Slovenija

Manj smeti v Ljubljanici

Ljubljana, 22. 04. 2006 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ob svetovnem dnevu Zemlje so potapljači čistili Ljubljanico. Čiščenja so se lotili tudi drugod po Sloveniji.

Potapljači so iz Ljubljanice med drugim potegnili zelo veliko koles
Potapljači so iz Ljubljanice med drugim potegnili zelo veliko koles FOTO: POP TV

Danes je svetovni dan Zemlje, ki ga na pobudo civilne družbe po vsem svetu obeležujejo že 36. leto. Ob tem dnevu - letos je poudarek na preprečevanju nastajanja sprememb podnebja - posamezniki in številne okoljske organizacije pripravljajo dogodke, s katerimi želijo opozoriti na ranljivost in enkratnost našega planeta.

Za lepšo Ljubljano 2006

Mati županja je s cvetlicami olepšala ljubljanske ulice
Mati županja je s cvetlicami olepšala ljubljanske ulice FOTO: POP TV

V slovenski prestolnici je dopoldne potekal zaključek čistilne akcije Za lepšo Ljubljano 2006, ki se je začela ob dnevu voda 22. marca. Čiščenju nabrežij Ljubljanice se je ob 10. uri na Špici pridružila tudi županja Danica Simšič s sodelavci iz Mestne uprave. Na Čevljarskem mostu pa so med sodelujoče in mimoidoče razdelili več kot 1500 cvetočih lončnic.

Županja je z akcijo zadovoljna, v nagovoru prebivalcem in udeležencem akcije pa je poudarila, da so letos našli bistveno manj smeti kot vsa ta leta, kar kaže na njeno uspešnost.

Mimoidoči in vsi, ki so sodelovali v čistilni akciji, so za darilo dobili cvetočo lončnico
Mimoidoči in vsi, ki so sodelovali v čistilni akciji, so za darilo dobili cvetočo lončnico FOTO: POP TV
Začetki obeleževanja dneva Zemlje segajo v leto 1963, ko si je tedanji ameriški senator Gaylord Nelson prizadeval, da bi okoljski problemi prišli na dnevni red ameriške politike. Od leta 1970, ko so prvič obeležili ta dan, število sodelujočih posameznikov, organizacij in držav narašča.

Ob 9. uri so se na Špici zbrali potapljači Društva za podvodne aktivnosti Vivera in drugih potapljaških društev iz Slovenije in tujine. S pomočjo članov ribiških družin, društev splavarjev in čolnarjev na Ljubljanici, gasilcev, JP Snaga in pristojnega oddelka MOL so dvigovali večje kose z dna Ljubljanice med Špico in Tromostovjem. Nesnago na nedostopnih brežinah Ljubljanice med Šentjakobskim in Zmajskim mostom so odstranjevali športni plezalci in alpinisti Športno raziskovalnega društva Biosfera.

Zbrani odpadki iz Ljubljanice in obrežij so med akcijo in neposredno po zaključku na ogled in v opomin razstavljeni na Čevljarskem mostu.

Čistilna akcija v Triglavskem narodnem parku

Triglavski narodni park
Triglavski narodni park FOTO: POP TV

Čiščenja okolja so se v organizaciji Triglavskega narodnega parka lotili tudi v Gorjah, Radovni in na Lazah, pa v Velenju, sicer pa so v številnih slovenskih krajih na različne načine spomnili na nujnost varovanja okolja.

V sredo pa bodo v Malem info središču na Bledu predstavili virtualni prelet območja parka in postopek izdelave digitalnega prostora ter možnosti njegove uporabe za zaznavanje sprememb v naravi. Najmlajši udeleženci bodo sodelovali na otroški ustvarjalni delavnici izdelovanja mozaika.

Taborniki Tivoliju v Ljubljani in na kranjskem eko festivalu

Zveza tabornikov slovenije (ZTS), ki danes šteje 8500 članov, je bila ustanovljena na današnji dan pred 55 leti.

Ker je dan Zemlje tudi dan tabornikov, prireja Zveza tabornikov Slovenije (ZTS) v ljubljanskem parku Tivoli tradicionalni taborniški festival. Mladim je namenjenih več kot 50 različnih delavnic s taborniško, naravovarstveno, športno, izobraževalno in kulturno tematiko. Dejavni so tudi taborniki v Kranju, v Velenju so imeli orientacijsko ligo, v Postojni pa so čistili mesto.

Mir, pravičnost in skrb za Zemljo

Potapljači so se spustili v kraljestvo Povodnega moža, da ga rešijo nepotrebne ropotije
Potapljači so se spustili v kraljestvo Povodnega moža, da ga rešijo nepotrebne ropotije FOTO: POP TV

Dan Zemlje so Združeni narodi posvetili miru, pravičnosti in skrbi za Zemljo, vsako leto ga obeležijo z zvonjenjem Zvona miru na sedežu ZN v New Yorku. Svetovna banka je ob dnevu Zemlje pozvala k pospešitvi globalnih aktivnosti v boju proti boleznim, ki so posledica onesnaženega zraka in vode ter ogrožajo zdravje milijonov otrok v nerazvitih državah. Ocenjujejo, da je v državah v razvoju vsako leto tri milijone prezgodnjih smrti posledica bolezni, ki se prenašajo z vodo, približno milijon pa jih gre pripisati posledicam onesnaženega zraka v mestih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.