdravje, odvrnil, da za zdaj ne pričakuje ničesar. Kot je pojasnil, je to odvisno od vabila mandatarke in tudi od pogledov strank potencialne koalicije na zdravstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1849)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pferdo
02. 03. 2013 22.35
+2
Ali ni to tista Alenka ki je bila članica stranke ZARES in prej LDS -groza,sedaj naj bi vodila državo joj me ne joj
DrugaŠvica
03. 03. 2013 02.46
dule100
03. 03. 2013 07.53
TROIKA
02. 03. 2013 18.50
+0
To, Alenka.....pokaži rumeni bandi, kako se dela.......nevoščljivost in škodoželjnost je na forumih ogromna....ne daj se.....
Che@Guevara
02. 03. 2013 17.07
+2
Hephaestus: 02.03.2013 ob 13:21 "Kdaj bo odrejen pripor tudi za tistega župana - javnega funkcionarja, ki: - ne zna obrazložiti kako se je 500.000 € občinskega, torej javnega denarja znašlo na računu njegovega zasebnega podjetja? - je ovaden od KPK, ker ne zna obrazložiti izvor 2,4 milijona € osebnega premoženja? - je lastnik podjetja, ki ima za menda 60 milijonov € pufov? - je notorni lažnjivec in mirnodušno laže javnosti preko TV kamer? - je zlorabil javni položaj za osebno bogatenje lastnih sinov? - ima bančne račune na Cipru in v davčnih oazah, na katerih hrani pokraden denar? - je sinu kupil maturo? - je občino, kateri županuje, zapufal za 70 milijonov €? - se hvali kako je prijateljem osebno rihtal kredite iz NLB? - v TV kamere trdi, da njega že ne bo KPK vzgajala? Mislim, da vsi vemo o komu je govora."
stric iz ozadja
02. 03. 2013 18.43
+3
ROMELS
02. 03. 2013 16.16
+3
Na začetku je zmeraj je konstruktivno, nadaljuje pa se destruktivno.
odpisan2x
02. 03. 2013 15.07
+1
kva pa merkur pa tist-a za nagrado pa .......................
odpisan2x
02. 03. 2013 15.00
+0
nej gre rajš tepihe kupovat,ampak za svoj denar
dule100
02. 03. 2013 14.39
+1
A ne bodo počakal, da predloži dokaze, da magisterij ni ponarejen ?
stric iz ozadja
02. 03. 2013 18.45
+1
A še ni prišlo poročilo o --plagiatorki.!
DrugaŠvica
03. 03. 2013 02.54
+2
Gorenak je že sprožil "forenzično preizkavo domnevno ponarejenega magisterija". Glede na to pa, da še vedno traja "forenzična preizkava o domnevno ponarejenem srednješolskem spričevalu" Alenke Koren Gomboc (čeprav je sam ravatelj jasno povedal, da Gomboceva NI obiskovala njihove šole), pa lahko pričakujemo rezultate čez kakšnih 20 let.
pferdo
02. 03. 2013 12.31
+5
Tile sploh ne slišijo glas ulice naj odstopijo,temveč kar naprej sestavljajo koalicije da obdržijo svoje nesposobne riti na položajih,Slovenija pa tone...
24vohomurckov
02. 03. 2013 11.02
+5
....ejjjj,narod......cankar se v grobu premetava!!
srebrnibreg
02. 03. 2013 13.46
+2
kvajezdejpolživijo
02. 03. 2013 10.58
+4
Ej,družba,a se vam tudi zdi,da zdaj sploh ni več nobenega naboja v naših postih... Nobene udarne novice,kot,da se je ustavil svet... No,ne svet,kot bi se ustavila Slovenija... Vsi v pričakovanju.. Nekateri upajo,da bo res vse drugače,spet drugi so zadovoljni le zato,ker Janše ni več... Jaz sem pa realistka in trdim,da težav s sestavo Vlade ne bo,ker so poslanke in poslanci pritisnili predsednike strank ob zid... spomnite se Lukšiča,(ki ni poslanec,je pa predsednik SD-ja),kakšne izjave je dajal na začetku zadnje politične krize...:" SD je za predčasne volitve!!".. TAKOJ,oz.ČIMPREJ!!! Pa so mu hitro povedali po čem so hruške... Nobeden poslanec si po enem letu mandata ne želi predčasnih volitev !!! Podobno je bilo pri Erjavcu... Virantovi poslanci se pa sploh najbolj bojijo volitev.. On "bluzi",podpora jim pa pada... Zato lahko čez eden teden pričakujemo novo Vlado... Pa ji lahko rečemo - NOVA? Jaz bi rekla v maniri Mišiča :" Isto sr.nje,drugo pakovanje"... Žalostno...
25letluzerjev
02. 03. 2013 10.55
+2
Edina poštena pot je -TAKOJŠNJE VOLITVE. Upam, da je Slovenski narod doumel, da je potrebno v politiko pripeljat popolnoma nove ljudi in se za vselej rešit teh pijavk, ki že 20 let pijejo kri ubogi državici po Alpami. Tudi tokrat gre samo za oblast in spet je Jankovičev pošteni sistem na vladi. Še malo pa bomo vsi skupaj crknili, če se ne zgodi hitro kakšen zelo potreben preobrat v politiki in miselnosti prevaranih Slovencev.
+1
Čas za praznovanje pri nekaterih še ni minil, saj sem vedel, kaj lahko pričakujem samo slavje, prazne besede, polno obljub, torej AB, koliko časa? do septembra? hehehe
zims
02. 03. 2013 09.30
+0
do septembra pravijo zgodnja jesen sva istih misli upajmo...
...U.D.B.A...
02. 03. 2013 10.18
+2
zims
02. 03. 2013 10.21
+0
Nekateri pa nekaj vejo:samo opazarjam ,da so zaenkrat to samo predpostavke,v kolikor se pa stanje nadaljuje in verjetno se bo nadaljevalo bo mogoče res prepozno.
Franc Mihi? 1
02. 03. 2013 09.20
+2
"Ker Janša noče odstopiti, je konstruktivna nezaupnica pač edina pot do njih (volitev). Če bi torej prvaki mislili resno, bi sami kandidirali za mandatarja in s tem skrajšali čas do volitev. Včeraj smo preverjali, ali so to pripravljeni storiti. Seveda niso." Tako v odlični diagnozi novinarka Tanja Starič o tem, kdo je res za predčasne volitve, kot edino pravo rešitev krize. Strinjam se, stranke so vkopane za svojimi barikadami in sprejemajo odločitve po nareku lastnih omrežij in interesnih skupin, ki jim zagotavljajo preživetje, ne pa v interesu države in državljanov. Vlada nam partitokracija, ki se spreneveda, manipulira, brez odgovornosti za skupne interese! Volilni sistem brez preferenčnega glasu volivca jim to omogoča! Tragedija naroda, države, parodija demokracije! Franc Mihič
Jaka Planinc
02. 03. 2013 09.18
+3
SEDAJ POTEKA VSE ODLIČNO,NAPREDUJEJO STO NAURO,BREZ TEŽAV,ETIČNO,TRANSPARENTNO. VSE SE JE ZJASNILO,SAMO TEMEN OBLAK KORUPCIJE ŠE VISI NAD NOVO VLADO KER JE JANKOVIĆEVA PS STRANKA OKUŽENA S KORUPCIJO IN S TEM SO VSI KORUPTIVNI ,KER PODPIRAJO TAKO STRANKO. SLOVENSKA VLADA IN SLOVENIJA JE KORUPCIJSKA VLADA. VIRANT KJE SI??? NAJPOŠTENJAKAR IN NJEGOVE ZATRDITVE O KATASTROFI,ČE JANKOVIĆ NE ODSTOPI IZ VSEH FUNKCIJ.TUDI ŽUPANSKE.
O?e naš
02. 03. 2013 09.26
+3
SLOVENSKA VLADA IN SLOVENIJA JE KORUPCIJSKA VLADA. Jakec.........to se pa strinjam!
stric iz ozadja
02. 03. 2013 11.12
+5
Nikogar več ne moti,---bianko odstopna izjava Jankoviča...! Njegova izjava---KPK---me že pri 60 letih.>ne bo vzgajal.>!
zims
02. 03. 2013 09.16
+4
Gremo v nov zagon za gospodarstvo" tekstilni tehnik z višanjem DDV bomo še bolj konkurenćni bravo ?? ..še v BMW se nam smejijo in še ta investicija nam bo ušla nekaj tudi zaradi tvojega dviga DDV tekstilka bolje bi bilo ,da se zaposliš kot šivilja v MURI z dvignjenim DDV.
O?e naš
02. 03. 2013 09.21
+0
Kekec 007
03. 03. 2013 16.13
Ti zims, kaj ima Bmw in tuje naložbe z dvigom DDV v državi.
prašek
02. 03. 2013 09.06
+6
Kako lepi so dnevi odkar je Janez "odletel". Skoraj neverjetno !
M_teorija
02. 03. 2013 09.44
+4
Ampak zanimivo, da svet še obstaja, da SLO kure še ni pobralo, čeprav ni več PM!?
stric iz ozadja
02. 03. 2013 11.05
+3
prašek
02. 03. 2013 09.02
+5
En nadvse lep dan želim vsem skupaj. Sonček ☼ že prav sramežljivo kuka izza oblakov ! Dober in lep dan tudi adminu !
stric iz ozadja
02. 03. 2013 11.08
+1
prašek... Tudi tebi lep dan,-----Tini pa želim dober nastop.---!
kvajezdejpolživijo
02. 03. 2013 08.51
+2
Ja,saj res... zakaj ni vsakodnevnega rolanja novice o plagiatorstvu? Čeprav,ne glede na vse,FDV ne bo nikoli priznala,da bi bilo to pri njih možno...
Feinstein
02. 03. 2013 08.39
+0
A bo boljs? Kam bomo s cekini..
Goflja_1
02. 03. 2013 08.33
+4
Novinarji na 24ur. Ali bo kdo raziskal, če je magisterij gospe Bratušek plagiat !!!!!!!!!!!!!!
24vohomurckov
02. 03. 2013 11.08
+0