Slovenija

'Manjše nepravilnosti' Türkovih letov

Ljubljana, 27. 12. 2008 14.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Revizorji so pri letu predsednika Türka v BiH izpostavili posebnosti trga, ki omejujejo izvajanje pravil. Za dejavnosti urada je bilo v letu 2008 porabljenih več kot 3,7 milijona evrov.

Državna notranja revizorka Brigita Frlin Novak je na podlagi izvedene notranje revizije izdelala mnenje o pravilnosti postopkov organizacije letalskega prevoza predsednika republike Danila Türka.

Iz urada predsednika so sporočili, da so že sprejeli ukrepe, s katerimi bodo odpravili pomanjkljivosti.
Iz urada predsednika so sporočili, da so že sprejeli ukrepe, s katerimi bodo odpravili pomanjkljivosti. FOTO: Reuters

Kot so zapisali na uradni spletni strani predsednika, je v tem mnenju ugotovila le manjše nepravilnosti v postopku oddaje javnega naročila. Šlo je za dva primera opustitve obvestila o izvedbi javnega naročila, in sicer obvestilo ministrstvu za finance in obvestilo o oddaji naročila, ki se objavi na portalu javnih naročil v roku 48 dni po oddaji naročila. Na spletni strani je urad predsednika zapisal, da je o prejemu revizijskega mnenja navedena obvestila posredoval na pristojne naslove.

Kot navajajo, je revizijsko mnenje tudi ugotovilo, da bi urad predsednika moral v primeru, ko izbrani ponudnik občutno zviša ceno svoje storitve, praviloma ponoviti postopek oddaje javnega naročila oziroma vztrajati pri ponujeni ceni, ker so praviloma oddane ponudbe v postopkih oddaje javnih naročil zavezujoče.

V revizijskem mnenju pa je za konkretni primer (let v Bosno in Hercegovino) ugotovljeno, da veljajo pri letalskih storitvah posebnosti trga, ki omejujejo oziroma onemogočajo izvajanje opisanih pravil, saj letalski prevozniki običajno nimajo v lasti takšnih letal, ki so primerna za prevoz vodstev posameznih držav, trg ustreznih letal pa je sorazmerno majhen, tako da se pri sklenitvah poslov pojavljajo precejšnje težave, tako glede vrste razpoložljivega letala in cene kot včasih sploh možnosti zagotovitve letala.

Urad sprejel ukrepe

Takole se je Türk srečal s češkim premierjem Topolanekom. Na bodočih potovanjih slovenskega predsednika naj ne bi bilo več težav.
Takole se je Türk srečal s češkim premierjem Topolanekom. Na bodočih potovanjih slovenskega predsednika naj ne bi bilo več težav. FOTO: Reuters

Revizijsko mnenje ugotavlja tudi, da je urad predsednika že sprejel ukrepe, s katerimi bo izboljšal in odpravil pomanjkljivosti dosedanjih postopkov oddaje naročil letalskih prevozov in se izognil navedenim tveganjem.

V poročilu so še zapisali, da je urad predsednika pridobil tri ponudbe, od katerih je prvotno izbral najcenejšo ponudbo. Pred izvedbo naročila pa je izbran izvajalec uradu sporočil, da ne more zagotoviti storitve z letalom, za katerega je podal ponudbo, ampak lahko zagotovi storitev z dražjim letalom. Ponudnik je tako občutno zvišal ceno za izbrano storitev, urad pa bi praviloma od ponudnika moral zahtevati, da izpolni naročilo ali pa ponovi postopek oddaje naročila. Urad je svojo odločitev, da ni ponovil postopka za izbiro ponudnika, utemeljil s tem, da zaradi časovne stiske ni mogel ponoviti postopka oddaje naročila, o novi ponudbi pa se je pogajal, vendar neuspešno.

V poročilu so še zapisali, da je “ponavadi tako, da ponudnik, ki odda ponudbo in je izbran v postopku kot najugodnejši izvajalec, naknadno pa ne more zagotoviti izvedbe dane ponudbe, mora na svoje stroške zagotoviti nadomestno storitev, ki pa ne sme biti manj kvalitetna kot prvotna ponudba”.

O naročilu zaupne narave

Revizorka Frlin Novakova je v mnenju o pravilnosti postopkov izvedbe naročil letalskih prevozov glede opustitve obvestila o izvedbi javnega naročila poudarila, da urad predsednika republike navedene opustitve utemeljuje s tem, da gre v primeru oddaje naročil letalskih prevozov za neke vrste naročilo zaupne narave in da zaradi tega urad ni posredoval podatkov na ministrstvo za finance in v portal javnih naročil.

Kot je pojasnila, urad predsednika republike — v primeru, da bi oddajo naročil letalskih prevozov predsednika republike opredelili kot naročilo zaupne narave — ni opravil več postopkov. Ni ocenil stopnje tveganosti in nima izdelane varnostne ocene posameznih potovanj predsednika. Poleg tega pa ni določil, kateri podatki v zvezi z letalskimi prevozi predsednika so tajni in nima izdelane ocene, s katero bi bila določena stopnja tajnosti podatkov. Pred izvedbo naročila tudi ni pridobil soglasja medresorske komisije, imenovane s strani vlade.

"Bodisi da opredelimo postopke oddaje naročil letalskih prevozov kot oddajo naročil po postopku s pogajanji brez predhodne objave bodisi da ga opredelimo kot naročilo zaupne narave, so bili pri oddaji naročil ugotovljene procesne pomanjkljivosti izvedbe naročil. Procesne pomanjkljivosti z vidika sprejema odločitve o vrsti postopka izvedbe javnega naročila niso pomembno vplivale na zakonitost oddaje javnega naročila," je zapisala revizorka.

Čakajoč na poročilo računskega sodišča

Spomnimo, najem letala za obisk Bosne in Hercegovine je stal 89 tisoč evrov, od tega je predsedniški urad plačal 63 tisoč evrov. Obisk Češke pa je stal 32.500 evrov, od tega je predsednik plačal dobri dve tretjini. Urad predsednika republike je tudi 9. decembra računsko sodišče zaprosil za izvedbo revizije nad porabo javnih sredstev pri izvedbi javnih naročil na področju letalskih prevozov. ''Počakal bom na sodbo računskega sodišča in potem naredil, kar bom ocenil, da je prav,'' je takrat povedal predsednik.

Türk je napovedal, da bo pogledal priporočila računskega sodišča, bil pa bi tudi za uvedbo enotnega sistema, v okviru katerega bi se jasno določila hierarhija različnih potovanj. "Popolnoma se zavedam, da bo v prihodnjem letu treba javno porabo zelo skrbno nadzorovati, jo zmanjšati in prepričan sem, da se bo moj urad vključil v to zmanjšanje na ustrezen način," je še dodal.

Na spletni strani urada predsednika republike so objavili tudi letno poročilo o delu urada in aktivnostih predsednika republike Türka v prvem letu njegovega mandata ter prikaz porabe proračunskih sredstev urada v letu 2008. Kot je razvidno iz poročila, je bilo za dejavnosti urada v letu 2008 porabljenih več kot 3,737.200 evrov. Od tega je bilo za plače porabljenih skoraj 1,900.000 evrov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spock1
29. 12. 2008 17.03
Včasih ti \"pride do vrha glave\".......in bi komentar na zgoraj napisani članek bil lahko ne vem kolikokrat daljši...pa kaj hočemo, ljudje se spremiinjamo.... G.predsednik je v začetku oz. pred volitvami deloval kot umirjen človek...kaj pa sedaj....pohlep,nadutost,zamerljivost.......
snowgal
29. 12. 2008 16.01
Ne sam predsednik, zaposleni v njegovem uradu so tisti, ki bi morali imeti to na vesti. Sej si ne organizira sam leta, prenočišča itd.
strogoff
29. 12. 2008 12.10
Zanarodov blagor - v bogatih kočijah se vozijo.....
Marija Krebs
29. 12. 2008 09.36
Predsednik in zaposleni v njegovem uradu naj vrneta razliko med ugotovljenim najnižjim stroškom in 89000. V nekaj obrokih. To škodo bodo z lahkoto poravnali, glede na njihove plače (in uspešnost).
Halajbes
29. 12. 2008 08.19
Maske padajo.
VolilecSI
29. 12. 2008 02.58
IMPEACH TUERK ! ! !
boy123
29. 12. 2008 02.27
Ta človek lahka zaradi mene predstavlja planet opic,ko ni vreden,da zapravi tok denarja za en let po zraku,do bosne.Dol naj bi ostal,bi sej neki prešparali in se onim dvema,ko sta izgubila službe nebi blo treba borit za 550e,na mesec,da prživita.Človek zapravi eno stanovanje za takšen let..........alo je to normalno v tej SLO!Korupcija na višku:.....
boy123
29. 12. 2008 02.14
Manjše nepravilnosti.....ja za precednka.......Z bogega državljana,ko dohodnine nemore poravnat,so pa velike nepravilnosti.....................Pa kaj hudiča je en človk lahko tako drag.Če smo ga voli,bi mogli vedet,da nima zlatih jajc:)))))))))
Marija Krebs
29. 12. 2008 00.38
Krize prihodnje leto se močno bojita tudi zakonca R. Njuna družina mora že danes preživeti s 550 evri. Po več kot dvajsetih letih trdega dela sta izgubila službo...
Marija Krebs
29. 12. 2008 00.30
Posmehujejo se nam: Tako iz urada predsednika, tako računsko sodišče in Kos.
Buena Vita
29. 12. 2008 00.15
Buena Vita
29. 12. 2008 00.10
zahtevajmo od svojih poslancev da zberejo deset podpisov,in gremo na referendum in to bagro skenslajmo.le zakaj ga potrebujemo raje si vzemimo kako missico,bodo moški vsaj oči pasli,neka korist
RADO62
28. 12. 2008 22.19
Turčina je bebo, ki še en dan v življenju ni delal... Se pa vsekakor ta komunistična živalca hitro prilagodi na rojalistične razvade in skupaj z ženo \"kuro ki se.je po borjaču\" zapravlja kot naftni mogotci.... heh
tirolec
28. 12. 2008 20.10
Hej, a ste že slišali, da imamo v Sloveniji DEMOKRACIJO...? Kaj to je? Mislim, da ne vedo ne volivci ne izvoljeni...! Saj narod \"to smo mi vsi\", je plačal, plačuje in bo plačal vse, kar v državni upravi zagonijo kar tako za kr nekiiii ! Ali kdo ve, če se je kdaj v zgodovini ali sedaj moral uradnik za svoje \"neumnosti\" zagovarjati pred javnostjo-saj so vsi ti na položajih ravno za nas in naj bi delali za javno dobro...Komu in zakaj so sploh namen? Ustava in zakonodaja je jasna za vse uradnike! Velja pa pravilo tudi v državni upravi , da tisti, ki nekaj \"ušpiči\" napreduje hitreje! Slovenčki, leta hitro minejo in kmalu bodo volitve! Ali imamo alternativo?
bučar
28. 12. 2008 19.57
kje je kresalova in njena vizija o čistih računih....
bučar
28. 12. 2008 19.56
kdor ga je volil je BEBEC
bučar
28. 12. 2008 19.55
manjše nepravilnosti???....da ga ni sram bednika naj vrne denar!!!! iz svojga žepa
bučar
28. 12. 2008 19.55
manjše nepravilnosti???....da ga ni sram bednika naj vrne denar!!!
bučar
28. 12. 2008 19.55
manjše nepravilnosti???....da ga ni sram bednika
Jinks
28. 12. 2008 19.17
Kdaj nam bo ljudje končno že prekipelo in bomo šli na ulice, pokazati svoje nestrinjanje in da zahteamo spremembe!?! Bo treba da gredo na ceste mladi - razbijat kot v Grčiji, Franciji?? Samo počakajte! Potem bo škoda dvojna! in vsi skupaj bomo potovali ene par deset let nazaj skozi čas!