Slovenija

Maribor kot evropska prestolnica

Ljubljana, 23. 04. 2007 14.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna ocenjevalna komisija je priporočila skupinsko kandidaturo za naslov Evropske prestolnice kulture 2012.

Mednarodna ocenjevalna komisija priporoča Maribor in skupino mest, ki se je zbrala pod skupno mariborsko kandidaturo, za naslov Evropske prestolnice kulture (EPK) 2012.

"Priporočilo je za samo mesto razveseljivo in je vsekakor kompliment tistim, ki so predlog pripravili," je povedal minister za kulturo Vasko Simoniti.

Predsednik mednarodne ocenjevalne komisije za presojo vlog in izbor mesta za nominacijo za naslov EPK za leto 2012 Guy Dockendorf je dejal, da je bil izid ocenjevanja nekoliko presenetljiv. Pričakovali so, da bosta Ljubljana in Maribor enakovredna tekmeca, a je na podlagi pregledanega gradiva, ki je bilo podrobno in profesionalno pripravljeno, komisijo bolj prepričala kandidatura štajerske prestolnice.

Maribor bo ob kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2012 moral še marsikaj postoriti - denimo z obnovo tistega dela razpadajočega Lenta, ki so ga mariborske oblasti desetletja prepuščale propadu
Maribor bo ob kandidaturi za evropsko prestolnico kulture leta 2012 moral še marsikaj postoriti - denimo z obnovo tistega dela razpadajočega Lenta, ki so ga mariborske oblasti desetletja prepuščale propadu FOTO: Rok Plevnik

Na ministrstvu bodo do sredine maja pripravili podrobno poročilo za vlado, ki bo odločala o nadaljnjih postopkih za imenovanje nosilca projekta EPK 2012 v Sloveniji. Mnenje komisije sicer ni zavezujoče, je pojasnil minister za kulturo Simoniti.

Pri ocenjevanju je Maribor dobil 45 točk, Ljubljana 35, Celje 23 in Koper 18. "Pred seboj smo imeli štiri zelo dobre predloge, seveda je zmagovalec lahko samo eden," je pripomnil Dockendorf. Tudi ostale kandidatke za EPK so se dobro pripravile in so svojo kandidaturo izrabile kot priložnost, da na področju kulture ponudijo več tako mestu kot meščanom, je še dodal.

"Do leta 2012 je potrebno še veliko postoriti, bolj kot obdobje priprav pa bo za Slovenijo pomembno leto 2013, ko se bo pokazalo, kaj bo državi prinesel projekt EPK," je povedal Dockendorf.

Na ministrstvu o zadevi niso želeli podajati podrobnejših informacij. Kot je pojasnil Simoniti, morajo oblikovati še dokončno, obširno poročilo ter pripraviti vso ustrezno dokumentacijo, ki jo bodo posredovali vladi. Na novinarsko vprašanje, ali lahko pri imenovanju nosilca projekta EPK 2012 v Sloveniji pride do preobrata, je minister odgovoril, da je odločitev komisije napotilo, končna odločitev pa je prepuščena vladi.
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
23. 04. 2007 18.56
Vsak dan sem v Mariboru, pa mi ni ravno jasno kako neki je lahko to evropska kulturna prestolnica?!? Zame je to le floskula, kaj smeti ki lezijo povsod po mestu so konkretne in resnicne, tale naziv evropska prestolnica pa je le puhla beseda. Stopite v Strazunski, ali Betnavski gozd. Ali pod pekrsko gorco. Ali pa se sprehodite po ljubljanski cesti, Po cetriti Studenci, Tabor, Tezno, ... Prvi teden, ko je danasnji zupan Kangler nastopil zupanovanje, sem mu zacel tezit glede tega. Upam, da bo drzal besedo, kajti zaenkrat še od tega ni kaj videti.
Matej Rojc
23. 04. 2007 15.32
Bravo Maribor! Bravo tudi za ostala mesta, ki so se priključila tej skupinski kandidaturi.
generalpostmail@hotmail.com
23. 04. 2007 15.24
Bravo Maribor! Upam da uspemo, to bi pomenilo ogromen priliv denarja za urejanje mesta in njegovo kulturo... Vsi ki ste bili pred leti v Gradcu, ko je bil ta kulturna prestolnica evrope veste o čem govorim :)