Slovenija

Manj alkohola na cestah

Ljubljana/Maribor, 18. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.S./D.K./T.V.
Komentarji
0

Policija je v petek zvečer izvajala poostren nadzor vinjenosti voznikov na slovenskih cestah, pri čemer prvi rezultati kažejo, da je bilo med vozniki malo vinjenih.

Tik pred pričetkom nočne izmene... (foto: J.D.)
Tik pred pričetkom nočne izmene... (foto: J.D.) FOTO: J.D.
Večina vinjenih voznikov se je raje kot za volan lastnega vozila usedla v taksi.

Slovenska policija je z akcijo imenovano Promil v petek zvečer od 23. ure na slovenskih cestah poostrila nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Čeprav bodo natančni podatki znani šele v ponedeljek, pa je že zdaj jasno, da je bilo na cestah znatno manj vinjenih voznikov. Prav tako še ni točnih podatkov o tem, koliko vozil so po vsej državi ustavili in koliko vozniških dovoljenj odvzeli.

Pripravili so se tudi vozniki

Večina voznikov ni bila alkoholizirana (foto: J.D.)
Večina voznikov ni bila alkoholizirana (foto: J.D.) FOTO: J.D.

V Ljubljani je policija preverila 632 voznikov, od katerih jih je bilo 34 vinjenih. 22 jih je imelo v krvi več kot 0,5 promila alkohola, 12 pa celo več kot 1,5 promila alkohola, kar pomeni, da je so takoj ostali brez vozniškega dovoljenja.

V Mariboru so policisti preizkusili 150 voznikov, od katerih jih je bilo šest vinjenih. Policija je potrdila, da je šlo predvsem za mlade voznike. Med drugim so policisti ene patrulje opazili, da je voznik na nekem parkirišču zadel parkiran avtomobil in odpeljal. Zapeljali so se za njim in ga ustavili. Alkotest je njegovem v izdihanem zraku pokazal nekaj več kot eno promilo alkohola. Še eden voznik je bil prepričan, da bo kazni lahko ušel, zato na znak policista ni ustavil, ampak je še pospešil vožnjo. Po kakem kilometru ga je patrulja dohitela in ugotovila, da je bil fant vinjen in brez vozniškega dovoljenja. Poleg tega je vozil osebni avto, ki mu je že pred osmimi meseci poteklo prometno dovoljenje.

Nekateri pa so le napihali (foto: J.D.)
Nekateri pa so le napihali (foto: J.D.) FOTO: J.D.
'Če voziš vinjen, tvegaš preveč in hkrati spravljaš v nevarnost tudi druge udeležence prometa,' je povedal mladi mariborski voznik.

Policisti pa so na mariborskem območju ustavili tudi voznika, ki se ni strinjal z rezultatom alkotesta. Ta je namreč pokazal 0,6 promila, voznik pa je zatrdil, da je popil le dva "škropca". Marjan Vrbnjak s policijske uprave Maribor je dejal, da v primeru, ko se voznik z rezultatom testa ne strinja, policist odredi strokovni pregled z odvzemom krvi in urina, analiza pa potem pokaže dejanski rezultat, na katerega pa je potrebno počakati nekaj dni. Takšnega voznika v bolnišnico odpeljejo policisti, kjer tudi počakajo na odvzem krvi.

Alkotest je sinoči opravil svoje (foto: J.D.)
Alkotest je sinoči opravil svoje (foto: J.D.) FOTO: J.D.

Slovenjegraški policisti so preizkusili 134 voznikov, ki pa so bili, z izjemo enega, trezni in sposobni za vožnjo.

Splošna ugotovitev policistov v tej akciji je spodbudna. Nekatera ugibanja, da naj bi si policija za cilj zadala odvzem okoli tisoč vozniških dovoljenj, so se izkazala za pretirana in kot so povedali predstavniki policije neutemeljena, saj naj si takšnih ciljev ne bi zadali.

Polni avtobusi in taksiji

Avtobusi so tokrat marsikoga varno pripeljali domov (foto: POP TV)
Avtobusi so tokrat marsikoga varno pripeljali domov (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Marsikdo si je tudi zaradi policijske akcije in ponekod spolzkih cest poiskal drug prevoz. Mestni avtobusi in taksiji v prestolnici so bili ponoči nabito polni.

Največ potnikov je na avtobuse vstopilo v centru mesta in njegovi bližnji okolici. Proti jutru je bilo skoraj nemogoče dobiti taksi, saj so taksisti to noč prepeljali tudi do trikrat več ljudi kot ponavadi. Kljub napovedani policijski akciji, pa so nekateri, ki so pred tem pili alkohol, pogumno sedli za volan. Pri tem naj bi se policijskim patruljam izognili po stranskih cestah.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou