Krizni davek: pot iz krize ali pot v še večjo krizo?

DeSUS bi javno blagajno reševal s kriznim davkom. Bil bi začasen – veljal bi do konca leta, če bi bilo treba, pa tudi dlje. Odvisen bi bil od dohodkov posameznika; tistim z minimalnimi ga ne bi bilo treba plačevati. V gospodarstvu pa opozarjajo: prinesel bo še več brezposelnosti.

Trenutno uporabljate Adobe Flash Player verzije 8.

Za napredno uporabo našega novega predvajalnika priporočamo Adobe Flash Player 9, ki omogoča celozaslonski ogled in najboljšo kvaliteto videa.
Priporočamo najnovejšo različico Adobe Flash Player verzije 9, ki si ga lahko brezplačno naložite tukaj

Video

Erjavec

Karl Erjavec (Foto: Damjan Žibert)

V DeSUS so uvedbo kriznega davka predlagali že jeseni, ko je javnost razburjala napoved dviga DDV na tisk in uporabo športnih objektov.

Bo Slovenija proračunsko luknjo res krpala s kriznim davkom na neto plače? Rešitev, o kateri se v zadnjih dneh spet galsneje govori, so predlagali v stranki DeSUS. Bil bi začasen, njegova stopnja pa bi bila odvisna od prihodka posameznika. Za tiste, ki imajo dohodke nižje od minimalne plače, ne bi veljal, je povedal predsednik stranke Karl Erjavec

Krizni davek po njegovem mnenju ne bi mogel biti nadomestilo za dvig DDV, bi bil pa "najbolj pravična rešitev, saj bi se dotaknila vseh, in ne samo javnih uslužbencev ali upokojencev". Erjavec tudi svari, da je treba sprejeti konkretne in verodostojne rešitve, saj nas lahko sicer "doleti položaj, ko ne bomo več sami reševali težav".

Na vprašanje, kako realna je ideja za uvedbo omenjenega davka, je Erjavec odgovoril, da so o njem znotraj koalicije že imeli nekaj pogovorov, niso pa še sprejeli dokončne odločitve. Ta naj bi padla 6. maja, ko bo koalicija na koalicijskem vrhu dorekla, kakšne ukrepe bvo država predstavila Bruslju.

Da je krizni davek ena od možnosti, je priznal tudi minister za gospodarstvo Stanko Stepišnik. Strinja se, da dela ne bi smeli preveč obremenjevati, a po njegovih besedah se bo treba tudi vprašati, kaj lahko državljani v teh zahtevnih časih storijo za državo, pa tudi če bo treba privoliti v kak dodaten davek ali znižanje plač.

"S kriznim davkom v še večjo krizo"

Iskanje službe

Krizni davek vodi v večjo brezposelnost, se glasijo opozorila. (Foto: Thinkstock)

Čeprav odločitev še ni sprejeta, se – večinoma negativni – odzivi že vrstijo. V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) takšen davek "odločno zavračajo". Vsakršne dodatne obremenitve že tako visokih stroškov dela v Sloveniji so povsem nesprejemljive, poudarjajo.

"V slovenskem gospodarstvu je že skoraj 95.000 manj delovno aktivnih kot pred štirimi leti. V zadnjih petih letih smo izgubili za en Maribor delovnih mest. Pomemben razlog za to so visoke obremenitve stroškov dela zaradi neracionalno vodene države. Krizni davek, obračunan na neto plačo, bi nadalje zmanjšal konkurenčnost slovenskega gospodarstva. Ogrozil bi delovna mesta in samo še povečal brezposelnost. Maribor je že padel. Mar mora pasti celo Ljubljana?" so se vprašali.

Krizni davek = več brezposelnih

S kriznim davkom so se že srečali na Hrvaškem. Uvedli so ga avgusta 2009 in ukinili novembra 2010. To je bil davek na plače, pokojnine in druge zaslužke, višje od 408 evrov. Tisti z nižjimi prejemki so plačevali dvoodstotni davek, tisti z višjimi dohodki pa štiriodstotnega.

Da krizni davek pomeni večji pritisk na plače in s tem rast brezposelnosti, meni tudi Igor Antauer iz Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov. "Po moji oceni ni posebej dobro pretehtana odločitev, ker sem prepričan, da bo to prineslo pritisk na plače, kar pomeni, da bo brezposelnih še več," je dejal v oddaji 24UR OB ENIH. To bi privedlo do manjše potrošnje, opozarja in dodaja, da najverjetneje "tudi proračun ne bo imel toliko več, kolikor misli, da bo imel".

V GZS nasprotujejo tudi selektivnim davkom, na primer tistemu na sladke pijače, z dvigom DDV pa bi se strinjali le, če bi bil začasen in ne višji od enega odstotka. Zanje je to le izhod v skrajni sili. Motijo jih tudi visoke trošarine in okoljske dajatve, saj je Slovenija, kot so poudarili, po njihovem deležu v vrhu EU.

Lukšič: Višanje davkov je boljše od zmanjševanja porabe

Povsem nasprotno mnenje pa ima glede dviga davkov predsednik SD Igor Lukšič. "Dvig davkov je štirikrat bolj uspešen mehanizem od zmanjševanja porabe," pravi. SD si prizadeva, da se obdavči predvsem tiste dohodke, ki ne izvirajo iz dela, pri čemer podpirajo davek na denacionalizacijske obveznice, davek na dedovanje in darila, davek na finančne transakcije, davek na premoženje, pa tudi dvig davka na dodano vrednost, je pojasnil. Ali lahko iz tega sklepamo, da kriznemu davku, ki bi obremenil plače, tudi v SD niso najbolj naklonjeni?

Prenesi v

Glasuj

Pošlji sporočilo

Tvoja E-pošta:

E-pošta prejemnika:

Kratko sporočilo:
 

Komentarjev: 254
MR-88 08.05.2013 08:40:18
kaj če bi rajše politiki svoje vile prodali pa vzeli 2,5 sobno stanovanje pa tisto kaj ostane dali v državno blagajno? sploh tiste kaj ste si lepo nakrampali zadnih 10 let !!!! pa še plače vam naj znižanjo z 5000 € na 2000 € pa ostanek v drž. blagajno - ker to kaj mi za 600 € delamo pa garamo po firmah bi se lahko bolj cenlo ko pa tisti kaj ste na stolčkih v pisarnah - pa še to vse mimo nareto! pol pa še nekoga pošljejo nekam pa niti angleško nezna!
starmačk 29.04.2013 06:52:24
Tipično,ko politika nima pojma,kako se lotiti dogotrajne krize,uvede nove davke in za povrhu dvigne še obstoječe,ampak to ni nič drugega,kot dokaz nesposobnosti vodenja države !!!
cifur 28.04.2013 13:37:14
kohl kaj pa ce bi tebi in podobnim prvo zmanjsali placo za 50% pa potem iskali resitve naprej
zmago56 28.04.2013 12:53:54
Nekaj pa me močno čudi. Kak je možno, da n-a-j-b-o-l-j strokovna vlada plonka ukrepe, ki so se drugje izkazali kot slabi - neučinkoviti in kak je mogoče, da bomo pri n-a-j-b-o-l-j sposobni vladi tujo pomoč rabil namesto, da bi jo mi drugim nudili?
veliki svizec 28.04.2013 16:09:40
To pa zato ker so n-a-j-b-o-l-j sposobni...
 
Jimi1 28.04.2013 12:15:12
Kahl ni ničesar dobrega naredil... Njegovi uspehi so dimnikarske koncesije, patrije in kante, ki so ga takrat odnesle... Beda od človeka, ki se šlepa z upokojenci....
 
eschalon 28.04.2013 11:22:05
Krizni davek naj plačujejo javni uslužbenci, ker jim je v času krize standard rasel napram zaposlenim v zasebnem sektorju.Temu so krive vse vlade, ker niso znale rešiti javnih financ in sindikati javnega sektorja ter semuličeva združba.
blue-freezer 28.04.2013 15:22:53
Javnim usluzbencem je z virantovim sistemom prvic povisalo place odkar obstaja samostojna drzava. Prej se niti z inflacijo niso usklajevale.
 
dule100 28.04.2013 07:33:26
In kaj ste pričakovali, od najbolj butaste vlade v zgodovini Slovenije !?
resslovenka 28.04.2013 08:56:19
Kaj si pričakoval? Nobena vlada nam ni prinesla sprememb, ki bi si jih državljani želeli. Npr., da bi se nehalo odpuščanje in uničevanje ter razprodaja podjetij. Da ljudem ne bi bilo treba hoditi na Karitas in RK po hrano, obleko in prositi za plačevanje najnujnejših položnic. Da bi državni voditelji poskrbeli za socialne stiske in ljudem jim pomagali v dejanjih, ne besedah.
Ali ne živim v tej Sloveniji, ali ne vidim vsega tega pogroma, ki ne pelje nikamor? Vidim luč na koncu tunela? Zaenkrat, ne! Samo utaplajmo se in tega ne prepreči nobena vlada. Ta poskrbi zase in za njihov krog izbrancev. Dokler je na oblasti. Torej? Ne rabimo novih vlad, ampak drastične spremembe pri sebi!
dunc46 27.04.2013 23:48:08
se cudijo da ni več delovnih mest !!!???delovne vize so pod miizo delili ...sedaj pa imamo tujce tukaj mi slovenci pa na borzah!!jupi a ne .....!!korupcija na vseh mestih to je to ....pa se še naj nadaljuje ....kdo jim bo potem plačeval .....davke ....jugosi pa denar nosijo dol!!!poglejte švico ...omejila bo uvoz delavcev ....in pr nam???pobrat vizee in dat delo slovencem!in bo vec denarja prislo v proracun...takoj 100000 je baje delavcev z vizami ....noro noro!!....enih par bi rabu pa naredimo red ....takojj
 
Jasnovidec Cosmos 27.04.2013 22:21:25
Poslancem in vsem javnim uslužbencem znižati plače na cirka največ 1000 eurov pa je kriza pozabljena v roku 3 mesecev.Kaj se to pravi taki vleči mesečno plačo po već kot 7 tisoč eurov delavci pa 500 ali še manj.Kriv si je pa narod sam,ker to prenaša.
blue-freezer 28.04.2013 15:23:28
Kdo hudica ima v JS 7000 place, pa ni zdravnik?
jagoda02 27.04.2013 20:46:54
N a minimalca pa bomo videli kdo bo še rinil v politiko.
Več komentarjev