Slovenija

Trije vodilni na Univerzi v Mariboru ovadeni zaradi šikaniranja

Maribor, 31. 05. 2018 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
15

Trije osumljenci, vodilni v eni izmed izobraževalnih ustanov v Mariboru, so podrejenega ovirali pri opravljanju delovnih nalog, mu onemogočali komunikacijo, ga neenakopravno obravnavali in ukinili njegovo delovno mesto. Oškodovancu se je zaradi takšnega ravnanja poslabšalo tudi zdravstveno stanje.

Kriminalisti PU Maribor so na pristojno Okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu, ki so ga osumljene tri vodilne osebe izobraževalne ustanove v Mariboru, je sporočila Anita Kovačič Čelofiga iz PU Maribor.

Kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja na delovnem mestu so mariborski kriminalisti po neuradnih navedbah podali zoper tri nekdaj vodilne na Univerzi v Mariboru. Po neuradnih podatkih časnika Večer naj bi bili ovadeni bivši rektor, nekdanji glavni tajnik in glavna tajnica mariborske univerze.

Po pisanju spletne izdaje Večera naj bi šlo za nekdanje vodstvo Univerze v Mariboru, in sicer bivšega rektorja Igorja Tičarja, nekdanjega glavnega tajnika univerze Teodorja Lorenčiča in glavno tajnico Mirjano Babić

Neenakopravno so ga obravnavali

Ugotovili so, da so ga omejevali pri opravljanju delovnih nalog, ki so jih sicer od njega zahtevali, prav tako so ga očitno ovirali pri njegovem delu. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da so na različne načine omejevali tudi njegovo komunikacijo z drugimi zaposlenimi in ga tudi sicer neenakopravno obravnavali tako v razmerju do sodelavcev kot tudi v razmerju do vodstva institucije. Tako so ga izredno onemogočali pri izvajanju njegovega dela. Svoja ravnanja so odgovorne osebe skupaj ali posamično stopnjevali do te mere, da so oškodovanemu znotraj izobraževalne ustanove tudi ukinili delovno mesto in mu zgolj s ciljem, da prikrijejo svoja ravnanja, ponudili nižje vrednoteno delovno mesto.

Oškodovanec je bil zaradi njihovih ravnanj v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal.
Oškodovanec je bil zaradi njihovih ravnanj v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal. FOTO: iStockphoto

Oškodovanec je bil večkrat ponižan in v nenehnem strahu

Ugotovili so, da je bil oškodovanec zaradi njihovih ravnanj v izrazito podrejenem položaju, večkrat je bil tudi ponižan, prav tako se je zaradi ravnanj osumljencev neprestano bal, da bo službo, ki mu predstavlja edini vir prihodkov, izgubil. Izkazano je tudi poslabšanje zdravstvenega stanja in zdravljenje kot posledica ravnanja osumljenih.

Šikiniranje začeli po tem, ko je opozoril na nepravilnosti

V predkazenskem postopku je bilo ugotovljeno, da so se začela nezakonita ravnanja odgovornih oseb zoper oškodovanca kmalu po tem, ko je ta znotraj institucije opozarjal na posamezne nepravilnosti, ki jih je vodstvo organizacije želelo prikriti. Kazen za očitano kaznivo dejanja je do tri leta zaporne kazni.

Glede na opisano se ovadba najverjetneje nanaša na afero, ki je pretresla rektorat mariborske univerze, ko jo je kot rektor še vodil Igor Tičar. Dva zaposlena na rektoratu sta javno spregovorila o neustreznem vedenju takratnega glavnega tajnika univerze Lorenčiča do drugih zaposlenih. Čeprav je posebej za to ustanovljena strokovna komisija ugotovila, da je dejansko šlo za neprimerno vedenje, sta bila oba premeščena na druga delovna mesta, eden od njiju je medtem že zapustil univerzo.

Lorenčič, ki je na univerzi trenutno pomočnik glavnega tajnika univerze, očitke zavrača in trdi, da je sam žrtev mobinga. "Nikogar na Univerzi v Mariboru nisem mobingiral in nikogar nisem spolno nadlegoval in o tem tudi ni nikakršnih dokazov. Celotna afera mi je bila podtaknjena," vztraja.

Tičar je zaradi izpolnitve pogojev za upokojitev konec lanskega leta predčasno končal rektorski mandat, prihodnji teden pa bodo na univerzi volili novega rektorja.

Mariborska univerza ne pozna ovadbe, zato je ne komentira

Mariborska univerza ni seznanjena s kazensko ovadbo, ki naj bi bila vložena zoper bivše vodstvo zaradi domnevnega šikaniranja enega od zaposlenih na delovnem mestu. "Univerza v Mariboru s strani pristojnih organov v zvezi z navedenim primerom ni prejela nobenega obvestila. Zato se do teh navedb ne moremo opredeliti," so povedali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gabriela333
31. 05. 2018 19.58
+4
Treba jih je potisnit ob zid, potem pa ti dajo mir_enostavno.
MKII
31. 05. 2018 19.44
+5
Ćuza 5 let takoj če je to res.
Karantanija
31. 05. 2018 18.03
+44
Koliko je še takih primerov pri nas, a zanje sploh ne vemo, ker si ljudje ne upajo povedati, da ne bi izgubili službe.
User398398
31. 05. 2018 17.57
+35
Sej ta novica ni nič nenavadnega. S tem sem se že sam srečeval, prav tako moji bližnji. Tega je v Sloveniji polno, preveč.
jmis
31. 05. 2018 18.12
+6
in kako si reagiral? tega je toliko ker ljudje dopuščajo... slovenčki so pač očitno mal bl mevžast pa pohleven narod in bi se prej obesli kot pa postavli za sebe... je pa tak, ko enkrat pokažeš karakter se gnoji plazijo po kolenih
flojdi
01. 06. 2018 15.59
Podkrinko
31. 05. 2018 17.00
+46
Cestitke pogumnezu upam da se mu pridruzi se kdo!
vomo
31. 05. 2018 16.59
+12
da veste kaj počne politično nastavljena direktorica (zobarca) pri 80 letih v ljubljani v Železniškem zdravstvenem domu Ljubljana, zaposluje na črno svojega nesposobnega sina.., zaradi nesposobnosti terorizira in šikanira zdravnike, jim nagaja z dopusti....jih ne plačuje...ne razumem pa zdravnikov,kako bvse to prenašajo, no res je da ji ti bežijo in da ...
Karantanija
31. 05. 2018 18.04
+11
Če je res pri osemdesetih, naj ona zbeži v penzijo ....
MKII
31. 05. 2018 19.45
Uporabnik1421433
31. 05. 2018 16.48
+12
Saj se bo zvedelo in je potrebno objaviti imensko na facebooku in katera ustanova je bila to oz.je.
jmis
31. 05. 2018 16.34
+15
tega je veliko, me čudi da pri nas ni (še zaenkrat) kakih strelskih pohodov razočaranih, krivic deležnih ljudi, verjetno še vse pride
macek_garfield
31. 05. 2018 16.33
+27
katera je to ta ustanova, kdo so osebki, ki so sikanirali zaposlenega???? imena prosim, pa to
Ramzess
31. 05. 2018 16.42
+15